Novice

Javni razpis za udeležbo na 42. festivalu Melodije morja in sonca 2023

Z današnjim dnem, 1.3.2023, objavljamo javni razpis za udeležbo na 42. festivalu Melodije morja in sonca, ki bo 8. julija 2023. Glasbeniki lahko svojo prijavo oddajo od 2. marca do 4. aprila do polnoči na spletnem obrazcu ⇒ ⇒ https://avditorij.si/si/mms/prijava.

Razpisna dokumentacija / obrazci:
⇒ Javni razpis za udeležbo na 42 festivalu Melodije morja in sonca 2023.pdf 
⇒ Pravilnik izbiranja skladb za sodelovanje na 42 festivalu Melodije morja in sonca 2023.pdf
 Priloga 1 (izjava za 42. festival MMS 2023).doc
 Priloga 2 (specifikacija za izvedbo v zivo na 42. festivalu MMS 2023).doc

Italijanska različica dokumentov:
 Il bando di concorso per la partecipazione al 42 festival Melodie del mare e del sole 2023.pdf
 Regolamento di selezione dei brani per la partecipazione al 42 festival Melodie del mare e del sole 2023.pdf
 Allegato 1 (Dichiarazione per il 42 festival MMS)2023.doc
 Allegato 2 (linee guida per l'esecuzione dei brani dal vivo al 42 festival MMS 2023).doc

Za Veliko nagrado MMS in nagrade strokovne žirije - nagrado Danila Kocjančiča za obetavnega izvajalca oziroma avtorja ter nagradi strokovne žirije za najboljšo glasbo in besedilo se bo letos potegovalo 14 skladb, to je dve več kot lani; od tega jih bo 10 ali več iz razpisa izbrala strokovna komisija za izbor, 4 ali manj pa bo vabljenih avtorjev ali izvajalcev, ki jih bo izbral oziroma povabil Organizacijski odbor festivala. Izbrane skladbe in nastopajoči na 42. festivalu MMS bodo tako znani sredi maja.
Spomnimo, lani sta veliko zmago slavili Anika Horvat in Tinkara Kovač s skladbo Do roba in še čez avtorjev Aleša Klinarja in Leona Oblaka. Prejeli sta tudi nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti. Slednja se je vpisala v seznam zimzelenih Nasmeh poletnih noči, Portorož 1905, Moj mornarček, Hotel Modro nebo, Nekaj med nama, Lahko noč Piran, Mi ljudje smo kot morje, Bodi z mano do konca, Za stare čase…
V glasovanju za Veliko nagrado enakovredno sodelujejo: strokovna žirija, žirija izbranih radijskih postaj, javnost s telefonskim glasovanjem in občinstvo v Avditoriju; lani smo na novo vzpostavili način glasovanja občinstva v Amfiteatru prek stacionarnih telefonov s pomočjo QR kode, kar ostaja v veljavi.

Ob izidu razpisa so člani Organizacijskega odbora MMS poudarili: Melodije morja in sonca so edini festival slovenske popularne glasbe, ki izvajalcem ponuja izkušnjo petja v živo s spremljevalno skupino – bendom pred publiko in televizijskimi ekrani. Kot gonilna sila slovenske popularne glasbe že več kot 40 let neguje spoštljiv odnos do slovenske glasbe, jezika in kulture. Med letošnjimi novostmi velja posebej izpostaviti razširitev števila tekmovalnih skladb na festivalu iz 12 na 14, kar preprosto pomeni več glasbe na odru, več glasbe na TV zaslonih, večja pestrost in več vznemirjenja za gledalce festivala MMS. Organizacijski odbor pa posebej opozarja izvajalce ter avtorje, prijavitelje skladb, na dopolnjen ter spremenjen pravilnik festivala MMS, v katerem so sedaj nekatere točke bolje definirane ali na novo dodane. Kot vedno v življenju, pozorno prebiranje pred podpisom in vpisom je najboljša praksa. 
In še popotnica lanskega predsednika strokovne komisije za izbor, Andrea F: Pri svojih častivrednih 42. letih se je letos festival MMS ponosno še dodatno okrepil in odprl glasbi, glasbenikom ter ljubiteljem glasbe, kar v današnjih temnih časih tako po svetu kakor tudi v svetu glasbene industrije vsekakor ne more biti slab znak - upamo, da bodo prijavljene skladbe ravno tako ponosno izvirne in kakovostne. 

 

 

Galerija

Akademija v počastitev 50. obletnice delovanja Avditorija Portorož

»Najvztrajnejši popotnik je sama pot« je bila rdeča nit akademije ob 50.obletnici delovanja Avditorija Portorož-Portorose.

Ni naključje, da je častitljivi jubilej obeležen na dan slovenskega kulturnega praznika, saj je bil Avditorij Portorož skozi vsa ta leta, tisti, ki je naša srca in dušo negoval in hranil z najbolj prefinjenimi in raznolikimi oblikami umetnosti. 
»Nepreštevne so zgodbe Avditorija Portorož. Zlagajo se v mozaik spomina, ki prežema vsak kotiček impozantne Mihevčeve stavbe, v srca vseh ljudi, ki že pol stoletja soustvarjajo njegovo poslanstvo, in v zavest številnih generacij, katerih življenja zaznamuje. Pisane zamisli, sodelovanja in pobude predanih sodelavcev, vodij in ustvarjalcev, prelivanje žanrov, številnih zvrsti kulture, umetnosti, znanosti in zabave so pod okriljem Avditorija Portorož spletle jasno prehojeno pot, ki se ponosno vije in razcveta še danes« sta kot uvod v kulturno-umetniški program zapisali režiserka Yulia Roschina in scenaristka akademije Ana Pandur. 
Slovesnost se je pričela z video kolažem spominov, anekdot in osebnih doživljanj zaposlenih in sodelavcev, ki se jih je delovanje Avditorija ne samo dotaknilo, ampak dodobra zaznamovalo in spremenilo njihova življenja. Podžupanja Občine Piran, Manuela Rojec je v govoru poudarila: »Pol stoletja se že zbiramo v tem čarobnem prostoru, ki nas razveseljuje in tolaži, včasih izziva in razburja, vedno znova pa bogati naša življenja. Zidovi okoli nas pripovedujejo prelepo zgodbo o naši zgodovini. Zapisano z nešteto gromkimi aplavzi, globokimi vzdihi presenečenja, solzami in nasmehi. V tej zgodbi pa nimajo glavne vloge le ustvarjalne posameznice in posamezniki, ki so kraljevali na glavnem odru. Pričajo tudi o tem, kdo smo Pirančanke in Pirančani, kakšni ljudje smo in kakšni želimo postati. Ponosni, razgledani, drzni.« In nadaljuje »Avditorij je zrasel v prostoru, ki smo ga različni narodi ustvarili skupaj z medsebojnim razumevanjem in spoštovanjem. S skupnimi vrednotami miru in sožitja, ki so sčasoma povezale celo Evropo. Svoje kulture v Piranu nikoli nismo varovali z mejami, ampak z odprtostjo v svet. In še danes jo negujemo z medkulturnim dialogom in bogatimo z odnosi med nami.«
Vršilec dolžnosti direktorja Avditorija Portorož – Portorose Borut Bažec, je z občinstvom delil osebno izkušnjo dela v maloštevilnem kolektivu: »Ponosno se na prehojeno pot oziramo tudi zaposleni v Avditoriju. Marsikomu je, kot smo slišali tudi na posnetku, Avditorij predstavljal drugo družino. Mnogi med nami, ki smo tu 20, 30 let, smo Avditorij spoznali v vseh podrobnostih. Ni kotička, ki ga ne bi poznali, ni dela, ki se ga ne bi lotili, saj je zaradi majhnega kolektiva nujno sodelovanje na vseh področjih. Samo s pripadnostjo in zavzetostjo vseh bivših in sedanjih zaposlenih smo lahko v vsem tem obdobju dosegali dobre rezultate in zgledno vzdrževali hišo vseh 50 let. Tudi v bodoče želimo delati dobro in še boljše. Na široko odpreti vrata vsem kulture željnim obiskovalcem in organizatorjem prireditev in kongresov. «

Ob tej priložnosti je podžupanja, Manuela Rojec, v imenu župana Občine Piran podelila Tartinijevo priznanje Društvu ljubiteljev kulturne in naravne dediščine Anbot Piran. Društvo Anbot, ki letos praznuje 20. let delovanja, je postalo nepogrešljiv del Pirana. S svojim delovanjem skrbi za ohranjanje kulturne dediščine in organizira delavnice, kjer se udeleženci in udeleženke učijo starodavnih umetnosti, ki so že skorajda izumrle. Društvo ima močan družbeni vpliv, saj združuje veliko število posameznikov in posameznic in privablja večje skupine občanov in občank. Obenem je treba poudariti nesebično pomoč članov in članic društva pri organizaciji dejavnosti, ki so pomembne za občino in druge deležnike. Mesečni sejem starin je z leti postal tradicionalna  prireditev, ki jo tudi domačini in domačinke z veseljem pričakujejo in obiskujejo; poleg tega društvo sodeluje pri Dnevih evropske kulturne dediščine in drugih, za občanke in občane, pomembnih dogodkih. Ob častitljivi obletnici prejmejo Tartinijevo priznanje »za dolgoletno aktivno medgeneracijsko povezovanje ter za skrbno promocijo in ohranjanje kulturne in naravne dediščine, ki pomembno bogati življenje prebivalcev in prebivalk Občine Piran

V kulturno-umetniškem programu akademije so nastopili: igralca Brane Grubar in Lara Jankovič, plesalca Tjaša Bucik in Luka Ostrež, otrok Arlan Predin Pandur in glasbeni izvajalci: vokalisti Rudi Bučar, Severa Gjurin, Ajda Stina Turek in Dejan Lapanja, ki je tudi kitarist ter Vasko Atanasovski – flavta, saksofon, Jan Sever – klavir, Jošt Drašler – kontrabas, Žiga Kožar – bobni; Godalni kvartet Tartini: Miran Kolbl – violina, Romeo Drucker – violina, Aleksandar Milošev – viola, Miloš Mlejnik – violončelo. V avtorski ekipi so poleg režiserke in scenaristke sodelovali še Vasko Atanasovski, ki je vodil glasbeni del prireditve, za scenografijo in kostumografijo je poskrbela Vasilija Fišer, za oblikovanje svetlobe David Andrej Francky, tonska mojstrica Sara Ritonja ter kolektiv Avditorija. Prireditev je vodila Lorella Flego.

