Srečevanja s filmom: Deček / The Kid, 1921

Prizorišče: Avditorij Portorož

Zvrst: Projekcija nemega filma z uvodom in avtorsko glasbo na klavirju

Datum: 03.10.2021 ob 19.30

Vstopnina: 8 €

Opis

Prvi iz cikla umetniških filmov po izboru dr. Mitje Reichenberga, ki smo ga poimenovali Srečevanja s filmom, je nemi film Deček, The Kid, Charlia Chaplina, ki letos praznuje 100-letnico. Gre za ameriški nemi komično-dramski film, za katerega je Charlie Chaplin napisal scenarij, ga produciral, režiral in v njem odigral glavno vlogo; otrok je Jackie Coogan (v drugi glavni vlogi) in igra njegovega posvojenega sina in pomočnika. To je Chaplinov prvi celovečerni film. Bil je finančno zelo uspešen, saj je bil drugi najdonosnejši film leta 1921. Leta 2011 ga je ameriška Kongresna knjižnica izbrala za ohranitev v okviru Narodnega filmskega registra zavoljo njegove kulturne, zgodovinske ali estetske vrednosti.

Dr. Reichenberg bo uvodoma predstavil film in ker gre za nemi film, ga bo spremljal na klavirju s svojo avtorsko glasbo. "Moja avtorska glasba za klavir solo se naslanja na ideje Chaplinovega izrazito komornega, intimnega in romantičnega pogleda na odnos očeta in otroka, ob tem pa so kompozicijski prijemi pač sodobni, saj je glasbena kompozicija hkrati tudi odmev časa, v katerem je nastala. Glede na to, da je napisana za klavir solo, daje tisto osnovno, morda celo pričakovano noto nemega filma prejšnjega stoletja, hkrati pa povzema zvočnost klavirske igre sodobnega pianističnega izraza in strukture. S tem je enako filmska, kakor konceptualno samostojna, ob tem pa nudi posebno glasbeno in filmsko izkušnjo te Chaplinove grenko-sladko-komične drame."

Mitja Reichenberg (1961) je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani na oddelku za kompozicijo, doktorat na temo filmskega zvoka in filmske glasbe pa zagovarjal na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Vrsto let predava o sodobni, scenski in filmski glasbi. Kot pogodbeni predavatelj dela na SAE inštitutu angleške univerze Middlesex, je docent na Fakulteti za medije Ljubljana (FAM) ter redni predavatelj na inštitutu IAM ter na Visoki šoli z umetnost Univerze v Novi Gorici. Živi in dela v Ljubljani, njegovo delo zadnjih 25 let je usmerjeno predvsem v teorijo in prakso filmske glasbe, v sam film in knjige ter predavanja o tem, v delo s filmom in gledališčem, v prostorske umetnosti, instalacije ter komponiranje glasbe za filme, gledališče, radio in televizijo. Kot pianist nastopa v samostojnih avtorskih projektih in recitalih, prav tako pa je večkrat glasbeni producent pri različnih snemanjih. Napisal je več strokovnih knjig, priročnikov, učbenikov ter znanstvenih in strokovnih člankov.

Galerija

Ne spreglejte

21.11.2021

19.30

Avditorij Portorož

Projekcija filma z uvodnim predavanjem

Srečevanja s filmom: Luči velemesta (City Lights, 1931)

Vstopnina: 8 €

19.12.2021

19.30

Avditorij Portorož

Projekcija filma z uvodnim predavanjem

Srečevanja s filmom: The Doors, 1991

Vstopnina: 8 €