Jazz festival Piran/Portorož: Bossa de Novo, Iván “Melón” Lewis

Prizorišče: Avditorij Portorož

Zvrst: Koncert popularne brazilske glasbe in afro-kubanski jazz

Datum: 29.06.2022 ob 20.00, 22.00

Vstopnina: 35 € v predprodaji, 40 € na dan koncerta, festivalska vstopnica 186 €

Opis

TARTINIJEVO LETO (Giuseppe Tartini 1692-1770) in 50. OBLETNICA AVDITORIJA PORTOROŽ

Ob 20.00: BOSSA DE NOVO (SLO)

PRIMOŽ VITEZ  vokal 
ALJOŠA KOSOR  akustična kitara
MITJA VRHOVNIK SMREKAR  tolkala, el.kitara 
MARKO GREGORIČ  el.bas, vokal 
SERGEJ RANĐELOVIĆ-RANDŽO  tolkala, vokal
Poseben gost: TOMAŽ GAJŠT  trobenta, krilovka

Skupina Bossa de Novo se ob dvajsetletnici delovanja vrača na slovensko obalo. Edini slovenski band, ki se poglobljeno ukvarja z brazilskimi glasbenimi oblikami in je pred kratkim izdal peti album z naslovom Twist. Na njem so izvirni aranžmaji skladb nekaterih najznamenitejših brazilskih skladateljev (Tom Jobim, Ary Barroso, Vinícius de Moraes, Paulinho da Viola), nekaj predelav pesmi naših širših domovin in nekaj izvirnih skladb, med njimi naslovna pesem Twist (glasba Mitja Vrhovnik Smrekar, tekst Milan Kleč). Po nedavnem velikem koncertu z brazilskim mandolinistom Hamiltonom de Holanda se Bossa de Novo prvič predstavlja v Portorožu.

V kratkem bo minilo devet let, kar je nastal moj najljubši bend. Zakaj se na severni polobli, kjer je okrog božiča zima, ukvarjamo z glasbo, ki je nastala tam, kjer se na silvestrovo v kopalkah, s polno ritjo caipirinhe in ohlajene kokosove vodice mečejo v dolge, tople valove južnega Atlantika? Čisto točno niti ne vem. Bendu je ime Bossa de Novo.

Bossanova (pišem skupaj, ker bossanova tudi rečem skupaj, jo sklanjam skupaj in ker je eno ime, četudi je narejeno iz dveh besed) je v Rio de Janeiro priplavala konec petdesetih let, ko sta se skladatelj Antonio Carlos Jobim in pesnik Vinícius de Moraes seznanila s kitaristom po imenu João Gilberto. Če kdo, potem je João Gilberto, hvaljeno bodi njegovo ime, zaslužen, da bossanovo danes pozna ves svet, da je že po nekaj letih prenehala biti ekskluzivno brazilska glasba, lokalni fenomen: postala je svetovna glasba, ena od univerzalnih glasb svetov. João je bil letos star osemdeset let, leta 1958 pa jih je imel sedemindvajset in je posnel vinilno ploščo na 45 obratov z naslovom Chega de saudade (Tom Jobim/Vinícius de Moraes), na strani B pa je dodal svoj komad Bim bom (João Gilberto). To je prvi posnetek bossanove, kakršno poznamo danes. Po tej plošči, tak je danes vtis, je šlo samo od sebe: DesafinadoSamba de uma nota sóGarota de panemaMeditaçãoBrigas nunca mais, Corcovado, vse to so komadi, ki jih je João Gilberto skupaj s svojo prvo ženo Astrud pel na znamenitem koncertu v Carnegie Hallu, kamor ga je povabil saksofonist Stan Getz. Po tem koncertu je bossanova zasvojila Združene države Amerike, kmalu zatem pa še Evropo. V Franciji se je posebej dobro prijela in hitro naletela na kreativna ušesa: njen ritmični vzorec in harmonske umetnije so povzeli takšni muzikanti, kot so Henri Salvador, Georges Moustaki, Claude Nougaro.

