Forma viva Portorož 1961-2021: INFORM. PERFORM. TRANSFORM.

Prizorišče: Drugo

Zvrst: Kiparski simpozij s spremljevalnim programom

Datum: Od petka, 10.9. do sobote, 16.10

Opis

Forma viva Portorož 2021 je jubilejni dogodek, ki septembra obeležuje 60. obletnico. Praznovanje se bo pričelo v petek, 10. septembra 2021, ob 10. uri s tiskovno konferenco in kratkim spremljevalnim programom na kiparskem delovišču Forme vive. Prisotni bodo sodelujoči umetniki, predstavniki istrskih občin in pokrovitelji dogodka ter posebna mednarodna gostja. Otvoritveni slovesnosti bo sledil večerni koncert na osrednjem zgodovinskem prizorišču parka skulptur (predel Linder), v čudovitem naravnem amfiteatru, obdanem s cipresami, na konici polotoka Seča. Nastopil bo komorni orkester I Filarmonici di Roma s posebnim programom, v organizaciji Združenja »Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini« Piran.

V znamenju narave in njene tesne prepletenosti s sodobno umetnostjo se letošnji simpozij ponuja kot navdih za ustvarjanje štirih kiparjev, ki so bili zaradi njihove mednarodne prepoznavnosti in uveljavljenosti neposredno povabljeni k udeležbi: Mario Lopes (1981) iz Portugalske, Jure Markota (1985) iz Slovenije, Alberto Scodro (1984) iz Italije in Max M. Seibald (1968) iz Avstrije. 

Z izborom Avstrijca Maxa Seibalda, enega od najpomembnejših zastopnikov avstrijskega sodobnega kiparstva, ki je tudi dobitnik prestižnih mednarodnih nagrad za likovne in arhitekturne dosežke, smo želeli opozoriti na pomen in izvor simpozijskega dogajanja, ki se je leta 1959 začelo v Avstriji in se kasneje razmahnilo po vsem svetu. Tudi drugi sodelujoči kiparji, Alberto Scodro, Jure Markota in Mario Lopes, so nepogrešljivi na evropskem umetniškem zemljevidu in predstavljajo kiparski vrh uveljavljenih umetnikov srednje generacije (mid-career), ki simbolno kleše kulturni in generacijski duh naše globalno povezane družbe 21. stoletja.

Ob tradicionalnem klesanju kamna bo jubilejni praznik podkrepil nadarjeni francoski vizualni in konceptualni umetnik Vincent Ceraudo (1986) iz Pariza. V parku skulptur na Seči bo ustvaril posebno umetniško intervencijo, ki jo bo predstavil ob zaključku simpozija. Rdeča nit njegovega posebnega projekta je iskanje simbioze med kamnom, glasbo, svetlobo, tradicijo in sodobnostjo.

Jubilejni simpozij bo potekal pod vodstvom v. d. direktorice Obalnih galerij Piran Mare Ambrožič Verderber in kustosinje dr. Majde Božeglav Japelj. Prvič v zgodovini te manifestacije bodo kiparske umetnine ustvarjene za štiri javne lokacije obalnih mest: v Piranu, Izoli, Kopru in Ankaranu. Občine slovenske Istre so s svojim sodelovanjem na letošnjem simpoziju podprle to edinstveno nacionalno prireditev, ki je v mednarodnih krogih prepoznavna že šest desetletij. Jubilejno simpozijsko leto (10. 9. 2021–16. 10. 2021) bo spremljal vsebinsko bogat program, ki nastaja v sodelovanju s številnimi partnerji, gospodarskimi akterji in lokalnimi skupnostmi. 

Realizacijo projekta so podprli: Ministrstvo za kulturo RS, Občina Piran, Mestna občina Koper, Občina Izola in Občina Ankaran v sodelovanju z Združenjem »Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini« Piran, Mediadomom Pyrhani, Avditorjem Portorož – Portorose, Centrom za kulturo, šport in prireditve Izola in Šolo za kustose iz Benetk ter pokrovitelji Turistično Združenje Portorož, g.i.z., Vinakoper d.o.o.Javno podjetje OKOLJE Piran, d.o.o. , Cappuccino, Mestna Kavarna Piran in Trixin d.o.o.

V času simpozija bodo potekale različne didaktične aktivnosti za vse starostne in družbene skupine v koordinaciji kustosinje Obalnih galerij Piran Ane Papež. Bogat program bo med drugim vključeval tako laboratorije za oblikovanje kamna, kjer se bodo udeleženci pod vodstvom kiparjev seznanjali z orodji in tehnikami klesanja, kot delavnice sodobnega plesa. Ponudba delavnic bo sproti objavljena na spletni strani Obalnih galerij Piran.

Forma viva 2021 nastaja s pomočjo mladih sodelavcev Mednarodnega programa Internship OGP, v sestavi: Clemente Miccichè (kustos), Samantha Chia (likovna kritičarka) in Giorgia Simioni (kreativni vodja). Slednji so ob spominu na obletnico posodobili splet Obalnih galerij Piran in bodo pripravili priročni vodič Forma viva 2021. Ta bo vseboval informacije o kiparskem dogodku ter nekatere druge koristne podatke o krajih in kulturnih znamenitostih slovenske Istre.

