baROCK, tARTini za 21.stoletje

Prizorišče: Gledališče Tartini Piran

Tip predstave: Plesni koncert

Datum: 19.10.2019 ob 19.00

Opis

VABLJENI NA PLESNI KONCERT baROCK – tARTini ZA 21. STOLETJE

V okviru projekta tARTini – Kulturni turizem v znamenju Giuseppeja Tartinija Občina Piran organizira plesni koncert z naslovom baROCK – Tartini za 21. stoletje. Produkcijo plesne predstave je prevzela Dana Petretič, vodja Art dance studia Portorož, za  kreativno zasnovo pa je zadolžila Sinišo Bukinaca, priznanega plesalca in koreografa. Za ustvarjalce dogodka predstavlja Giuseppe Tartini nekakšnega glasbenega Nikolo Tesla, kot so se izrazili, saj premalo poznamo in se ne zavedamo njegove posebnosti, veličine in genialnosti. Giuseppe Tartini je bil s svojo glasbo izven kateregakoli časa. Siniša Bukinac pravi: »Tartinija se je zelo težko lotiti, zato sem legitimno lahko izhajal le iz sebe, svojih mnenj, izkušenj in svojega okusa za glasbo. Zato bo o tem težko soditi in razpravljati. Ker je ples sam po sebi precej abstrakten, sem kot vezni člen med menoj in Tartinijem uporabil žive ljudi. Ljudi, ki jih cenim, poznam, ob katerih uživam biti, jih poslušati, se od njih učiti, najrajši pa soustvarjati. Ker Tartiniju ne morem postavljati vprašanj, sem jih postavil glasbenim ustvarjalcem mojega časa, za katere menim, da mi lahko bolje pojasnijo in približajo Tartinija, kot si ga lahko sam«. 
Plesni koncert ne bo potekal le ob Tartinijevi glasbi, ampak tudi ob ubesedenih mislih tokratnih soustvarjalcev, ki  nas bodo popeljali v življenje glasbenika. Razkrili nam bodo svoje precej intimne odnose do glasbenega ustvarjanja z odgovori na vprašanja, ki jih je pripravil plesalec Siniša Bukinac. Odličnost je tisti vrag, ki se je Tartinija dotaknil, da je lahko svetu predal ta glasbeni zaklad.

Na plesnem koncertu sodelujejo društva: Art dance studio Portorož, Erato Izola, Flip Piran, Društvo ljubiteljev baletne umetnosti Divača, Plesni studio Impress, Scuola di danza classica Tersìcore città di Monfalcone in Metulj Piran.

Soustvarjalci: Dana Petretič, Siniša Bukinac, Sonia Bergamasco, Tinkara Kovač, Nataša Ipavec, Ubald Trnkoczy, Sašo Fajon, Denis Beganović - Kiki, Bojan Glavina, Neven Stipanov, Uroš Bubnič.

Prireditelji: Art dance studio Portorož, Občina Piran, OI JSKD Piran.

Dogodek se izvaja v okviru projekta z akronimom tARTini, ki je sofinanciran iz programa Interreg Italia - Slovenija.