Novice

Koncert Zlatko in Optimisti odpade

Spoštovani! 

Obveščamo vas, da zaradi premajhnega interesa odpovedujemo koncert Zlatka in optimistov, ki je bil predviden za petek, 20.12.2019. Vsem, ki ste se koncerta želeli udeležiti, se vam zahvaljujemo za razumevanje. Kupci vstopnic bodo prejeli kupnino povrnjeno. 

Organizator KŠOP

Slovesnost ob prazniku Občine Piran - Zlati Grb Giuliu Ruzzierju

Popotovanja po poteh in stranpoteh Istre in Istranov, kot jih je v svojih delih upodabljal letošnji prejemnik Zlatega grba Giulio Ruzzier, so bila rdeča nit sinočnje slovesnosti ob prazniku Občine Piran. Popotovanja sta mojstrsko povezovala simpatična Miriam Monica in Igor Štamulak, nastopili pa so odlični Denis Beganovič in Maja Bijelica, Jure Lesar, Teo Colori in Momento Cigano, pa Društvo ljubiteljev kulturne in naravne dediščine Anbot Piran ter Mladinski pevski zbor OŠ Cirila Kosmača Piran z zborovodjo Smiljano Steinbacher. V Beli dvorani so na ogled postavili slike otrok iz vrtca La coccinella. Slovesnost je režiral Ivan Loboda.
Fotografije: Jadran Rusjan.

Galerija

Solinarski praznik 2019

Včeraj so obiskovalci Pirana lahko pobrskali po spominkih na solinarski tržnici, si ogledali predstavitev solinarskega orodja, pokušali piransko sol in jo primerjali z drugimi vrstami soli, doživeli solinarski ritual za srečo, pa se udeležili iskanje skritega zaklada, prisluhnili glasbi mandolin in Pihalnega orkestra Piran ter folklornemu plesu, občudovali črno-bele fotografije o solinarstvu in slike umetniških skupin SI G.Tartini...po napornem delu na solnih poljih se je v mesto vrnila Solinarska družina, tam je bila tudi skupina v kostumih Al tempo di Tartini; pozno popoldne jih je nagovoril piranski podžupan Karlo Radovac, za dobro letino je sledil še blagoslov piranskega župnika. Za spomin na letošnji Solinarski praznik so prejeli še nekaj ščepcev soli... Fotografiral je Jadran Rusjan.

Galerija

Portoroške noči 2019: Cubismo in Jan Plestenjak ter ognjemet

Na sinočnjem prvem večeru Portoroških noči 2019 je koncertirala priljubljena hrvaška skupina Cubismo. Številni poslušalci na portoroški plaži so se zabavali ob ritmih salse in jazza, mnogi so se tudi zavrteli. Legenda slovenske zabavne glasbe Jan Plestenjak je na sobotni večer razgrel srca oboževalcev, ko so se zabavali in prepevali njegove uspešnice. Z luno obsijano nebo je še ozaljašal tradicionalni ognjemet. Hvala vsem, ki ste bili z nami na Portoroških nočeh 2019!
Foto: Jadran Rusjan.

Galerija

Začel se je Poletni festival Piran 2019

Sinoči so plesalci Mladega slovenskega baleta in solisti slovenskega baleta nastopili na prvih dveh predstavah letošnjega Poletnega festivala Piran: na ogled sta bili za otroke La Fontainove basni ter Dama s kamelijami. Drevi ob 21.uri bodo uprizorili celovečerno predstavo Romeo in Julija, sledile bodo še predstave v soboto in nedeljo. Vstopnine ni.
Fotograf: Jadran Rusjan.

Galerija

Poziv za oddajo prodajnih mest na stojnici na Solinarskem prazniku 2019

Z današnjim dnem objavljamo javni poziv za oddajo prodajnih mest na stojnicah za Solinarski praznik. Prireditev bo na Tartinijevem trgu v Piranu v soboto, 24.avgusta 2019, med 10. in 20.uro. V tem času je predvidena stojnična ponudba, pri kateri lahko sodelujejo razstavljalci z raznolikim trgovskim blagom s solinarskimi motivi, domačimi izdelki umetnostne in rokodelske obrti, naravno kozmetiko, kulinarično ponudbo, kjer je ena od sestavin tudi sol sečoveljskih ali strunjanskih solin....