Kratka zgodovina nastanka Avditorija
V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so bili po besedah tedanje piranske županje Jolande Kos polni  navdušenja, utopisti, ki so si zadali pospešiti razvoj do tedaj sicer lepega a obubožanega kraja. Za turizem so sprva imeli Tartinijevo gledališče v Piranu, v Luciji dva hotela, restavracijo, kegljišče in bungalove. Začeli so pospešeno graditi stanovanja, individualne hiše in turistične nastanitve. A sami hoteli niso bili dovolj, odločili so se, da prestolnica slovenskega turizma Portorož potrebuje tudi sodobno novo dvorano za kongrese, prireditve in festivale. Načrte za zanjo je zasnoval arhitekt, profesor Edo Mihevc. Stavbo Avditorija so tako zgradili aprila leta 1972 kot nadomestilo za porušeno kinodvorano. Poleg dvorane za 500 oseb je bil zgrajen še amfiteater, ki pa sprva ni bil nadkrit s streho. V Avditoriju je igralnica Casinò Portorož ustanovila Zavod za pospeševanje turizma z osnovno dejavnostjo prirejanja kongresov, prireditev in predvajanja filmov. Avditorij je bil prvi kongresni center v Jugoslaviji, kot enota igralnice s prvim direktorjem Ninom Spinellijem.
Leta 1978 je prešel Avditorij Portorož v okvir organizacije Turistično hotelsko podjetje Portorož (THP) in je opravljal agencijsko dejavnost. Leta 1984 je Avditorij postavil srednjeveško tržnico Kaštel, v kateri so se ob gostinski, trgovski in spominkarski dejavnosti odvijale tudi zabavne in kulturne prireditve. Avditorij je še posebej močno zaznamoval turistični utrip v Istri prav v prvi polovici osemdesetih let, ko je bil za direktorja imenovan novinar Zvone Petek. To so bili zlati Avditorijevi časi, ki so se v zgodovino vpisali s kongresnimi prireditvami svetovnega pomena (kongres morskih biologov, medicine dela), evropskega pomena z vključitvijo v Federacijo evropskih kongresnih mest (kongresi zdravnikov vseh specializacij, stomatologov), prvim jugoslovanskim festivalom propagandnega filma in festivalom tržnih komunikacij, tednom jugoslovanskega filma, mednarodnimi plesnimi turnirji, šahovskimi srečania svetovnega ranga, mednarodnimi srečanji pisateljev, pa koncertov pihalnih orkestrov, izborov za Miss Slovenije, operami, portoroškimi nočmi z ognjemetom, Zlato rožo Portoroža, klavirskimi koncerti, Piranskimi glasbenimi večeri in festivalom zabavne glasbe Melodije morja in sonca. Tu so nastopile velike zvezde kot so Ivo Pogorelič, Peter Green, Dubravka Tomšič, Anatolij Karpov, Toto Cotugno, Mikis Theodorakis, Bojan Adamič, Radojka Šverko...Sredi devetdesetih so se zlati časi izpeli, saj je je portoroška igralnica prenehala s financiranjem Avditorija in okoliški hoteli so pospešeno odpirali svoje kongresne centre.
Konec leta 1992 je Občina Piran ustanovila javni zavod Kulturni, kongresni in promocijski center Avditorij Portorož in še danes ostaja njegova ustanoviteljica.

Kulturni, kongresni in promocijski center Avditorij Portorož – Portorose je osrednja kulturna ustanova v Slovenski Istri, s sedežem v Občini Piran, ki presega občinske okvire
Z organizacijo prireditev v matični stavbi v Portorožu, Gledališču Tartini Piran ter od sredine lanskega leta tudi v Mediadomu Pirhany, Avditorij kontinuirano vpliva na kulturno ponudbo širšega regijskega območja Istre kot Slovenije. Kot javni zavod s sedežem v Občini Piran je nosilec večjih projektov, s katerimi nagovarja mnogotera občinstva: cikli koncertov komorne glasbe Piranski glasbeni večeri, festivala zabavne glasbe Melodije morja in sonca, v poletnih mesecih v največjem letnem prizorišču Amfiteatru s skoraj 2000 sedišči gosti operne predstave (SNG Opera in balet Ljubljana ter Maribor), Poletno noč v Portorožu, gledališke predstave v sklopu Primorskega poletnega festivala, baletne večere v sodelovanjem z Društvom baletnih umetnikov Slovenije in/ali ekskluzivne tuje goste, rock koncerte največjih slovenskih kantavtorjev pa tudi glasbenih zvezdnikov iz nekdanje skupne države Jugoslavije (Bajaga, Tony Cetinski, Goran Bregovič, Severina, Novi Fosili, Giboni, …). Jesen prinaša koprodukcijo pri Festivalu slovenskega filma Portorož, koledarsko leto pa vsakoletno zaključi Gala novoletni koncert (Orkester in zbor Slovenske filharmonije s solisti, Simfonični orkester SNG Maribor in solisti Opere SNG Maribor,…).
Poleg raznovrstnih glasbenih vsebin Avditorij Portorož - Portorose nudi obiskovalcem gledališke predstave nacionalnih gledaliških ustanov kot ostalih profesionalnih repertoarnih gledališč, cikel Srečevanja s filmom, kjer se predvajajo (nemi) filmi ob klavirski spremljavi z avtorsko glasbo dr. Mitje Reichenberga, ki jih umeščamo v mesečne prireditve poleg novih filmskih produkcij (»blockbusterjev«). Najmlajši publiki (3-8 let) so mesečno na voljo gledališke, lutkovne, plesne in filmske predstave, ki imajo poleg zabave praviloma tudi vzgojni namen. Seminarji in enodnevni poslovni dogodki so večinoma organizirani kasno na pomlad oz. zgodaj poleti. Tu želimo izpostaviti in se zahvaliti najzvestejšemu poslovnemu partnerju, ki že od leta 1975 organizira strokovno srečanje v Avditoriju; to je Stomatološka sekcija Slovenskega zdravniškega društva, ki bo junija priredila 48. strokovno srečanje stomatologov Slovenije.
Leto 2022 je vlada RS razglasila za Tartinijevo leto ob 330 letnici rojstva piranskega violinista in skladatelja, maestra narodov Giuseppa Tartinija. Njemu smo posvetili cikel koncertov pod krovnim imenom Tartini 330, na katerih so od februarja dalje nastopili: Novi komorni orkester Feruccio Busoni (Ita), Venice baroque orcestra in solistka Chouchane Siranossian (Fra), Stefan Milenković in Camerata Novi sad (Srbija), Obalni komorni orkester (Slo), Orkester Slovenske Filharmonije in Anna Tiffu (Ita), Rimski filharmoniki in Alessandro Quarta (Ita), nastopajoči na 44. Piranskih glasbenih večerih (29.6.-4.8.2022) ter na gala novoletnem koncertu Orkester Slovenske filharmonje v organizaciji Avditorija Portorož.
Od septembra 2021 ima v obnovljenih prostorih v Avditoriju sedež portoroški oddelek piranske podružnice Glasbene šole Koper. Da se učenci tu dobro počutijo, kaže tudi povečan vpis v lanskem šolskem letu. 

Foto: Jadran Rusjan, Peter Litavsky, Janez Kočar

Galerija

Javno zbiranje ponudb za oddajo v najem nepremičnin - Kavarne Avditorij

Predmet najema je poslovni prostor – Kavarna Avditorij v pritličju stavbe Avditorija Portorož na naslovu Senčna pot 8a, Portorož.
Prostori, ki so predmet najema, obsegajo:

 • gostinski lokal (kavarna), namenjen gostom, v izmeri 130 m2,
 • notranje skladišče v izmeri 14 m2,
 • zunanje skladišče v izmeri 8 m2.

Predvidena je souporaba hodnika in sanitarnih prostorov za goste. H kavarni spada tudi del terase, namenjen izvajanju gostinske dejavnosti na odprtem, ki se nahaja pred stavbo in obsega: terasa pred vhodom v kavarno v izmeri 110,00 m2.

