Vpis gledališkega abonmaja 2019/20

Med 3. junijem in 27. septembrom vljudno vabljeni k vpisu gledališkega abonmaja za sezono 2019/20, v sklopu katerega si boste lahko ogledali 6 predstav: 

REALISTI, kabaret za pet igralcev, pijanca in občinstvo, SNG Nova Gorica
POPOLNI TUJCI, komična drama,SNG Drama Maribor
PETELINJI ZAJTRK, romantična komedija, Šentjakobsko gledališče Ljubljana v sodelovanju z Gledališčem Toneta Čufarjem Jesenice
ČAKALNICA, komedija, SiTi Teater BTC in Kreker
VSAK GLAS ŠTEJE, komedija, SLG Celje
RAZBITI VRČ, komedija, SNG Drama Ljubljana

Cena abonmaja je 77 €, za študente in dijake 38 €.

DARILO: ob nakupu abonmaja do 5. julija 2019 vam bomo podarili brezplačno vstopnico za 39. festival Melodije morja in sonca, ki bo 6. julija 2019 v Amfiteatru Avditorija Portorož. Nudimo možnost plačila na dva obroka: prvega boste vplačali ob vpisu oziroma najkasneje do 5. julija 2019, drugega pa do 27. septembra 2019.  

Program abonmaja je, tako kot minule tri sezone, sestavila MgA.Dragica Petrovič, direktorica Avditorija Portorož - Portorose.
Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

→  Abonmajska knjižica


Slovensko narodno gledališče Nova Gorica
Jure Karas
REALISTI
Kabaret za pet igralcev, pijanca in občinstvo
Krstna uprizoritev

Režiserka: Tijana Zinajić. Igrajo: Peter Harl, Jure Kopušar, Matija Rupel, Urška Taufer, Žiga Udir. Nastopa tudi Anže Vrabec/Joži Šalej.

Trajanje: 90 minut, brez odmora.

Svet je šel po gobe, mi pa v najbližji nakupovalni center. Resničnostni šovi so naenkrat bolj resnični od novic. Tretji svet mučita ekologija in ekonomija, nas pa, koliko zdrži baterija. Treniramo pohlevnost. Hodimo v službe, ki jih ni. Samo še smrt in krediti so za nedoločen čas. Kam naj se normalen človek zateče drugam kot v teater? Odgovorni pravijo, da je kostumov, vicev in pijače še za eno rundo. Nasmejmo se, preden bo prepozno.

Tijana Zinajić je na AGRFT v Ljubljani diplomirala režijo pod mentorstvom Dušana Mlakarja, Kristjana Mucka in Saše Jurca z uprizoritvijo Zajčeve Medeje (1999). Režirala je v različnih slovenskih gledališčih, veliko je ustvarjala tudi v zunajinstitucionalnih gledališčih. Za režije predstav je prejela nagrado Pikina predstava leta za Ronjo, razbojniško hčer (2003), nagrado za najboljšo predstavo na Festivalu monodrame in mima v Beogradu za Hotel Babilon (2005) in nagrado za režijo na Dnevih komedije 2006 v Celju za Poljubljanje z mr. Beanom (2006). Izmed njenih angažmajev v filmskem svetu velja izpostaviti, da je v filmih Ljubljana Igorja Šterka, Prehod Borisa Palčiča, Slovenka Damjana Kozoleta in Ofsajd Igorja Šterka režirala množične prizore, pri filmu 9:06 Igorja Šterka je bila asistentka režije… Že v času študija se je preizkusila kot igralka v več študentskih filmih pri Martinu Srebotnjaku, Arnetu Brejcu, Urški Kos, Sieni Krušič, Janezu Lapajnetu in drugih. Tudi kasneje je še večkrat igrala v filmih, nadaljevankah in gledaliških predstavah.

NAGRADE:

Zlati lev za najboljšo predstavo po izboru občinstva, 19. mednarodni festival komornega gledališča Zlati lev, Umag, Hrvaška, 2018.
Žlahtna komedija po izboru občinstva, 28. festival Dnevi komedije, Celje, 2019.
Žlahtna komedija po izboru strokovne žirije, 28. festival Dnevi komedije, Celje, 2019.
Žlahtna režiserka Tijana Zinajić, 28. festival Dnevi komedije, Celje, 2019.