Rok za prijavo je 8.avgust 2019. Vloge sprejemamo na naslov Avditorij Portorož-Portorose, Senčna pot 8A ali na e-naslov: info@avditorij.si

Dokumenti: 

Prijavnica_za_uporabo_prodajnega_mesta_na_stojnici_Solinarski_praznik_24avgusta19.pdf
Pogoji_sodelovanja_na_Solinarskem_prazniku_24avgusta19_prvi.pdf

Pogoji_sodelovanja_na_solinarskem_prazniku24avgusta19_drugi.pdf

Trio Muhadinović iz Črne Gore na 41. Piranskih glasbenih večerih

Mladi glasbeniki - Milica, Lazar in Ivanka Muhadinović - so sinoči odigrali tretji koncert 41.Piranskih glasbenih večerov. Prisluhnili smo skladbam za flavto in harmoniko skladateljev J.S.Bacha, Glinke, Elerja, Muczyinskega in Piazzole. Kot zanimivost naj povemo, da smo harmoniko sinoči poslušali prvič nasploh na festivalu. Poslušalci so z aplavzi potrdili in nagradili bravuroznost mladih glasbenikov.
Foto: Avditorij Portorož, BJ.

Galerija

Tinkara Kovač je zmagovalka 39. festivala Melodije morja in sonca

Avditorij Portorož – Portorose, Občina Piran v soorganizaciji z RTV Slovenijo so v soboto, 6. julija 2019, v Amfiteatru Avditorija Portorož priredili 39. festival Melodije morja in sonca. Umetniški vodja festivala je bil Slavko Ivančić, voditeljici Lorella Flego in Bernarda Žarn.
 
VELIKO NAGRADO MMS 2019
je prejela Tinkara Kovač s skladbo Bodi z mano do konca; denarno nagrado Občine Piran v vrednosti 3.000 EUR je zmagovalki izročil župan Občine Piran Đenio Zadković, kristalni kipec Steklarne Rogaška pa generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc. Avtorica zmagovalne skladbe: Tinkara Kovač.
 
Pri izboru so poleg strokovne žirije (25 %) sodelovali poslušalci s telefonskim glasovanjem (25 %), občinstvo v Amfiteatru s posebnimi glasovalnimi vstopnicami (25 %) ter šest radijskih postaj (25 %): Radio Slovenija - 1. program, Radio Koper, Radio Celje, Radio Maribor, Radio Murski val in Radio Sora.
 
NAGRADE STROKOVNE ŽIRIJE
Strokovna žirija v sestavi Patrik Greblo, predsednik, Dajana Makovec, Alesh Maatko, Igor Misdaris in Sašo Fajon so glasovali takole:
Nagrada strokovne žirije za izvedbo (podelila jo je Dragica Petrovič, direktorica Avditorija Portorož – Portorose): KVATROPIRCI za skladbo Veter je vel.
 
Nagrada strokovne žirije za glasbo (podelil jo je umetniški vodja festivala Slavko Ivančić): ALEŠ KLINAR za skladbo Bodi z mano do konca izvajalke Tinkare Kovač.
 
Nagrada strokovne žirije za besedilo (podelila jo je Lada Tancer, predstojnica Urada za družbene dejavnosti Občine Piran): TINKARA KOVAČ kot avtorica besedila skladbe Bodi z mano do konca v izvedbi Tinkare Kovač.
 
Nagrada strokovne žirije za obetavnega izvajalca – nagrada Danila Kocjančiča (podelil jo je član strokovne žirije Igor Misdaris): 2B (Gašper in Primož Mihelič) za skladbo Kot morje.

Nagrajenci strokovnih nagrad za izvedbo, glasbo, besedilo in obetavnega izvajalca so prejeli kristalne kipce Steklarne Rogaška.
 
