42. Mednarodni festival komorne glasbe - Piranski glasbeni večeri

Prizorišče: Križni hodnik Minoritskega samostana Piran

Zvrst: Mednarodni festival komorne glasbe

Datum: Od četrtka, 2.7., do četrtka, 23.7.

Vstopnina: 14 €, 12 € študentje in upokojenci

Opis

Četrtek, 2.7. 2020, ob 21.00
Oksana Pečeny Dolenc - violina

Anja Kožuh - harfa

Vrhunska violinistka Oksana Pečeny Dolenc je prvo glasbeno znanje pridobila v rodnem Kijevu. Šolanje je nadaljevala v Mariboru, v razredu svojega očeta Tarasa Pečenyja, diplomirala pa v razredu prof. Primoža Novšaka na Akademiji za glasbo v Ljubljani. V času študija je prejela študentsko Prešernovo nagrado in posebno diplomo Summa cum laude za umetniške dosežke. Je zmagovalka državnih in mednarodnih tekmovanj. Kot solistka je nastopala z vsemi slovenskimi orkestri in nekaterimi tujimi. Oksana je že četrto sezono koncertna mojstrica SNG Maribor, kar šteje za svoj največji dosežek.

Solo harfistka Anja Kožuh je rojena v Mariboru. Magistrirala je na Akademiji za glasbo v Zagrebu. Je prejemnica mnogih nagrad in priznanj mednarodnih in državnih tekmovanj. Kot solistka z orkestrom je nastopila z orkestrom Zagrebške filharmonije in orkestrom SNG Maribor. Sodeluje z različnimi komornimi skupinami in z njimi nastopa v Švici, Avstriji, Sloveniji in na Hrvaškem. Kot solo harfistka aktivno sodeluje v orkestru SNG Maribor in orkestru SNG Ljubljana. 


Četrtek, 9.7. 2020, ob 21.00
LIBERtrio

Katja Porovne Silič - kitara
Matjaž Porovne - violina 
Petar Brčarević - kontrabas

Katja Porovne Silič je kitaro  študirala na ljubljanski Akademiji za glasbo pri prof. Andreju Grafenauerju, kjer je junija 1994 diplomirala. Študij je nadaljevala na Universität für Musik und darstellende Kunst na Dunaju pri prof. Brigitte Zaczek, kjer je junija 2000 z odliko zaključila študij. Kot najboljša diplomantka kitarskega oddelka je prejela posebno priznanje »Würdigungspreis«, ki ga podeljuje avstrijsko ministrstvo za izobraževanje, znanost in kulturo. Uspešno se je udeležila nacionalnih in internacionalnih kitarskih tekmovanj, kjer je prejela več nagrad: Rust, Avstrija, 1999 - 3. nagrada,  Mottola, Italija, 1999 - 4. mesto, Granada, Španija,1999 - Mención Honorifica execuo, Dunaj, Avstrija,1999 -1. mesto in 2. nagrada. S prof. Andrejem Grafenauerjem sta kot kitarski duo izdala dve kompaktni plošči. Leta 2009 sta snemala tudi za kompaktno ploščo skladatelja Aleša Strajnarja. Kitaro in kitarsko komorno igro poučuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Violinist Matjaž Porovne je na Akademiji za glasbo v Ljubljani leta 2006 z odliko diplomiral v razredu prof. Primoža Novšaka. Izpopolnjeval se je še na Glasbeni akademiji v Zagrebu pri prof. Tarasu Pečeniju in na Univerzi za glasbo ter upodabljajočo umetnost v Grazu pri prof. Eszter Haffner, kjer je leta 2013 tudi magistriral. Za izjemne dosežke je kot član kvarteta Calisto leta 2006 prejel študentsko Prešernovo nagrado. Uspešno je prestal avdicije pomembnih mladinskih orkestrov;  European Union Youth Orchestra (EUYO), ter Gustav Mahler Jugendorchestra (GMJO), s slednjima je nastopil na pomembnih glasbenih festivalih; BBC Proms, Luzern Musik Festival…Njegovo glasbeno so podprle; Fundacia Live Music Now na Dunaju, PE-Förderkreis iz Mannheima, ter Villa Musice Rheinland-Pfalz iz Mainza. V okviru slednje je v Nemčiji muziciral v raznovrstnih komornih sestavih s priznanimi glasbeniki (David Geringas, Tim Vogler, Wen-Sinn Yang...). V letih 2011-2012 je bil zaposlen v Orkestru SNG Opera in balet Ljubljana. Od leta 2012 pa je zaposlen v Orkestru Slovenske filharmonije.

