42. Piranski glasbeni večeri: Matija Krečič - violina, Ema Krečič - violončelo

Prizorišče: Križni hodnik Minoritskega samostana Piran

Zvrst: Koncert

Datum: 23.7.2020 ob 21.00

Vstopnina: 14 €, 12 € študentje in upokojenci

Opis

Violinist in skladatelj Matija Krečič je leta 2015 zaključil študij violine (prof. Fister) in kompozicije (prof. Stingl) na Deželnem Konservatoriju v Celovcu. Aktivno sodeluje z Magnificom, skupinama Momento Cigano in Tango Story ter s Tomažem Hostnikom, v preteklosti pa tudi s skupino Terrafolk, z Galom in Severo Gjurin, Mar Djangom, Skarabejem, Orkestrado... Napisal je glasbo za nekaj kratkih filmov ter gledaliških predstav (Lutkovno gledališče Maribor, SNG Drama Maribor). Je avtor orkestrskih priredb Magnificove glasbe za film “Montevideo, vidimo se!” režiserja Dragana Bjelogrlića. Novembra 2014 je izšla njegova prva samostojna avtorska plošča “Architexture”, na kateri je glasba za godalne inštrumente. Ustvaril je dve glasbeni podobi prvega programa TV Slovenija (april 2016 - junij 2017, junij 2017 -). Na festivalu Slovenska popevka 2018 je prejel nagrado strokovne žirije za najboljšo priredbo. Je izjemno dejaven aranžer, kot skladatelj pa sodeluje z več slovenskimi solisti in zasedbami: Mate Bekavac, Ensemble Janus Atelier, MD7, Bernarda Fink, Carpe Artem, Metabonma, Simfonični orkester Cantabile, Ingenium Ensemble, Ljubljanski Madrigalisti...Matija Krečič je član društva slovenskih skladateljev in soustanovitelj glasbenega društva Janus Atelier.

Ema Krečič je rojena 24. oktobra 1998 v Ljubljani. Osnovno šolo je obiskovala v Trnovem, v drugem razredu pa začela z igranjem violončela na glasbeni šoli Ljubljana Vič-Rudnik pri profesorju Damirju Hamidullinu. Po končani osnovni šoli je šolanje nadaljevala na Škofijski klasični gimnaziji in se hkrati vpisala na Koroški deželni konservatorij v Celovcu v razred profesorja Igorja Mitrovića. Študij violončela trenutno nadaljuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, letos že drugo leto v razredu profesorice Karmen Pečar Koritnik, predlansko leto pa v razredu profesorja Jake Stadlerja. Tekom let se udeležuje mnogih mojstrskih seminarjev pri priznanih profesorjih (Philippe Muller, Reinhard Latzko, Damir Hamidullin, Giovanni Gnocchi, Marco Testori…). Februarja 2019 se je odzvala vabilu in za arhiv RTV Slovenija s pianistko Beato Barcza posnela Sonato za violončelo in klavir X v A-duru Giuseppeja Valentinija. Poleg tega pa je pogosto sodelovala na tekmovanjih na državni in mednarodni ravni. Aprila 2019 je zmagala na mednarodnem tekmovanju Petar Konjović v Beogradu. Po uspešno opravljeni avdiciji je marca 2020 kot solistka nastopila s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod vodstvom Catherine Larsen-Maguire in izvedla Rokoko variacije Petra Iljiča Čajkovskega. Redno sodeluje tudi v različnih orkestrih in glasbenih sestavih, med drugimi v simfoničnem orkestru RTV Slovenija, orkestru Cantabile, godalnem orkestru Amadeo, Sam's Fever Orchestra ter v orkestru Alumni Akademije za glasbo. Poleg študija svoj čas posveča tudi petju. Med šolanjem na Škofijski klasični gimnaziji je bila dve leti članica Dekliškega komornega zbora sv. Stanislava pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič. Od leta 2012 do leta 2016 je bila članica dekliškega zbora GCEW v razredu profesorja Jožeta Fürsta, od leta 2018 do 2020 pa je pela v Mešanem pevskem zboru sv. Nikolaja Litija pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič. Od leta 2016 se uči tudi solopetje, dve leti se je učila pri profesorici Marti Močnik Pirc v Glasbeni šoli v Zavodu sv. Stanislava, od letos naprej pa na glasbeni šoli Ljubljana Vič-Rudnik pri profesorici Barbari Nagode.

Program:

J.S. Bach: Suita št 4. v Es-duru za violončelo solo (BWV 1010)
-Prélude

R. M. Glière: 8 skladb, Op. 39 za violino in violončelo (1909)
-Prelude
-Gavotte
-Canzonetta
-Scherzo

J. S. Bach: Suita št 4. v Es-duru za violončelo solo (BWV 1010)
-Sarabande

M. Ravel: Sonata za violino in violončelo (1920-22)
I. AllegrO
II. Très vif
III. Lent
IV. Vif

J.S. Bach: Suita št 4. v Es-duru za violončelo solo (BWV 1010)
-Bourrée I, II
-Gigue

M. Krečič: No Walk No Talk (2018)

 


Vstopnice po 14 € in 12 € so naprodaj pri blagani Avditorija ob delavnikih med 8. in 12. uro ter uro pred koncertom na prizorišču.
V primeru slabega vremena bo koncert v tamkajšnji cerkvi, kjer je obvezno nošenje zaščitnih mask. Na koncertih bo tudi sicer skladno z navodili NIJZ poskrbljeno za zdravje obiskovalcev in tudi nastopajočih.

Organizator: Avditorij Portorož – Portorose, umetniški vodja direktorica MgA. Dragica Petrovič.

Galerija

Ne spreglejte

2.7.2020-23.7.2020

21.00

Križni hodnik Minoritskega samostana Piran

Mednarodni festival komorne glasbe

42. Mednarodni festival komorne glasbe - Piranski glasbeni večeri

Vstopnina: 14 €, 12 € študentje in upokojenci

09.07.2020

21.00

Križni hodnik Minoritskega samostana Piran

Koncert

42. Piranski glasbeni večeri: LIBERtrio

Vstopnina: 14 €, 12 € študentje in upokojenci

16.7.2020

21.00

Križni hodnik Minoritskega samostana Piran

Koncert

42. Piranski glasbeni večeri: Godalni kvartet Tartini

Vstopnina: 14 €, 12 € študentje in upokojenci