GLASOVANJE RADIJSKIH POSTAJ
Glasovalo je šest radijskih postaj: Radio Slovenija - 1. program, Radio Koper, Radio Celje, Radio Maribor, Murski val in Radio Sora.
Zmagovalec: SAMUEL LUCAS s skladbo Vse bo ok.
 
TELEFONSKO GLASOVANJE
Zmagovalec: TOMAŽ HOSTNIK s skladbo Irena.
 
GLASOVANJE OBČINSTVA V AMFITEATRU
Zmagovalka: TINKARA KOVAČ s skladbo Bodi z mano do konca.
 
Umetniški vodja festivala je bil Slavko Ivančić, voditeljici Lorella Flego in Bernarda Žarn.
Tudi na letošnjem festivalu je izvajalce spremljal v živo Festivalski bend MMS pod vodstvom Tomija Puriča. Za vse, ki si prireditve niso ogledali v živo iz Amfiteatra, so lahko festival MMS spremljali v neposrednem prenosu od 21. ure dalje na 1. programu Televizije Slovenija, 1. programu Radia Slovenija, Radiu Koper, Radiu Maribor in RTV 4D.
 
ZKP RTV Slovenija, založba kakovostnih programov, je izdala digitalni album z vsemi festivalskimi skladbami in lansko zmagovalno Lee Sirk. Album bo dan po festivalu dostopen v spletnih digitalnih trgovinah in v spletni trgovini www.rtvslo.si/zkpprodaja.
 
Uradni festivalski fotograf: Jadran Rusjan.
 

Galerija

Goran Bojčevski duo za otvoritev Piranskih glasbenih večerov

Sinoči so se v Križnem hodniku Minoritskega samostana sv. Frančiška Asiškega v Piranu pričeli 41. Piranski glasbeni večeri. Mednarodni festival komorne glasbe sta otvorila Goran Bojčevski na klarinetu in Jan Sever na klavirju. Koncert je bil še posebej zanimiv, ker je Bojčevski, ki je tudi sam skladatelj z impresivnim opusom del za klarinet, godala in simfonične orkestre, s klarinetom izvedel skladbe, ki so bile napisane za violino. Jan Sever je eden vidnejših pianistov svoje generacije v Sloveniji in reden gost pomembnejših koncertnih ciklov ter festivalov doma in v tujini. Sledili bodo še trije koncerti ob četrtkih v juliju: 11.7. Matic Dolenc - kitara, 18.7.Trio Muhadinović in 25.7. Trio L'Anima.
Vljudno vabljeni k poslušanju.
Fotografije Jadran Rusjan.

Galerija

Noč najlepših opernih arij v poklon glasbeni umetnosti in Dnevu državnosti RS

Čudovit koncert najlepših opernih arij v izvedbi Simfoničnega orkestra, Zbora Opere in solistov SNG Maribor pod dirigentskim vodstvom maestra Simona Krečiča je požel stoječe ovacije in "huronske" aplavze. Hvala izvrstnim glasbenikom in najlepša hvala obiskovalcem za nepozabni koncertni večer v Avditoriju Portorož, ki smo ga posvetili tudi prihajajočemu Dnevu državnosti RS.
Fotografiral je Jadran Rusjan.

Galerija

Novinarska konferenca in žreb vrstnega reda nastopa na 39. festivalu MMS

Sporočilo za javnost
PREDSTAVITEV 39. FESTIVALA MMS IN ŽREB VRSTNEGA REDA NASTOPA IZVAJALCEV
Danes, 14. maja, je bila v Avditoriju Portorož – Portorose novinarska konferenca in žreb vrstnega reda nastopa 14 izvajalcev na letošnjem, 39. festivalu Melodije morja in sonca. Prireditev, ki jo bo neposredno prenašala TV Slovenija, bo v soboto, 6. julija 2019, v Amfiteatru Avditorija Portorož s pričetkom ob 20.45. 