Kavarna je v funkciji popestritve dejavnosti Avditorija in je namenjena obiskovalcem Avditorija. Kot kavarna odprtega tipa je še zlasti namenjena gostom, ki so jim blizu kultura in umetnost ter druženje.
Izbrani ponudnik bo pri izvajanju gostinske dejavnosti gostom nudil kakovostno in čim bolj raznovrstno ponudbo, ki bo usklajena z vrsto gostinskega lokala (kavarna). Poudarek bo na izvirnosti ponudbe, ki temelji na slovenski in tuji  kavarniški tradiciji oziroma dediščini.

Rok za zbiranje ponudb je do vključno četrtka, 1.12.2022 do 14. ure.
Vsa pojasnila v zvezi s tem razpisom se dobijo v tajništvu, tel. št. (05) 6766710, e-mail tajnistvo@avditorij.si (za telefonske informacije vsak delovnik med 9. in 14. uro).
Ogled nepremičnine je možen ob predhodni najavi.

Razpisna dokumentacija:
Javno zbiranje ponudb za oddajo Kavarne Avditorij.pdf
Priloge k razpisu Kavarna Avditorija.pdf
 

Koncert Queenmania & Katia Ricciarelli je odpovedan

Spoštovani obiskovalci, v imenu organizatorja MISTI.CA d.o.o. sporočamo, da je sobotni koncert Queenmania & Katia Ricciarelli (12.11.) odpovedan. Imetnike vstopnic prosimo, da se zglasijo osebno ali pokličejo na blagajno, da jim vrnemo kupnino. 
Zahvaljujemo se za razumevanje.

Vrača se sklop akustičnih koncertov lokalnih glasbenikov v piranskem MediadomuMediadom Pyrhani pod okriljem in v sodelovanju z Avditorijem Portorož-Portorose po nekajletnem premoru organizirata sklop akustičnih koncertov z naslovom »Unplugged at Mediadom 4.0«. Na prvem, v ponedeljek 14.11.2022, bo nastopil Lean Kozlar Luigi, v torek, 15.11.2022, skupina Paranoise, v sredo, 16.11.2022, pa Boštjan Pertinač. Vsi koncerti se bodo pričeli ob 20.uri. Unplugged at Mediadom je prvi tovrstni obalni festival, kjer se izbrane obalne zasedbe predstavijo v akustični izvedbi.
Predprodaja vstopnic poteka na blagajni Avditorija in Mediadoma ter na spletni strani Avditorija Portorož.
V ceno vstopnice je vključeno tudi brezplačno parkiranje v PH Amfora Fornače.

Program Unplugged at Mediadom 2022:
Prvi večer – ponedeljek 14.11.2022, ob 20.00 koncert LEAN KOZLAR LUIGI s skupino
Drugi večer – torek 15.11.2022, ob 20.00 loncert skupine PARANOISE
Tretji večer – sreda 16.11.2022, ob 20.00 koncert BOŠTJAN PERTINAČ s skupino

Koncerti bodo v dvorani Mediadoma, na Kumarjevi ulici 3 v Piranu.

O projektu: Unplugged at Mediadom je glasbena prireditev izključno obalnih glasbenikov, kjer se v akustični izvedbi predstavijo z avtorsko glasbo. Koncerti bodo tudi posneti, tako bodo skupine imele možnost dodatne promocije z ustvarjanjem arhivskega gradiva. Letos bo izvedena 4.0 verzija festivala, ki je postal tradicionalen glasbeni dogodek v mestu Piran, četudi ga zadnji dve leti nismo izvedli zaradi izrednih razmer povezanih z epidemijo Covid-19.

O nastopajočih: 
Lean Kozlar Luigi je obalni pevec, avtor in multi inštrumentalist. Njegova glasbena pot se je začela nekje v osnovni šoli, kjer je Luigi začel obiskovati glasbeno šolo v kopru kot trobentač. Leto za tem se je poleg trobente pričel učit še kitaro, pri profesorju Robertu Vatovcu. Sodeloval je pri zasedbi Why Not?! (Marko Hrvatin, Dušan Sagadin, Marko Jakomin, akustičnem duu Q2, ki je kasneje delovala kot štiričlanska članska zasedba  Q2o (Andrej Rot, Teo Parovel, Simon Markežič), in je bil od 2011-2018 član skupine Gedore kot pevec in ritem kitarist, ki so poleg samostojnih nastopov bili tudi spremljevalni band legendam kot so Slavko Ivančič, Tulio Furlanič, ipd.  Leta 2013 in 2014 skupaj z Igorjem in Lucien nastopil na Melodijah morja in sonca. Leta 2015 je kot član spremljevalne skupine Figoni nastopil z Rudijem Bučarjem na Emi, kjer so s skladbo “Šaltinka” prišli v finalni izbor in dosegli končno 2.mesto. Od leta 2019 sta se skupaj združila z Aniko Horvat, nato pa je še Luigi sestavil spremljevalno skupino z katero nastopajo po Sloveniji.

Paranoise je štiričlanska glasbena skupina  iz okolice Kopra, ki je nastala leta 2019. Njihov začetek ustvarjanja avtorske glasbe je bil zasnovan kot trio (Dean Radešič - el.kitara, Aleš Marsič - bas kitara, Jure Vučko - Bobni) , kateri so začeli ustvarjati prve idejne osnove svojih komadov, od katerih se je ob pridružitvi četrtega člana (Mark Godina-el. kitara in vokal) začelo razvijati obilo norosti in kreativnosti. Poletje 2021 je bilo za skupino ParanoisE pomembno, saj so se s prijavo na MKC Kanela Festival pokazali in dokazali širši javnosti, ter s tem pridobili še dodaten zagon za nadaljnje ustvarjanje. Vsak član benda ima različen pogled do ustvarjanja avtorske glasbe, zato je njihov žanr težko popredalčkati in prav to jih dela posebne. Do sedaj je skupina ustvarila več kot 10 avtorskih komadov (snema se 1. album), katere so v zadnjem letu tudi predstavili javnosti. Zasedba: Jure Vučko na bobnih, Aleš Marsič na bass kitari,  Dean Radešič na električni Kitari in Mark Godina na vokalu in električni kitari.

Šarmanten kraški trubadur in prva brada slovenske glasbene scene. Boštjan Pertinač je vsekakor en izmed najobetavnejših mladih kantavtorjev, ki z značilnim glasbenim slogom in tipičnim kraškim dialektom vztrajno osvaja radijske postaje in slovenska srca. Boštjan Pertinač je vsekakor en izmed najbolj perspektivnih mladih kantavtorjev, ki trenutno osvajajo slovensko glasbeno sceno. Sežančan, ki nas je v preteklosti že osvojil s skladbami, kot so 'DAJ POVEJ MI', 'PIHI BURJA' in 'SUHI ZID', se je nazadnje predstavil tudi na priznanem 40. festivalu Melodije morja in sonca, kjer je s skladbo PLIMA v kraškem dialektu opeval skrivnostne plave oči.  Zasedba: Boštjan Pertinač - vokal in kitara, Marko Loredan – bas, Manuel Kocjančič - bobni in spremljevalni vokal, Mojca Štoka Moya - spremljevalno vokal in perkusije. Lorenzo Visintin - klavir in orgle, Stefan – harmonika.

Organizatorja festivala Unplugged at Mediadom sta Avditorij Portorož – Portorose ter Mediadom Pyrhani. Projekt je podprt s strani Občine. Medijski pokrovitelj festivala je portal Muzikobala.com. Vse informacije o programu in urnikih Mediadoma lahko spremljate na naši uradni spletni strani www.mediadom-piran.si ter na strani http://www.avditorij.si.

Vljudno vabljeni.

Z brezplačnim parkiranjem na prireditve v mesto Piran

Dobrih razlogov za obisk Pirana zlepa ne zmanjka, nemalokrat pa nas od tega odvrne skrb za parkiranje.

Spoštovano občinstvo, cenjeni obiskovalke in obiskovalci, sporočamo prijetno novico za vse, ki boste jesensko-zimske večere želeli oplemenititi z obiskom glasbenih, gledaliških in filmskih večerov v piranskih kulturnih hramih: žlahtnem Gledališču Tartini in gostoljubnem kulturnem središču in multimedijskem muzeju Mediadom Pyrhani. Želimo vam poenostaviti dostop do izbranih kulturnih vsebin in vas spodbuditi k obisku kulturnih prireditev v mestu Piran: od jeseni do pomladi  imate z nakupom vstopnic za dogodke v organizaciji Avditorija Portorož zagotovljeno brezplačno parkiranje v parkirni hiši Amfora na Fornačah. 
Vstopnice za prireditve lahko kupite na blagajni Avditorija v Portorožu, v multimedijskem muzeju Mediadom Pyrhani in na spletni povezavi https://avditorij.kupikarto.si/

Veselimo se skupnih snidenj in kulturnih doživetij v Piranu.
Dobrodošli.

