39. festival Melodije morja in sonca

Prizorišče: Amfiteater Avditorija Portorož

Tip predstave: Festival zabavne glasbe

Datum: 6.7.2019 ob 20.45

Vstopnina: 17 €

Opis

Na 39. festivalu Melodije morja in sonca 2019 se bodo za Veliko nagrado MMS 2019 ter nagrade strokovne žirije za glasbo, besedilo, interpretacijo vokalnega solista in nagrado Danila Kocjančiča (za obetavnega izvajalca oziroma avtorja) potegovali izvajalci, ki so navedeni po vrstnem redu nastopa, izžrebanega 14.maja:

Voditeljici festivala bosta tudi letos Lorella Flego in Bernarda Žarn. Če prireditve ne boste gledali v živo v Amfiteatru, boste lahko festival v neposrednem prenosu spremljali na 1. programu Televizije Slovenija, 1. programu Radia Slovenija, Radiu Koper, Radiu Maribor in na RTV 4D. Lani je slavila Lea Sirk s skladbo Moj profil, ki sta jo ustvarila Lea Sirk in Tomy DeClerque. Zmagovalec preteklega leta tradicionalno otvarja festival in tako bomo videli in slišali najprej prav Leo Sirk. Vse nastopajoče bo na odru v živo spremljal festivalski bend, ki ga vodi Tomi Purič. 
ZKP RTV Slovenija, založba kakovostnih programov, bo izdala digitalni album MMS 2019, ki bo dan po festivalu dostopen v spletnih digitalnih trgovinah in v spletni trgovini www.rtvslo.si/zkpprodaja.


Rina K je pevka in tekstopiska, aktivna od  leta 2013, zadnja štiri leta pod okriljem založbe Dallas. Prav zaradi udeležbe pri festivalu Melodije morja in sonca 2016. so s skladbo Življenje je prestiž zakorakali tudi na glasbene lestvice. Ljudje so jo toplo sprejeli in si jo požvižgujejo še danes. Tokrat na festival prijavlja pesem Svet, v kateri prepeva o vsakdanjosti, prežeti s pustolovskim duhom in ravno pravo mero igrivosti. Tokrat je sodelovala z izkušenim producentom Svenom Gleđo, melodične kitarske vložke pa je prispeval mladi nadobudni kitarist Jan Jakovljev. Pesem so tako ustvarile kar tri generacije. Rina K sodeluje tudi z drugimi izvajalci in spoznava najrazličnejše kulture. Leta 2017 sta z Emkejem posnela prav tako sončno in morsko obarvano balado Mariachi. V prostem času rada potuje in spoznava bližnje in tudi daljne dežele, kar predvsem v zadnjih letih zaznamuje njeno ustvarjanje; v tem obdobju je nastala pesem Sistem. Tudi letos ni počitka, s skupino Sweet Peak namreč pripravljajo prijetno pesem za poletne dni. Nekajkrat sta na »teren« krenila s kitaristom Matejem Čemažarjem, ki obožuje sedemdeseta in jazzovski zvok. Med drugim sta nastopila tudi v Prulčku in nazadnje v Čin Činu v Tobačni. Ker je v zadnjem času izdala že kar nekaj pesmi, načrtuje izdajo albuma s skladbami v akustični obliki.


Slovenski pevec in glasbenik Samuel Lucas je rojen v Kopru. Svoje prve glasbene kilometre je nabiral na odrih Avstrije, Nemčije, Švice in Italije ter na Švedskem in Finskem.
2010 je izšel njegov albumski prvenec z naslovom »Samuel Lucas«, konec istega leta pa je posnel skladbo »Ona nije više tu«. Leta 2016 je izdal svoj prvi avtorski komad »Pesem o naju«, za katerega je glasbo napisal sam in nato nadaljeval z disco funk pesmijo »Play that song«. Naslednji singel »Kot nekdaj« je izšel 2017. Konec lanskega leta se je začelo pisati novo poglavje v glasbenikovem življenju. S singloma »To sem jaz« in »Sebe dajem« je napovedal letošnji album z istoimenskim naslovom. Na njem se Samuel skoraj v celoti podpisuje pod glasbo, zato je album še toliko bolj oseben. Je mešanica popa, rocka in bluza s pridihom jazza, skratka na njem Lucas daje resnično sebe in vse svoje glasbeno znanje. Profesionalno se z glasbo ukvarja in od nje živi že več kot 28 let, zadnja leta polni odre s svojim bandom »The Groove Station«, katerega članica je tudi njegova srednja hči Arijana (22), ima pa še Nathalie (16) in Dajano (25).

