Novice

Noč najlepših opernih arij v poklon glasbeni umetnosti in Dnevu državnosti RS

Čudovit koncert najlepših opernih arij v izvedbi Simfoničnega orkestra, Zbora Opere in solistov SNG Maribor pod dirigentskim vodstvom maestra Simona Krečiča je požel stoječe ovacije in "huronske" aplavze. Hvala izvrstnim glasbenikom in najlepša hvala obiskovalcem za nepozabni koncertni večer v Avditoriju Portorož, ki smo ga posvetili tudi prihajajočemu Dnevu državnosti RS.
Fotografiral je Jadran Rusjan.

Galerija

Novinarska konferenca in žreb vrstnega reda nastopa na 39. festivalu MMS

Sporočilo za javnost
PREDSTAVITEV 39. FESTIVALA MMS IN ŽREB VRSTNEGA REDA NASTOPA IZVAJALCEV
Danes, 14. maja, je bila v Avditoriju Portorož – Portorose novinarska konferenca in žreb vrstnega reda nastopa 14 izvajalcev na letošnjem, 39. festivalu Melodije morja in sonca. Prireditev, ki jo bo neposredno prenašala TV Slovenija, bo v soboto, 6. julija 2019, v Amfiteatru Avditorija Portorož s pričetkom ob 20.45. 

S ponosom povemo, da je festival Melodije morja in sonca izjemno priljubljena glasbena prireditev; to dokazujejo gledanost oddaje (v neposrednem televizijskem prenosu) na TV Slovenija, obiskovalci v živo v polnem Amfiteatru, glasbeniki in glasbeni ustvarjalci, ki se prijavljajo na razpis za udeležbo – Slavko Ivančić, umetniški vodja festivala MMS, se je danes pošalil,  da »plujemo hitro proti stotici«. Prijav je bilo namreč letos več kot lani, 88. 
Da je ta prireditev pomembna tudi v širšem smislu, kot turistična prireditev za našo občino, je izpostavil piranski župan Đenio Zadković; izrekel je dobrodošlico zbranim glasbenikom in glasbenim ustvarjalcem ter jim zaželel, da bi se pri nas vedno dobro počutili. Zahvalil se je tudi nam organizatorjem za dolgoletno delo in trud, da je festival prišel do 39. edicije.
Direktorica Avditorija Portorož, Dragica Petrovič, se je vsem sodelujočim zahvalila za dosedanje delo. Mojca Petrič Bužan, odgovorna urednica regionalnega televizijskega programa Koper, je obljubila, da bodo letos še bolj združili moči nacionalna RTV Slovenija in regionalni  RTV center Koper, da bo televizijski prenos prireditve še bolj »barvit, sončen, primorski«. Da je ustvarjalna energija na višku, se trudi tudi Tomi Purich, vodja festivalskega benda, ki vsakega nastopajočega na odru spremlja v živo. Prav kmalu bodo tu tople julijske noči…in z njimi naš in vaš festival Melodije morja in sonca, so besede Lade Tancer iz Občine Piran.

Letošnji izvajalci: Rina K, Samuel Lucas, Tomaž Hostnik, Bro, BassLess, Nada Barle, Kvatropirci, 2B, Mila, Canegatto, Tinkara Kovač, Dare Kaurič, Orter in Swing Deal se bodo, po danes izžrebanem vrstnem redu nastopa, potegovali za Veliko nagrado MMS 2019 in nagrade strokovne žirije za: glasbo, besedilo, interpretacijo vokalnega solista in za najbolj obetavnega izvajalca oz. avtorja - nagrado Danila Kocjančiča.

Izvajalce je predstavila Karin Sabadin in jih povabila k žrebu številk vrstnega reda nastopa, fotografiral je Jadran Rusjan.