Galerija

Abonmajček 2022_23: opis predstav in nagovor selektorice gledališkega programa Yulije Roshine

LUTKOVNO GLEDALIŠČE LJUBLJANA 
ANGELI 
Ugledališčena poezija
Režija: Mala Kline
Starost: 3+
Trajanje: 35 minut
Premiera 8. maja 2021, Oder pod zvezdami

Nastopa performerka, plesalka in koreografinja: Mala Kline

Angeli (2012) je zadnja pesniška zbirka enega naših najbolj priznanih sodobnih pesnikov Toneta Pavčka (1928-2011). Pesnikova literarna oporoka zaokrožuje in končuje njegov izjemen opus, v katerem se v spevih vrtinčijo življenje, ljubezen in zvestoba.

Njegov zdaj že ponarodel, zimzelen pesniški diskurz se skozi Angele prepleta s slutnjo smrti, hkrati pa sega po nečem večjem, mogoče celo večnem: Svoje bele sanje sanjam, / Angeli z dobrimi očmi, / mi jih nosijo in poklanjajo / iz vse bližje večnosti. Ti angeli, ki nas tako ali drugače spremljajo skozi življenje, raje kot nadnaravna in nedosegljiva bitja zaživijo kot znanitelji dobrote in himnični pevci našemu največjemu daru, življenju. Zbirka, ki je na avtorjevo željo izšla na kulturni praznik, je že dober teden po izidu doživela ponatis in tako postala eno najbolj priljubljenih domačih literarnih del.

Istoimenska uprizoritev, s katero se na odru Lutkovnega gledališča Ljubljana prvič predstavlja performerka, plesalka in koreografinja Mala Kline, temelji na izbranih pesmih, tistih, ki se navezujejo na otroško dušo in govore o temeljnih otroških kvalitetah kot so čutenje, domišljija, igrivost, radovednost, sanjanje, odkrivanje in ustvarjanje svetov.
Te kvalitete so angeli, ki jih predstava priklicuje in uprizarja. Angeli so prav tako kvalitete, ki jih uporabljata in utelešata igralka in glasbenik v dialogu drug z drugim, med tem, ko iz nič ustvarjata raznolike like, pokrajine in pesmi.
Srčnost in šegavost Pavčkove poezije se prek intenzivnih odrskih podob, zvočnih pokrajin in glasbe izrisuje v reafirmacijo magije in dvojnosti domišljije, ki z roko v roki hodita z na zunaj najbolj prepoznavnemu znaku pesništva - rimo. Poezija, ki na papirju kliče odrasle, v uprizoritvi snuje svet za najmlajše, poln igre, smeha, domiselnosti, sanjaštva in ustvarjalne norosti, s čimer pa ponuja ogledalo notranjemu otroku v vsakem izmed nas. Angeli nas tako kličejo, da jih v vsakdanu ne bi pozabili, da bi se k njim vztrajno vračali in bivali v njihovi bližini in pod njihovim okriljem.

Mala Kline je performerka, koreografinja in piska. Diplomirala je iz filozofije in primerjalne književnosti (Univerza v Ljubljani), magistrirala na področju gledališča (DasArts Amsterdam) ter na Univerzi v Ljubljani v sodelovanju z bruseljskim raziskovalnim centrom a.pass zaključila doktorat iz filozofije o problemu etike v sodobnih uprizoritvenih umetnostih. Je certificirana izvajalka in učiteljica tehnike za imaginacije in sanjanje Saphire™ Work. V svojih avtorskih koreografskih delih, med katerimi izstopajo projekti Eden, Scores for Dreaming in Genesis, črpa iz sanjanja – ustvarjalne prakse, ki temelji na čustvenem in transformativnem delovanju podob, izpeljanem iz tehnik Saphire™. S svojimi deli je gostovala na različnih naših in mednarodnih festivalih, zanje pa je prejela več nagrad, med drugimi nagrado za izjemne dosežke na področju kulture zlata ptica, več plesnih nagrad povodni mož in nagrado Ksenije Hribar za koreografijo (2013). Sodeluje tudi v različnih raziskovalnih, izobraževalnih, izdajateljskih in drugih dejavnostih. Je ustanoviteljica Zavoda Emanat (2005), School of Images Slovenija (2010), DREAMLAB (2011) in ELIAS – School of Prophecy (2018).


SLOVENSKO MLADINSKO GLEDALIŠČE v koprodukciji z zavodom Divja misel – Vodnikova domačija
RAZCUFANE ZGODBE 
Po zgodbah Petra Svetine
Režija: Maruša Kink
Starost: 6+
Premiera: 26. 3. 2022
Trajanje: 70 minut

Igrajo: Lina Akif, Daša Doberšek, Blaž Šef, Stane Tomazin, Pantaloons (Luka Belič, Aljaž Markežič, David Nik Lipovac)

V mesto, naravnost med nas, prihaja karavana. Ne vemo, od kod prihaja in kam gre. Vemo pa, da prav tako skrbno, kot druge karavane tovorijo najdragocenejše blago – žafran, sol, čaj ali čokolado –, naša išče in tovori zgodbe. In na svoji poti najde take za vse priložnosti in potrebe: zgodbo za dober začetek, zgodbo, ki te pogreje, zgodbo, ki te potolaži, razburljivo zgodbo, zgodbo, ki izpolnjuje želje, strašljivo zgodbo, zgodbo, ki išče in na koncu najde srečen in pravičen konec. Štirje pripovedovalci in trije živahni glasbeniki vsepovsod stikajo za zgodbami in v pripovedi vpletajo zvoke, slike, predmete, občinstvo; da se znajde v zgodbi, je njim in nam vendar na voljo ves svet.


LUTKOVNO GLEDALIŠČE LJUBLJANA 
TAJNO DRUŠTVO PGC
Dramska predstava
Starost: 8+
Premiera: oktober 2016
Trajanje: 80 minut

Režija: Mare Bulc
Igrajo: 
Rok Kunaver, Mia Skrbinac k.g./Ajda Toman, Jan Bučar, Matevž Müller, Voranc Boh k.g., Jernej Kuntner, Miha Arh, Nina Skrbinšek in Nina Ivanič

Tajno društvo PGC je legendarno zimzeleno besedilo, otroška klasika. Leta 1958 jo je napisal Anton Ingolič, eden prvih avtorjev, ki je po vojni črpal iz resničnega življenja mladih in v njihovih nevsakdanjih dogodivščinah obravnaval njihove probleme. Ingolič je svojo zgodbo pisal v začetku socialistične epohe, naša zgodba v priredbi Nebojše Popa Tasića pa se dogaja ob njenem koncu, v osemdestih letih. Otroško nedolžnost je Tasić zamenjal z otroško angažiranostjo. Ingoličevi otroci so z oglasnih desk kradli in zbirali risalne žebljičke, tu pa stopijo korak dlje in s temi žebljički obešajo svoje pesmi in parole, kar izzove tudi »politično« reakcijo in sankcije. 

Uprizoritev raziskuje prazen oder, ki spodbuja gledalčevo domišljijo in nastopajočim omogoča številne transformacije v prostoru in času. Igralci domiselno, igrivo in dinamično prehajajo med prizori in različnimi vragolijami tajnega društva. Poleg napete zgodbe, zanimivih karakterjev in svojstvenega humorja ne manjkajo niti resnejše teme. Mihova zgodba nikakor ni zgolj kratkočasna in dinamična zgodba o detektivskem zbiranju risalnih žebljičkov, ampak predvsem zgodba o srčnosti, pogumu in prijateljstvu.

Mare Bulc je gledališki režiser, ki ustvarja tudi kot igralec, pisec dram in dramatizacij ter intermedijski umetnik. Še posebej zadnja leta se intenzivno ukvarja tudi s predstavami za otroke in mlade, h katerim želi pristopiti v eksperimentalnem duhu in prek preizpraševanja ter spreminjanja konvencionalnih izraznih sredstev.


LUTKOVNO GLEDALIŠČE LJUBLJANA
SAPRAMIŠKA 
Lutkovna predstava
Starost: 3+
Premiera: leta 1986, obnova 6. oktober 2016
Trajanje: 40 minut

Avtorica: Svetlana Makarovič
Režiser: Nace Simončič / Brane Vižintin
Avtor likovne podobe: Jaka Judnič
Animatorji lutk: Lena Hribar k. g./Aja Kobe, Lovro Finžgar, Boštjan Sever k. g./Polonca Kores, Marko Ujc k. g./Lea Menard k. g.
Glasovi na posnetku: Svetlana Makarovič (Sapramiška), Ivanka Mežan (Veverica), Ljerka Belak (Regica), Alojz Svete (Doktor Detel), Brane Vižintin (Mišji strahec)

Slovenski otroci si ne morejo predstavljati odraščanja brez pravljic Svetlane Makarovič. Po njenih literarnih predlogah so nastale mnoge lutkovne predstave, ki so osvojile mlade gledalce. Prebrisana in hrabra Sapramiška velja za največjo slovensko lutkovno uspešnico. Najbolj znana gledališka uprizoritev je tista, ki je doživela premiero leta 1986 v Lutkovnem gledališču Ljubljana (režija Nace Simončič) in je neprekinjeno na sporedu do danes.

Sapramiška je dokaz, da današnje otroke pritegnejo tudi bistveno manj spektakularne reči kot sodobna tehnologija, ki pa so tekstovno in izvedbeno prepričljive.