S ponosom povemo, da je festival Melodije morja in sonca izjemno priljubljena glasbena prireditev; to dokazujejo gledanost oddaje (v neposrednem televizijskem prenosu) na TV Slovenija, obiskovalci v živo v polnem Amfiteatru, glasbeniki in glasbeni ustvarjalci, ki se prijavljajo na razpis za udeležbo – Slavko Ivančić, umetniški vodja festivala MMS, se je danes pošalil,  da »plujemo hitro proti stotici«. Prijav je bilo namreč letos več kot lani, 88. 
Da je ta prireditev pomembna tudi v širšem smislu, kot turistična prireditev za našo občino, je izpostavil piranski župan Đenio Zadković; izrekel je dobrodošlico zbranim glasbenikom in glasbenim ustvarjalcem ter jim zaželel, da bi se pri nas vedno dobro počutili. Zahvalil se je tudi nam organizatorjem za dolgoletno delo in trud, da je festival prišel do 39. edicije.
Direktorica Avditorija Portorož, Dragica Petrovič, se je vsem sodelujočim zahvalila za dosedanje delo. Mojca Petrič Bužan, odgovorna urednica regionalnega televizijskega programa Koper, je obljubila, da bodo letos še bolj združili moči nacionalna RTV Slovenija in regionalni  RTV center Koper, da bo televizijski prenos prireditve še bolj »barvit, sončen, primorski«. Da je ustvarjalna energija na višku, se trudi tudi Tomi Purich, vodja festivalskega benda, ki vsakega nastopajočega na odru spremlja v živo. Prav kmalu bodo tu tople julijske noči…in z njimi naš in vaš festival Melodije morja in sonca, so besede Lade Tancer iz Občine Piran.

Letošnji izvajalci: Rina K, Samuel Lucas, Tomaž Hostnik, Bro, BassLess, Nada Barle, Kvatropirci, 2B, Mila, Canegatto, Tinkara Kovač, Dare Kaurič, Orter in Swing Deal se bodo, po danes izžrebanem vrstnem redu nastopa, potegovali za Veliko nagrado MMS 2019 in nagrade strokovne žirije za: glasbo, besedilo, interpretacijo vokalnega solista in za najbolj obetavnega izvajalca oz. avtorja - nagrado Danila Kocjančiča.

Izvajalce je predstavila Karin Sabadin in jih povabila k žrebu številk vrstnega reda nastopa, fotografiral je Jadran Rusjan.

 

 

 

 

Galerija

Praznik sv.Jurija, zavetnika mesta Piran

Aprilsko muhavo vreme nam ni povsem prekrižalo načrtov...zavetnik mesta, sv.Jurij, je vendarle pregnal nekaj oblakov in vseeno smo lahko pričeli...kot veleva tradicija prireditve, z nastopom Pihalnega orkestra Piran na Tartinijevem trgu. Sledila je himna sv.Juriju, ki jo je zapel je župnijski mešani pevski zbor Georgios, nato sta obiskovalce, vernike in birmance blagoslovila piranski župnik Zorko Bajc in škof Bizjak. S kipom sv.Jurija se je procesija podala po z girlandami okrašeni ulici IX.korpusa vse do cerkve Sv. Jurija, kjer je bila sv. maša. Solinarska dužina je s številnimi mladimi nadobudneži po maši krenila na pomol in se z ladjo Pyros odpeljala v soline. V Tartinijevi hiši so odprli fotografsko razstavo »Istrski Italijani«, kdo je odšel in kdo ostal. Avtorico in njeno delo je predstavil Kristijan Knez.
Fotografije: Jadran Rusjan.

Galerija

Izbrane so skladbe za udeležbo na 39. festivalu Melodije morja in sonca 2019

SZJ - Izbrane so skladbe za udeležbo na 39. festivalu Melodije morja in sonca

Včeraj, v sredo, 24. aprila 2019, je v Avditoriju Portorož komisija za izbor skladb za udeležbo na 39. festivalu Melodije morja in sonca v sestavi Slavko Ivančić (predsednik komisije), Lada Tancer, Mojca Menart, Blaž Maljevac in Gregor Stermecki poslušala 88 prispelih skladb ter med njimi izbrala 14 tekmovalnih in  2 rezervni skladbi (na spodnji sliki). 
Vrstni red nastopa na 39. festivalu Melodije morja in sonca 2019, ki bo v soboto, 6. julija 2019 ob 20.45 v Amfiteatru Avditorija Portorož, bodo izvajalci izžrebali v torek, 14. maja 2019 ob 11.00 uri v Avditoriju Portorož, kjer bomo tudi na novinarski konferenci predstavili potek priprav na letošnji festival.
Izvajalci se bodo potegovali za Veliko nagrado MMS 2019 in nagrade strokovne žirije za glasbo, besedilo, interpretacijo vokalnega solista in nagrado Danila Kocjančiča za obetavnega izvajalca oziroma avtorja.

