Orkester in Zbor Slovenske filharmonije

Prizorišče: Avditorij Portorož

Tip predstave: Božično-novoletni koncert

Datum: 21.12.2018 ob 19.30

Vstopnina: 25 €

Opis

Pod taktirko dirigenta Simona Dvoršaka bodo letošnji božično-novoletni koncert izvedli člani Orkestra in Zbora Slovenske filharmonije. 

Koncertni program:

Andrej Misson: Božična noč, kako si lepa (božična kantata z izbranimi slovenskimi božičnimi pesmimi, za

  soliste, zbor in orkester) - noviteta

                                             ***

Jacques Offenbach: Orfej v podzemlju – uvertura

Johann Strauss ml.: Cesarski valček, op. 437

Franz von Suppè: Lahka konjenica – uvertura

Johann Strauss ml.: Pomladni glasovi, op. 410

Johann in Josef Strauss: Pizzicato polka, op. 449

Johann Strauss ml.: Na lovu – hitra polka, op. 373

Johann Strauss ml.: Trič-trač polka, op. 214


Dirigent Simon Dvoršak
je po končani srednji glasbeni šoli in gimnaziji v Celju najprej diplomiral  na Pedagoški fakulteti v Mariboru pod mentorstvom prof. Jožeta Fürsta, nato pa se je vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je diplomiral in prejel diplomo summa cum laude v razredu maestra Marka Letonje. Izpopolnjeval se je tudi pri Georgu Pehlivanianu na akademiji v Španiji. Julija 2009 je bil sprejet na podiplomski študij na Mountview Academy of Theatre Arts v Londonu, kjer je z odliko zaključil specializacijo iz glasbenega gledališča. Že v času študija je bil asistent dirigenta orkestra Slovenske filharmonije. Do sedaj je umetniško vodil številne orkestre širom Slovenije. Redno  sodeluje in koncertira z orkestrom Slovenske filharmonije, orkestrom SNG Maribor, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, orkestri Akademije za glasbo, orkestrom Slovenske vojske ter orkestri v Avstriji, Veliki Britaniji, Romuniji in na Hrvaškem. Za seboj ima vrsto koncertov za Glasbeno mladino Slovenije in Glasbeno mladino ljubljansko, redno sodeluje z mariborskim Festivalskim orkestrom. Veliko časa posveča glasbenemu gledališču, operi, opereti in muzikalu. Tako je kot dirigent pripravil in vodil številne premiere in krstne izvedbe del na raličnih odrih v Sloveniji in tujini. Njegov repertoar obsega dela od baroka do 21. stoletja, tako na koncertnem kot gledališkem odru. Za seboj ima vrsto koncertov in nastopov kot pianist korepetitor pri čemer je sodeloval s priznanimi slovenskimi in tujimi instrumentalnimi in pevskimi solisti. Pogosto snema za arhiv RTV Slovenija in je reden član žirij na glasbenih tekmovanjih in festivalih. Kot  gostujoči predavatelj vsako leto pripravlja mojstrske tečaje na Akademiji Mountview v Londonu. Deluje kot umetniški vodja Hiše kulture Celje. Kot dirigent in pedagog se predano posveča delu z mladimi. Kot docent predava na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.

Vabljeni k poslušanju veličastne glasbe iz domačih in tujih glasbenih zakladnic, ki nas bo popeljala v pred-praznični čas.
Foto: Andraž Kobe.

 

Galerija