Abonma in izven: Art

Prizorišče: Avditorij Portorož

Tip predstave: Gledališka komedija

Datum: 5.4.2019 ob 19.30

Vstopnina: 16 €, 14 € za študente in upokojence

Opis

Mestno gledališče Ptuj
Komedija o umetnosti
Yasmina Reza: ART

Režiserka: Nenni Delmestre. Igrajo: Kristjan Ostanek, Vojko Belšak, Tadej Toš.
Predstava traja 1 uro in 30 minut ter nima odmora.  

Trije prijatelji živijo ustaljeno, bolj ali manj uspešno življenje. Njihovo prijateljstvo doživi resno krizo, ko eden izmed njih kupi zelo drago in nekoliko nenavadno umetniško delo. Serge si za zajeten kupček denarja privošči sliko, za katero Marc meni, da je popolnoma navadno sranje, meter šestdeset krat meter dvajset veliko, belo pobarvano platno.

Art je igra o moškem prijateljstvu v tisti točki, ko se začne krhati in razkrivati svojo pravo naravo. Čisto navadni moški brez velikih problemov se pokažejo kot občutljivi, ranljivi, preobremenjeni in nervozni sodobni ljudje, ki si v vsakodnevni naglici prizadevajo urediti življenje, najti svoj mir, oporo in podporo. Namesto tega pa, v sporu, ki ga sproži nakup slike, poglabljajo medsebojne prepade in spore ter izgubljajo drug drugega.

Yasmina Reza (1957, Pariz) je študirala sociologijo in teatrologijo, pri Lecoqu pa se je izšolala za igralko. Svojo kariero je začela kot igralka, nastopala je v različnih gledaliških skupinah in s samostojnimi projekti. Kasneje se je uveljavila s pisanjem scenarijev za film in televizijo (Do noči, Jim Mode ne more pomagati, Se vidiva jutri) in kot avtorica priredb proze za gledališče (Kafka Preobrazba). Napisala je šest iger (Pogovori po pogrebu, Zimsko popotovanje, Jascha, Art, Naključni človek, Tri verzije življenja), za svoje ustvarjanje je prejela številne nagrade, npr. trikrat je dobila nagrado Moliere za najboljšo igro. Mednarodno slavo ji je prinesla igra Art (1994), ki je v istem letu doživela svojo praizvedbo v Parizu.

Predstava traja 1 uro in 30 minut ter nima odmora.  

Galerija