Bossa de Novo se je kot bend začela z dvema kitarama (Igor Leonardi in Aljoša Kosor), harmoniko (Drago Ivanuša) in glasom. Prvič smo igrali junija 2003 pred ljubljanskim Sax Pubom. Dež je lil točno tisti dve uri, kolikor je trajal koncert. Potem se nam je nekajkrat pridružil Nino de Gleria s kontrabasom, nakar sta se Leonardi in Nino odmaknila, prišli pa so Marko Gregorič (kontrabas), Blaž Celarec (tolkala) in Sergej Randjelović Runjoe (bobni). V tej zasedbi smo odigrali kar nekaj koncertov in nanje redno vabili še goste. Vse do danes so z nami ob raznih priložnostih igrali saksofonisti Jure Pukl, Cene Resnik, Boštjan Gombač, Primož Fleischman in Igor Lumpert, violinistka Jelena Ždrale, kitarist Jani Moder, trobentača Tibor Kerekes in David Jarh, bobnar Ratko Divjak, vibrafonist Howard Curtis, pevke Mateja Starič, Jackie Marshall, Nika Perunović, Nagisa Moritoki, Janja Majzelj, Eva Hren, Ana Vipotnik, Marta Kosturska in Mateja Koležnik. Čisto zadnji je po enem izmed junijskih koncertov v Saxu, leta se ne spomnim, v stalno zasedbo vstopil Mitja Vrhovnik Smrekar, skladatelj in izumitelj, ki je postal edini član tolkalske sekcije in prinesel v bend tisto mero ritma, ki zveni skoraj tako dobro kot tišina.

                                                                                                                        PRIMOŽ VITEZ /prevajalec, jezikoslovec, glasbenik, Sovretov nagrajenec, dramaturg, predavatelj/

 


OB 22.00: IVAN 'MELÓN' LEWIS (KUBA)

DOBITNIK GRAMMYJA 2021 ZA NAJBOLJŠI LATIN JAZZ/JAZZ ALBUM 'VOYAGER'

IVAN "MELÓN" LEWIS  klavir
REINER ELIZARDE  bas
LUKMIL PÉREZ  bobni
ROMÁN FILIÚ  saksofon

Iván “Melón” Lewis, rojen v Pinar del Riu leta 1974, je kubanski pianist, skladatelj in producent, ki od leta 1998 živi v Španiji. Bil je deležen klasične glasbene izobrazbe in šolanje je zaključil na prestižnem konservatoriju v Havani. S kariero poklicnega glasbenika je začel pri 20. letih, ko je šel na turnejo po Latinski Ameriki, Evropi, ZDA in Kanadi kot član spremljevalnega benda slavnega kubanskega salsa pevca Issaca Delgada.

Iván vse od leta 2003 vodi svoj jazzovski kvintet, s katerim sodeluje na najprestižnejših jazz festivalih na svetu, kot so The Montreux Jazz Festival, Jazz in Marciac, Montreal Jazz Festival, Jazz en Tête, Nice Jazz Festival, Festival de Jazz de Vitoria, Festival de Jazz de Barcelona, Jazzuv Xalapa Festival de Jazz (Mehika), in si deli oder z vrhunskimi jazzovskimi glasbeniki, kot so Mulgrew Miller, Bebo Valdés, John Hicks, Giovanni Hidalgo, Jerry González, Joe Lovano, Paquito D’Rivera, Wynton Marsalis in mnogi drugi.

“Melón” je zelo raznolik glasbenik in je vzporedno gradil še eno kariero, in sicer igra in snema z nekaterimi najbolj znanimi španskimi, portugalskimi in kubanskimi glasbeniki, kot so Issac Delgado, Soledad Giménez, Joan Manuel Serrat, Joaquín Sabina, Victoria Abril, Ainhoa Arteta, Javier Limón, Mariza in zlasti Buika, s katero sodeluje že več kot pet let.

Zadnjih deset let je Lewis nastopal na nekaterih najbolj znanih odrih na svetu, kot so Disney Concert Hall v Los Angeles, The Town Hall, The Lincoln Center in The Blue Note Jazz Club v New Yorku, The Kennedy Center v Washingtonu, Fábrica de Arte Cubano v Havani, Yoshi’s Jazz Club v San Franciscu, l’Olympia v Parizu, Teatro Jorge Eliecer Gaitán v Bogotí, Palau de la Música v Barceloni, Teatro Lope de Vega v Madridu, El Lunario v mehiškem Auditorio Nacional de Ciudad México in The Queen Elizabeth Hall v Londonu.

Iván je (z Buiko) nastopal v filmu Pedra Almodovarja iz leta 2010 Koža, v kateri živim.

Galerija