Leta 2016, ob obnovi, so praznovali 40 let slikanice in 30 let od premierne postavitve te legendarne pravljice. Avtor likovne podobe Jaka Judnič je ljubkim lutkovnim junakom, ki jih je zasnoval v slogu svojih risanih filmov iz sredine osemdesetih let prejšnjega stoletja, omogočil več animacijskih možnosti. Milko Lazar je pripravil nove glasbene aranžmaje, nov pa je tudi zvočni posnetek predstave, na katerem bomo lahko poleg Svetlane Makarovič v naslovni vlogi slišali tudi Ivanko Mežan kot Veverico, Ljerko Belak kot Regico, Alojza Sveteta kot Doktorja Detla in Braneta Vižintina kot Mišjega strahca.


MINI TEATER 
OBISK ZA MEDVEDA 
Lutkovna predstava
Starost: 3+
Premiera: 20. september 2019
Trajanje: 45 minut

Avtor: Bonny Becker
Režiserka: Ivana Djilas
Svetovalec za animacijo: Brane Vižintin
Lutke in scena: Barbara Stupica
Igrajo: Vesna Kuzmič, Murat & Jose

Samotarski medved je prepričan, da ne mara obiskovalcev. Ima celo napis na vratih: NE MOTI! OBISKI PREPOVEDANI. A nekega dne na vrata potrka majhna siva miš, ki se ne da kar tako odgnati. Medved se jezi in upira vztrajnemu obisku, vse dokler se ne zgodi nekaj presenetljivega … Živahna zgodba z obilo situacijske komike je ena najbolj odmevnih ameriških slikanic zadnjih let. Slikanica o prijateljstvu, ki je že postala klasika.


MINI TEATER 
KAKEC - KAKČEVE DOGODIVŠČINE
Interaktivna predstava
Starost: 2+

Avtorica: Pernilla Stalfelt
Režija: Ivica Buljan
Avtorji vizualne podobe: sonda3 + toni soprano
Avtor glasbe: Jose
Kostumografka: Ana Savić Gecan

Igrajo: Jose in Petja Golec Horvat

Režiser Ivica Buljan se je v sodelovanju s sondo3 + tonijem sopranom ter z igralcem Joseom lotil režije intermedijskega projekta Kakčeve dogodivščine po zgodbi Kakec švedske avtorice Pernille Stalfelt. Zgodba duhovito in zabavno ter brez zadržkov in tabujev pojasnjuje temo, ki otroke neverjetno zanima in zabava. Po Kakčevih dogodivščinah (Zgodbi o kakcu) nas popeljeta dr. Ek in dž. Ekica, ki temo kakca in kakanja skupaj z otroki obravnavata zelo natančno in z brezmejnim humorjem. Opazujeta njegovo obliko, ki včasih spominja na klobaso, spet drugič pa je lahko podoben storžu, vijaku ali kokosu, primerjata barvo in gostoto glede na to, kaj (po)jemo, spomnita nas, kako je, ko nas muči driska, kaj se zgodi, ko smo zaprti in kako pomembno je, da otroci nosijo pleničke. Skupaj z otroki ugotavljata, kaj so kravjeki, kaj bobki, kurjeki, konjske fige in kaj golobčki, otroci pa se ob tem ves čas neizmerno zabavajo. Toda kakec ni koristen le za naše zdravje. Otroci izvejo, da se kakec lahko spremeni v koristno gnojilo, zaradi katerega cvetijo rožice in rastejo jagode, v Afriki pa iz kakca gradijo celo hiše! 
Če ne prej, tako po predstavi »vsak dobro ve, da brez kakanja ne gre!«


Nagovor obiskovalcev gledališkega programa Avditorija Portorož v sezoni 2022/2023

 “Gledališče je umetnost gledanja vase.”
Augusto Boal (1931-2009)

Dobri dve leti po prvem popolnemu zaprtju gledališč in drugih kulturnih ustanov, ki je dodobra prizadelo naše nadaljnje delovanje in več kot za polovico izpraznilo nekatere dvorane, smo se ob letošnjem izboru gledališkega programa za prihajajočo sezono preizpraševali o bistvu, pomembnosti in nujnosti gledališkega ustvarjanja, tako za gledalce, kot tudi za ustvarjalce.
Augusto Boal, brazilski gledališki ustvarjalec, dramski teoretik in politični aktivist, ki je s svojim gledališkim delovanjem veliko prispeval k zmanjševanju nepravičnosti in branil človekove pravice, je verjel, da je človek pravzaprav samostojno gledališče, igralec in gledalec v enem. Menil je, da se v svojem delovanju lahko ne samo opazujemo, ampak lahko svoja dejanja spreminjamo, prilagajamo in izboljšujemo, da bi nato imela drugačen učinek in spremenila (naš) svet.
Gledališče proces gledanja vase intenzivira in pospešuje. Za nas razpira drug(ačen) pogled ne samo nase, ampak tudi na naše bližnje in na samo življenje. Spodbuja nas, da zasledujemo in dajemo moč resnici, da tvegamo in razpiramo nove, raznolike poglede na vse, kar nas obkroža. Gledališče nas tudi opominja, da nismo sami, saj svojo izkušnjo gledališkega dogodka ne delimo le z umetniki, ki nastopajo, temveč tudi s sogledalci. Kot je zapisal irski pisatelj, dramatik, umetnostni in literarni kritik, esejist in aforist Oscar Wilde: "Gledališče smatram kot največjo od vseh oblik umetnosti, saj je najbolj neposreden način, kako lahko človek z drugim deli občutek človečnosti." Oscar Wilde (1854- 1900)

V časih, ki so za in pred nami, se vse bolj kaže, kako zelo pomemben je občutek za lastno resnico. Do nje pa se najhitreje dokopljemo in jo začutimo, če in ko se obrnemo navznoter, vase. V upanju, da se nam boste (ponovno) pridružili in se obdarili s kakovostnim, raznolikim gledališkim programom tako za odrasle, kot tudi za otroke, vas prisrčno pozdravljam.

Selektorica gledališkega programa Avditorija Portorož,
Yulia Roschina


Yulia Roschina, diplomirana gledališka in radijska režiserka, je svojo ustvarjalno pot začela na Primorskem. Po zaključenem študiju v Ljubljani in 15 letih uspešnega ustvarjanja v Sloveniji in tujini, se zdaj ponovno vrača v svoje okolje in ga bogati s pestro paleto svojih izkušenj na področju gledališke umetnosti.

Cena Abonmajčka: 36 €
Vpis Abonmajčka: 1.- 23.9.2022

Galerija

Predgovor k abonmaju in abonmajčku Avditorija Portorož 2022/2023

“Gledališče je umetnost gledanja vase.”
Augusto Boal (1931-2009)

Dobri dve leti po prvem popolnemu zaprtju gledališč in drugih kulturnih ustanov, ki je dodobra prizadelo naše nadaljnje delovanje in več kot za polovico izpraznilo nekatere dvorane, smo se ob letošnjem izboru gledališkega programa za prihajajočo sezono preizpraševali o bistvu, pomembnosti in nujnosti gledališkega ustvarjanja, tako za gledalce, kot tudi za ustvarjalce. Augusto Boal, brazilski gledališki ustvarjalec, dramski teoretik in politični aktivist, ki je s svojim gledališkim delovanjem veliko prispeval k zmanjševanju nepravičnosti in branil človekove pravice, je verjel, da je človek pravzaprav samostojno gledališče, igralec in gledalec v enem. Menil je, da se v svojem delovanju lahko ne samo opazujemo, ampak lahko svoja dejanja spreminjamo, prilagajamo in izboljšujemo, da bi nato imela drugačen učinek in spremenila (naš) svet.

Gledališče proces gledanja vase intenzivira in pospešuje. Za nas razpira drug(ačen) pogled ne samo nase, ampak tudi na naše bližnje in na samo življenje. Spodbuja nas, da zasledujemo in dajemo moč resnici, da tvegamo in razpiramo nove, raznolike poglede na vse, kar nas obkroža. Gledališče nas tudi opominja, da nismo sami, saj svojo izkušnjo gledališkega dogodka ne delimo le z umetniki, ki nastopajo, temveč tudi s sogledalci. Kot je zapisal irski pisatelj, dramatik, umetnostni in literarni kritik, esejist in aforist Oscar Wilde:"Gledališče smatram kot največjo od vseh oblik umetnosti, saj je najbolj neposreden način, kako lahko človek z drugim deli občutek človečnosti." Oscar Wilde (1854- 1900)

V časih, ki so za in pred nami, se vse bolj kaže, kako zelo pomemben je občutek za lastno resnico. Do nje pa se najhitreje dokopljemo in jo začutimo, če in ko se obrnemo navznoter, vase. V upanju, da se nam boste (ponovno) pridružili in se obdarili s kakovostnim, raznolikim gledališkim programom tako za odrasle, kot tudi za otroke, vas prisrčno pozdravljam.

Selektorica gledališkega programa Avditorija Portorož-Portorose,
Yulia Roschina


Yulia Roschina, diplomirana gledališka in radijska režiserka, je svojo ustvarjalno pot začela na Primorskem. Po zaključenem študiju v Ljubljani in 15 letih uspešnega ustvarjanja v Sloveniji in tujini, se zdaj ponovno vrača v svoje okolje in ga bogati s pestro paleto svojih izkušenj na področju gledališke umetnosti.


