44. Piranski glasbeni večeri: Godalni kvartet Apollon (Češka), Samanta Škorja, klarinet (Slovenija)

Prizorišče: Križni hodnik Minoritskega samostana Piran

Zvrst: Koncert komorne glasbe

Datum: 14.07.2022 ob 21.00

Vstopnina: 18 €, 16 € za študente in upokojence

Opis

 G. Tartini:    Simfonja v A - duru

                                   Allegro assai

                                   Andante assai

                                   Manuett. Allegro assai

 W. A. Mozart: Kvintet v A - duru, K. 581

                                   Allegro

                                   Larghetto

                                   Minuetto

                                   Allegretto con variazioni

 

                                   ***

 

A. Dvořák: Kvartet št. 10 v Es - duru, op. 51 - Slovanski

                                   Allegro ma non troppo

                                   Dumka: Andante con moto — Vivace

                                   Romanza: Andante con moto

                                   Finale: Allegro assai

 

Kvartet Apollon je eden vodilnih predstavnikov znamenite češke šole godalnega kvarteta. Začetek koncertne dejavnosti kvarteta sega v leto 1993, ko so po odmevni zmagi na Mednarodnem tekmovanju L. van Beethovna poleg prve nagrade prejeli še posebno nagrado za izvedbo Beethovnovega kvarteta. Sodeluje s številnimi mednarodnimi umetniki in s češkimi avtorji, ki so mu posvetili številna nova dela, veliko pa je tudi prisoten na češki televiziji in radiu. Redno deluje po vsej Evropi (Bruckner Festival Karlsruhe, Chamber Festival Bolzano, Mitte Europa, CMF Bregenz...) pa tudi v Turčiji, Združenih arabskih emiratih in drugje. Posnel je številne zgoščenke z deli Ravela, Brahmsa, Janačka, Schuberta in drugih.

Samanta Škorja je z odliko maturirala na Umetniški gimnaziji v Kopru v razredu Boruta Vatovca, zdaj pa študira na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Jožeta Kotarja. Poleg tega se dodatno izobražuje na seminarjih priznanih klarinetistov, kot so Joszef Balogh, Michele Marelli, Paolo Beltramini, Mate Bekavac, Yehuda Gilad in drugi. Udeležila se je že številnih tekmovanj za mlade glasbenike, na katerih je dosegla visoke rezultate: tri zlate plakete, dve prvi nagradi in posebno priznanje za najbolje izvedeno skladbo na državnem tekmovanju TEMSIG, zlato plaketo in prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Marca Fiorinda v Torinu, zlato plaketo na mednarodnem tekmovanju Svirel, zlato plaketo in prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju EMONA v Ljubljani, prvo, drugo in tretjo nagrado na mednarodnem tekmovanju Carlino in naziv lavreat ter absolutno prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Davorina Jenka v Beogradu. Kot finalistka izbora za Evrovizijskega mladega glasbenika 2018 se je kot solistka predstavila s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, sicer pa pogosto sodeluje z Orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in slovenskim Policijskim orkestrom. Leta 2017 je poleg tega sodelovala še v Mediteranskem mladinskem orkestru in leta 2018 na glasbenem festivalu Aurora v Stockholmu.

O programu: Baročne sonate, med njimi so bile najpogostejše trio sonate, so bile v večini namenjene godalnim instrumentom. Z enim godalom razširjena zasedba pa je nato vodila v razvoj zvrsti godalnega kvarteta preko Luigija Boccherinija in Karla von Dittersdorfa do Josepha Haydna. Dela v Tartinijevem opus štirih Sonat à Quattro sicer nosijo različne naslove, poleg »sonata« tudi »simfonija« ali »kvartet«. Simfonija v A-duru je s kontrastno zasnovo z ritmičnim okvirjem prvega in tretjega stavka ter vedno prepričljivo melodiko počasnega srednjega.

Mozart je občudoval klarinet, odkar ga je prvič slišal še kot otrok. Podrobneje se je glasbilu posvetil po srečanju s klarinetistom, znancem in prostozidarskih krogov Antonom Stadlerjem, za katerega je v svojih zadnjih letih napisal tri dela, manj znan Trio v Es-duru K.498 in veliki mojstrovini v A-duru Kvintet za klarinet in godala K.581 ter Koncert za klarinet in orkester K.622. Mozart je za takrat razmeroma novo glasbilo ustvaril pomembni deli, v katerih je znal izkoristiti Stadlerjevo virtuoznost in pojoč, človeškemu glasu soroden zven glasbila v nižjih registrih. Kvintet za klarinet in godala je hkrati izjemen primer komorne glasbe, v kateri skladatelj preplete igro petih enakovrednih glasbenih vlog.

Godalni kvartet je bila priljubljena zvrst mladega Dvořáka. Četudi je nanj sprva izjemno vplival Wagner, je Dvořákova zgodnja komorna glasba poglobljen poklon starim mojstrom, kar sta cenila tudi Johannes Brahms in Eduard Hanslick, vplivna člana pri podeljevanju Avstrijske državne nagrade za kompozicijo, ki jo je Dvořák prvič prejel leta 1874. Z Brahmsovo pomočjo je mladi skladatelj prišel do založnika Fritza Simrocka, ki je izdal njegove Moravske duete in Slovanske plese. Ko je violinist Jean Becker, vodja Firenškega kvarteta leta 1879 pri skladatelju naročil novo delo, je izrazil željo, da bi bil tudi nov godalni kvartet napisan v slovanskem duhu. V introspektivnem, na trenutke celo poduhovljenem prvem stavku skladatelju polka in njej podobni plesni poudarki služijo kot kontrast v drugi temi in v izpeljavi, drugi stavek nosi naslov Dumka po zvrsti ljudske balade, lirični tretji stavek pa vodi v zaključni rondo, v katerem ritem narekuje Skačna, češka ljudska melodija. Dvořák je ljudske elemente in njihovo naravno muzikalnost tkal v tradicionalno pretehtani strukturo kvartetnega cikla. (Metod Tomac, programski vodja)

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerija

Ne spreglejte

21.07.2022

21.00

Križni hodnik Minoritskega samostana Piran

Koncert komorne glasbe

44. Piranski glasbeni večeri: Trobilni kvintet SiBRASS (Slovenija)

Vstopnina: 18 €, 16 € za študente in upokojence

28.7.2022

21.00

Križni hodnik Minoritskega samostana Piran

Koncert komorne glasbe

44. Piranski glasbeni večeri: Coline - Marie Orliac, harfa in Stefano Marra, tenor (Francija, Italija)

Vstopnina: 18 €, 16 € za študente in upokojence

4.8.2022

21.00

Križni hodnik Minoritskega samostana Piran

Koncert komorne glasbe

44. Piranski glasbeni večeri: Črtomir Šiškovič, violina in Luca Ferrini, čembalo (Slovenija, Italija)

Vstopnina: 18 €, 16 € za študente in upokojence

30.6.2022

21.00

Križni hodnik Minoritskega samostana Piran

Koncert komorne glasbe

44. Piranski glasbeni večeri: Orchestra Matutina, Komorni zbor Ave, dirigent Gregor Klančič, rog Blaž Ogrič (Slovenija)

Vstopnina: 18€, 16€ študenti in upokojenci

7.7.2022

21.00

Križni hodnik Minoritskega samostana Piran

Koncert komorne glasbe

44. Piranski glasbeni večeri: Håkon Austbø, klavir (Norveška)

Vstopnina: 18 €, 16 € za študente in upokojence