Goran Bojčevski duo

Prizorišče: Križni hodnik Minoritskega samostana Piran

Tip predstave: 41. Piranski glasbeni večeri - otvoritveni koncert

Datum: 4.7.2019 ob 21.00

Vstopnina: 14 €, 12 € za študente in upokojence. Paket vstopnic za vse koncerte 40 €.

Opis

Na otvoritvenem koncertu mednarodnega festivala komorne glasbe, 41. Piranski glasbeni večeri bosta nastopila:         

Goran Bojčevski - klarinet
Jan Sever - klavir

Program: 

J.S. Bach: Violin concerto in a minor       
N. Paganini: Caprice 24                             
G. Bojcevski:  Ples senc za solo klarinet   
J. Williams: Glasba iz filma Schindlerjev seznam                   
P. de Sarasate: Zigeunerweisen               

    


Goran Bojčevski, magister klarineta in skladatelj, je končal magisterij summa cum laude na sloviti Univerzi Mozarteum v Salzburgu, pri profesorju Aloisu Brandhoferju, nekdanjem prvem klarinetistu dunajskih  in berlinskih filharmonikov. Zadnjih 15 let nastopa po odrih po vsej Evropi. Začetki segajo v sodelovanje s skupino TerraFolk, kasneje pa je hitro izumil svoj lasten slog in ga poimenoval Balkan Nuevo. Več kot uspešno ga predstavlja v različnih izvedbah – Goran Bojčevski duo, Goran Bojčevski trio, Goran Bojčevski quartet in Goran Bojčevski klasični quartet ...Nekaj njegovih najodmevnejših dosežkov: nastopal je kot solist s simfoniki RTV Slovenija (ob predaji predsedovanja EU Slovenije Franciji), solist Bläserphilharmonie Salzburg, koncert ob otvoritvi Evropske Jazz konference z Bojanom Z.,oktobra 2018 je napolnil Gallusovo dvorano Cankarjevega doma v Ljubljani. Poleti 2018 je razprodal vse večje festivale, med drugim tudi Festival Ljubljana, Ohridsko leto in Theatter am Spittelberg na Dunaju.
Bojčevski je tudi skladatelj, njegov ustvarjalni opus je impresiven. Sklada za klarinet, godala in tudi za simfonične orkestre – 2 njegovi skladbi sestavljata obvezni kurikulum na Mozarteumu. Svoje najobsežnejše delo, Balkanski portete, je posnel s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, leta 2015. Sklada za reklame, dokumentarne filme. Prav tako je napisal dva baleta, ki sta doživela ogromen odziv, Helium in Derviš in Smrt, ki je bil leta 2017 niminiran za najboljšo predstavo na Hrvaškem. Leta 2017 je bil povabljen k projektu Bläserphilharmonie Salzburg, njegovo delo Nostalgie je dirigiral maestro Glenn Price, ki ga je z navdušenjem predstavil še ameriškemu občinstvu, tako je leta 2017 doživel premiero v ZDA.

Jan Sever je eden vidnejših pianistov svoje generacije v Sloveniji. Kot komorni glasbenik je sodeloval z številnimi priznanimi umetniki, kot so K. Pečar, L. Pupis,  A. Zupan , Ž. Brank, O. Pečeny, J. Podlesek, D. Prešiček, in drugi. Je reden gost pomembnejših koncertnih ciklov ter festivalov doma in v tujini. Njegov repertoar obsega široko in zelo pestro zbirko klasične glasbe za klavir ter komorne glasbe , ki zajema vsa obdobja in kompozicijske stile. Svoje šolanje je začel v Ljubljani pri prof. M. Kocijančič, ki je bila njegova mentorica vse do vstopa na Akademijo za glasbo v Ljubljani v razred A. Jarca, pri katerem je diplomiral in leta 2009 zaključil specialistični študij klavirja. V času svojega šolanja je prejel številne nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih ter leta 2004 tudi študentsko Prešernovo nagrado. Poleg klasične pianistične poti pa je pri Severju opazna tudi vzporedna glasbena dejavnost v drugih glasbenih žanrih. Od leta 2005 veliko sodeluje z različnimi tango ansambli, kot so M. Hatlak & Funtango , Astorpia, Quatro Por Tango, ter z jazz/fusion skupino Moonlight Sky in klarinetistom G. Bojčevskim. Leta 2017 je tudi premierno izvedel popolnoma improviziran Klavirski večer           

 Knjižica z opisi nastopajočih

Galerija

Ne spreglejte

4.7.-25.7.

21.00

Križni hodnik Minoritskega samostana Piran

Koncerti komorne glasbe

41. Piranski glasbeni večeri - mednarodni festival komorne glasbe

Vstopnina: 14 €, 12 € za študente in upokojence. Paket vstopnic za vse koncerte 40 €.

11.7.2019

21.00

Križni hodnik Minoritskega samostana Piran

41. Piranski glasbeni večer - drugi koncert

Matic Dolenc - kitara

Vstopnina: 12 €, 10 € študentje in upokojenci. Paket vstopnic za vse koncerte 40 €.

25.07.2019

21.00

Križni hodnik Minoritskega samostana Piran

41. Piranski glasbeni večer - tretji koncert

Trio Muhadinović

Vstopnina: 12 €, 10 € študentje in upokojenci. Paket vstopnic za vse koncerte 40 €.

25.07.2019

21.00

Križni hodnik Minoritskega samostana Piran

41. Piranski glasbeni večer - sklepni koncert

Trio L' Anima

Vstopnina: 12 €, 10 € študentje in upokojenci. Paket vstopnic za vse koncerte 40 €.