1995 – EMA, kot član skupine Freeway s skladbo »Joanna«, pri nastanku katere je tudi sodeloval
2009 – EMA, s pop-rock balado »Vse bi zate dal« in zasedel 3. mesto
2009 – Slovenska popevka, s pesmijo »Vedno bom s tabo ostal«
2010 – »Zvezde plešejo« TV plesni šov
2014 – EMA, duetu z Nerminom Puškarjem s pesmijo »Masquerade«
2016 – »Znan obraz ima svoj glas« glasbeni šov 


Tomaž Hostnik (1992) je avtor več kot šestdesetih skladb v slovenskem jeziku, kar vključuje celoten opus zasedb Vudlenderji, Drajnarjuva vampa, dueta Hostnik/Krečič, glasbo za otroke, film in gledališče. Za svoje ustvarjanje je na 14. mednarodnem festivalu kantavtorstva (Kantfest) prejel zlato kanto. Marca lani je končal magistrski študij klavirja na univerzi Antona Brucknerja v Linzu. Z osemnajstimi leti je zmagal na natečaju za mladinsko dramo, z delom Vražja detelja. Kot pianist, pesnik in šansonjer redno koncertira po vsej Evropi.


Mate Bro a.k.a. Bro je priznani glasbeni ustvarjalec, prisoten v mnogih različnih slogih ter zvrsteh. Stilski kameleon, izreden vokalist, glasbenik, producent in aranžer je junija 2009 z izidom svojega prvega samostojnega albuma stopil na novo pot. Glasba na plošči z naslovom Serious reggae deviations ne dopušča preveč predalčkanja, je pa bolj ali manj zasidrana v reggae vodah. Nosilna skladba prvenca je prav gotovo Universe, za katero je bil posnet tudi videospot. Drugi album,  izdan leta 2013, nosi naslov Smoods, na njem pa poleg izvrstnih glasbenikov (Jani Hace, Marko Črnčec, Matej Horvat..) najdemo tudi kar nekaj znanih pevskih imen. Trenutno je v nastajanju tretji album, ki bo zagotovo zanimiv, saj je veliko glasbe nastajalo na Jamajki, kjer se je Bro zadnja leta potepal”


Bassless je slovenska mednarodno priznana in nagrajena a cappella skupina, ki deluje od leta 2013. Sestavljajo jo Karin Možina, Nastja Vodenik, Kristjan Virtič, Matej Virtič in Klemen Brezavšček. Skupina izvaja priredbe širokega spektra žanrov in avtorsko glasbo. Prepoznaven glasbeni izraz peterice je mešanica elementov popularne in ritmične elektronske glasbe na eni strani ter klasičnih a cappella jazz aranžmajev na drugi. Zaradi raznolikosti repertoarja so prava odločitev tako za odre študentskih žurov, rock koncertov, kot tudi za bolj sofisticirane dogodke — državne slovesnosti, prireditve podjetij, poroke. Odrski nastop gledalcu ponudi pravo mero tehnične dovršenosti, profesionalizma in sproščene šaljivosti, skozi katero zasije barvita osebnost in karizma vsakega člana. Aprila letos so izdali svojo prvo zgoščenko z naslovom »Bassless is more«.