 

 

 

 

Galerija

Praznik sv.Jurija, zavetnika mesta Piran

Aprilsko muhavo vreme nam ni povsem prekrižalo načrtov...zavetnik mesta, sv.Jurij, je vendarle pregnal nekaj oblakov in vseeno smo lahko pričeli...kot veleva tradicija prireditve, z nastopom Pihalnega orkestra Piran na Tartinijevem trgu. Sledila je himna sv.Juriju, ki jo je zapel je župnijski mešani pevski zbor Georgios, nato sta obiskovalce, vernike in birmance blagoslovila piranski župnik Zorko Bajc in škof Bizjak. S kipom sv.Jurija se je procesija podala po z girlandami okrašeni ulici IX.korpusa vse do cerkve Sv. Jurija, kjer je bila sv. maša. Solinarska dužina je s številnimi mladimi nadobudneži po maši krenila na pomol in se z ladjo Pyros odpeljala v soline. V Tartinijevi hiši so odprli fotografsko razstavo »Istrski Italijani«, kdo je odšel in kdo ostal. Avtorico in njeno delo je predstavil Kristijan Knez.
Fotografije: Jadran Rusjan.

Galerija

Izbrane so skladbe za udeležbo na 39. festivalu Melodije morja in sonca 2019

SZJ - Izbrane so skladbe za udeležbo na 39. festivalu Melodije morja in sonca

Včeraj, v sredo, 24. aprila 2019, je v Avditoriju Portorož komisija za izbor skladb za udeležbo na 39. festivalu Melodije morja in sonca v sestavi Slavko Ivančić (predsednik komisije), Lada Tancer, Mojca Menart, Blaž Maljevac in Gregor Stermecki poslušala 88 prispelih skladb ter med njimi izbrala 14 tekmovalnih in  2 rezervni skladbi (na spodnji sliki). 
Vrstni red nastopa na 39. festivalu Melodije morja in sonca 2019, ki bo v soboto, 6. julija 2019 ob 20.45 v Amfiteatru Avditorija Portorož, bodo izvajalci izžrebali v torek, 14. maja 2019 ob 11.00 uri v Avditoriju Portorož, kjer bomo tudi na novinarski konferenci predstavili potek priprav na letošnji festival.
Izvajalci se bodo potegovali za Veliko nagrado MMS 2019 in nagrade strokovne žirije za glasbo, besedilo, interpretacijo vokalnega solista in nagrado Danila Kocjančiča za obetavnega izvajalca oziroma avtorja.

Galerija

3.mednarodna delavnica Viaggio Danza 2019 (17.- 22.4.)

Tretja mednarodna delavnica baleta in plesa Viaggio Danza 2019 se je včeraj zaključila z javno predstavitvijo, ko je na odru nastopilo preko 80 udeleženk starih od 6 do 19 let. Gre za projekt Monice Merlo in Laure Magni, ki v Münchnu vodita baletno šolo oz. akademijo BMICA (Scuola e Accademia  BMICA) in tako sta že tretjič v času velikonočnih praznikov izpeljali delavnico baleta in plesa pri nas v Avditoriju. Na zaključni prireditvi jih je pozdravil tudi župan Občine Piran Đenio Zadković, ki je povedal: "V Občini Piran s ponosom podpiramo in pozdravljamo prizadevanja organizatorjev mednarodne delavnice Viaggio Danza, ki vzgaja mlade v ljubezni do plesa. Želimo si, da bi se ta projekt nadaljeval prav pri nas v Portorožu. Naša občina je občina, v kateri imajo kulturne dejavnosti pomembno vlogo in plesne delavnice, vključno z izpiti in javno prireditvijo ob zaključku, predstavljajo dodatno popestritev kulturnega dogajanja in promocijo naše destinacije na širšem kulturnem področju. Mednarodna delavnica Viaggio Danza si prizadeva za izmenjavo mladih iz različnih držav in narodnosti, kar je za nas zelo pomembno. Tudi v naši sredini je prisotna italijanska narodna skupnost, ki je zelo aktivna tudi na kulturnem področju. Najlepše se zahvaljujemo gospe Lauri Magni in Monici Merlo za vzpostavljeni stik ter vsem ostalim učiteljem in koordinatorjem plesnih delavnic za izjemno delo, ki ga opravljate z mladimi plesalci. Želimo vam še veliko uspehov in na snidenje ponovno prihodnje leto."

Galerija

Javni razpis s pogoji za udeležbo na 39.festivalu Melodije morja in sonca 2019

Z današnjim dnem (11.3.2019) objavljamo javni razpis s pogoji za udeležbo na 39. festivalu Melodije morja in sonca, ki bo 6. julija 2019 v Amfiteatru Avditorija Portorož.
Rok za prijavo je 17. april 2019. 