Petar Brčarević je rojen v Beogradu leta 1974, kjer se je tudi začel učiti kontrabas pri profesorju Borislavu Laloviću, magistriral pa na Glasbeni Akademiji pri profesorju Slobodanu Gerićua. Dvakrat je osvojil prvo in specialno nagrado na tekmovanju “Petar Konjović”. Izpopolnjeval se je pri solo kontrabasistih znanih orkestrov, kot so Reiner Zepperitz, Ludwig Streicher, Matthias Weber in Johannes Seidl. Učil je na Konservatoriju v Celovcu, bil je solo kontrabasist Beograjske Filharmonije, sedaj pa Slovenske Filharmonije in Komornega godalnega orkestra SF. Aktivno nastopa tudi kot solist in snema dela slovenskih skladateljev.


Četrtek, 16.7. 2020, ob 21.00
GODALNI KVARTET TARTINI
 

Miran Kolbl -  1. violina
Romeo Drucker -  2. violina
Aleksandar Milošev -  viola
Miloš Mlejnik -  violončelo

Začetki Godalnega kvarteta Tartini segajo v leto 1983, ko so se vodje godalnih skupin orkestra Slovenske filharmonije odločili, da bogato tehnično znanje in glasbene izkušnje preizkusijo tudi v najplemenitejši komorni zasedbi, v godalnem kvartetu. Ustanovili so Godalni kvartet Slovenske filharmonije, ki je v 90. prevzel ime slovitega piranskega goslača Tartinija. Umetniška pot godalnega kvarteta se je z intenzivnim študijem različnih stilnih usmeritev začela strmo vzpenjati. Godalni kvartet Tartini je v sedanji zasedbi vrhunskih solistov, z violinistoma Miranom Kolblom in Romeom Druckerjem, violistom Aleksandrom Miloševim in violončelistom Milošem Mlejnikom, v 37 letih ustvarjanja postal ambasador vrhunske slovenske kulture na domačih in tujih koncertnih odrih. Godalni kvartet Tartini je vrsto let prirejal ciklus koncertov Večeri komorne glasbe, v katerih je sodeloval z vrhunskimi domačimi in tujimi umetniki kot so Irena Grafenauer, Mate Bekavac, Maria Graf, Radovan Vlatković, Gary Karr, Franco Gulli, Enrica Cavallo, Bruno Giuranna, Rocco Filippini in drugi. Visoko umetniško profesionalnost Godalnega kvarteta Tartini potrjujejo gostovanja na koncertnih odrih pomembnih evropskih glasbenih središč: Barcelona, Benetke, Dunaj, Ženeva, Praga, Salzburg, Milano...Umetniško poslanstvo Godalnega kvarteta Tartini je zabeleženo tudi na posnetkih za številne radijske, televizijske in založniške hiše: RTV Slovenija, Stradivarius Milano, TV Romanske Švice, RAI Italija, ORF Avstrija, RTVE Španija in HRT Hrvaška. V obsežnem glasbenem projektu v enem izmed  najsodobnejših evropskih radijskih studiov (studio 13 - Radio Ljubljana) je Godalni kvartet Tartini posnel obsežen izbor slovenske glasbe za godalni kvartet; izdal je tudi več kompaktnih plošč z deli Dvoraka, Ravela, Mozarta, Schuberta, Chaussona idr. V sodelovanju z uglednimi koncertnimi agencijami v naslednjih letih načrtujejo ponovna gostovanja v Južni Ameriki, v teku pa so dogovori za prvo koncertno turnejo na Kitajskem. Za svoje vrhunske umetniške dosežke je Godalni kvartet Tartini prejel nagrado Prešernovega sklada.


Četrtek, 23.7. 2020, ob 21.00 

Matija Krečič - violina
Ema Krečič - violončelo

Violinist in skladatelj Matija Krečič je leta 2015 zaključil študij violine (prof. Fister) in kompozicije (prof. Stingl) na Deželnem Konservatoriju v Celovcu. Aktivno sodeluje z Magnificom, skupinama Momento Cigano in Tango Story ter s Tomažem Hostnikom, v preteklosti pa tudi s skupino Terrafolk, z Galom in Severo Gjurin, Mar Djangom, Skarabejem, Orkestrado... Napisal je glasbo za nekaj kratkih filmov ter gledaliških predstav (Lutkovno gledališče Maribor, SNG Drama Maribor). Je avtor orkestrskih priredb Magnificove glasbe za film “Montevideo, vidimo se!” režiserja Dragana Bjelogrlića. Novembra 2014 je izšla njegova prva samostojna avtorska plošča “Architexture”, na kateri je glasba za godalne inštrumente. Ustvaril je dve glasbeni podobi prvega programa TV Slovenija (april 2016 - junij 2017, junij 2017 -). Na festivalu Slovenska popevka 2018 je prejel nagrado strokovne žirije za najboljšo priredbo. Je izjemno dejaven aranžer, kot skladatelj pa sodeluje z več slovenskimi solisti in zasedbami: Mate Bekavac, Ensemble Janus Atelier, MD7, Bernarda Fink, Carpe Artem, Metabonma, Simfonični orkester Cantabile, Ingenium Ensemble, Ljubljanski Madrigalisti...Matija Krečič je član društva slovenskih skladateljev in soustanovitelj glasbenega društva Janus Atelier.