Nada Barle, rojena 1955  v Škofji Loki, poje vse svoje življenje. Na odrih je začela nastopati pri  13-ih letih, prvič na festivalu »Roža Portoroža« leta 1969. Pela in igrala je pri mnogih ansamblih, znanih in neznanih, doma in v tujini in se s tem preživljala. Zadnjih 20 let jo je prevzela ljubezen do saksofona. Nastopila, pela in igrala saksofon je tudi na večjih odrih kot so Gallusova dvorana Cankarjevega doma, Ljubljanska Drama, SiTi Teater, Lutkovno gledališče. Najbolj ponosna je na nastop v Gallusovi dvorani, od koder obstaja posnetek »Tvoj vonj – Gal Gjurin in Nada Barle (v živo)« na YouTubu.


Kvatropirci so štirje fantje, ki pojejo odkar pomnijo. Da so se našli, je kriv MePZ Odmev iz Kamnika. Tam so skupaj prepevali kar nekaj let, na druženju po regijskem tekmovanju odraslih mešanih zborov v Škofji Loki je povsem po naključju padla ideja, da bi tudi sami kdaj kakšno zapeli. Tako se je jeseni 2011 začelo glasbeno druženje Jureta Jakliča, Sama Kališnika, Tomaža Krta in Gorazda Zapuška, ki ga je januarja letos zamenjal Matej Kocen. Sprva niso načrtovali nobenih nastopov, prepevali so zase, za druženje. Ni bilo dolgo, ko so prejeli prošnje, da bi pripravili presenečenje na kakšni obletnici. Svoje posnetke so objavljali na portalu YouTube. Začeli so z dalmatinsko glasbo, ki jim je bila kot zborovskim pevcem najbližje, danes so Kvatropirci znani predvsem po priredbah slovenskih uspešnic, ki jih pišeta Tomaž in Samo, izvajajo pa jih v štiriglasju ob spremljavi kitare. Zasluge za to ima Blaž Švab, ki jih je s povabilom v oddajo Slovenski pozdrav izzval, da nastopijo s slovensko pesmijo. Priredba Modrijanove pesmi Moja je tako postala njihov prvi hit, s katerim so posneli tudi prvi videospot. Sodelovali so s številnimi slovenskimi in tujimi glasbeniki, med njimi s Heleno Blagne, Manco Špik, Evo Boto, Modrijani, Erosi, Ognjenimi muzikanti, Klapo Šufit, Klapo Kampanel, Klapo Bonaca, Tomislavom Braličem in Klapo Intrade, Kranjci in mnogimi drugimi. Najbolj jim je v spominu ostalo leto 2016, ko so skupaj z Manco Špik na Melodijah morja in sonca dobili nagrado občinstva za skladbo z naslovom Pesem. Njihova želja ostaja še naprej ustvarjati in prepevati tako mladim kot starejšim. »Glasba je hrana ljubezni«, je rekel veliki angleški pesnik in dramatik William Shakespeare in ta rek je vodilo Kvatropircev že od prvih začetkov njihovega ustvarjanja.   


Zasedbo 2B sestavljata brata Primož Mihelič (sample pad, bobni, tolkala, vokal) in Gašper Mihelič (ritem kitara, glavni vokal). Glasba, ki jo 2B ustvarjata, ima »drugačen in optimistični značaj, na trenutke zasanjano, vendar zmeraj v koraku s časom« glasbeno podobo. Besedila so večinoma ljubezenska in so vsa v slovenskem jeziku, mestoma je v njih mogoče zaslediti tudi belokranjsko narečje. Do leta 2019 je v skupini sodeloval še tretji brat Jernej, ki nadaljuje svojo pot kot avtor in tekstopisec za druge izvajalce.  2B ima za sabo že pestro paleto koncertnih spominov. Nastopili so tako na velikih festivalih, kot sta Schengenfest in Urbano Dejanje, kot tudi v manjših klubih in lokalih po Sloveniji in tujini. V letih 2013 in 2014 so izvedli akustično turnejo, v okviru katere so se predstavili po celi Sloveniji, nekaj koncertov pa so imeli tudi na sosednjem Hrvaškem, v Bosni in Srbiji.
Skupino povezujejo glasba, strast do ustvarjanja ter skupna ambicija do uspeha. 


