Marko Hatlak & FUNtango ter solista Bernarda in Marcos Fink

Prizorišče: Gledališče Tartini Piran

Zvrst: Piranski glasbeni oder

Datum: 20.11.2022 ob 20.00

Vstopnina: 24 € na dan koncerta, 19 € v predprodaji

Opis

Piranski glasbeni oder: Marko Hatlak & FUNtango

Solista: Bernarda Fink - mezzosopran in Marcos Fink - basbariton

Marko Črnčec - klavir
Benjamin Ziervogel - violina
Luka Gaiser - kontrabas
Marko Hatlak - harmonika

Z izjemno zasedbo MARKO HATLAK & FUNtango in cenjenima solistoma BERNARDA FINK in MARCOS FINK zaokrožujemo 100. obletnico rojstva velikega revolucionarja in enega najslavnejših glasbenikov 20. stoletja, argentinskega skladatelja ASTORJA PIAZZOLLE. Njegov, kot ga je sam poimenoval "NOVI TANGO", je obšel svet in za vedno spremenil pojmovanje tanga, kjer je plesišča zamenjal za najimenitnejše koncertne odre po vsem svetu. Njegova zmes klasične glasbe, jazza in kompozicije 20. stoletja je odprla na široko novim idejam in nepredvidljivosti, ki se v grobem odraža v izmenjevanju hitrih in počasnih tempov, ter izredne dinamike, od nežnih do kričečih in brezkompromisno temperamentnih "momentov".
Koncertni repertoar obsega vokalne skladbe prepletene s kompleksnimi instrumentalnimi skladbami Astorja Piazzolle. Dodane bodo tudi avtorske skladbe, ki zrcalijo naše ustvarjanje in navdušenje na Astorjevo zapuščino.
Marko Hatlak je leta 2000 kot prvi slovenski harmonikar izvajal glasbo Astorja Piazzolle. Skozi leta je razvil svoj slog in lastne kompozicije, s katerimi na svoj način izpoveduje ljubezen do tanga.
Zasedba je sestavljena iz vrhunskih glasbenikov, ki delujejo po vsem svetu. Marko Črnčec in Luka Gaiser izhajata iz jazza medtem, ko sta Benjamin Ziervogel in Marko Hatlak klasična glasbenika. Skupaj pričarajo glasbo z veliko občutka in prefinjene dinamike.


Koncertni program

Piazzolla:     CONCIERTO PARA QUINTETTO                                       

Piazzolla:     JACINTO CHICLANA                            

Guastavino: CORTADERA PLUMERITO                            

Piazzolla:     FUGATA                                                                                

Piazzolla:     MARIA DE BUENOS AIRES  

Gomez Carrillo: BAILECITO CANTADO  

Hatlak:       TWILIGHT TANGO                                                               

Piazzolla:    PRELUDE TO THE CYCLICAL NIGHT  

Galliano:     NEW YORK TANGO

Piazzolla:    OBLIVION   

Piazzolla:    TANGATA                                                                             

Hatlak:       BOLEČINA  

Črnčec      *IMPROVIZACIJA*  

Piazzolla:     REVOLUTIONARIO                                                                                                                         

Guastavino: LA FLOR DE AGUAPE  

Piazzolla:      LIBERTANGO          Mezzosopranistka Bernarda Fink je bila rojena slovenskim staršem v Buenos Airesu (Argentina) ter je prejela pevsko in glasbeno izobrazbo na Visoki šoli za umetnost Teatra Colón v tem mestu, kjer je tudi redno nastopala. Njen repertoar je širok in sega od stare glasbe do del sodobnih skladateljev. Kot pevka, ki je poznana po svoji vsestranskosti, redno nastopa skupaj z Orkestrom Londonske filharmonije, Dunajskimi in Berlinskimi filharmoniki, Kraljevim orkestrom Concertgebouw, orkestrom iz Clevelanda in tudi z najboljšimi baročnimi orkestri pod vodstvom dirigentov, kot so Barenboim, Blomstedt, Bičkov, Chailly, Gardiner, Gergijev, Jacobs, Jansons, Muti, Norrington, Pinnock, Prêtre, Rattle, Saraste in Welser-Möst. Kot operna pevka je navdušila kritike v Argentini in osrednjih evropskih opernih hišah. Ene njenih najodmevnejših vlog so Cecilij v Mozartovi operi Lucio Silla (Theater an der Wien), Idamante v operi Idomeneo (Teatro Real, Madrid) in Irena v Händlovi Theodori (Salzburški festival). Leta 2017 je debitirala v dunajski državni operi v Debussyjevi Pelléas et Mélisande. Redno nastopa na recitalih in koncertih na Dunaju, v Schwarzenbergu, Amsterdamu, Londonu, Berlinu, New Yorku in Buenos Airesu. V zadnjih sezonah je med drugim nastopila v Mahlerjevi Drugi simfoniji z Andrisom Nelsonsom na tanglewoodskem festivalu in z Marissom Jansonsom v Köbenhavnu, v Pergolesijevi Stabat Mater v Rimu, z Jakubom Hrůšo v Bambergu, na Beethovnovem festivalu v Varšavi ter na koncertni turneji po Ameriki s Camerata Salzburg. O umetničinem obsežnem repertoarju priča bogata in s številnimi priznanji (med drugim z nagradama grammy in diapason dʼor) nagrajena diskografija. Bernarda Fink je prejemnica avstrijskega častnega znaka za znanost in umetnost ter častnega naziva kammersängerin. Leta 2013 je skupaj z Markom Finkom prejela nagrado Prešernovega sklada.

