Praznik sv. Jurija, zavetnika mesta Piran

Prizorišče: Tartinijev trg Piran

Tip predstave: Etnološka prireditev

Datum: 28.04.2019 ob 9.00-13.00

Opis

ZLOŽENKA SLO - ITA Praznik_sv_Jurija_zavetnika_mesta_Piran_2019.pdf

9.00: Nastop Pihalnega orkestra Piran na Tartinijevem trgu.
9.30: Himna sv. Juriju pred cerkvijo sv. Petra: Župnijski mešani pevski zbor Georgios in Mešani pevski zbor Giuseppe Tartini; procesija po ulici IX. korpusa do cerkve sv. Jurija, slovesna sveta maša v slovenskem in italijanskem jeziku.
12.00: Simbolični odhod Solinarske družine, skupine v kostumih solinarjev, iz Tartinijevega trga v soline z ladjo Pyros ob spremljavi  Pihalnega orkestra Piran.
12.30: Odprtje fotografske razstave v Tartinijevi hiši "Istrski Italijani, kdo je odšel in kdo ostal. Osebne pripovedi in fotografski portreti, ki jih je zbrala Lucia Castelli na območju med Piranom in Fossoli". Predstavitev bo vodil Kristjan Knez. Organizator: SSIN Piran v sodelovanju s Skupnostjo Italijanov »Giuseppe Tartini« Piran.

PRIPRAVE NA PRAZNIK
Delavnice uličnega okrasja - izdelava girland iz bršljanovega listja in šopkov iz rožmarina, lovorja, oljčnih vejic - bodo potekale pod okriljem Zavoda Runa v prostorih Apolonijeve palače v Piranu: 18. in 19. aprila ter 23., 24. in 25. aprila od 10.00 ure dalje. Delavnice bosta vodili Sandra Vodopivac in Milena Novak. Za zelenje in delovne pripomočke bo poskrbljeno. Okrasitev Tartinijevega trga in ulic bo potekala v petek, 26. aprila.
Vljudno vabljeni k sodelovanju.

Org.: Občina Piran, Avditorij Portorož – Portorose, Župnija sv. Jurija Piran, Skupnost Italijanov »Giuseppe Tartini« Piran, Zavod Runa.
Fotografije lanske prireditve: Jadran Rusjan.

Galerija