Dokumenti v slovenskem jeziku:

Dokumenti v italijanskem jeziku:


Na 39. festivalu Melodije morja in sonca (festivalu MMS) bo predstavljenih 14 skladb. Novost letošnjega razpisa je manjše število povabljenih avtorjev ali izvajalcev s strani organizacijskega odbora festivala MMS, ki se je iz 7 znižalo na 5. Strokovna komisija za izbor pa bo med prijavljenimi skladbami izbrala 9 in ne več 7 skladb. Poleg teh bo strokovna komisija za izbor med prijavljenimi izbrala še dve rezervni skladbi in ne več tri kot v preteklosti.

Prijavitelji bodo o odločitvi strokovne komisije za izbor obveščeni do 17. maja 2019, izbrana dela pa bodo objavljena na internetnih straneh organizatorjev. Žreb vrstnega reda nastopa bo predvidoma v mesecu maju.

Umetniški vodja 39. festivala MMS je Slavko Ivančić. Na 39. festivalu Melodije morja in sonca 2019 bodo podeljene naslednje nagrade: Velika nagrada MMS 2019 ter nagrade strokovne žirije - za  glasbo, besedilo, interpretacijo vokalnega solista in nagrada Danila Kocjančiča (za obetavnega izvajalca oziroma avtorja).

Glasbenike in glasbene ustvarjalce vabimo k sodelovanju.

Božično-novoletni koncert

V Avditoriju Portorož je v petek, 21. decembra 2018, donela veličastna glasba iz domačih in tujih glasbenih zakladnic, ki nas je popeljala v predpraznični čas.

Pod taktirko dirigenta Simona Dvoršaka so nastopili člani Orkestra in Zbora Slovenske filharmonije. V prvem delu so izvedli noviteto - božično kantato z izbranimi slovenskimi božičnimi pesmimi Andreja Missona: Božična noč, kako si lepa. V drugem delu so sledile: Jacques Offenbach: Orfej v podzemlju – uvertura, Johann Strauss ml.: Cesarski valček, op. 437, Franz von Suppè: Lahka konjenica – uvertura, Johann Strauss ml.: Pomladni glasovi, op. 410, Johann in Josef Strauss: Pizzicato polka, op. 449, Johann Strauss ml.: Na lovu – hitra polka, op. 373, Johann Strauss ml.: Trič-trač polka, op. 214.

Fotografije: Jadran Rusjan

Galerija

Abonmajček in izven: Coprnica Zofka

Pravo čarobno doživetje so na odru Avditorija minulo soboto uprizorili igralci Šentjakobskega gledališča iz Ljubljane. Mladi nadobudneži in otroci so si ogledali predstavo Svetlane Makarovič o Coprnici Zofki, nagajivi čarovnici, in gozdnih bitjih kot so Škratek, Pajkovka, Ogenj, Podvodni mož....Ob koncu so vsi skupaj priklicali Dedka Mraza, ki jih je prijazno nagovoril in obdaril.
Fotografiral je Jadran Rusjan.

Galerija

SZJ ob zaključku 21.Festivala slovenskega filma: Skupaj v toku

Spet je prišel. Kot vedno, prehitro. Čas slovesa. Čas zaključka Festivala slovenskega filma. Čas, ko se bomo morali posloviti od intenzivnega gledanja filmov izbrane slovenske avdiovizualne produkcije, čas sproščenih druženj s filmskimi ustvarjalci in ljubitelji filma, čas zanimivih pogovorov povezanih s filmskim ustvarjanjem, čas strokovnih razprav, iskrenih komentarjev, večernih koncertov in čas sončnih dni.
Za nami je 21. Festival slovenskega filma, na katerega se je v šestih festivalskih dneh akreditiralo več kot 800 oseb in tekom katerega ste si lahko ogledali 111 filmov, od katerih je bilo kar 52 tekmovalnih. Izjemen obisk celotnega festivala, razprodane projekcije, pester glasbeni in bogat strokovni program, sončni dnevi in vesna za najboljši celovečerni film, ki je letos odplesala v roke ženski režiserki, Urši Menart, je le nekaj dejstev, po katerih si bomo zapomnili letošnji festival.
Festivalska žirija je med 52 tekmovalnimi filmi vesno za najboljši film namenila filmu režiserke Urše Menart, Ne bom več luzerka, ki je prejel tudi vesno za najboljši scenarij in najboljšo stransko žensko vlogo (Živa Selan).  Kar štiri vesne je prejel film režiserja Mihe Mazzinija, Izbrisana, in tri vesne film Darka Štanteta, Posledice. Seznam nagrad z utemeljitvami si lahko preberete tukaj. 
Projekcije zmagovalnih filmov bodo na ogled v nedeljo, 16. septembra, in ponedeljek, 17. septembra, v kinu Komuna v Ljubljani, mi pa se ponovno snidemo na plesu vesen v Portorožu prihodnje leto.