Mila je izkušena in akademsko izobražena glasbenica poljskih korenin, ki že enajst let živi in ustvarja v Sloveniji. Na Poljskem je študirala klasični klavir in jazz vokal. Sodelovala je z najbolj prepoznavnim glasbenim gledališčem v Varšavi, s Teatrom Studio Buffo. Po selitvi v Slovenijo je nastopala v oddajah „Hri Bar", bila pa je tudi pevka hišnega banda v oddaji „Spet doma”. Leta 2018 je svoje delo nadgradila s prvim singlom v slovenskem jeziku, in sicer z domiselno in udarno skladbo Svoboda, s katero se je udeležila tudi predizbora EME 2018, konec leta 2018 pa je bila Svoboda razglašena za najbolj predvajano skladbo na Valu 202 v letu 2018.
Mila je pisanje glasbe za uspešno skladbo prepustila Denisu Horvatu, besedilo pa je spisal Matevž Šalehar – Hamo. Kot kontinuacija uspešnega glasbenega sodelovanja je nastala še pesem Jaz bi šla naprej. Pesem je predstavila na 38. Festivalu Melodije Morja in Sonca v Portorožu. Marca leta 2019 je izdala svoj prvi duet, Sentimentalna, ki ga je zapela z Rokom Ferengjo. Istočasno z založbo Dallas Records pripravlja tudi svoj prvi avtorski album, ki ga je napovedala s skladbo in videospotom Unloved. Večina pesmi, ki bodo predstavljene na albumu, je nastala v elitnem varšavskem studiu Black Kiss Records. Na letošnji festival MMS Mila pošilja skladbo Lahko sva vse to, besedilo je napisal Matevž Šalehar, glasbo Mila, aranžma za skladbo pa je prispeval Jani Hace.


Canegatto je umetniški vzdevek glasbenega producenta, avtorja in pisca besedil Andraža Gartnerja iz Reteč pri Škofji Loki. Kot Canegatto je Andraž Gartner na glasbenem področju prisoten od leta 2008 in je v tem času izdal dva albuma. Prvega z naslovom Stanotte creeró un bel ricordo per domani v italijanščini na ljubljanskem Nebotičniku in drugega z naslovom Gospod posebne vrste v slovenščini na ljubljanskem gradu. V letu 2018 se je prvič javno izpostavil na festivalu Popevka 2018 in dosegel dobro uvrstitev, ki pa nima prednosti pred dobro izkušnjo, ki jo je kot pravi tam dobil. Sam se šteje med tiste, ki so mnenja, da v glasbi preprosto ni mogoče tekmovati, razume pa nujnost tovrstnih formatov. Po Popevki 2018 je zapel tudi z Big band RTV Slovenija v decembrski oddaji Prizma optimizma. Pri ustvarjanju ne odstopa od visoke kvalitete in odnosa do glasbe same. Kot ustvarjalec pogreša več glasbene vsebine in priložnosti za prikaz le te v medijskem svetu.