⇒ ⇒KNJIŽICA z opisom abonmajskih predstav


GLEDALIŠKI ABONMA ZA ODRASLE 

SNG NOVA GORICA 
Edvard Albee: KDO SE BOJI VIRGINIJE WOOLF? 
(presunljiva zakonska drama)
Režija: Radoš Bolčina. Premiera: 14. 5. 2021.

MESTNO GLEDALIŠČE LJUBLJANSKO 
Nejc Gazvoda: TIH VDIH 
(komična drama)
Režija: Nejc Gazvoda. Premiera: 29.11. 2018.

SNG DRAMA MARIBOR
Christopher Durang: VANJA, SONJA, MAŠA IN ŠPIK 
(komedija)
Režija: Dino Mustafić. Premiera: 10.3. 2022.

MINI TEATER 
Petra Govc: ZGODBE S PANJSKIH KONČNIC
Po motivih istoimenske knjige L. Kovačiča
(gledališka pripoved)
Režija: Petra Govc. Premiera: 18.9. 2021.

AVTORSKI PROJEKT LARE JANKOVIČ
KOT JAZ - Posvečeno Édith Piaf
(glasbena monodrama)
Režija: Zijah A. Sokolović. Premiera: 2011.

SLOVENSKO MLADINSKO GLEDALIŠČE 
v koprodukciji z AGRFT in KUD KRIK
Brina Klampfer: PALOMA
(komedija)
Režija: Brina Klampfer. Premiera: 21.6.2020


MESTNO GLEDALIŠČE PTUJ 
Matjaž Latin: LUNAPARK KUGA
(kabaret)
Režija: Matjaž Latin. Premiera: 12.8. 2020.

Gledališki abonma je sestavila Yulia Roschina.
Cena gledališkega abonmaja: 84 €, študentje 42 €
Vpis gledališkega abonmaja: 1.- 23.9.2022 


ABONMAJČEK 2022/2023
GLEDALIŠKI ABONMA ZA OTROKE 

SLOVENSKO MLADINSKO GLEDALIŠČE 

v koprodukciji z zavodom Divja misel – Vodnikova domačija
RAZCUFANE ZGODBE 
Po zgodbah Petra Svetine
Režija: Maruša Kink.
Starost: 6+

LUTKOVNO GLEDALIŠČE LJUBLJANA 
TAJNO DRUŠTVO PGC
Režija: Marko Bulc.
Starost: 8+

LUTKOVNO GLEDALIŠČE LJUBLJANA 
ANGELI 
Ugledališčena poezija
Režija: Mala Kline.
Starost: 3+

LUTKOVNO GLEDALIŠČE LJUBLJANA
SAPRAMIŠKA 
Režija: Nace Simončič/Brane Vižintin. Starost: 3+

MINI TEATER 
OBISK ZA MEDVEDA 
Režija: Ivana Djilas.
Starost: 3+

MINI TEATER 
KAKEC - KAKČEVE DOGODIVŠČINE
Režija: Ivica Buljan.
Starost: 2+

Abonmajček je sestavila: Yulia Roschina.
Cena Abonmajčka: 36 €
Vpis Abonmajčka: 1.- 23.9.2022

 

Zmagovalki 41. festivala Melodije morja in sonca sta Anika Horvat in  Tinkara Kovač s skladbo Do roba in še čez

Avditorij Portorož – Portorose in Občina Piran v soorganizaciji z RTV Slovenijo so v soboto, 9. julija 2022, priredili 41. festival Melodije morja in sonca. V skoraj razprodanem Amfiteatru Avditorija Portorož sta veliko zmago slavili Anika Horvat in Tinkara Kovač. Prejeli sta tudi nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti, drugo nagrado strokovne žirije – nagrado Danila Kocjančiča za najbolj obetavno izvajalko, pa je prejela Ninnay za skladbo Nočem tja.

Voditelji festivala MMS 2022 so bili trije: Lorelli Flego, ki je naša zvezda stalnica, sta se na odru pridružila Iztok Gustinčič in Tomaž Klepač. Glasbenika in prekaljena radijska voditelja sta zasnovala in izvedla tudi šov program, ki je požel bučne aplavze. Prav tako izvrstno so igrali in peli člani festivalskega benda MMS pod vodstvom Tomija Purića. 
41. festival MMS je neposredno prenašala TV Slovenija na 1. Programu ter na Radiu Koper.

Festivalske nagrade in glasovanja
NAGRADI STROKOVNE ŽIRIJE Strokovno žirijo so sestavljali: Steffy - Štefica Graselli, predsednica, Zdenko Cotič in Patrik Greblo. »Imeli smo težko delo. Izvajalcev, ki so hkrati tudi avtorji je bilo veliko – ampak glede na to, da posebne nagrade za najboljšo izvedbo nimamo več, smo se odločili med debitanti izpostaviti najbolj obetavno izvajalko.«
Nagrado Danila Kocjančiča prejme Ninnay, za skladbo Nočem tja avtorjev Boruta Zadravca, Andraža Klepačarja in Ninnay.
Nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti prejme skladba Do roba in še čez v izvedbi Anike Horvat in Tinkare Kovač. Avtorji skladbe so Aleš Klinar in Leon Oblak.
GLASOVANJE RADIJSKIH POSTAJ Radio Slovenija - 1. program, Radio Koper, Radio Maribor in Radio Ognjišče so največ glasov dodelili skladbi Do roba in še čez avtorjev Aleša Klinarja in Leona Oblaka v izvedbi Anike Horvat in Tinkare Kovač.
TELEFONSKO GLASOVANJE Največ glasov preko »televotinga« je prejela skladba Zdaj je čas avtorjev Anje Rupel in Roka Lunačka v izvedbi Isaaca Palme.
GLASOVANJE OBČINSTVA V AMFITEATRU Novost letošnje edicije je bilo glasovanje občinstva z edinstveno QR kodo. Največ glasov občinstva je prejela skladba Do roba in še čez avtorjev Aleša Klinarja in Leona Oblaka v izvedbi Anike Horvat in Tinkare Kovač.
VELIKA NAGRADA MMS 2022 – zmagovalec festivala.
Velika nagrada MMS je seštevek glasov radijskih žirij, telefonskega glasovanja, glasovanja občinstva v Amfiteatru in strokovne žirije. Za skladbo Do roba in še čez avtorjev Aleša Klinarja in Leona Oblaka sta jo prejeli Anika Horvat in Tinkara Kovač.
Štetje glasov in spremljanje glasovanja je nadzirala notarka Mojca Tavčar Pasar.

Vsi nagrajenci so prejeli skulpturo festivala MMS, ki je unikatno delo mojstrov iz Steklarne Rogaška, cvetlični šopek aranžerskih mojstric iz Agrarie Koper ter brezplačne tečaje za voditelja čolna, ki jih je podarila  pomorska agencija Mare Optimum. Snemalne termine v Studiu Hendrix zagotavlja RTV center Koper-Capodistria.

Posebna zahvala gre pokroviteljem 41. festivala Melodije morja in sonca: Generali zavarovalnica, Turistično združenje Portorož, Vinakoper, KZ Agraria Koper, Lifeclass Hotels and spa, Surf - Eco shop, Steklarna Rogaška, Thalasso spa Lepa Vida, Okolje Piran, Mare Optimum, Maroccanoil, Studio Hendrix - Radio Koper, Europacific Logistic group, Obala nepremičnine ter za sofinanciranje Ministrstvu za kulturo RS.

Če za konec strnemo novosti letošnjega festivala:
- s strani strokovne komisije za izbor pohvaljena rast sodelovanja priznanih in priljubljenih imen slovenske glasbene scene (tako v neposredni vlogi izvajalcev in/ali avtorjev, kakor tudi v vlogi besedilo piscev ali aranžerjev ali avtorjev glasbe za druge, mlajše in manj uveljavljene izvajalce) ter vse boljša tehnična dovršenost prijavljenih posnetkov skladb, kar očitno kaže na profesionalen in spoštljiv odnos do lastnega dela in ne nazadnje tudi do festivala MMS samega;
- na festivalu smo slišali dve tekmovalni skladbi v italijanskem jeziku; 
- priredili smo dva predstavitvena večera – prvič v Občini Ankaran;
- povečali denarne nagrade, ki jih izplača organizator, Avditorij Portorož-Portorose (velika nagrada je znašala 2000 €+ 2000 € za snemanje videospota, kar je prispevek Turističnega združenja Portorož, po 1500 € pa strokovni nagradi);
- po lanski uvedbi digitalne prijave in glasovanj žirije smo letos glasovalni sistem nadgradili tudi za občinstvo na prizorišču, ki je nocoj lahko glasovalo s svojimi mobilnimi telefoni s pomočjo QR kode (sitem je razvilo podjetje NGN Media iz Kopra).

Uradni festivalski fotografi: Jadran Rusjan, Matjaž Kosmač, Aleš Rosa, tabela točkovanja RTV Slovenija.

