40. Piranski glasbeni večeri - Kvartet Accadémia

Prizorišče: Križni hodnik Minoritskega samostana Piran

Tip predstave: Koncert komorne glasbe

Datum: 5.7.2018 ob 21.00

Vstopnina: 14 €, 12 € za študente in upokojence

Opis

KVARTET ACCADÉMIA
Kvartet Accadémia so leta 2009 ustanovili, takrat študentje profesorja komorne igre Tomaža Lorenza, danes pa vodilni slovenski komorni poustvarjalci, violinistki Mojca Fortin in Beti Bratina, violistka Gea Pantner Volfand in violončelist Zoran Bičanin.
Poleg dela s svojim že omenjenim ljubljanskim mentorjem so se izpopolnjevali še pri Triu di Parma, Ani Chumachenko, Nori Chastain, Wen-Sinn Yangu, ter članih slovitega Carmina kvarteta, pri katerih nadaljujejo magistrski študij komorne igre na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v avstrijskem Gradcu. Uspešno obiskujejo tekmovanja - bili so finalisti tekmovanja »Amici della Musica«, polfinalisti tekmovanja na Festivalu Bled ter zmagovalci (2015) in tretjenagrajenci na tekmovanju Primoža Ramovša (2012) - ter krstno izvajajo dela slovenskih skladateljev (med pomembnejša uvrščajo Kvartet št. 1 Blaža Puciharja in Da Pliši Pliši Čarni Kus Marijana Mlakarja). Zasedba se je hitro uveljavila na najprestižnejših odrih v regiji in redno koncertira po Sloveniji, Srbiji, Italiji, Švici, na Hrvaškem ter Madžarskem. Nastopili so v ciklu Jesenske serenade, dvakrat v koncertnem ciklu GM Oder, gostili pa so jih tudi Festival Bled, Echos Festival, Festival Lent in drugi. Na Norveškem so sodelovali pri krstni izvedbi komorne opere Heksehammeren Ragnarja Rassmusena, v Italiji s Fundacijo Santa Cecilia, ob počastitvi poljskega predsedovanja Evropski uniji pa so zaigrali tudi z znanim jazz saksofonistom Grzechem Piotrowskim. Marca so v abonmaju Veličastnih 7 Cankarjevega doma z newyorško plesno skupino Bill T. Jones/Arnie Zane Dance Company v Gallusovi dvorani z velikim uspehom izvedli dela Schuberta in Ravela.
Za svoje umetniško delovanje so prejeli Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Ljubljana.


Mednarodni komorni festival Piranski glasbeni večeri že štiri desetletja ponuja vrhunske poletne koncerte v Piranu, kjer se čudovita zvočna kulisa postavlja ob bok arhitekturni. Programska in organizacijska zaveza uvrščata festival med elito komornih festivalov. Namen festivala je nadaljevati z glasbeno tradicijo, začeto s slovitim violinistom in skladateljem Giuseppejem Tartinijem ter Accademio dei Virtuosi iz 18. stoletja in krepiti čezmejno sodelovanje. Programska pestrost se kaže tako v izvajalskih zasedbah kot v izboru avtorjev oziroma obdobij, ki jih le-ti predstavljajo: od srednjeveške pesmi preko baročnih mojstrov, velikanov klasicizma, do romantikov in sodobnih skladateljev ter glasbenih novitet uveljavljajočih se skladateljev. V štiridesetih letih je na Piranskih glasbenih večerih nastopilo preko 230 solistov in ansamblov iz Slovenije in tujine. Koncerti Piranskih glasbenih večerov umeščajo Piran v središče unikatnega vrhunskega komornega muziciranja v slovenski Istri in širše. Vabljeni k poslušanju.


Četrtki ob 21.00 v Križnem hodniku Minoritskega samostana sv. Frančiška Asiškega, Piran

5.7.      KVARTET ACCADÉMIA
12.7.    SRĐAN BULATOVIĆ in DARKO NIKČEVIĆ, kitarski duo
19.7.    BRIN BERNATOVIČ in DIANA GRUBIŠIĆ ĆIKOVIĆ, duo harf                        
26.7.    MOIRA CAUZZO – violina in RICARDO ALÌ ALVAREZ – klavir        

Tako kot zadnje dve leti, je tudi letos umetniški vodja programa direktorica Avditorija Portorož-Portorose MgA. Dragica Petrovič.

Galerija