Ema Krečič je rojena 24. oktobra 1998 v Ljubljani. Osnovno šolo je obiskovala v Trnovem, v drugem razredu pa začela z igranjem violončela na glasbeni šoli Ljubljana Vič-Rudnik pri profesorju Damirju Hamidullinu. Po končani osnovni šoli je šolanje nadaljevala na Škofijski klasični gimnaziji in se hkrati vpisala na Koroški deželni konservatorij v Celovcu v razred profesorja Igorja Mitrovića. Študij violončela trenutno nadaljuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, letos že drugo leto v razredu profesorice Karmen Pečar Koritnik, predlansko leto pa v razredu profesorja Jake Stadlerja. Tekom let se udeležuje mnogih mojstrskih seminarjev pri priznanih profesorjih (Philippe Muller, Reinhard Latzko, Damir Hamidullin, Giovanni Gnocchi, Marco Testori…). Februarja 2019 se je odzvala vabilu in za arhiv RTV Slovenija s pianistko Beato Barcza posnela Sonato za violončelo in klavir X v A-duru Giuseppeja Valentinija. Poleg tega pa je pogosto sodelovala na tekmovanjih na državni in mednarodni ravni. Aprila 2019 je zmagala na mednarodnem tekmovanju Petar Konjović v Beogradu. Po uspešno opravljeni avdiciji je marca 2020 kot solistka nastopila s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod vodstvom Catherine Larsen-Maguire in izvedla Rokoko variacije Petra Iljiča Čajkovskega. Redno sodeluje tudi v različnih orkestrih in glasbenih sestavih, med drugimi v simfoničnem orkestru RTV Slovenija, orkestru Cantabile, godalnem orkestru Amadeo, Sam's Fever Orchestra ter v orkestru Alumni Akademije za glasbo.
Poleg študija svoj čas posveča tudi petju. Med šolanjem na Škofijski klasični gimnaziji je bila dve leti članica Dekliškega komornega zbora sv. Stanislava pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič. Od leta 2012 do leta 2016 je bila članica dekliškega zbora GCEW v razredu profesorja Jožeta Fürsta, od leta 2018 do 2020 pa je pela v Mešanem pevskem zboru sv. Nikolaja Litija pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič. Od leta 2016 se uči tudi solopetje, dve leti se je učila pri profesorici Marti Močnik Pirc v Glasbeni šoli v Zavodu sv. Stanislava, od letos naprej pa na glasbeni šoli Ljubljana Vič-Rudnik pri profesorici Barbari Nagode. 


Vstopnice po 14 € in 12 € so naprodaj pri blagani Avditorija ob delavnikih med 8. in 12. uro ter uro pred koncertom na prizorišču.
V primeru slabega vremena bo koncert v tamkajšnji cerkvi, kjer je obvezno nošenje zaščitnih mask. Na koncertih bo tudi sicer skladno z navodili NIJZ poskrbljeno za zdravje obiskovalcev in tudi nastopajočih.

Organizator: Avditorij Portorož – Portorose, umetniški vodja direktorica MgA. Dragica Petrovič.

Galerija

Ne spreglejte

09.07.2020

21.00

Križni hodnik Minoritskega samostana Piran

Koncert

42. Piranski glasbeni večeri: LIBERtrio

Vstopnina: 14 €, 12 € študentje in upokojenci

16.7.2020

21.00

Križni hodnik Minoritskega samostana Piran

Koncert

42. Piranski glasbeni večeri: Godalni kvartet Tartini

Vstopnina: 14 €, 12 € študentje in upokojenci

23.7.2020

21.00

Križni hodnik Minoritskega samostana Piran

Koncert

42. Piranski glasbeni večeri: Matija Krečič - violina, Ema Krečič - violončelo

Vstopnina: 14 €, 12 € študentje in upokojenci