Gledališče Tartini Piran

Gledališče je namenjeno koncertom, gledališkim predstavam, recitacijam, večmedijskim predstavam, simpozijem, konferencam ipd. 

Gledališče Tartini Piran sodi med najkakovostnejše spomenike meščanske kulture v Piranu. Zgrajeno je bilo leta 1910 v neorenesančnem historicističnem stilu. Stavba izstopa v piranskih mestnih vedutah. Stilno ga opredeljujeta tako secesijske kot historicistične značilnosti. Strop dvorane pokriva v sprednjem delu secesijska poslikava, obrobljena z bogato štukaturo v več pasovih. Bogato dekoracijo nosi stena odrskega dela, ki se odpira proti dvorani, tu so še zlato pobarvane secesijske svetilke. Po obodu prostora poteka dvonadstropna galerija na železnih stebrih s pozlačenimi kapiteli. Gledališče so slavnostno predali namenu 27. marca 1910 s tragedijo Fedra Umberta Bozzinija. Stari zapisi navajajo ime El cine grando, po velikem piranskem glasbeniku Giuseppu Tartiniju so ga poimenovali šele kasneje.

Oder meri 80 m2, portalna odprtina odra pa 7 m. V parterju dvorane je nameščenih 180 sedežev, na balkonu, v ložah in na galeriji pa še 83 sedežev. Sedišč je tako skupaj 263.

Galerija