Srečevanja s filmom: The Doors, 1991

Prizorišče: Avditorij Portorož

Zvrst: Projekcija filma z uvodnim predavanjem

Datum: 19.12.2021 ob 19.30

Vstopnina: 8 €

Opis

The Doors (1991) - r. Oliver Stone (v glavnih vlogah Val Kilmer, Pamela Courson in Billy Idol)
uvodno predavanje dr. Mitje Reichenberga

50- letnica smrti Jima Morrisona

The Doors je ameriški biografski glasbeni film iz leta 1991, ki ga je režiral Oliver Stone, scenarij je pisal skupaj z J. Randalom Johnsonom. V filmu igrajo Val Kilmer kot pevec Jim Morrison, Meg Ryan kot Pamela Courson (Morrisonova spremljevalka), Kyle MacLachlan kot klaviaturist Ray Manzarek, Frank Whaley kot kitarist Robby Krieger, Kevin Dillon kot bobnar John Densmore, Billy Idol kot Cat in Kathleen Quinlan kot novinarka Patricia Kennealy.
Filmi pripovedujejo zgodbo o istoimenski rock zasedbi 1960–1970, ki poudarja življenje njenega glavnega pevca Jima Morrisona. Film prikazuje Morrisona kot ikono, večjo od življenja rokenrola in kontrakulture iz šestdesetih let, vključno z upodobitvami Morrisonove uporabe drog, svobodne ljubezni, hipijevskega načina življenja, alkoholizma, zanimanja za halucinogena zdravila kot entheogene in zlasti vse večje obsedenosti s smrtjo, predstavljeni kot niti, ki se vpletajo v film in iz njega. 


Mitja Reichenberg (1961) je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani na oddelku za kompozicijo, doktorat na temo filmskega zvoka in filmske glasbe pa zagovarjal na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Vrsto let predava o sodobni, scenski in filmski glasbi. Kot pogodbeni predavatelj dela na SAE inštitutu angleške univerze Middlesex, je docent na Fakulteti za medije Ljubljana (FAM) ter redni predavatelj na inštitutu IAM ter na Visoki šoli z umetnost Univerze v Novi Gorici. Živi in dela v Ljubljani, njegovo delo zadnjih 25 let je usmerjeno predvsem v teorijo in prakso filmske glasbe, v sam film in knjige ter predavanja o tem, v delo s filmom in gledališčem, v prostorske umetnosti, instalacije ter komponiranje glasbe za filme, gledališče, radio in televizijo. Kot pianist nastopa v samostojnih avtorskih projektih in recitalih, prav tako pa je večkrat glasbeni producent pri različnih snemanjih. Napisal je več strokovnih knjig, priročnikov, učbenikov ter znanstvenih in strokovnih člankov.

 

Galerija

Ne spreglejte

03.10.2021

19.30

Avditorij Portorož

Projekcija nemega filma z uvodom in avtorsko glasbo na klavirju

Srečevanja s filmom: Deček / The Kid, 1921

Vstopnina: 8 €

21.11.2021

19.30

Avditorij Portorož

Projekcija filma z uvodnim predavanjem

Srečevanja s filmom: Luči velemesta (City Lights, 1931)

Vstopnina: 8 €