Tinkara Kovač je glasbenica, pevka, diplomirana flavtistka, mentorica, producentka, avtorica glasbe, priredb in besedil. Od leta 1997, ko je izdala svoj prvi single, Veter z juga, je najprej pri založbi ZKP RTV Slovenija izdala dva albuma (Ne odhaja poletje in Košček neba), od leta 2001 je za založbo Dallas Records do danes izdala še tri studijske albume (Na robu kroga, O-range in aQa) – eden od teh (O-range) je v mednarodni različici izšel tudi v Italiji, Hrvaški, Makedoniji in Grčiji (EMI) – ter en single (Spezzacuori), en posebni projekt v štirih jezikih (Enigma) v sodelovanju s furlansko založbo Numar Un in eno kompilacijo z največjimi uspešnicami (Vsak je svoje sreče Kovač). Leta 2012 je izdala (Dallas Records) posebni album priredb ex-jugoslovanskih skladb v sodelovanju s producentom Iztokom Turkom (Rastemo). V januarju 2013 je ustanovila svojo založbo T-key Music in izdala posebni projekt uspavank, zazibank in glasbenih pripovedk za lahko noč v narečjih slovenske in hrvaške Istre, Furlanije-Julijske krajine in Obalno-kraške regije, z naslovom Zazibanke. V letu je 2016 je prav tako v samozaložbi izdala album Dober dan, življenje in ga pospremila s številnimi glasbenimi gosti v živo na celovečernem koncertu v Cankarjevem domu. V letu 2017 je izdala za angleško neodvisno založbo Plaza Mayor album Cuori di ossigeno, ki je zbirka sodelovanj, potovanj in spominov s prestižnimi mednarodnimi gosti. Vse skladbe so odpete v italijanskem jeziku. Album je v digitalni distribuciji po celem svetu, v fizični pa v Franciji, Angliji, Italiji, Sloveniji in na Kitajskem. 
V dvaindvajsetih letih svojega delovanja na glasbeni sceni je prejela številne nagrade in priznanja: prva nagrada na Festivalu MMS 1997, osem Zlatih petelinov leta 1998, zlata in platinasta odličja za vse albume, druga nagrada na izboru za Evrovizijo v Sloveniji leta 1999, najboljši video in skladba na TV MP3 NOW v Londonu leta 2000, uvrstitev njene avtorske skladbe Reason Why med deset najboljših na tekmovanju ISC leta 2003, glavna nagrada in nagrada za najboljšo interpretacijo na festivalu MMS 2014, zmaga na EMI 2016 in finale na Eurosongu 2016, najbolj predvajana skladba leta 2016, skladba Spet, in drugo. S svojimi številnimi in raznolikimi zasedbami je od leta 1996 odigrala preko 1000 koncertov v Sloveniji, Hrvaški, Avstriji in Italiji. Med pomembnejša mednarodna sodelovanja na odru in v studiu uvršča Iana Andersona (Jethro Tull), Roberta Planta (Led Zeppelin), Carlosa Nuneza (The Chieftains), Dana Laveryja (Tonic), Massima Bubolo, Bobbyija Sola, Niccoloja Fabija, Bungara, Kati Garbi, Gina Santercoleja in Paula Millnsa. Med letom 2014 in 2018 je na Mednarodni in Britanski šoli v Ljubljani poučevala vokal, skupinsko igranje ter prečno in kljunasto flavto. Trenutno je v svojem glasbenem snemalnem studiu in snema nove skladbe.


Dare Kaurič  je avtor in soavtor vseh uspešnic skupine Kingston, lepo število skladb je napisal tudi za mnoge druge glasbene zasedbe, občasno pa si privošči kak solo izlet. Leta 2012 je tako odmeval njegov solo projekt Partigiano Di Amor. Leta 2014 se je z zasedbo FaušDur udeležil festivala MMS s skladbo "Čisto na dnu", a ni pristal na dnu, ampak na odličnem 4.mestu. Po letu 2018, ki je zaznamoval izzid njegove pesniške zbirke "Z besedami in prsti", ter albuma chillout glasbe za Zagrebško založbo Menart, se je letos ponovno glasbeno aktiviral in se s skladbo "Povozil me je čas" prijavlja na festival MMS. Če ste od Dareta pričakovali morsko poskočnico, boste tokrat gotovo presenečeni, saj odkrito priznava, da ga je povozil čas, kakorkoli se že to grozno sliši. Pesem, ki sramežljivo diši po latino ritmih, govori o minevanju energije življenja, nastavlja ogledalo času, ki se ga sčasoma zave vsak, bodisi umetnik, bodisi slehernik izmed nas. Ali kot pravi mag. Milanka Trušnevec: "Prvoosebni subjekt se znajde na točki, ko se sprijaznjen in vdan v usodo sooča z neizogibnim minevanjem časa in lastnim staranjem, medtem ko življenje, neoziraje se na njegovo pešanje in zaostajanje, neobčutljivo teče dalje. V spominih utopljeni posameznik je izvržen iz različnih oblik sobivanja – iz družbe nasploh in iz ljubezenske dvojine. Od vsega pa ga najbolj prizadeva izgubljanje glasu, kar lahko razumemo dobesedno (glas izgublja pevec/pesnik) ali metaforično, da subjekt postaja šibek – ne sliši se ga več kot posameznika, izgubljata se njegova vloga in pomen v svetu. Da je to največja izguba, je poudarjeno s ponavljanjem v obliki refrena."


