42. Piranski glasbeni večeri: LIBERtrio

Prizorišče: Križni hodnik Minoritskega samostana Piran

Zvrst: Koncert

Datum: 09.07.2020 ob 21.00

Vstopnina: 14 €, 12 € študentje in upokojenci

Opis

LIBERtrio

Katja Porovne Silič - kitara
Matjaž Porovne - violina 
Petar Brčarević - kontrabas

Katja Porovne Silič je kitaro študirala na ljubljanski Akademiji za glasbo pri prof. Andreju Grafenauerju, kjer je junija 1994 diplomirala. Študij je nadaljevala na Universität für Musik und darstellende Kunst na Dunaju pri prof. Brigitte Zaczek, kjer je junija 2000 z odliko zaključila študij. Kot najboljša diplomantka kitarskega oddelka je prejela posebno priznanje »Würdigungspreis«, ki ga podeljuje avstrijsko ministrstvo za izobraževanje, znanost in kulturo. Uspešno se je udeležila nacionalnih in internacionalnih kitarskih tekmovanj, kjer je prejela več nagrad: Rust, Avstrija, 1999 - 3. nagrada,  Mottola, Italija, 1999 - 4. mesto, Granada, Španija,1999 - Mención Honorifica execuo, Dunaj, Avstrija,1999 -1. mesto in 2. nagrada. S prof. Andrejem Grafenauerjem sta kot kitarski duo izdala dve kompaktni plošči. Leta 2009 sta snemala tudi za kompaktno ploščo skladatelja Aleša Strajnarja. Kitaro in kitarsko komorno igro poučuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Violinist Matjaž Porovne je na Akademiji za glasbo v Ljubljani leta 2006 z odliko diplomiral v razredu prof. Primoža Novšaka. Izpopolnjeval se je še na Glasbeni akademiji v Zagrebu pri prof. Tarasu Pečeniju in na Univerzi za glasbo ter upodabljajočo umetnost v Grazu pri prof. Eszter Haffner, kjer je leta 2013 tudi magistriral. Za izjemne dosežke je kot član kvarteta Calisto leta 2006 prejel študentsko Prešernovo nagrado. Uspešno je prestal avdicije pomembnih mladinskih orkestrov; European Union Youth Orchestra (EUYO), ter Gustav Mahler Jugendorchestra (GMJO), s slednjima je nastopil na pomembnih glasbenih festivalih; BBC Proms, Luzern Musik Festival…Njegovo glasbeno so podprle: Fundacia Live Music Now na Dunaju, PE-Förderkreis iz Mannheima, ter Villa Musice Rheinland-Pfalz iz Mainza. V okviru slednje je v Nemčiji muziciral v raznovrstnih komornih sestavih s priznanimi glasbeniki (David Geringas, Tim Vogler, Wen-Sinn Yang...). V letih 2011-2012 je bil zaposlen v Orkestru SNG Opera in balet Ljubljana. Od leta 2012 pa je zaposlen v Orkestru Slovenske filharmonije.

Petar Brčarević je rojen v Beogradu leta 1974, kjer se je tudi začel učiti kontrabas pri profesorju Borislavu Laloviću, magistriral pa na Glasbeni Akademiji pri profesorju Slobodanu Gerićua. Dvakrat je osvojil prvo in specialno nagrado na tekmovanju “Petar Konjović”. Izpopolnjeval se je pri solo kontrabasistih znanih orkestrov, kot so Reiner Zepperitz, Ludwig Streicher, Matthias Weber in Johannes Seidl. Učil je na Konservatoriju v Celovcu, bil je solo kontrabasist Beograjske Filharmonije, sedaj pa Slovenske Filharmonije in Komornega godalnega orkestra SF. Aktivno nastopa tudi kot solist in snema dela slovenskih skladateljev.

Program:

Johann Sebastian Bach: Sonata za violino  h- mol BWV 1014
Adagio
Allegro
Andante
Allegro

Manuel de Falla (arr. T. Kassung): iz Siete Canciones populares Españolas
El paño moruno
Nana (Berceuse)
Polo

 

Astor Piazzolla: Histoire du Tango
Bordel 1900
Café 1930
Nightclub 1960
Concert d'aujourd'hui

 

George Gershwin: (arr. T. Kassung):  Three Preludes
Allegro ben ritmato e deciso
Andante con moto
Agitato


Vstopnice po 14 € in 12 € so naprodaj pri blagani Avditorija ob delavnikih med 8. in 12. uro ter uro pred koncertom na prizorišču.
V primeru slabega vremena bo koncert v tamkajšnji cerkvi, kjer je obvezno nošenje zaščitnih mask. Na koncertih bo tudi sicer skladno z navodili NIJZ poskrbljeno za zdravje obiskovalcev in tudi nastopajočih.

Organizator: Avditorij Portorož – Portorose, umetniški vodja direktorica MgA. Dragica Petrovič.

Galerija

Ne spreglejte

2.7.2020-23.7.2020

21.00

Križni hodnik Minoritskega samostana Piran

Mednarodni festival komorne glasbe

42. Mednarodni festival komorne glasbe - Piranski glasbeni večeri

Vstopnina: 14 €, 12 € študentje in upokojenci

16.7.2020

21.00

Križni hodnik Minoritskega samostana Piran

Koncert

42. Piranski glasbeni večeri: Godalni kvartet Tartini

Vstopnina: 14 €, 12 € študentje in upokojenci

23.7.2020

21.00

Križni hodnik Minoritskega samostana Piran

Koncert

42. Piranski glasbeni večeri: Matija Krečič - violina, Ema Krečič - violončelo

Vstopnina: 14 €, 12 € študentje in upokojenci