Jazz festival Piran/Portorož: Richard Galliano NY tango trio, Boney Fields

Prizorišče: Avditorij Portorož

Zvrst: Gala večer z največjim virtuozom harmonike in bandeona ter jazz, brass funk, funky blues plesna glasba

Datum: 2.7.2022 ob 20.00, 23.00

Vstopnina: 35 € v predprodaji, 40 € na dan koncerta, 65 € za oba koncerta, festivalska vstopnica 186 €

Opis

SOBOTA - 2. JULIJ OB 20.00, AVDITORIJ PORTOROŽ-PORTOROSE:

GALA VEČER Z NAJVEČJIM VIRTUOZOM HARMONIKE IN BANDONEONA

RICHARD GALLIANO
NEW YORK TANGO TRIO

DELA ASTORJA PIAZZOLLE IN RICHARDA GALLIANA


RICHARD GALLIANO   akordeon 
ADRIEN MOIGNARD  kitara 
PHILIPPE AERTS  bas

Richard Galliano je pri štirih letih začel študirati klavir in harmoniko pri svojem očetu Lucienu Gallianu, ki je bil harmonikar in učitelj. Ker je bil zelo nadarjen in je v študij vlagal veliko truda, je bil kmalu sprejet na konservatorij v Nici, ki ga je takrat vodil organist Pierre Cochereau, in obiskoval pouk harmonije, kontrapunkta in pozavne.
Leta 1969 je zasedel prvo mesto s pozavno. Leta 1975 je v Parizu spoznal Clauda Nougara in se spoprijateljil z njim; do leta 1983 je bil njegov harmonikar in dirigent. Našla sta se avtor in skladatelj ter se odlično razumela. V času njunega sodelovanja je nastalo veliko pesmi, ki so postale del francoske šansonske dediščine, kot npr. Allée des brouillards, Des voiliers, Vie Violence. Drugo prelomno srečanje v njegovem življenju je bilo leta 1980, ko je spoznal argentinskega skladatelja in bandoneonista Astorja Piazzollo. Slednji ga je spodbujal naj ustvari francoski novi musette, tako kot je sam ustvaril argentinski novi tango.

Richard Galliano je v svoji dolgi in plodni karieri posnel več kot 50 albumov.
Sodeluje s številnimi uglednimi umetniki in glasbeniki, kot so Chet Baker, Eddy Louiss, Ron Carter, Wynton Marsalis, Charlie Haden, Gary Burton, Michel Portal, Toots Thielemans in Kurt Elling na področju džeza; in Serge Reggiani, Claude Nougaro, Barbara, Juliette Greco, Dick Annegarn, Georges Moustaki, Allain Leprest, Charles Aznavour in Serge Gainsbourg na področju francoskih šansonov.

Sodeloval je tudi z Nigelom Kennedyjem pri njegovem repertoarju klasične glasbe in s številnimi orkestri. Na svetovnih turnejah je nastopal na odrih najprestižnejših gledališč, kot so Lincoln Center v New Yorku, Victoria Hall v Ženevi, Accademia Santa Cécilia v Rimu, Théâtre des Champs-Élysées v Parizu, Théâtre Marinsky v Sankt Peterburgu ter v novi filharmoniji v Hamburgu in Parizu. 
Richard Galliano je leta 1997 prejel nagrado »Victoire de la Musique Jazz« za album New York Tango.
Leta 1998 je spet prejel nagrado za album Blow Up, ki ga je posnel skupaj z Michelom Portalom.
Leta 2009 je prejel francosko odlikovanje častnik reda umetnosti in leposlovja.
Leta 2010 je prejel nagrado SACEM za pedagoško delo za učbenik igranja harmonike Complete Accordion Method, ki sta ga napisala skupaj z očetom Lucienom Gallianom za založbo Lemoine Publishing.
Za glasbeno založbo Deutsche Grammophon je leta 2010 posnel album z Bachovo glasbo. Album je s 70 tisoč prodanimi izvodi dosegel rekordno prodajo na področju klasične glasbe.
Leta 2011 je prejel francosko viteško odlikovanje poveljnik reda umetnosti in leposlovja.
Leta 2014 je prejel nagrado »Victoire de la Musique Classique« in nagrado za najboljšega skladatelja leta.