Orter je vsestranski izvajalec, ki ga pota že od mladih nog nesó v različne sfere umetnosti. Prvi zametki umetnika so se pokazali v osnovni šoli, ko je Klemen nastopal v gledaliških igrah, ljubezen do glasbe pa je pričel globlje gojiti po vpisu na Šolski center Velenje, kjer je blestel v zimzelenem musicalu Briljantina, med drugim tudi v parodiji na Step up 3 ter v musicalu španske produkcije Olé. Sodeloval je tudi kot glavni antagonist Džafar v produkciji Gledališča Velenje v okviru Evropske prestolnice kulture. V iskanju novih izzivov leta se je leta 2009 predstavil kot solist v prvi sezoni oddaje Slovenija ima talent, ob polnoletnosti se je prijavil na Misijo Evrovizija, s katere je najbolj ponosen na svojo izvedbo Somewhere Over The Rainbow. Pridobil je mnogo novih poznanstev, izkušenj ter pozitivne energije, ki mu je ob uvrstitvi med prvih 16 tekmovalcev dala zagona za nadaljnje ustvarjanje, ki se je udejanilo po ponovnem dvoletnem premoru. Tokrat je prvič nastopil kot glavni vokal skupine The SIT Group, ki je na licenčnem šovu komercialne televizije postala ljubljenka gledalcev, saj je izjemno dobro kombinirala prvi slovenski instrument – harmoniko – ter vedno bolj priljubljeno elektronsko glasbo. Klemna so si gledalci zapomnili po njegovi opravi, ki je izdajala njegovo sodelovanje v številnih musicalih, skupino pa po svojski izvedbi pesmi Samo ljubezen. Ljubezni do maternega jeziku navkljub  je svojo prvo pesem posnel v angleškem jeziku. Pesem Feeling Toxic je neverjetno poslušljiva, tekoča pesem, ki je od njegova dosedanjega umetniškega ustvarjanja najbolj »njegova«. Nadel si je umetniško ime Grimm McClee, ki je dobro nakazovalo smer njegovega umetniškega ustvarjanja ter izkazovalo njegovo ljubezen do pravljic in bajk. Letos ima za seboj ogromno ur, preživetih v studiu, nekaj večjih nastopov že za seboj, nekaj že načrtovanih v bližnji prihodnosti. Pridobil je tudi svoj bend 500 m, s katerim sodeluje z največjim zadovoljstvom, saj se s fanti res ujamejo. Sodeluje tudi z enim večjih producentov pri nas, Tadejem Miheličem, sinom g. Franca Miheliča, ki je spisal in priredil mnoge uspešne pesmi. Sodeluje tudi s tujci iz Španije, Švedske ter Velike Britanije. V letu 2016 je z Zaprt v grad nastopil na Melodijah morja in sonca, kjer je za debitanta dosegel odlično 5. mesto, zraven tega pa pobral nagrade strokovne žirije za najboljšo izvedbo, aranžma, glasbo ter nagrado Danila Kocijančiča za najobetavnejšega glasbenega izvajalca. Februarja je svoje ideje podelil tudi z ekipo Kataye in Duncana Kamakane in v isti ekipi na EMI 2017 nastopil, kot soavtor in backvokal. Melodije morja in sonca pa letos napada drugič s prav posebno pesmijo Orkan. Upa, da bo zanj še bolj uspešna, hkrati pa se veseli dobrega pevskega in vizualnega nastopa.


Swing Deal è un duo acustico formato da Giovanna Rados (voce, chitarra e guitalele ) e Lucy Passante Spaccapietra (violino, cori), che mescola il pop al folk, con sfumature gitana. Il progetto nasce nell’autunno del 2017 e nell’estate del 2018 si sono esibite su grandi palchi per le aperture ai concerti del duo “2Cellos” in Slovenia (Koper e Maribor) e in autunno per Bob Sinclair a Trieste. Il primo singolo “Passi nel blu” viene presentato al festival nazionale sloveno “Melodije morje in sonca” nel 2017.


 

 

 

 

 

 

Galerija