Galerija

Novinarska konferenca za 44. Piranske glasbene večere in Jazz festival Piran/Portorož

Piran, 21.6.2021: Na svetovni dan glasbe, ki se po vsem svetu obeležuje danes, je Avditorij Portorož na novinarski konferenci predstavil dva glasbena festivala, ki ju v 50. letu delovanja prirejajo in vsebinsko snujejo v sodelovanju z umetniškima vodjema Metodom Tomcem in Branetom Rončelom. Eden najstarejših tovrstnih v našem prostoru, pa tudi širše v regiji, je mednarodni festival komorne glasbe Piranski glasbeni večeri. Ob četrtkih s pričetkom ob 21. uri bomo med 23. junijem in 4. avgustom 2022 na sedmih koncertih v Križnem hodniku Minoritskega samostana sv. Frančiška Asiškega v Piranu prisluhnili koncertantom iz Slovenije, Italije, Norveške, Francije in Češke. Drugi je Jazz festival Piran/Portorož, ki je nastal na pobudo piranskega župana Đenia Zadkovića, tudi sicer velikega ljubitelja glasbe, da bi Piran in Portorož znova postala prizorišče velikih, evropskih in svetovnih glasbenih dogodkov.

Podrobneje o vsebini:  SZJ Avditorij Portorož predstavil Piranske glasbene večere in Jazz festival Piran Portorož.docx 

Programska knjižica slo-ita-angl

- Avtor fotografij: Jadran Rusjan.

 

 

Galerija

SZJ: Novosti festivala MMS 2022 in seznanitev z vrstnim redom nastopa tekmovalcev 9. julija

Portorož, 8. junija 2022: včeraj, torek 7. junija, smo organizatorji festivala Melodije morja in sonca v Restavraciji Marina Portorož predstavili novosti in nadgradnjo letošnje edicije, izbrane nastopajoče in jih seznanili z zaporedno številko nastopa 9. julija v Amfiteatru.

Matej Knep, predstojnik urada za družbene dejavnosti na Občini Piran je izpostavil, da so »živa glasba in živa glasbena spremljava, sodelovanje strokovne javnosti, radijskih postaj in seveda gledalk in gledalcev za televizijskimi sprejemniki ter občinstva v Amfiteatru pri končnem izboru zmagovalcev, samo nekatere lastnosti festivala, ki prispevajo k njegovi kakovosti in posledično priljubljenosti.  Seveda nič od tega ne bi bilo mogoče brez velikega angažmaja Avditorija Portorož ter odličnega sodelovanja z RTV Slovenija /…/ ter dodal, da »Usoda festivalskih skladb ni odvisna samo od nastopa na festivalu, temveč predvsem od angažmaja izvajalcev in njihove ustvarjalnosti, pri čemer pa jim celotna festivalska ekipa stoji ob strani.«

Borut Bažec, v. d. direktorja Avditorija Portorož – Portorose, je izpostavil ključne novosti: za glasovanje  občinstva v Amfiteatru smo nadgradili sodelovanje s podjetjem NGN Media iz Kopra in zasnovali poseben sistem, v katerega vstopimo s pomočjo telefona in enkratne QR kode, ki jo bodo obiskovalci prejeli ob vstopu na prizorišče.

Strokovna žirija bo letos podelila dve nagradi: za najboljšo skladbo v celoti in nagrado Danila Kocjančiča za obetavnega izvajalca oziroma avtorja; v kolikor bodo člani strokovne žirije presodili, da so na festivalu posebej izstopajoča besedila ali glasba, lahko podelijo še nagrado za najboljše besedilo in najboljšo glasbo. Sicer pa v glasovanju za Veliko nagrado festivala MMS enakovredno sodelujejo: javnost s telefonskim glasovanjem (prek stacionarnih in prek mobilnih telefonov), občinstvo v Avditoriju (preko individualne QR kode), žirija radijskih postaj ter strokovna žirija.

Predstavitvena večera festivala MMS bosta dva: poleg portoroškega 5. julija na Trgu Prekomorskih brigad (ploščadi), po novem tudi v Občini Ankaran, na ploščadi na plaži v Valdoltri 6. julija. Za obiskovalce brezplačna koncerta sta namenjena druženju in spoznavanju s tekmovalci – glasbeniki in festivalskim bendom, katerega vodja je Tomi Purič, ter ne nazadnje predstavitev enkratnega festivalskega dogajanja izven Portoroža. Na obeh prizoriščih bo možno kupiti vstopnice za ogled festivala v Amfiteatru, cena je 23 EUR.

Voditelji festivala MMS 2022 bodo trije. Lorelli Flego, ki je naša zvezda stalnica, se bosta na odru pridružila Iztok Gustinčič in Tomaž Klepač, tudi sama glasbenika in prekaljena radijska voditelja,  ki obljubljata tudi nadvse zanimiv šov program.

Vanja Vardjan, odg. urednik razvedrilnega programa TV Slovenija, je prav vse prisotne razveselil z novico o dolgoročnem sodelovanju in podpori festivalu MMS s strani RTV Slovenija. 

Predsednik strokovne komisije za izbor skladb, Andrea F, je že ob objavi izbranih tekmovalcev povedal, da sta letos izredno pozitivna dva trenda: rast sodelovanja priznanih in priljubljenih imen slovenske glasbene scene (tako v neposredni vlogi izvajalcev in/ali avtorjev, kakor tudi v vlogi besedilo piscev ali aranžerjev ali avtorjev glasbe za druge, mlajše in manj uveljavljene izvajalce) ter vse boljša tehnična dovršenost prijavljenih posnetkov skladb, kar očitno kaže na profesionalen in spoštljiv odnos do lastnega dela in ne nazadnje tudi do festivala MMS samega. Včeraj jim je še enkrat zaželel srečno, sproščeno in zabavno delo.

9. julija 2022 bodo v Amfiteatru Avditorija Portorož za Veliko nagrado MMS ter nagrade strokovne žirije tekmovali glasbeniki po naslednjem vrstnem redu:

 1. Anika Horvat in Tinkara Kovač: Do roba in še čez
 2. Isaac Palma: Zdaj je čas
 3. Tosca Beat: Colori della natura
 4. San Di Ego: Človek mora imeti sanje
 5. Nina Lampret: Modrina
 6. Moya: Luna
 7. Nuša Derenda: Valček
 8. Radar: Moje meje
 9. Ninnay: Nočem tja
 10. BosaZnova: Želje
 11. Žiga Jan: V laseh polno imaš soli
 12. Mia Guček: Adrenalin

Vabljeni vsi, da jih jih podprete v živo iz Amfiteatra ali prek neposrednega prenosa na prvem programu Televizije Slovenija. (konec)

- Uradne festivalske fotografije: Matjaž Kosmač in Aleš Rosa za Avditorij Portorož-Portorose.

 

Galerija

Razpis za prosto delovno mesto

Medse vabimo nove sodelavce, zaposlimo glavnega računovodjo.

Opis del in nalog:
samostojno vodenje finančnega knjigovodstva in vseh ostalih knjigovodskih evidenc, vodenje predpisanih in pomožnih knjig za evidentiranje finančnih dogodkov, obračunavanje prihodkov in odhodkov po stroškovnih mestih in nosilcih, izdelava periodičnega in zaključnega računa in računovodskih poročil, finančno načrtovanje, skrb za statistiko in arhiviranje dokumentov, priprava notranjih aktov povezanih s financami, analiza finančnega poslovanja, dela po nalogu nadrejenega.

Izobrazba: visokošolska 1. stopnje, visokošolska strokovna (prejšnja) ipd.
Delovne izkušnje: 3 leta
Trajanje zaposlitve: nedoločen čas
Poskusno delo: ni zahtevano

Način prijave kandidata:
kandidati naj pošljejo vlogo po e-pošti na tajnistvo@avditorij.si ali po pošti na naslov AVDITORIJ PORTOROŽ – PORTOROSE, Senčna pot 8 A, 6330 Portorož.

Rok za prijavo je 19.3.2022.

Voščilnica 2022

Spoštovani obiskovalci,

ob izteku leta se vam najlepše zahvaljujemo za izkazano zaupanje in obisk prireditev. Z željo, da bi se tudi v prihajajočem letu 2022 čim večkrat srečevali, vam želimo lepe božično-novoletne praznike.

Nakup vstopnic z BON21

Spoštovani,

od 19. julija 2021 lahko pri nas unovčite BON21 za nakup vstopnic. Najnižji možni znesek je 20 €. Nakup z bonom ni možen na dan prireditve (le v predprodaji).

Obrazci:

Dobite pri ponudniku ali natisnete doma:
Potrditev unovčitve bona: Priloga_1_BON_21.docxIT_Priloga_1_BON_21.docx

Izpolnite doma in izročite ob prihodu k ponudniku:
Pooblastilo tretji osebi za unovčitev bona (npr. otrok letuje s sosedom): Priloga_2_BON, IT_Priloga_2_BON_21.docx
Izjava o prenosu bona (npr. babica podari bon vnuku):  Priloga_3_BON_21.docx_21.docxIT_Priloga_3_BON_21.docx

Podrobnejše informacije o BON21: https://www.fu.gov.si/drugo/posebna_podrocja/turisticni_bon_in_bon21/

Zmagovalka 40. festivala Melodije morja in sonca je Tatjana Mihelj

Avditorij Portorož – Portorose in Občina Piran v soorganizaciji z RTV Slovenijo so v soboto, 10. julija 2021, v Amfiteatru Avditorija Portorož priredili 40. festival Melodije morja in sonca. Po letu dni premora in sprostitvah zaradi epidemije covida -19 si je festival v živo ogledalo več kot tisoč gledalcev, televizijski neposredni prenos prireditve pa je tudi dosegel visok delež gledanosti.