Snemal je vedno več klasične glasbe in leta 2016 posnel nov album, posvečen delom Wolfganga Amadeusa Mozarta.
Leta 2016 je s kvartetom izdal album New Jazz Musette pri italijanski glasbeni založbi Ponderosa music&art, trideset let po izdaji albuma Spleen iz leta 1985, s katerim je prvič predstavil glasbeni koncept New Jazz Musette
Leta 2016 mu je francoski predsednik François Hollande podelil visoko odlikovanje za zasluge »Ordre national du Mérite«.
Leta 2017 je bil izdan album Aria, ki je bil posnet v duetu v reformacijska cerkvi v Bernu z organistom Thierryjem Escaichom v sodelovanju z Éditions JADE. Ta album je prikazal nepričakovano ujemanje orgel in harmonike, ki je bilo le še bolj veličastno zaradi izjemne akustike v cerkvi in kakovosti orgel.

Michel Legrand je le nekaj tednov pred svojo smrtjo Richardu Gallianu zaupal umetniško vodstvo dveh koncertov Tribute to Michel Legrand, ki sta bila načrtovana za april leta 2018 v pariški dvorani Grand Rex, skupaj z Michelom Portalom, Ibrahimom Maaloufom in Natalie Dessay. Richard Galliano je 4. maja 2018 imel solo nastop v Tokyo International Forum.
Album The Tokyo Concert je izšel spomladi 2019 pri založbi Jade-Universal. Ta album odraža njegovo zrelost in mednarodni tisk ga je navdušeno sprejel z enotnim mnenjem, da predstavlja Galliana na vrhuncu njegovega umetniškega ustvarjanja, prav tako pa je navdušil tudi vedno številčnejše občinstvo.
Imel je več kot 60 recitalov s harmoniko, predvsem na festivalih Festival de Saint-Germaindes-des-Près, Montreal Jazz Festival, La Roque d’Anthéron Festival…

Richard Galliano se je po smrti prijatelja Michela Legranda poklonil z albumom Tribute to Michel Legrand, ki ga je junija 2019 posnel v Češki filharmoniji v Pragi z zasedbo Prague String Quintet. (Jade-Sony)
Njegova naslednja stvaritev je bil oratorij Les Chemins Noirs, ki je temeljil na romanu Renéja Frégnija. Prvič ga je predstavil 30. januarja 2020 v La Scène Musicale de Boulogne Billancourt. 

Leta 2020 je Richard Galliano slavil 50. obletnico svoje kariere v več kot 15 državah. Zaključna proslava je bila 12. decembra na odru Salle Gaveau v Parizu, na njegov 70. rojstni dan in 50. obletnico njegovega delovanja.

New York Tango Trio je projekt, s katerim bo Richard Galliano prvič nastopil pri nas.

Cena vstopnice: 35 € v predprodaji, 40 € na dan koncerta (vstopnica za oba koncerta 65 €, festivalska vstopnica za vse dogodke jazz festivala 186 €)   


SOBOTA - 2. JULIJ OB 23.00, GLEDALIŠČE TARTINI PIRAN

BONEY FIELDS /Chicago/

BONEY FIELDS  trobenta, vokal
NADEGE DUMAS  saksofon
PIERRE CHABRELE  pozavna
ALEX SOUBRY  kitara
ICHEME ZOUGGART  el. bas
PITY CABRERA  klaviature
SACHA LOUNIS  bobni

 »Nič ni boljšega kot užitek, ki ga doživiš, ko stojiš pred množico, obdan s svojim bendom, s katerim skupaj ustvarjaš glasbo.«   Boney Fields                                                                                           

»Prava glasba, ki jo ustvarjajo pravi glasbeniki,« kot je govoril Prince. Prav tako kot Prince je tudi trobentač in pevec Boney Fields del te generacije afroameriških glasbenikov, ki so bili rojeni, da si podredijo oder. Zato ni naključje, da so se z njim na odru znašli Lucky Peterson, Luther Allison, James Cotton, Buddy Guy, Liz Mc Comb, George Clinton, Maceo Parker, Fred Wesley in Bootsy Collins.

