Otvoritveni koncert posvečen 250.obletnici smrti Giuseppa Tartinija = PRESTAVLJEN

Prizorišče: Gledališče Tartini Piran

Tip predstave: Koncert komorne glasbe "Tartini 250"

Datum: 26.2.2020 ob 20.00

Vstopnina: Vstop z brezplačnimi vstopnicami.

Opis

Piran, 24.2.2020

Spoštovani, obveščamo vas, da je koncert ob 250. obletnici smrti Giuseppeja Tartinija, ki je bil predviden v sredo, 26. februarja 2020, ob 20. uri, v Gledališču Tartini Piran organizator iz preventivnih razlogov prestavil za določen čas. Vsem gostom se iskreno opravičujemo za nevšečnosti ter jih obveščamo, da bodo pravočasno obveščeni o nadomestnem terminu.

Lep pozdrav, Tartini 250 


Gentilissimi, Vi informiamo che il concerto per il 250 ° anniversario della morte di Giuseppe Tartini, in programma mercoledì 26 febbraio 2020, alle 20:00 al Teatro Tartini di Pirano, è stato rinviato dall'organizzatore per motivi di prevenzione. Ci scusiamo sinceramente con tutti gli ospiti per l'inconvenienza. La data del rinvio verrà comunicata non appena la situazione lo renderà possibile.

Cordiali saluti,Tartini 250


Na otvoritvenem koncertu iz niza dogodkov Tartini 250 - letos obeležujemo 250 let smrti violinskega virtuoza Giuseppa Tartinija - bodo nastopili:

NOVI KOMORNI ORKESTER FERRUCCIO BUSONI pod vodstvom Massima Bellija in 
solist SALVATORE ACCARDO – violina (Italija).
Izvedli bodo dela Giuseppa Tartinija (1692-1770) in Giulia Meneghinija (1741 – 1824).

Organizator: Občina Piran v okviru Projekta Tartini 250.


Novi orkester Ferruccio Busoni z dolgoletno tradicijo je leta 1965 ustanovil Aldo Belli. Gre za enega od prvih komornih orkestrov, nastalih po drugi svetovni vojni v Italiji, in najstarejši v Furlaniji – Julijski krajini. Sestavljajo ga priznani instrumentalisti, zmagovalci mednarodnih tekmovanj, ki so skrbniki glasbene zapuščine zasedb Trio di Trieste in Quartetto Italiano, katerih učenci so bili. Leta 2005 in 2010, ob 40. in 45. obletnici orkestra, so organizirali nekaj koncertov, na katerih je nastopil tudi svetovno znani violinist Salvatore Accardo.
Orkester je posnel 16 plošč pri založbah Velut Luna, Concerto Classics, Brilliant Classics, Warner Classics in Amadeus. Na ploščah so predstavili mnoge prvič posnete skladbe pomembnih skladateljev. Marca lani je revija Amadeus izdala CD ploščo z dvema, prvič posnetima koncertoma Giuseppeja Tartinija, izvajalci pa so seveda orkester Busoni ter Laura Marzadori. 
Massimo Belli se je začel učiti violino z očetom, izobraževanje pa je nadaljeval pri Brunu Polliju. Diplomiral je z najvišjimi ocenami pod mentorstvom Renata Zanettovicha na konservatoriju Benedetto Marcello v Benetkah. Svoje znanje je izpopolnjeval na tečajih v Fiesolah, z zasedbo Trio di Trieste in Pierom Farullom ter na Accademia Chigiana v Sieni, pri Henryku Szeryngu. Dve leti je bil učenec pri Salvatoreju Accardu na akademiji W. Stauffer v Cremoni. Osvajal je nagrade na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih, kot šestnajstletnik pa je debitiral v gledališču Politeama Rossetti v Trstu za Società dei Concerti. Nastopal je kot solist in vodil orkestre v največjih koncertnih dvoranah Evrope, nekdanje Sovjetske zveze, Turčije in Južne Amerike. Izvajal je najpomembnejše koncerte violinskega repertoarja v spremstvu priznanih orkestrov in bil koncertni mojster Italijanskega mladinskega orkestra, orkestra Busoni, orkestra Haydn Philharmonie in prva violina ter dirigent orkestra Virtuosi dell’Ensemble di Venezia. Tržaški skladatelj Giulio Viozzi je Massimu Belliju posvetil skladbo »Tema variato« za solo violino, ki jo je izdala založba Pizzicato. Snemal je za državno radiotelevizijo v Italiji, v nekdanji Sovjetski zvezi, Nemčiji, Jugoslaviji, Braziliji, Avstriji ter izdal plošče pri založbah Sipario Dischi, Nuova Era, Tirreno Editoriale. Trenutno snema plošče za založbe Concerto Classics, Brilliant Classics in Warner Classics. Študiral je dirigiranje pri Aldu Belliju in Julianu Kovatchevu, danes pa je dirigent Novega komornega orkestra Ferruccio Busoni. Je profesor violine na tržaškem glasbenem konservatoriju, poučeval pa je tudi na šoli UWC Adriatic, na mednarodnih tečajih v mestu Cividale. Med drugim vodi tudi tečaje violine na Kraljevskem konservatoriju v Murciji (Španija), na visoki šoli za glasbo v Mannheimu in Akademiji za glasbo v Talinu.

Svetovno priznani violinist Salvatore Accardo igra na violino Guarneri del Gesù “Hart” iz leta 1730.

Galerija