SNG Drama Maribor
Komična drama
Tamara Damjanović po motivih filma
POPOLNI TUJCI

Režiserka: Tamara Damjanović. Igrajo: Tomo Tomšič, Maša Žilavec, Gorazd Žilavec, Mateja Pucko, Nejc Ropret, Ana Urbanc, Matevž Biber.

Trajanje: 85 minut, brez odmora.

Štirje dolgoletni prijatelji in njihove najdražje, z izjemo Filipa, katerega prijateljica je doma obležala z vročino, se ob luninem mrku družijo na terasi. Ko tema pogovora nanese na informacije, ki jih skrivajo naši nepogrešljivi mobilni telefoni, se zbrana druščina junaško odloči, da ni skrivnosti, ki bi jih tajili pred prijateljskim omizjem. Nedolžna igra, da bo vsak od njih klice, SMS-e in MMS-e, ki bodo prihajali med večerjo, delil z vsemi zbranimi, sproži sprva zabavne reakcije, a lahkotnost igre se začne počasi izgubljati. Skrivnosti, ki bi morale ostati v majhnih glavah pametnih telefonov, spremenijo slike o zakoncih, partnerjih, ljubicah in prijateljih. Ta večer prav vsak od njih razkrije temno plat, ki jo uspešno skriva. A poti nazaj več ni in nihče ne ve, kam bo nedolžna igra usmerila svoj tok.
Tamara Damjanović, perspektivna mlada hrvaška režiserka, je povedala: »Čutila sem, da v italijanski različici izvorni material ponuja šarmantno zgodbo /…/ a ima za moj okus potencial spregovoriti še o skrivni in temni plati človeške narave na ostrejši način/…/ Odkleniti svoje skrivnosti pomeni predvsem globoko intimno, neprijetno soočiti se s samim seboj. Morda nas je tako strah tistega, kar bi pri tem našli, da točno zato pred drugimi zanikamo obstoj teh skrivnosti.«
Tamara Damjanović, rojena 1987 v Osijeku, pravi, da se je o gledališču največ naučila od Paola Magellija. V tretjem letniku režije na Zagrebški akademiji ji je uprizoritev »Proletio je tihi anđeo«, ki jo je adaptirala po motivih Čehovove Utve, odprla vrata v profesionalno gledališče. Leta 2018 je diplomirala na dodiplomskem študiju z uprizoritvijo, nastalo po motivih Ibsenovega Rosmersholma. Popolni tujci so njena prva režija v Sloveniji.


SNG Drama Ljubljana
Komedija
Heinrich von Kleist
RAZBITI VRČ
Naslov izvirnika: Der zerbrochne Krug
Veseloigra

Režiser: Vito Taufer. Igrajo: Branko Šturbej, Jurij Zrnec, Marko Mandić, Polona Juh, Maruša Majer, Bojan Emeršič, Timon Šturbej, Sabina Kogovšek, Matija Rozman, Zvezdana Mlakar. 

Trajanje: 90 minut, brez odmora.

Sej vem, da sm lagala. A sm lagala čist sam s tem, da sm bla tih.