Basbaritonist Marcos Fink, rojen slovenskim staršem v Buenos Airesu (Argentina), je glas šolal pri profesorjih Ivanu Ivanovu in Victorju Srugu, pozneje pa se je izpopolnjeval pri različnih evropskih mojstrih (Schöne, Huttenlocker, Baldin, Werba, Harper, Sutherland). Leta 1990 je debitiral v Salzburgu. Nastopal je že v operah, na koncertih in recitalih samospevov po vsem svetu (Pariz, Bordeaux, Frankfurt, Barcelona, Dunaj, Ženeva, Tokio, Osaka, Ljubljana, Milano, Buenos Aires, Berlin, Houston, Seul, Shanghai idr.), pod taktirko uglednih dirigentov (Corboz, Graf, Hager, Lombard, Bičkov, Horvat, Steinberg, Nanut, Shambadal, Jacobs, Lajovic idr.) in z odličnimi orkestri (Orkester Romanske Švice, Nacionalni orkester iz Pariza, Filharmonični orkester iz Strasbourga, Komorni orkester Lozane, Orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija, Concerto Köln, Dunajski simfoniki, Münchenski filharmoniki, Baročni orkester Freiburg, Akademija za staro glasbo Berlin idr.). Marcos Fink je sodeloval pri snemanju številnih zgoščenk z deli Puccinija, Haydna, Bacha, Mozarta, Martina, Rossinija, Fauréja, Marxsena, Händla, Schumanna, Schuberta idr. Za posnetek Schubertovega cikla Die Winterreise (Zimsko popotovanje) je leta 1998 v Parizu prejel nagrado zlati orfej. Zgoščenka Mozartove Die Zauberflöte je osvojila glasbeno nagrado BBC, zgoščenki Canciones argentinas in Händlove Agrippina pa sta bili nominirani za nagrado grammy. Je dvakratni prejemnik nagrade Prešernovega sklada: leta 1999 jo je prejel za komorne dosežke, še posebej za izvedbo pesemskega cikla Schwanengesang (Labodji spev) Franza Schuberta, 2013 pa skupaj s sestro Bernardo za zgoščenko Slovenija! Leta 2017 je prejel nagrado Sama Smerkolja za umetniške dosežke na opernem področju, ki jo podeljuje Slovensko komorno glasbeno gledališče. 
Letos pa sta s sestro, mezzosopranistko Bernardo Fink, prejela državno odlikovanje, srebrni red za zasluge, za dosežke na glasbenem področju.

MARKO HATLAK Po končani srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, je leta 1999 nadaljeval študij koncertne harmonike v slovitem Weimarju pri profesorju Ivanu Kovalu. Podiplomski študij je nadaljeval pri profesorju Stefanu Hussongu v Wurzburgu v Nemčiji, ki ga je zaključil leta 2008. Od leta 2000 nastopa kot solist, v različnih komornih zasedbah, s simfoničnimi orkesti in različnimi skupinami z repertoarjem od baroka, klasike, tanga, etno, ter v zadnjem času tudi kot avtor in pevec v skupini Marko Hatlak BAND, ki izvaja Fusion, Funk, Latino, Rock. Koncertiral je v Evropi in Ameriki. Sodeluje z izjemnimi glasbeniki kot Stefan Milenkovich, Tommy Emanuel, Stefanom Hussongom, Vlatkom Stefanovskim, Iztokom Mlakarjem, Joss Stone, Sabino Cvilak, Nuško Drašček, Markom Črnčecem, Karmen Pečar in drugimi. Kot solist je nastopil orkestrom moskovske filharmonije, orkestrom rtv Slovenija pod taktirko En Shao-a, ter Marka Letonje, Jensko filharmonijo. Posnel je številne samostojne albume s Tango, Baročno, Sodobno, Etno in Popularno glasbo. V zadnjih letih je vse bolj dejaven tudi kot skladatelj. Leta 2019 je napisal in kot solist izvedel »Živo Srebro« za harmoniko in simfonični orkester RTV Slovenija, več skladb za gong in harmoniko. Piše za lastne zasedbe, ter tudi za gledališče in film. 2021 je nastopil s slavnim italijanskim igralcem Linom Guanciale v predstavi Europeana na fstivalu Mittelfest v Italiji. Leta 2022 pa je ob kulturnem prazniku nastopil na osrednji slovesnosti na EXPO 2020 v Dubaju.

                                                             

Galerija

Ne spreglejte

21.10.2022

20.00

Gledališče Tartini Piran

Piranski glasbeni oder

Zmelkoow "akustično"

Vstopnina: na dan koncerta 20 €, v predprodaji 15 €

9.12.2022

20.00

Gledališče Tartini Piran

Piranski glasbeni oder

Silence

Vstopnina: na dan koncerta 20 €, v predprodaji 15 €