SNG Nova Gorica: Realisti

Prizorišče: Avditorij Portorož

Zvrst: Gledališka komedija

Datum: 23.10.2021 ob 19.30

Vstopnina: 18 €, 16 € za študente in upokojence

Opis

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica
Jure Karas: REALISTI
Kabaret za pet igralcev, pijanca in občinstvo

Krstna uprizoritev

Režiserka: Tijana Zinajić.
Igrajo: Peter Harl, Jure Kopušar, Matija Rupel, Urška Taufer, Žiga Udir. Nastopa tudi pianist Anže Vrabec.

Svet je šel po gobe, mi pa v najbližji nakupovalni center. Resničnostni šovi so naenkrat bolj resnični od novic. Tretji svet mučita ekologija in ekonomija, nas pa, koliko zdrži baterija. Treniramo pohlevnost. Hodimo v službe, ki jih ni. Samo še smrt in krediti so za nedoločen čas. Kam naj se normalen človek zateče drugam kot v teater? Odgovorni pravijo, da je kostumov, vicev in pijače še za eno rundo. Nasmejmo se, preden bo prepozno.

Tijana Zinajić je na AGRFT v Ljubljani diplomirala režijo pod mentorstvom Dušana Mlakarja, Kristjana Mucka in Saše Jurca z uprizoritvijo Zajčeve Medeje (1999). Režirala je v različnih slovenskih gledališčih, veliko je ustvarjala tudi v zunaj institucionalnih gledališčih. Za režije predstav je prejela nagrado Pikina predstava leta za Ronjo, razbojniško hčer (2003), nagrado za najboljšo predstavo na Festivalu monodrame in mima v Beogradu za Hotel Babilon (2005) in nagrado za režijo na Dnevih komedije 2006 v Celju za Poljubljanje z mr. Beanom (2006). Izmed njenih angažmajev v filmskem svetu velja izpostaviti, da je v filmih Ljubljana Igorja Šterka, Prehod Borisa Palčiča, Slovenka Damjana Kozoleta in Ofsajd Igorja Šterka režirala množične prizore, pri filmu 9:06 Igorja Šterka je bila asistentka režije… Že v času študija se je preizkusila kot igralka v več študentskih filmih pri Martinu Srebotnjaku, Arnetu Brejcu, Urški Kos, Sieni Krušič, Janezu Lapajnetu in drugih. Tudi kasneje je še večkrat igrala v filmih, nadaljevankah in gledaliških predstavah.

NAGRADE:

Zlati lev za najboljšo predstavo po izboru občinstva, 19. mednarodni festival komornega gledališča Zlati lev, Umag, Hrvaška, 2018
Žlahtna komedija po izboru občinstva, 28. festival Dnevi komedije, Celje, 2019
Žlahtna komedija po izboru strokovne žirije, 28. festival Dnevi komedije, Celje, 2019
Žlahtna režiserka Tijana Zinajić, 28. festival Dnevi komedije, Celje, 2019

Galerija

Ne spreglejte

20.11.2021

19.30

Avditorij Portorož

Gledališka komedija

SLG Celje: Laž

Vstopnina: 18 €, 16 € za študente in upokojence

03.10.2021

19.30

Avditorij Portorož

Projekcija nemega filma z uvodom in avtorsko glasbo na klavirju

Srečevanja s filmom: Deček / The Kid, 1921

Vstopnina: 8 €