Večplastna komedija Razbiti vrč je kánonsko delo nemške romantike. Nastala je  le nekoliko zatem, ko se je z Linhartovima veseloigrama rodilo naše sodobno gledališče. In tudi pri Razbitem vrču gre za razkrinkavanje nečednih erotičnih namenov moškega, ki ima družbeno moč. Vplivni in ugledni gospodje, ki si proti njihovi volji želijo telesne intimnosti s socialno nižje stoječimi lepimi mladimi dekleti, so bili svetu komedije namreč znani že davno pred škandali, ki so lani zatresli Hollywood. Vendar pri Razbitem vrču žrtev pohote sodnika Adama ni mlada Evica, ampak njena mati, ki ji je sodnik med nočnim izletom razbil vrč. Posebnost Kleistove veseloigre je predvsem v tem, da mora vaški sodnik odkriti in obsoditi storilca dejanja, za katerega je gledalcu že od samega začetka jasno, da je bil to on sam. In ker gre za »jezičnega dohtarja«, je prav v besednih igrah največji šarm tega besedila. 
Andrej Rozman Roza
To, kar so zdaj zgolj črepinje, je bil glinast vrč in na njem slika. Slika je prikazovala zgodbo – zgodovino Nizozemske. Torej tam, kjer je bila prej zgodba – zgodovina, je zdaj votlina, praznina, nič. Metafora naših črepinjastih prostorov in našega črepinjastega časa po koncu konca zgodovine. Črepinjastih junakov črepinjaste družbe. /…/Na prvi pogled gledališka šala sestavlja črepinje nekih pričanj v zgodbo, ki se dotakne najglobljih človeških vzgibov – glavni liki ves čas po lastni krivdi ali brez nje tragikomično bingljajo nad breznom niča.
Občutek imam, da je naša naloga obuditi zgodbo te slike, ki se je že Kleistu razbila na dve varianti – črepinji konca. Kaj pa danes, ko namesto slike kompleksne človeške nravi zija »votlina in praznina«? 
Vito Taufer
Iz gledališkega lista: Kleistova veseloigra govori o starejšem moškem na visokem družbenem položaju, ki s svojimi dejanji povzroči hude težave mlajši ženski, pri tem je pa pripravljen narediti vse za ohranitev lastnega statusa quo. A na koncu, kljub njegovemu porazu, ne pride do spremembe sistema. Pokaže pa se še, da ta moški ni njegova aberacija, temveč običajni element. Kar naenkrat nam neka na prvi pogled starinska fabula postane današnja vest. 
Mitja Lovše: Neznosna sodobnost Razbitega vrča (odlomek). 


SiTi Teater BTC in Kreker
Komedija
Nejc Gazvoda
ČAKALNICA

Idejna zasnova in režija: Dejan Batoćanin in Uroš Fürst. Igrata: Janez Hočevar Rifle in Lado Bizovičar.
Video projekcija: Igralec: Branko Šturbej. Posebni gost: Janez Bončina Benč.

Trajanje: 75 minut.

Rifle in Lado se znajdeta na koncu tunela, v čakalnici za odhod v onostranstvo. V Čakalnici čas ni več dimenzija, ni novinarjev in medijev, socialnih omrežij, telefonov in televizije. Dobrodošli v svet po smrti, v katerem sta naša junaka prisiljena razgaliti svoji komedijantski duši.
Priče smo soočenju dveh generacij, dveh karier in dveh osebnosti, ki sta med seboj skrivnostno povezani. Na odru se o tako smrtno resnih stvareh še nikoli ni govorilo tako drzno in za crknit smešno. Pripravite se na napet fantazijski večer, poln presenečenj in smeha, ki si ga boste zapomnili do konca - in še dlje!
Smrtno resna komedija za dva resnična zvezdnika, ki nikakor ne počivata v miru.


SLG Celje
Komedija
Iza Strehar
VSAK GLAS ŠTEJE

Režiserka: Ajda Valcl. Igrajo: Aljoša Koltak, Maša Grošelj, Renato Jenček, Andrej Murenc.

Krstna uprizoritev.
Premiera: november 2019.