Pomemben informativni presežek letošnje manifestacije predstavlja realizacija trojezičnega spletnega avdio-video vodiča z imenom VIRTUALNA FORMA VIVA, s kratkimi opisi enaindvajsetih skulptur v parku in zunaj njega. Avtorja spletnega projekta sta režiser in montažer Črt Brajnik ter spletni informatik Marko Peršolja iz Kopra. Dostopen je na posodobljeni spletni strani www.obalne-galerije.si (Razstave – Virtualna Forma viva)


FORMA VIVA 19612021
Dogodki in prireditve ob kiparskem simpoziju

  

PROGRAM OB ODPRTJU

Petek, 10. september 2021

Tiskovna konferenca
Kiparsko delovišče, Seča pri Portorožu

Ob 10. uri
Uvodni govor na jubilejnem dogodku: Mara Ambrožič Verderber, v. d. direktorice Obalnih galerij Piran.
Predstavitev Forme vive 1961–2021: Majda Božeglav Japelj, kustosinja Obalnih galerij Piran.
Posebna gostja: dr. Alicia Knock, muzejska svetnica in kustosinja zbirke za centralno in vzhodno Evropo, muzej Moderne in sodobne umetnosti Centre Georges Pompidou, Pariz.
Predstavitev kiparjev: Mario Lopes (1981) iz Portugalske, Jure Markota (1985) iz Slovenije, Alberto Scodro (1984) iz Italije in Max M. Seibald (1968) iz Avstrije.
Prisotni bodo občinski predstavniki, lokalni sodelavci in pokrovitelji dogodka.

Ob 11. uri Srečanje bo pospremil umetniški performans plesalke Kristine Slapernik in glasbenika Doriana Janežiča, Seča, Forma viva
Ob 20. uri Koncert rimskih filharmonikov, Forma viva, predel Linder, Seča (ob slabem vremenu v Gledališču Tartini Piran). Program: Melodija in mojstrstvo v italijanski glasbi. (vstop samo z vabili)


Sobota, 11. september 2021

Ob 20. uri koncert, Tartinijeva hiša Piran. Program: Luca Pincini – violončelo, Gilda Buttà – klavir.
Organizacija: Združenje »Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini«, Piran, CAN Piran, OGP, Avditorij Portorož. Dogodek pod pokroviteljstvom Občine Piran, Ljudske univerze iz Trsta, Ministrstva za kulturo RS in v sodelovanju Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti CAN.

 

DOGODKI V ČASU SIMPOZIJA

Od ponedeljka, 13. september 2021, do sobote, 16. oktober 2021

Forma viva BITE
Ustvarjanje po mestih slovenske Istre, različne lokacije: Občina Piran, Občina Izola, Mestna občina Koper, Občina Ankaran
»Pedagoške kocke« oz. leseni kubusi so namenjeni ustvarjalnemu barvanju najmlajših.
Delavnice sodobnega plesa, Park skulptur Forma viva, Seča
Študentka sodobnega plesa na Plesni akademiji v Ljubljani, Kristina Slapernik bo vodila delavnice na tematiko simpozija Art & Nature v muzeju na prostem.
Likovne delavnice Park skulptur Forma viva, Seča. Delavnico ustvarjanja v siporeksu bo vodil akademski kipar Miha Pečar. Potekala bo neposredno na delovišču.
Predstavitve na delovišču. Umetniki se predstavijo v dialogu s širšim občinstvom.
Vodstva po Parku skulptur Forma viva Portorož. Po dogovoru.

 

FINISSAGE – ZAKLJUČNI PROGRAM S POSEBNO PROSTORSKO INTERVENCIJO

Petek, 15. oktober 2021

Tiskovna konferenca VINAKOPER ob 12. uri
Predstavitev simpozijskih dosežkov: Mara Ambrožič Verderber, v. d. direktorice Obalnih galerij Piran, in Majda Božeglav Japelj, kustosinja Obalnih galerij Piran.
Predstavitev posebnega projekta: Vincent Ceraudo, umetniška intervencija videasta in fotografa iz Francije.
Prisotni bodo lokalni sodelavci, umetniki in pokrovitelji dogodka.
Po tiskovni konferenci bo degustacija vina, ki nosi etiketo 60-obletnice Forme vive!


Sobota, 16. oktober 2021

FINISSAGE Seča, Park skulptur Forma viva, ob 17. uri
Slovesen zaključek, odprtje posebnega projekta in predstavitev kiparskih del umetnikov (Mario LopesJure Markota, Alberto Scodro in Max M. Seibald)
Posebna umetniška intervencija v prostor: Vincent Ceraudo

Več o programu in urnikih dogodkov na spletni strani: www.obalne-galerije.si.

Program FV_SLO.pdf 
Program FV_ITA.pdf