Mestno gledališče Ljubljansko: Tih vdih

Prizorišče: Avditorij Portorož

Zvrst: Gledališka komedija za abonma in izven

Datum: 7.10.2022 ob 19.30

Vstopnina: 20 €, 18 za študente in upokojence

Opis

Režija: Nejc Gazvoda.
Igrajo: Mirjam Korbar, Jure Henigman, Ajda Smrekar, Matej Puc,Tjaša Železnik, Lara Wolf

Komična drama
Krstna uprizoritev, premiera: 29. 11. 2018
Predstava traja 1 uro in 50 minut in nima odmora.

Tamala ima sestro Petro in brata Marjana, ki sta od nje starejša več kot 10 let, ter mamo, ki je ne razume. Vse štiri je prizadela nedavna izguba očeta in nanje vplivala bolj, kot so si to pripravljeni priznati. Petra, ki s fantom Janezom živi v Ljubljani, kljub ljubečemu razmerju, polnem duhovitosti, preživlja žalostno, še nerazkrito zgodbo, 34-letni Marjan pa še vedno živi doma in je tudi zaradi nekdanje partnerice Maje, matere njegovega otroka, le senca tega, kar je bil nekoč.  A Tamala vidi preko dogajanja »tukaj in zdaj«.
Ta večer je njena zgodba, ki jo pripoveduje iz časa, ko ljudje okoli nje niso več tisto, kar so bili, nekaterih morda celo ni več. V enem dejanju in v realnem času se pred nami počasi in nežno razpre zgodba družine, katere male tragedije so tragedije vseh nas. 

S Tihim vdihom se večkrat nagrajeni pisatelj, filmski in gledališki režiser ter scenarist in eden najprepoznavnejših glasov svoje generacije Nejc Gazvoda (1985) prvič predstavlja v dvojni vlogi tudi na velikem odru MGL. Poleg slovenske družinske celice ga zanimajo tudi izgubljenost, brezperspektivnost oziroma skrajna ambicioznost generacije Y in drugi najsodobnejši obrazi slovenskega vsakdana.

Tih vdih je drama o slovenski družini, ki noče obsojati tistega, kar smo, ampak zgolj opazovati tisto najbolj človeško v nas.

Nagrade

2019
54. FESTIVAL BORŠTNIKOVO SREČANJE
Nejc Gazvoda – Borštnikova nagrada za dramsko besedilo
Jure Henigman - Dnevnikova nagrada za vlogo Marjana 

49. TEDEN SLOVENSKE DRAME V KRANJU
Nejc Gazvoda- Nagrada Slavka Gruma za dramsko besedilo 

Mirjam Korbar - Igralska nagrada "Duša Počkaj"

Galerija