NAGRADA: Žlahtno komedijsko pero 2018. 
Strokovna žirija je v utemeljitvi zapisala: »Dramatičarka in scenaristka Iza Strehar, predstavnica najmlajše generacije ustvarjalcev, si je za temo izbrala predvolilno politično zakulisje. Vplivna in anonimna strica iz ozadja si za predsedniškega kandidata izbereta primerno gnetljivega »nečaka« in ga začneta uriti za spopad in zmago na prihajajočih volitvah. Pri tem kakopak ne izbirata sredstev. Vsi, ki so po spletu naključja vpleteni v ta ris, od novinarjev do visokošolskih profesorjev, se izkažejo kot slinarji, upogljivci, ritolizniki in se brez večjih težav pustijo podkupovati. Le da je cena smešna. Namesto denarja, vpliva in moči si želijo vstopiti v svet umetnosti, postati dobri in slavni pesniki in si s tem kupiti nesmrtnost. Projekt propade, ker kandidat vseh svojih nalog ne zna dobro izpolniti. A se na koncu odloči, da se bo tudi sam raje kot politiki zapisal umetnosti.
Duhovita politična satira, kakršnih pri nas ni v izobilju, se dotakne provincialne plemenske povezanosti, kjer se vsi poznamo in je vse mogoče. Mogoče je spremeniti vsak razpis, zamajati vsakega novinarja, podkupiti vsakega kritika, vplivati na vsak medij. V celotni parodiji je nepremakljivo samo mlado dekle, hči predsedniškega kandidata, ki v svoji feministični drži pogumno kljubuje seksistični moški matrici in ostaja neomajno na položaju mačistične borke za svoje pravice.«


Šentjakobsko gledališče Ljubljana v koprodukciji z Gledališčem Toneta Čufarja Jesenice
Romantična komedija
Franc Feri Lainšček
PETELINJI ZAJTRK

Režiser: Gojmir Lešnjak - Gojc. Igrajo: Damijan Perne, Nika Brgant, Sašo Dudič, Milan Trkulja/Tomaž Cvar, Matej Mužan/Kajetan Bajt, Aleš Rotar, Gašper Stojc, Tone Bertoncelj, Katja Ogrin.

Trajanje: 120 minut, z odmorom.

Petelinji zajtrk je hudo prepričljiva, sočna, zabavna, romantična, očarljiva, napeta, socialna, navihana igra, mešanica melodrame in romantične komedije. S predstavo režiser Gojmir Lešnjak Gojc napoveduje erotično, naelektreno zgodbo o prijateljstvu s ščepcem generacijske jugonostalgije, kot se  za Jesenice, kjer se zgodba odvija, tudi spodobi.
Mlad fant, med prijatelji znan po vzdevku Djuro, se zaposli kot vajenec pri mojstru Lojzu, lastniku avtomehanične delavnice. Nekoč se je Lojzu klanjala cela juga in v Sarajevu davnega leta 1975 mu je s poljubom na čelo "pjevačica" Jelena osmislila življenje. Poljub, ki ga ne bo pozabil do smrti! Lojze in Djuro vzpostavita očetovski odnos, ki se počasi prelevi v iskreno prijateljstvo. Kvartopirska klapa, ki se dobiva pri Lojzu na taroku in praznjenju steklenic žganja, spremljajo  sočni, iskreni, zabavni  in predvsem nesmiselni dialogi. Malačič odkrije Lojzu hrvaško zvezdnico Severino in začne se novo poglavje v mojstrovem življenju.
Djuro se speča z Bronjo, poročeno z lokalnim kriminalcem, mafijcem, trgovcem z belim blagom in največjim frajerjem daleč naokoli, Lepcem. Bronjino zapeljevanje mladega vajenca je zelo spontano, očarljivo in romantično, vendar skrito razmerje kmalu terja svoj davek. Medtem pa Lojze sanja o najbolj seksi "pjevačici" Severini, ki se na svoji glasbeni turneji po Sloveniji ustavi tudi na Belc pod Kepo... Lepec Lojzu omogoči, da jo spozna tudi osebno in zgodi se! Zgodi se petelinji zajtrk, o katerem bodo govorile še generacije!

NAGRADE:
Čufarjeva plaketa za najboljšo predstavo po izboru žirije, 31. Čufarjevi dnevi 2018
Čufarjeva plaketa za najboljšo predstavo po izboru občinstva, 31. Čufarjevi dnevi 2018
Matiček za najboljšo predstavo na 57. Linhartovem srečanju, sept. 2018
Matiček za moško vlogo na 57. Linhartovem srečanju, Damijan Perne, sept. 2018
Priznanje za najboljšo predstavo po izboru publike, 14. festival komedije Pekre 2018
Najboljši komedijant 14. festivala komedije Pekre 2018, Damijan PerneOdlike gledališke, koncertne, razstavne olike; avtorica Saša Šepec

Galerija