Jazz festival Piran/Portorož: Kenny Garrett & Sounds from the Ancestors, Alfredo de la Fe

Prizorišče: Avditorij Portorož

Zvrst: Jazz, R&B, gospel ter hip hop, latino, salsa plesna glasba

Datum: 1.7.2022 ob 20.00, 23.00

Vstopnina: 35 € v predprodaji, 40 € na dan koncerta, 65 € za oba koncerta, 186 € festivalska vstopnica

Opis

TARTINIJEVO LETO (Giuseppe Tartini 1692-1770) in 50. OBLETNICA AVDITORIJA PORTOROŽ

PETEK - 1. JULIJ OB 20.00, AVDITORIJ PORTOROŽ:
KENNY GARRETT (Detroit) & SOUNDS FROM THE ANCESTORS

KENNY GARRETT alt, tenor saksofon
VERNELL BROWN JR.  klavir
CORCORAN HOLT  bas
RONALD BRUNER  bobni
RUDY BIRD  tolkala

Po majskih portorških koncertih dveh velikanov Mika Sterna in Billa Evansa, ki prihajata iz okolja kultnih električnih bendov Milesa Davisa, dodajamo v obalno turistično ponudbo še saksofonista Kennyja Garretta, ki je bogatil Milesov zvok do konca njegove kariere. Kenny je bil prvič v Sloveniji kot član Milesovega ansambla na njegovem znamenitem in edinem koncertu v Sloveniji, v Cankarjevem domu 30. marca 1991, nekaj mesecev pred smrtjo. Kenny  je nastopil leta 2000 v Studiu 1 (TVS Izza odra) z all stars zasedbo Victorja Baileya (Jim Beard, Dave Fiuczynski, Dennis Chambers), enega največjih el. basistov v jazzu.  

Njegov zadnji album Sounds from the Ancestors (2021) je zelo večplasten. Toda njegova glasba se ne zadržuje znotraj tesnih jazzovskih omejitev, kar pa niti ni presenetljivo, glede na to da alt saksofonist in skladatelj odkrito priznava, da sta pomemben kriterij za njegovo glasbo Aretha Franklin in Marvin Gaye. Podobno kot je Miles Davis z revolucionarno ploščo On the Corner spodkopal svoje zglede – Jamesa Browna, Jimija Hendrixa in Slyja Stona – in ustvaril edinstveno, poliritmično glasbeno vesolje, polno groova in improvizacije, je Garrett ustvaril album Sounds of Ancestors, ki zaseda svoje mesto z intelektualno jasnostjo, zvočno genialnostjo in čustveno težo. »Sprva sem skušal ustvariti glasbo, ki sem se je spominjal še iz otroštva – glasbo, ki ti dvigne duha, od izvajalcev, kot so John Coltrane (A Love Supreme, Aretha Franklin (Amazing Grace), Marvin Gaye (What’s Going On) in ki je vključevala duhovno plat cerkve,« pojasni Garrett. »Ko sem začel razmišljati o tem, sem spoznal, da gre pravzaprav za duha mojih prednikov.« In res, album Sounds from the Amcestors odraža zgodovino bogatega jazza, r&b-ja in gospela iz njegovega rodnega Detroita. Še bolj pomembno pa je, da nosi v sebi zven moderne kozmopolitanske živahnosti – ki je opazna v vplivu glasbe, ki prihaja iz Francije, Nigerije, s Kube in z Gvadelupa.

Garrett je s svojo barvito kariero, ki vključuje značilna sodelovanja z znanimi imeni, kot so Miles Davis, Art Blakey in The Jazz Messengers, Donald Byrd, Freddie Hubbard, Woody Shaw in Duke Ellington Orchestra, in pričakovano solo kariero, ki se je začela pred več kot tridesetimi leti, upravičeno priznan kot eden najuspešnejših in najvplivnejših še živečih mojstrov modernega jazza. In čeprav mu je odličen album Sounds from Ancestors prinesel grammyja, prav nič ne kaže, da bi zaspal na lovorikah.

 Cena vstopnice: 35 € v predprodaji, 40 € na dan koncerta (vstopnica za oba koncerta 65 €, festivalska vstopnica za vse dogodke jazz festivala 186 €)  


PETEK - 1. JULIJ OB 23.00, GLEDALIŠČE TARTINI PIRAN:

FIESTA LATINA VIOLINA

ALFREDO DE LA FÉ 
(Kuba, NY, San Francisco, Kolumbija)

Kako bi komentiral Giuseppe Tartini zven električne violine in Alfredove improvizacije ?

Alfredo se je rodil v Havani na Kubi v glasbeni družini. Zelo zgodaj so odkrili njegovo glasbeno nadarjenost in ga kot sedemletnega dečka vpisali na havanski konservatorij Amadeo Roldan. Študij violine je nadaljeval na Poljskem, pri enajstih pa se je preselil v New York, kjer je v Carnegie Hallu igral skladbe Mendelssona in Čajkovskega. Z igranjem na violino si je prislužil štipendijo za študij na sloviti newyorški glasbeni šoli Julliard, ob tem pa nastopal najprej z orkestrom Metropolitanske opere, pozneje pa se je skupaj z orkestrom Joseja Fajarda posvetil salsi.

Sledilo je sodelovanje z zvezdniki salse, med katerimi so bili: Celia Cruz, Cheo Feliciano, Hector Lavoe in Ismael Miranda. Eddie Palmieri, spoznala sta se leta 1972, mu je pomagal, da je postal najbolj iskani solist v mnogih salsa ansamblih. Ko se je leta 1976 preselil v San Francisco, je veliko nastopal s Carlosom Santano, potem pa se je v New Yorku priključil zasedbi Tipica 73. Leta 1979 je izdal svoj prvi album Alfredo in zanj dobil tri nominacije za grammyja. Igral je tudi z Dizzyjem Gillespiejem, Chickom Coreo, Larryjem Coryellom.... in bil producent na 40 ploščah glasbenikov, med katerimi so Roberto Torres, Papaito ter zasedba Charanga 76‘. Leta 1980 je postal glasbeni direktor znamenitega latino jazz orkestra Tita Puenteja in z njim prepotoval svet. Leta 1982 je ustanovil svojo zasedbo in se s svojimi albumi takoj uvrstil na vrhove glasbenih lestvic. Po selitvi v Kolumbijo leta 1983 je posnel uspešen album Made in Colombia. Med ploščami iz tega obdobja so še Salsa in Los Violines de Alfredo de la Fe (1990) z najbolj znanimi tradicionalnimi kubanskimi skladbami, Salsa y Charanga (1991) in Con toda la salsa (1993). V drugi polovici 90. let se je z nastopi na največjih evropskih festivalih trdno zasidral med najuspešnejše salsa in latino jazz glasbenike.

Prvič je nastopil v Sloveniji s svojim orkestrom v napolnjeni Gallusovi dvorani Cankarjevega doma decembra leta 1994. Alfredo je bil s svojo violino prisoten tudi v svetovno odmevnem projektu Pavarotti and Friends, prav tako pa tudi na znamenitem gala Plesu vrtnic s kraljico salse Celio Cruz (The Rose Ball/Monte-Carlo 2000).

 Cena vstopnice: 35 € v predprodaji, 40 € na dan koncerta (vstopnica za oba koncerta 65 €, festivalska vstopnica za vse dogodke jazz festivala 186 €)