Abonma in izven: Glorious!

Prizorišče: Avditorij Portorož

Tip predstave: Glasbena komedija

Datum: 19.10.2018 ob 19.30

Vstopnina: 16 €, 14 € za študente in upokojence (od 1.10.)

Opis

Koprodukcija Opere in Drame SNG Maribor

Glasbena komedija
Peter Quilter: GLORIOUS!
Resnična zgodba Florence Foster Jenkins, najslabše pevke na svetu

Režiser: Krešimir Dolenčić.
Igrajo: Nataša Matjašec Rošker, Žan Koprivnik, Alojz Svete, Milada Kalezić, Tim Ribič, Irena Mihelič. 

Scenograf: Marko Japelj. Kostumograf: Leo Kulaš. Odrski gib: Tanja Baronik. Dramaturg: Benjamin Virc. Lektor: Janez Bostič. Asistent režije: Tim Ribič. Korepetitorja: Olga Pečeny, Simon Krečič. Improvizacija na klavirju: Robert Mraček.

Premiera:  11. november 2016.
Predstava traja 1 uro in 20 minut ter nima odmora.  

Svetovno uspešna glasbena komedija Glorious!, ki je nastala po sodobnem besedilu britanskega dramatika Petra Quilterja (2005), temelji na resnični zgodbi najverjetneje najslabše sopranistke vseh časov, Florence Foster Jenkins (1868–1944). Florence je vse življenje sanjala o tem, da bi postala operna pevka, čeprav ni imela izrazitega glasbenega talenta niti ustreznega pevskega »pedigreja«. Njena življenjska želja se je izpolnila šele po smrti očeta, ki ji je z dediščino omogočil snemanja in izdajo enkratnih in neponovljivih »interpretacij« nekaterih najbolj znanih sopranskih arij, med drugim arijo Kraljice noči iz Mozartove Čarobne piščali in arijo Adele iz Straussove operete Netopir. Omenjeni posnetki že več desetletij izvabljajo huronski smeh iz še tako zateglih trebušnih prepon. Jenkinsova je bila namreč brez občutka za ritem in intonacijo, a je to ni ustavilo na poti do »uspešne« solistične kariere – bila je edina »pevka« brez posluha in tehnike, ki ji je uspelo do zadnjega sedeža razprodati slovito newyorško koncertno dvorano Carnegie Hall, v kateri še danes živi zanimanje poslušalcev o njenem poznem debiju. Florence je po stoječih ovacijah navdušene publike naposled postala svetovni glasbeni fenomen, s kritiki pa je, docela prepričana v svoj talent, samozavestno obračunala takole: »Ljudje lahko govorijo, da ne znam peti, nihče pa ne more reči, da nisem pela.«

Odštekana glasbena komedija, ki proizvaja »salve smeha in na tone sproščenega vzdušja«.