Galerija

3.mednarodna delavnica Viaggio Danza 2019 (17.- 22.4.)

Tretja mednarodna delavnica baleta in plesa Viaggio Danza 2019 se je včeraj zaključila z javno predstavitvijo, ko je na odru nastopilo preko 80 udeleženk starih od 6 do 19 let. Gre za projekt Monice Merlo in Laure Magni, ki v Münchnu vodita baletno šolo oz. akademijo BMICA (Scuola e Accademia  BMICA) in tako sta že tretjič v času velikonočnih praznikov izpeljali delavnico baleta in plesa pri nas v Avditoriju. Na zaključni prireditvi jih je pozdravil tudi župan Občine Piran Đenio Zadković, ki je povedal: "V Občini Piran s ponosom podpiramo in pozdravljamo prizadevanja organizatorjev mednarodne delavnice Viaggio Danza, ki vzgaja mlade v ljubezni do plesa. Želimo si, da bi se ta projekt nadaljeval prav pri nas v Portorožu. Naša občina je občina, v kateri imajo kulturne dejavnosti pomembno vlogo in plesne delavnice, vključno z izpiti in javno prireditvijo ob zaključku, predstavljajo dodatno popestritev kulturnega dogajanja in promocijo naše destinacije na širšem kulturnem področju. Mednarodna delavnica Viaggio Danza si prizadeva za izmenjavo mladih iz različnih držav in narodnosti, kar je za nas zelo pomembno. Tudi v naši sredini je prisotna italijanska narodna skupnost, ki je zelo aktivna tudi na kulturnem področju. Najlepše se zahvaljujemo gospe Lauri Magni in Monici Merlo za vzpostavljeni stik ter vsem ostalim učiteljem in koordinatorjem plesnih delavnic za izjemno delo, ki ga opravljate z mladimi plesalci. Želimo vam še veliko uspehov in na snidenje ponovno prihodnje leto."

Galerija

Javni razpis s pogoji za udeležbo na 39.festivalu Melodije morja in sonca 2019

Z današnjim dnem (11.3.2019) objavljamo javni razpis s pogoji za udeležbo na 39. festivalu Melodije morja in sonca, ki bo 6. julija 2019 v Amfiteatru Avditorija Portorož.
Rok za prijavo je 17. april 2019. 

Dokumenti v slovenskem jeziku:

Dokumenti v italijanskem jeziku:


Na 39. festivalu Melodije morja in sonca (festivalu MMS) bo predstavljenih 14 skladb. Novost letošnjega razpisa je manjše število povabljenih avtorjev ali izvajalcev s strani organizacijskega odbora festivala MMS, ki se je iz 7 znižalo na 5. Strokovna komisija za izbor pa bo med prijavljenimi skladbami izbrala 9 in ne več 7 skladb. Poleg teh bo strokovna komisija za izbor med prijavljenimi izbrala še dve rezervni skladbi in ne več tri kot v preteklosti.

Prijavitelji bodo o odločitvi strokovne komisije za izbor obveščeni do 17. maja 2019, izbrana dela pa bodo objavljena na internetnih straneh organizatorjev. Žreb vrstnega reda nastopa bo predvidoma v mesecu maju.

Umetniški vodja 39. festivala MMS je Slavko Ivančić. Na 39. festivalu Melodije morja in sonca 2019 bodo podeljene naslednje nagrade: Velika nagrada MMS 2019 ter nagrade strokovne žirije - za  glasbo, besedilo, interpretacijo vokalnega solista in nagrada Danila Kocjančiča (za obetavnega izvajalca oziroma avtorja).