NAGRADE STROKOVNE ŽIRIJE
Strokovno žirijo so sestavljali: Pavle Plahutnik (predsednik), Simona Moličnik, Igor Misdaris, Tinkara Kovač in Dajana Makovec. Izglasovali so:
- nagrado strokovne žirije za glasbo prejmejo: ŽIGA PIRNAT, ANDRAŽ GLIHA in ŽELJKO MLADENOVIĆ za skladbo Ples v dežju Tatjane Mihelj. Prejeli so denarno nagrado Avditorija Portorož - Portorose v višini 500 € bruto, skulpturo festivala MMS, ki je unikatno delo mojstrov v Steklarni Rogaška, cvetlični aranžma, ki so ga pripravile cvetličarske mojstrice Agrarie Koper in izdelek Steklarne Rogaška.
- nagrado strokovne žirije za besedilo prejme: ŽIGA PIRNAT za skladbo Ples v dežju Tatjane Mihelj. Prejel je denarno nagrado Avditorija Portorož - Portorose v višini 500 € bruto, skulpturo festivala MMS, ki je unikatno delo mojstrov v Steklarni Rogaška, cvetlični aranžma, ki so ga pripravile cvetličarske mojstrice Agrarie Koper in izdelek Steklarne Rogaška.
- nagrado strokovne žirije za izvedbo prejme: TATJANA MIHELJ s skladbo Ples v dežju. Prejela je denarno nagrado Avditorija Portorož - Portorose v višini 500 € bruto, skulpturo festivala MMS, ki je unikatno delo mojstrov v Steklarni Rogaška, cvetlični aranžma, ki so ga pripravile cvetličarske mojstrice Agrarie Koper in darilni Bon Thalasso spa Lepa Vida.
- nagrado Danila Kocjančiča za obetavnega avtorja ali izvajalca prejme: SAŠA LEŠNJEK s skladbo Kaj bi svet brez upanja. Prejela je denarno nagrado Avditorija Portorož - Portorose v višini 500 € bruto, skulpturo festivala MMS, ki je unikatno delo mojstrov v Steklarni Rogaška, cvetlični aranžma, ki so ga pripravile cvetličarske mojstrice Agrarie Koper in snemalni termin v studiu Hendrix Regionalnega RTV Centra Koper – Capodistria.

Nagrade strokovne žirije je podelil predsednik Pavle Plahutnik. Za avtorje pesmi Tatjane Mihelj, ki so bili odsotni, je nagrade prevzela Tatjana Mihelj.

GLASOVANJE RADIJSKIH POSTAJ
Glasovalo je deset radijskih postaj: Radio Slovenija - 1. program, Radio Koper, Radio Celje, Radio Maribor, Radio Murski val, Radio Sora, Radio Primorski val, Radio Ognjišče, Sraka international, Univox. Največ glasov je prejela EVA BOTO s skladbo Kdo ti bo dušo dal, avtorjev  Eva Boto (glasba), Jan Plestenjak (besedilo) in Žan Serčič (priredba).

TELEFONSKO GLASOVANJE
Največ glasov je prejela EVA BOTO s skladbo Kdo ti bo dušo dal, avtorjev Eva Boto (glasba), Jan Plestenjak (besedilo) in Žan Serčič (priredba).

VELIKA NAGRADA MMS 2021 – zmagovalec festivala
Velika nagrada MMS je seštevek glasov radijskih žirij, telefonskega glasovanja in strokovne žirije. Po seštevku glasov strokovne žirije, telefonskega glasovanja in izbranih radijskih postaj sta imeli Tatjana Mihelj in Eva Boto enako število točk, 27. Pravila določajo, da v primeru istega števila točk zmaga tisti, ki mu je več točk podelila strokovna žirija. Tako je zmagovalka 40. festivala MMS Tatjana Mihelj s skladbo Ples v dežju. Avtorji zmagovalne skladbe: Žiga Pirnat, Andraž Gliha in Željko Mladenović (glasba in priredba), Žiga Pirnat (besedilo). Velika nagrada MMS se sestoji iz: skulpture festivala MMS, ki je unikatno delo mojstrov v Steklarni Rogaška, cvetličnega aranžmaja, ki so ga pripravile cvetličarske mojstrice Agrarie Koper, denarne nagrade Avditorija Portorož -Portorose v višini 1000 € bruto in 2000 € bruto za pokrivanje stroškov snemanja videospota, ki jih prispeva Turistično združenje Portorož. Nagrade sta zmagovalki predala župan občine Piran Đenio Zadković in generalni direktor RTV Andrej Grah Whatmough.


Štetje glasov in spremljanje glasovanja je nadzirala notarka Mojca Tavčar Pasar. 

Prireditev sta letos že desetič skupaj povezovala Lorella Flego in Mario Galunič.
Na odru je tekmovalce v živo spremljal festivalski bend pod vodstvom Tomija Puriča. V šov programu je nastopil Lado Bizovičar, ki je mojstrsko v venček povezal in odpel najbolj priljubljene melodije preteklih festivalov MMS. Festival je sklenil ognjemet v Portorožu, ki ga je za 40 let festivala sestavljalo 40 različnih svetlobnih efektov.
Za vse, ki si prireditve niso ogledali v živo iz Amfiteatra, so lahko festival MMS spremljali v neposrednem prenosu od 21. ure dalje na 1. programu Televizije Slovenija, 1. programu Radia Slovenija, Radiu Koper, Radiu Maribor in MMC RTV.

Digitalni festivalski album Melodije morja in sonca 2021 je že naprodaj. ZKP RTV Slovenija je na dan 40. festivala Melodije morja in sonca izdala festivalski album, na katerem so vse tekmovalne skladbe s festivala, dodana pa je tudi skladba Bodi z mano do konca, s katero je Tinkara Kovač slavila na zadnjem festivalu Melodije morja in sonca. Album je na voljo na svetovnih spletnih platformah in v spletni prodajalni ZKP RTV Slovenija na spletnem naslovu www.zkp.rtvslo.si.

Za finančno podporo pri izvedbi letošnjega festivala se zahvaljujemo pokroviteljem: Generali, Vinakoper, Turistično združenje Portorož, KZ Agraria Koper, Lifeclass Hotels and spa, Hotel Marko, Surf Eco shop, Rogaška, Radio Koper, Thalasso spa Lepa Vida, Novatel, Slovenska postelja, Okolje Piran.

Uradni festivalski fotografi: Jadran Rusjan, Matjaž Kosmač, Rosa Aleš.
Fotografije v spodnji galeriji: Aleš Rosa, Jadran Rusjan.

Galerija

Predstavitveni večer 40. festivala MMS

Predstavitveni večer nastopajočih na 40. festivalu Melodije morja in sonca je bil sinoči v Portorožu, na Trgu Prekomorskih brigad. Z največjimi uspešnicami festivala so ob spremljavi festivalskega benda nastopili: 

Nasmeh poletnih dni - Rok Ferengja in Erosi
Tople julijske noči - Platana
Amerika - Tomaž Hostnik
Še si tu - Eva Boto
Anita ni nikoli - Gal Gjurin in Manca Fekonja
Lahko noč, Piran - Saša Lešnjek
Sem takšen, ker sem živ - Gedore
Solinar - Sebastian
Hotel Modro nebo - Franco Ceroici / Teo Collori
Ko mene več ne bo - Tatjana Mihelj
Nekaj med nama - Samuel Lucas 
Sen znala jes - Boštjan Pertinač

Večer je povezovala Adrijana Krajnc Vasovič. 

Fotografije: Matjaž Kosmač.
Organizatorja: Turistično združenje Portorož, Avditorij Portorož – Portorose.

 

Galerija

S 1.7.2021 spremenjen transakcijski račun Avditorija Portorož-Portorose

Obveščamo poslovne partnerje, da se bo z dnem 1.7.2021, zaradi prenosa podračunov iz EZR posameznih  proračunskih uporabnikov na EZR države, spremenila številka našega transakcijskega računa. Uprava za javna plačila RS ne omogoča prehodnega obdobja, zato vas vljudno prosimo, da plačila in poslane e-račune od vključno 1.7.2021 nakažete/pošljete na SI56 0110 0600 8346 388.

Hvala in lep pozdrav.

                                                                                                

 

Obvestilo o spremembi transakcijskega računa Avditorija Portorož-Portorose

POMEMBNO OBVESTILO STRANKAM IN POSLOVNIM PARTNERJEM

 

Obvestilo o spremembi transakcijskega računa Avditorija Portorož-Portorose

 

Obveščamo vas, da se bo z dnem 1.7.2021, zaradi prenosa podračunov iz EZR posameznih  proračunskih uporabnikov na EZR države, spremenila številka našega transakcijskega računa.

 

Uprava za javna plačila RS ne omogoča prehodnega obdobja, zato vas vljudno prosimo, da:

 • Plačila in poslane e-račune do vključno 30.06.2021 nakažete/pošljete na

SI56 0129 0603 0358 988

 • Plačila in poslane e-račune od vključno 1.7.2021 nakažete/pošljete na

SI56 0110 0600 8346 388

 

Lepo pozdravljeni.

 

                                                                                                 Avditorija Portorož – Portorose

                                                                                                   Borut Bažec, v.d. direktorja