Britanski dramatik Peter Quilter se je rodil v Colchestru. Po študiju na Univerzi v Leedsu, ki ga je zaključil z odliko, je začel svojo kariero kot televizijski komentator in voditelj na BBC. Kmalu je postal znan televizijski obraz z otroško oddajo Playdays (Dnevi za igro), prav tako se je preizkusil kot igralec v številnih televizijskih serijah. Svoje mojstrstvo za komični odrski žanr je prvič preizkusil z ustvarjanjem komedije Respecting Your Piers za izključno žensko zasedbo, tej pa sledila glasbena adaptacija kratke zgodbe The Canterville Ghost (Duh iz Cantervilla) Oscarja Wilda, ki je z igralcem Ronom Moodyjem doživela velik uspeh na številnih gostovanjih po Veliki Britaniji. Leta 1999 se je dokončno uveljavil v svetu glasbenega gledališča z debijem in s praizvedbo komičnega muzikala Boyband na znamenitem londonskem West Endu. Muzikal je dosegel viden mednarodni uspeh z gostovanji v Južni Ameriki, na Danskem, Poljskem, Nizozemskem, v Slovaški, Estoniji in nazadnje celo v Tokiu. Še večjo pozornost mednarodne javnosti je osvojila glasbena drama End of the Rainbow (Na koncu mavrice) o poslednjih mesecih pevske dive Judy Garland, ki je bila prvič uprizorjena leta 2005 v znameniti Operi v Sydneyju, že naslednje leto pa je osvojila srca publike in prejela veliko nagrado na Edinburškem festivalu. Predstava je prejela kar štiri nominacije za nagrado Laurenca Olivierja, in sicer za najboljšo igralko, za najboljšo stransko vlogo, najboljšo zvočno podobo in najboljšo gledališko dramo. Svoj naslednji veliki hit je Quilter ustvaril s komedijo Glorious! o znameniti in samooklicani ameriški koloraturni sopranistki in operni kraljici »drseče glasbene lestvice« Florence Foster Jenkins, ki je bila prvič izvedena leta 2005 v Birminghamskem repertoarnem gledališču, že novembra istega leta pa so komedijo uprizorili v gledališču Duchess na West Endu. Komedija je bila prav tako nominirana za nagrado Laurenca Olivierja (za najboljšo komedijo), doslej pa je bila uprizorjena v več kot 20 državah po vsem svetu, med drugim v ZDA (na znamenitem Broadwayu), na Finskem, v Braziliji, Španiji, na Poljskem, Slovaškem, v Venezueli, Avstriji, Srbiji, Latviji in Rusiji. Predstavo, ki je doživela več kot 2.000 ponovitev, si je ogledalo več kot milijon obiskovalcev.

Režiser in gledališki ustvarjalec  Krešimir Dolenčić se je rodil leta 1962 v Zagrebu, kjer je po končani Srednji glasbeni šoli »Pavao Markovac« (na oddelku za klavir) in Klasični gimnaziji leta 1988 tudi diplomiral na Akademiji dramske umetnosti. Režiral je v številnih hrvaških gledališčih (HNK v Zagrebu, Splitu in Reki, gledališče Gavella, &TD, Zagrebačko kazalište mladih, Komedija idr.) ter na različnih festivalih, kot so Dubrovniški poletni festival, festival Splitsko poletje ter Reške poletne noči. Do sedaj je režiral več kot štirideset dramskih predstav na besedila različnih avtorjev od Machiavellija, Držića, Shakespeara, Molièra, Gogolja, Verna, Wilda pa vse do Iljfa in Petrova, Giradouxa, Brechta ter sodobnih avtorjev (H. Pinter, A. Tonković Dolenčić, I. Vidić …). Kot prejemnik Fullbrightove štipendije je predaval gledališko igro študentom petja in diplomantom Rice University v Houstonu ter na londonskem Trinity College of Music. Do sedaj se je podpisal pod režijo več kot štiridesetih opernih predstav na hrvaških, slovenskih, angleških, ameriških in kitajskih opernih odrih. V Šanghaju in Pekingu je režiral Verdijevo Aido, pri kateri je sodelovalo več kot 2800 izvajalcev.  Za svoje umetniško delo je tako na Hrvaškem kot v tujini prejel več kot trideset nagrad (Judita, Zlatni smijeh, Priznanja Gavellinih večeri, Marul, Naj, naj festival …), prav tako je prejemnik nagrade Denis de Rougemont za najboljšega mladega umetnika, ki ga podeljuje Združenje evropskih gledaliških festivalov, večkratni nagrajenec Hrvaškega društva dramskih umetnikov ter dobitnik prestižne nagrade Tito Strozzi. Prejel je tudi dve odlikovanji Republike Hrvaške.
Poleg gledališke in operne režije piše scenarije za različne manifestacije, proslave, športne prireditve in koncerte. Je docent na zagrebški Akademiji dramske umetnosti, na kateri predava igro na dodiplomskem študiju gledališke igre ter v drugem letniku magistrskega študija.

Fotografije: Damjan Švarc.

Vstopnice bodo v prodaji od 1.10. dalje.

Galerija