Glasbenike in glasbene ustvarjalce vabimo k sodelovanju.

Božično-novoletni koncert

V Avditoriju Portorož je v petek, 21. decembra 2018, donela veličastna glasba iz domačih in tujih glasbenih zakladnic, ki nas je popeljala v predpraznični čas.

Pod taktirko dirigenta Simona Dvoršaka so nastopili člani Orkestra in Zbora Slovenske filharmonije. V prvem delu so izvedli noviteto - božično kantato z izbranimi slovenskimi božičnimi pesmimi Andreja Missona: Božična noč, kako si lepa. V drugem delu so sledile: Jacques Offenbach: Orfej v podzemlju – uvertura, Johann Strauss ml.: Cesarski valček, op. 437, Franz von Suppè: Lahka konjenica – uvertura, Johann Strauss ml.: Pomladni glasovi, op. 410, Johann in Josef Strauss: Pizzicato polka, op. 449, Johann Strauss ml.: Na lovu – hitra polka, op. 373, Johann Strauss ml.: Trič-trač polka, op. 214.

Fotografije: Jadran Rusjan

Galerija

Abonmajček in izven: Coprnica Zofka

Pravo čarobno doživetje so na odru Avditorija minulo soboto uprizorili igralci Šentjakobskega gledališča iz Ljubljane. Mladi nadobudneži in otroci so si ogledali predstavo Svetlane Makarovič o Coprnici Zofki, nagajivi čarovnici, in gozdnih bitjih kot so Škratek, Pajkovka, Ogenj, Podvodni mož....Ob koncu so vsi skupaj priklicali Dedka Mraza, ki jih je prijazno nagovoril in obdaril.
Fotografiral je Jadran Rusjan.

Galerija

SZJ ob zaključku 21.Festivala slovenskega filma: Skupaj v toku

Spet je prišel. Kot vedno, prehitro. Čas slovesa. Čas zaključka Festivala slovenskega filma. Čas, ko se bomo morali posloviti od intenzivnega gledanja filmov izbrane slovenske avdiovizualne produkcije, čas sproščenih druženj s filmskimi ustvarjalci in ljubitelji filma, čas zanimivih pogovorov povezanih s filmskim ustvarjanjem, čas strokovnih razprav, iskrenih komentarjev, večernih koncertov in čas sončnih dni.
Za nami je 21. Festival slovenskega filma, na katerega se je v šestih festivalskih dneh akreditiralo več kot 800 oseb in tekom katerega ste si lahko ogledali 111 filmov, od katerih je bilo kar 52 tekmovalnih. Izjemen obisk celotnega festivala, razprodane projekcije, pester glasbeni in bogat strokovni program, sončni dnevi in vesna za najboljši celovečerni film, ki je letos odplesala v roke ženski režiserki, Urši Menart, je le nekaj dejstev, po katerih si bomo zapomnili letošnji festival.
Festivalska žirija je med 52 tekmovalnimi filmi vesno za najboljši film namenila filmu režiserke Urše Menart, Ne bom več luzerka, ki je prejel tudi vesno za najboljši scenarij in najboljšo stransko žensko vlogo (Živa Selan).  Kar štiri vesne je prejel film režiserja Mihe Mazzinija, Izbrisana, in tri vesne film Darka Štanteta, Posledice. Seznam nagrad z utemeljitvami si lahko preberete tukaj. 
Projekcije zmagovalnih filmov bodo na ogled v nedeljo, 16. septembra, in ponedeljek, 17. septembra, v kinu Komuna v Ljubljani, mi pa se ponovno snidemo na plesu vesen v Portorožu prihodnje leto.

Fotografije 21. Festivala slovenskega filma si lahko ogledate tukaj.


Ula Ukmar, koordinatorica odnosov z javnostmi
21. Festival slovenskega filma

16. Solinarski praznik 1.9. ODPADE

Spoštovani, 
sporočamo, da prireditev 16. SOLINARSKI PRAZNIK to soboto (1.9.2018) v Piranu zaradi napovedi neviht in dežja ODPADE. 
Hvala za razumevanje.