Safet Zec: OBJEMI in EXODUS

Prizorišče: Gledališče Tartini Piran

Zvrst: Razstava likovnih del

Datum: od 26. marca do 30. junija 2021

Vstopnina: 8 € za ogled vseh lokacij, 3 € za ogled na posamezni lokaciji, vstop v cerkve brezplačen

Opis

»Želim, da moja umetnost prispeva h krepitvi nujno potrebne moralne prenove, ki edina lahko razbije ta neznosni zastor brezbrižnosti«
Safet Zec
Od konca marca bodo na osmih prizoriščih v Piranu in Portorožu na ogled slike mojstra Safeta Zeca (1943, BiH), kar bo njegova največja samostojna razstava v Sloveniji doslej. Zec je cikla Objemi in Exodus ustvarjal zadnjih 20 let, navdahnjen z globokim spoštovanjem do sočasnih tragičnih dogajanj, zlasti do tragedije v Srebrenici, do žalostne ljubezenske zgodbe Boška in Admire (imenujejo ju sarajevska Romeo in Julija) in do sodobne globalne migrantske problematike s poudarkom na otrocih kot najbolj nedolžnih žrtvah. 
Razstavo spremlja večjezični katalog z zapisi Giandomenica Romanellija in Nives Marvin, oblikovala ga je Hana Zec. Izbrana prizorišča imajo veliko kulturno, arhitekturno in zgodovinsko vrednost: v Piranu krstilnica Janeza Krstnika, cerkve Marije Zdravja, sv. Petra, sv. Roka in sv. Marije Tolažnice, Tartinijeva hiša in Gledališče Tartini Piran ter nekdanje skladišče soli Monfort v Portorožu. 
Z razstavo nadaljujemo našo stoletja dolgo tradicijo Pirana kot mesta umetnosti, ki se ponaša z velikimi imeni, kot so Tintoretto, Carpaccio, Cesare dell Acqua, Spacal, Lenassi in še mnogimi drugimi.  

Cikel Objemi: mojster posveča 37 slik tragični zgodbi Boška in Admire, imenujejo ju tudi sarajevska Romeo in Julija. Dela bodo na ogled na sedmih lokacijah v starem mestnem jedru Pirana. Cikel Exodus: mojster posveča 13 slik nesmislu vojne in žalostnim usodam sodobnih  migrantov. Dela so nedavno prišla iz Srebrnice, razstavljena so bila v Memorialnem centru Srebrenica ob 25. letnici genocida. Cikel Exodus bo na ogled v kamniti dvorani nekdanjega skladišča soli Monfort.
Safet Zec (1943, Rogatica, BiH) je diplomiral in končal slikarsko specialko na beograjski akademiji in je bil že v osemdesetih letih uveljavljen tudi v tujini. Leta 1992 se je zaradi vojne preselil iz Sarajeva v Videm (Udine) in kasneje v Benetke. Ves ta čas ustvarja slike in grafike, ki jih je  predstavil na več kot sto razstavah v Evropi in ZDA ter je prejel številne nagrade (med drugimi leta 2007 Orden za umetnost in književnost Republike Francije in naziv Vitez umetnosti).


Cena vstopnice: 8 € za ogled vseh prizorišč, 3 € za ogled na posameznem prizorišču, z identifikacijo za študentje in upokojenci 4 €, skupina nad 10 oseb 5 €, otroci do 12.leta brezplačno, vstop v cerkve je brezplačen. Prodajna mesta: nekdanje skladišče soli Monfort, Gledališče Tartini Piran, Tartinijeva hiša ter preko spleta na www.portoroz.si
Urnik razstave in prodajnih mest: 10.00-18.00 (vsak dan razen ob ponedeljkih) 


V načrtu je tudi bogat spremljevalni program razstave, ki bo prilagojen veljavnim ukrepom in bo vključeval posebna vodstva po razstavi, glasbo, gledališče (scenarij za monodramo je napisal Tone Partljič), balet, predavanja Mirovnega inštituta, filozofska predavanja in okrogle mize. Več informacij sledi.

Organizatorji: Obalne galerije Piran, TA Maona Piran, Društvo Prijatelji zakladov sv. Jurija Piran. Soorganizatorji: Občina Piran, Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran, Župnija Piran, Avditorij Portorož-Portorose, Turistično združenje Portorož.

Skladno s smernicami NIJZ so zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk razstave.
Prosimo vas, da vstopate zdravi, da si pred vstopom razkužite roke in upoštevate higieno kašljanja/kihanja, obvezno nosite zaščitno masko, upoštevate medsebojno razdaljo dveh metrov in dosledno upoštevate popolno prepoved dotikanja razstavnih eksponatov in drugih elementov v razstavnih prostorih.


Galerija