40. Piranski glasbeni večeri - Brin Bernatović in Diana Grubišić Ćiković

Prizorišče: Križni hodnik Minoritskega samostana Piran

Tip predstave: Koncert komorne glasbe

Datum: 19.7.2018 ob 21.00

Vstopnina: 14 €, 12 € za študente in upokojence

Opis

BRIN BERNATOVIĆ - harfa, DIANA GRUBIŠIĆ ĆIKOVIĆ - harfa
Brin Bernatović je študent 2. letnika Akademije za glasbo v Zagrebu pri prof. Diani Grubišić Ćiković. Star je 20 let, harfo pa je začel igrati pri svojih 7 letih. Glasbeno pot je začel na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru pri svojem očetu, prof. Daliborju Bernatoviću, kjer je tudi končal srednjo šolo. Brin je zmagovalec mnogih tekmovanj. Do sedaj se je udeležil 6 državnih in 11 mednarodnih tekmovanjih. Skupaj je prejel 13 zlatih plaket, 15 prvih nagrad, 1 tretjo in 1 četrto nagrado. Na kar 4 tekmovanjih je dosegel maksimalno število točk, torej 100. Marljivo delo ga je nagradilo s priložnostjo, da je kot solist nastopil s simfoničnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Maribor; nastopil pa je tudi s profesionalnima orkestroma: s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor ter priznanim simfoničnim orkestrom „I Virtuosi Italiani“ v Veroni, kar si mlad umetnik šteje v veliko čast.
Brin veliko koncertira in nastopa kot solist ter član komornih zasedb tako v Sloveniji, kot tudi preko meja. Aktivno se udeležuje mojstrskih tečajev domačih umetnikov, kakor tudi tujih.

Diana Grubišić Ćiković je diplomirala študij klavirja na Akademiji za glasbo (Muzička akademija u Zagrebu) pri prof. Mariji Gvozdić Horvat. Študij harfe je diplomirala pri prof. Rudi Ravnik Kosi na ljubljanski Akademiji za glasbo. Podiplomski magistrski študij je končala na Visoki šoli za glasbeno umetnost v Lovranu pri prof. Irini Pašinskoj (Rusija).
Nastopa kot solistka in komorna glasbenica. Do sedaj je igrala kot solistka ob spremljavi številnih orkestrov (Slovenska filharmonija, Orkester HNK Ivana pl.Zajca v Reki, Dubrovniški simfonični orkester, Simfonični orkester hrvaškega radija in televizije, Varaždinski, Reški, Zadrski, Hrvaški komorni orkester in Madžarski simfonični orkester.)   
Snema za arhiv hrvaškega radia. Posnela je tri zgoščenke. Več kot dvajset let je bila harfistka Orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca na Reki. Poučevala je harfo na Glasbeni šoli Ivana Matetića Ronjgova na Reki. Od leta 2002 je profesorica za harfo na Akademiji za glasbo v Zagrebu. Dirigenten igrala Mendelssohnov Koncert za violino in orkester op. 64 s Filharmoničnim orkestrom iz Baden-Badna.


Mednarodni komorni festival Piranski glasbeni večeri že štiri desetletja ponuja vrhunske poletne koncerte v Piranu, kjer se čudovita zvočna kulisa postavlja ob bok arhitekturni. Programska in organizacijska zaveza uvrščata festival med elito komornih festivalov. Namen festivala je nadaljevati z glasbeno tradicijo, začeto s slovitim violinistom in skladateljem Giuseppejem Tartinijem ter Accademio dei Virtuosi iz 18. stoletja in krepiti čezmejno sodelovanje. Programska pestrost se kaže tako v izvajalskih zasedbah kot v izboru avtorjev oziroma obdobij, ki jih le-ti predstavljajo: od srednjeveške pesmi preko baročnih mojstrov, velikanov klasicizma, do romantikov in sodobnih skladateljev ter glasbenih novitet uveljavljajočih se skladateljev. V štiridesetih letih je na Piranskih glasbenih večerih nastopilo preko 230 solistov in ansamblov iz Slovenije in tujine. Koncerti Piranskih glasbenih večerov umeščajo Piran v središče unikatnega vrhunskega komornega muziciranja v slovenski Istri in širše. Vabljeni k poslušanju.


Četrtki ob 21.00 v Križnem hodniku Minoritskega samostana sv. Frančiška Asiškega, Piran

5.7.      KVARTET ACCADÉMIA
12.7.    SRĐAN BULATOVIĆ in DARKO NIKČEVIĆ, kitarski duo
19.7.    BRIN BERNATOVIČ in DIANA GRUBIŠIĆ ĆIKOVIĆ, duo harf                        
26.7.    MOIRA CAUZZO – violina in RICARDO ALÌ ALVAREZ – klavir        

Tako kot zadnje dve leti, je tudi letos umetniški vodja programa direktorica Avditorija Portorož-Portorose MgA. Dragica Petrovič 


Programska knjižica Piranskih glasbenih večerov

Galerija