Abonma in izven: Bog masakra

Prizorišče: Avditorij Portorož

Tip predstave: Komedija

Datum: 29.3.2019 ob 19.30

Vstopnina: 16 €, 14 € za študente in upokojence

Opis

Drama SNG Maribor
Komedija
Yasmina Reza: BOG MASAKRA (Le dieu de carnage)

Režiserka: Ajda Valcl.
Igrajo: Ana Urbanc, Vladimir Vlaškalić, Ksenija Mišič, Kristijan Ostanek.

Dva najstnika sta se na šolskem dvorišču stepla in eden izmed njiju je izgubil zob. Gre za nesrečen incident pri običajnem pobalinskem ravsanju? Ali za primer nevarne mladostniške agresije, ki bi ga bilo treba ostro sankcionirati? Zdi se, da je v urejenem okolju urbanega srednjega sloja, ki mu pripadajo protagonisti Rezine igre, mogoče doseči trezen dogovor, ki bo pomiril sovražnosti in zacelil rane (tudi z ustreznim plačilom novega zoba), fantoma pa zagotovil vzgojno lekcijo. Prav s tem namenom se srečajo starši obeh mulcev. Vsi štirje so dovolj zreli in kultivirani, relativno dobro situirani in varni. Seveda pa ima vsak od njih svoje šibke točke in njihovo razumevanje stvari je mestoma povsem nasprotno … ko se mehanizem spora enkrat sproži, ga ne morejo več zaustaviti. V ostrih in duhovitih dialogih, ki se sučejo skoz vratolomne preobrate in spremenljiva zavezništva (spočetka si nasproti stojijo v parih, a seveda se moška potem povežeta nasproti svojima ženama, onidve pa tudi), bodo izpostavljeni, poveličani in ironizirani najrazličnejši motivi iz njihovega vsakdana, pa tudi njihovi življenjski nazori – in vse postane orožje: domače pecivo in skrb za hišne ljubljenčke, obsedenost s telefonom, navdušenje nad neevropsko umetnostjo, problematični farmacevtski posli, odnos do žensk, odnos do otrok, odnos vojn po svetu … V meščanskem stanovanju se sproži prava vojna, ki pa jo vseskozi bijejo z orožjem komedije.

Črnohumorni potencial teksta, gradacije odnosov je režiserka Ajda Valcl izkoristila do zadnjega odtenka. Izvrstna igralska ekipa je v totalni sinergiji, hkrati pa se prelevijo v silovite antagoniste, njihova transformacija predstavlja osrednji suspenz. Konflikti jih naredijo kruto iskrene.
Melita Forstnerič Hajnšek: Konflikti – intimni in planetarni. Večer, 24.11. 2017

Sodobna francoska komediografinja Yasmina Reza je avtorica najuspešnejših komedij našega časa. Pogosto jo primerjajo z velikim Molièrom, saj so njene komedije izoblikovane z izjemno metjejsko bravuroznostjo in vzbujajo salve smeha, pri tem pa vselej izkazujejo resen in izostren premislek o sodobnem svetu.

 

Galerija

Ne spreglejte

22.03.2019

19.30

Avditorij Portorož

Gledališka komedija / v hrvaškem jeziku

Ludens teatar: Brodolomke

Vstopnina: 16 €, 14 € za študente in upokojence

23.02.2019

19.30

Gledališče Tartini Piran

Melodrama

Gledališče Velenje: Učinek kobilice

Vstopnina: 7 €, 5 € dijaki, študentje, upokojenci

17.2.2019

20.00

Avditorij Portorož

Gledališka komedija

Špas teater: Menopavza // PRESTAVLJENO iz 6.2.//

Vstopnina: 27 €