Boney Fields vztrajno združuje funk in blues, z afroameriškimi koreninami, in to s spretnostjo, ki si jo je pridobil med kariero, ki jo je preživel na odrih po vsem svetu.

Ko je kot otrok iz velike družine iz Čikaga začel s svojo kariero, je spoznal, da bi lahko zašel na stranpot. Toda med odraščanjem ob pesmih iz geta in gospel glasbi, nad katero sta bila navdušena njegova starša, je izbral edinstveni slog petja – svoj slog, ki mu je dodal še zven trobente. Dvojni talent, trobentar in vokalist, je postal zaželen in je hodil z nastopa na nastop kot spremljevalec znanih imen. Spremljal jih je na studijskih snemanjih ali na odru in poleg tega je še pisal glasbo – v »prostem« času je napisal kompleksne aranžmaje za trobila, npr. za zasedbi Tower of Power in Earth Wind and Fire.

Boney Fields se je daleč od hollywoodskega blišča naučil svojega poklica in izmojstril svoj talent. Turneje so dolge, ceste pa niso vedno tlakovane z zlatom. Ne glede na to, kako malo spi ali koliko kilometrov prevozi, živi za oder.

In prav na odru je naposled ustvaril svoj edinstveni slog, retro-futuristično mešanico bluesa in brass funka. Nastala je pristna estetika, magična formula izvirnega groova. Ne glede na to, kam gredo, Boney Fields in njegov bend zažigajo in navdušijo s svojo energijo.

Neumorni showman poskrbi, da njegova glasba potuje z njim v čisto vsak kotiček tega planeta, ko je povabljen na ugledne festivale, kot so Jazz à Vienne, Jazz in Marciac, Madajazzcar, Tabarka Jazz Festival ipd. Prav med temi nastopi je izmojstril živahen repertoar svojega šestega albuma Changing for the Future,

ki ga je posnel s pomočjo priznanih glasbenikov.

In tisti, ki ga bodo hoteli videti in slišati, kako predstavlja nov izbor »pravih« pesmi, ki jih »ustvarjajo pravi glasbeniki«, kot je rekel Prince, ga bodo morali priti poslušati, ko bo nastopil v Piranu, prvič v Sloveniji.

Cena vstopnice: 35 € v predprodaji, 40 € na dan koncerta (vstopnica za oba koncerta 65 €, festivalska vstopnica za vse dogodke jazz festivala 186 €)   

 

 

 

 

 

Galerija

Ne spreglejte

29.06.2022

20.00, 22.00

Avditorij Portorož

Koncert popularne brazilske glasbe in afro-kubanski jazz

Jazz festival Piran/Portorož: Bossa de Novo, Iván “Melón” Lewis

Vstopnina: 35 € v predprodaji, 40 € na dan koncerta, festivalska vstopnica 186 €

30.06.2022

20.00, 22.00

Avditorij Portorož

Koncert blues, rock, jazz glasbe

Jazz festival Piran/Portorož: Elliott Sharp trio, Matt Schofield

Vstopnina: 35 € v predprodaji, 40 € na dan koncerta, festivalska vstopnica 186 €

1.7.2022

20.00, 23.00

Avditorij Portorož

Jazz, R&B, gospel ter hip hop, latino, salsa plesna glasba

Jazz festival Piran/Portorož: Kenny Garrett & Sounds from the Ancestors, Alfredo de la Fe

Vstopnina: 35 € v predprodaji, 40 € na dan koncerta, 65 € za oba koncerta, 186 € festivalska vstopnica

14.7.2022

21.00

Amfiteater Avditorija Portorož

Koncert popularne brazilske glasbe

Gilberto Gil & Family »Nós a gente«

Vstopnina: 40 € v predprodaji, 45 € na dan koncerta