Fotografije 21. Festivala slovenskega filma si lahko ogledate tukaj.


Ula Ukmar, koordinatorica odnosov z javnostmi
21. Festival slovenskega filma

16. Solinarski praznik 1.9. ODPADE

Spoštovani, 
sporočamo, da prireditev 16. SOLINARSKI PRAZNIK to soboto (1.9.2018) v Piranu zaradi napovedi neviht in dežja ODPADE. 
Hvala za razumevanje.

Objava poziva za oddajo prodajnih mest in sodelovanje v okviru prireditve »SOLINARSKI PRAZNIK«

Solinarski praznik: Avditorij Portorož – Portorose objavlja poziv za oddajo prodajnih mest in sodelovanje v okviru prireditve
»SOLINARSKI PRAZNIK«
Prodaja na stojnicah bo potekala na Tartinijevem trgu v Piranu. Rok prijave je petek, 17. avgust 2018. Prijazno vabljeni k sodelovanju.
Prijavnica za uporabo prodajnega mesta na stojnici solinarski praznik 2018.pdf
Pogoji sodelovanja na prireditvi Solinarski praznik 2018.pdf

Poletni festival Piran: Romeo in Julija

Piran, 1. avgust 2018 - Najslavnejša ljubezenska zgodba vseh časov je bila uprizorjena na Tartinijevem trgu v okviru Poletnega festivala Piran. Romeo in Julija, junaka Shakespearove tragedije, dajeta ime ljubezni sami. Mar ni res, da se skoraj vsak moški, ki doživi opojnost tistega sladkega čustva, imenovanega ljubezen, vsaj za trenutek prepozna kot Romeo? Ali pa ga s tem latinsko zvenečim imenom označijo drugi. Ni Julija tista podoba, v kateri bi se hotela najti vsaka ženska, ko začuti, da bo svoje življenje našla v drugem?
Vendar pa se Shakespearova vizija ne izpolni samo v milini. To je zgodba o ljubezni in o mržnji, o prevzetosti in tudi o nestrpnosti, vzvišenosti in tudi ozkosti duha, zgodba poezije in nasilja. Zgodba o svetu sovraštva, v katerem se ljubezen izpolni v smrti. Tragedija iz renesančnega sveta, ki govori za vse čase in o vseh časih, tudi našem.
Foto: Janez Kočar

Več na: http://www.piranfestival.si/event/romeo-in-julija/

Galerija

Poletni festival Piran: Janez Bončina - Benč

Piran, 31. julij 2018 -  V okviru Poletnega festivala Piran je na velikem odru na Tartinijevem trgu koncertiral slovenski kantavtor Janez Bončina – BENČ, ki je eden vodilnih avtorjev in izvajalcev slovenske in nekdanje jugoslovanske rock glasbe. Že sredi 60-tih je s prijateljem Tomažem Domiceljem v skupini Helioni opozoril na svojo glasbeno nadarjenost, s skupino Mladi levi pa je ustvaril projekte, ki so pomenili začetek slovenskega pop rocka.
Foto: Janez Kočar

