21. Festival slovenskega filma (10.-15.9.)

Prizorišče: Avditorij Portorož

Tip predstave: Filmske projekcije in spremljevalni program

Datum: 10.09.2018 ob 8.00

Opis

Vse o Festivalu slovenskega filma in pripravah na 21.edicijo, preberite na www.fsf.si.

Podroben program 21.edicije bo znan predvidoma v drugi polovici avgusta, znan pa je prejemnik letošnje Badjurove nagrade, ki jo tradicionalno podeljujejo za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti: v Portorožu jo bo prejel režiser in scenarist Tugo Štiglic, ki je med drugim režiral filma Poletje v školjki in Patriot.
Čestitke nagrajencu in kmalu vabljeni na projekcije (za občane Pirana tudi letos brezplačno).


Festival slovenskega filma (FSF) je pregled slovenske avdiovizualne produkcije, ki vsako leto predstavi produkcijo celovečernih in kratkih igranih, dokumentarnih ter animiranih filmov, ki so nastali v Sloveniji v preteklem letu.Na festivalu se podeljuje nagrada Metoda Badjure za življenjsko delo, ki je najuglednejša nagrada na področju filmskega ustvarjanja na slovenskem. Strokovna žirija festivala podeljuje nagrade Vesna za najvidnejše dosežke filmskih ustvarjalcev v preteklem letu. Vesna simbolizira moč junakinje iz legendarnega istoimenskega filma, ki ga je leta 1955 režiral František Čap, režiser češkega rodu, ki danes predstavlja enega stebrov zgodovine slovenskega filma.Festival je naslednik Tedna domačega filma v Celju, ustanovljenega v sedemdesetih letih 20. stoletja, ki se je po osamosvojitvi preimenoval v Slovenski filmski maraton in se preselil v Portorožu, kjer po nekaj migracijah festival domuje še danes.

Festival slovenskega filma je nacionalni dogodek, na katerem se srečujejo filmski ustvarjalci, strokovna javnost, mednarodni gostje in drugi ljubitelji filma.