SNG Nova Gorica: Kdo se boji Virginie Woolf?

Prizorišče: Avditorij Portorož

Zvrst: Gledališka drama za abonma in izven

Datum: 3.2.2023 ob 19.30

Vstopnina: 20 €, 18 za študente in upokojence

Opis

Edward Albee
Who's Afraid of Virginia Woolf?, 1962

Presunljiva zakonska drama
Režiser Radoš Bolčina
Igrajo: Helena Peršuh, Radoš Bolčina, Lucija Harum k.g., Andrej Zalesjak

Predstava traja 2 uri in nima odmora
Premiera 14. maj 2021

 

Pozno zvečer po zabavi na fakulteti Marta, rektorjeva hči, in njen mož George, docent zgodovine, v goste povabita mlajšega profesorja Nicka in njegovo ženo Honey. ''Zabava po zabavi'' se iz ljubeznive družabne atmosfere sprevrže v krut spopad, v katerem se razgalijo trpke skrivnosti dolgoletne toksične zakonske zveze in potlačene frustracije mlajšega para. Kompleksna drama o boju med moškim in žensko ter prepletanju realnosti in iluzij se dogaja v ameriškem univerzitetnem naselju v začetku druge polovice prejšnjega stoletja, vendar je spričo lucidne analize hipokrizije finih meščanov enako vznemirljiva tudi danes.
Najslavnejša igra ameriškega dramatika Edwarda Albeeja je ob prvi izvedbi na Broadwayu  razburkala javnost in doživela diametralno nasprotne odzive, kmalu pa je dosegla mednarodno slavo, še zlasti po odmevni filmski verziji z Elizabeth Taylor in Richardom Burtonom.


»Igra Kdo se boji Virginie Woolf? je dovršena stvaritev Edwarda Albeeja in moja prikrita ljubezen že vrsto let. Gledalcu, igralcu in režiserju pušča popolno svobodo ter v vsakomur njemu lasten odtis. Duhovita v sporočilnosti, ki jo podaja skozi absurdno komičnost situacij, se ukvarja z osnovnim vprašanjem smisla človekovega bitja in žitja. Sprašuje se tudi in predvsem: Kaj je resnica?!

Kdo ve, ali so blodnje zakonskih parov vzrok ali posledica vesoljne konfuznosti? Z ostro jezikavostjo, strašljivo izraznostjo, otroško ranljivostjo in smešno naivnostjo protagonistov je Albee svojo mojstrovino prignal do skrajnosti.«

Radoš Bolčina

 

Galerija

Ne spreglejte

17.3.2023

19.30

Avditorij Portorož

Gledališka pripoved z glasbenimi, poetičnimi in koreografskimi vložki - za abonma in izven

Mini teater Ljubljana: Zgodbe s panjskih končnic

Vstopnina: 20 €, 18 za študente in upokojence