Galerija

Poletni festival Piran: Carmen

Piran, 30. julij 2018 - V okviru Poletnega festivala Piran je bila uprizorjena baletna predstava v dveh dejanjih in štirih slikah - Carmen sodi med najbolj poznane in priljubljene španske zgodbe. Balet v koreografiji Tomaža Rodeta se za osnovo oprijema vsebine znane opere. Je klasično baletna inačica s številnimi atraktivnimi dueti, variacijami, pantomimami ter vložki pravega španskega Flamenca na znamenito glasbo Georgesa Bizeta, ki je leta 1875 napisal opero po noveli Prosperja Merimeeja. Uspeh opere je bil na njeni premieri velik, vendar pa so občinstvo kmalu za tem vznemirile nove slogovne prvine v delu in kritiki so opero raztrgali. Meriméjevi zgodbi so očitali, da je prostaška, glasbo pa so ožigosali, češ da je »Wagnerjanska« in »disonantna«. Tri mesece kasneje je Bizet umrl v veri, da je Carmen neuspešno delo. Kmalu pa so opero začeli hvaliti vsi, med drugim tudi znameniti komponisti kot Čajkovski, Brahms in Wagner.
Foto: Janez Kočar.

Več na: http://www.piranfestival.si/event/carmen/

Galerija

Poletni festival Piran: OKSANA LA BANDA & TANGO FATAL

Piran, 29. julij 2018 - V okviru Poletnega festivala Piran smo na velikem odru pred Tartinijevem kipom uživali ob CORAZON de TANGO - projektu vrhunske violinistke Oksane Pečeny, koncertne mojstrice SNG Maribor. Njena tango zgodba se je začela daljnega leta 2005, ko se je pridružila kvintetu Astorpia, s katerim so nastopili na največjih odrih v Sloveniji in ponekod v tujini. Tudi TANGO FATAL, mednarodna argentinska tango plesna zasedba s sedežem v Trstu (Italija), je navdušila množico prisotnih. Zamisel za Tango Fatal je nastala z Guillermom Berzinsom, svetovno znanim argentinskim tango plesalcem in koreografom, ki se je odločil, da čarobnost tega strastenega plesa prinese v Evropo in nadaljuje s tradicijo, ki so jo začeli številni njegovi predhodniki v Argentini in po vsem svetu.
Foto: Janez Kočar

Galerija

Prva baletna predstava udeležencev Mednarodnega poletnega baletnega seminarja Dancs-Piran 2018

Mednarodni baletni poletni seminar Dancs-Piran 2018 poteka četrtič.
Je prvi tovrstni seminar v Sloveniji in s širokim spektrom plesnih vsebin, ki se navezujejo tako na plesno kot pedagoško področje baleta, zajema celotno področje baletne umetnosti. 
Pedagogi, ki pri izvedbi seminarja sodelujejo letos, sodijo v sam vrh domačih in mednarodnih strokovnjakov: Yelena Pankova, ena najeminentnejših balerin 20. stoletja in pedagoginja slovite baletne akademije Agrippine Vaganove iz Sankt Petersburga, prav tako iz Sankt Petersburga pa prihaja tudi strokovnjak za moške tehnike, Nikolay Semenov, Gyorgy Szakaly, sicer rektor ene najboljših evropskih baletnih akademije, Madžarske plesne akademije iz Budimpešte, ki je kot prva v Evropi vzpostavila univerzitetni izobraževalni program; strokovnjaki iz Slovenije pa so Tijuana Križman Hudernik, Ana Trojnar, Tetiana Svetlična ter Gaj Žmavc.
Tako kot vsako leto do sedaj, bodo udeleženci uprizorili dve baletni predstavi, in sicer ob koncu vsakega tedna seminarja. Prav takšna predstava pa Dancs-Piranu daje poseben pečat, s katerim se razlikuje od vseh drugih baletnih seminarjev.
Fotografiral je Janez Kočar.

Galerija

Vrhunski zaključek 40. Piranskih glasbenih večerov

Komaj 15 letna violinistka Moira Cauzzo je sinoči v spremstvu pianista Ricarda Alija Alvareza z deli Beethovna in Prokofijeva dobesedno začarala poslušalce sklepnega koncerta 40. Piranskih glasbenih večerov. Svojo vrhunskost je še enkrat potrdila z bisom Čajkovskega. Brava, bravissima!

Foto: Ubald Trnkoczy.

Galerija