Novice

Morje zimskih doživetij

V Portorož, Piran in Lucijo se vračajo dogodki, ki bodo z izjemnim decembrskim programom Morje zimskih doživetij vrnili življenje v naše kraje. Skupni trud Občine Piran, Turističnega združenja Portorož, Okolja Piran in Avditorija Portorož bo ustvaril pravi decembrski spektakel.

⇒ Programska_knjizica_Morje_zimskih_dozivetij


Začetek Morja zimskih doživetij, označen s prižigom lučk in koncertom BQL, bo potekal 1. decembra v parku hotela Kempinski Palace Portorož, hkrati pa se odpira največje pokrito drsališče ob morju v nekdanjem skladišču soli Grando. Obiskovalce čaka čarobnost prazničnega obdobja z Božičkovim nabiralnikom, vodeno šolo drsanja in pravljičnim vlakcem, ki bo povezoval Lucijo in Piran.

Tradiconalni božično-novoletni sejem v parku hotela Kempinski Palace ponuja Vse sladkosti življenja ob glasbi v živo. Avditorij Portorož in Gledališče Tartini Piran bosta gostila bogat decembrski spored z raznolikimi dogodki, vključno s koncerti, baletom, lutkovno predstavo in gospelom. Silvestrovanje na Tartinijevem trgu bo glasbeno obarvano s skupino Booom! in Samuelom Lucasom.

Novo leto se bo začelo s tradicionalnim novoletnim skokom v morje na portoroški plaži, ognjemetom ter koncertom z Alexio 1. januarja 2024. Praznično obdobje se bo zaključilo 6. januarja s koncertom presenečenja, ki bo prinesel dodatno vzdušje in veselje v novo leto.

Posebna pozornost je namenjena najmlajšim, ki se lahko srečajo z Miklavžem, Božičkom in Dedkom Mrazom, sprehajajo skozi pravljično deželo ter se vozijo s pravljičnim vlakcem od Lucije do Pirana. Organiziranih je kar 9 otroških predstav, da bodo tudi najmlajši uživali v decembrskem vzdušju.

Župan Občine Piran, Andrej Korenika, je na današnji tiskovni konferenci poudaril: »Ključna beseda Morja zimskih doživetij je druženje, ki bo pričaralo nepozaben december in pravi utrip tega čarobnega časa. Vabimo vas, da se nam pridružite, ustvarite spomine in doživite magičnost praznikov v občini Piran. Ne zamudite priložnosti za nova zimska doživetja ob morju, nova poznanstva in nova prijateljstva v tem prazničnem mesecu!«

Direktorica Turističnega združenja mag. Patricija Gržinič je dodala: »Decembrski dogodki so izrednega pomena za občino Piran, saj na destinacijo privabijo goste izven glavne turistične sezone. S povezovanjem ponudnikov v sklopu meseca penin in jubilejnim 10. Festivalom penin pa izpostavljamo izreden pomen gastronomije kot celoletnega turističnega produkta.«

»Po prazničnem vzdušju se bo decembra odslej razlegala čarobnost tudi na tržnici Lucija. Od marca letos je ta prekrita s streho, a že v fazi načrtovanja postavitve čudovite pergole smo imeli vizijo dolgoročne preobrazbe. Naš cilj je ustvariti večnamenski prostor, ki bo gostil raznolike tematske dogodke. Dogodek smo poimenovali "Veseli december na tržnici Lucija", pri čemer se osredotočamo na obogatitev ponudbe s kulinaričnimi in zabavnimi vsebinami.« je izpostavil direktor Okolja Piran, mag. Nest Dulai. Praznično vzdušje bo zaživelo v soboto, 9. 12., s praznovanjem Sv. Lucije, ki ga organizira Krajevna skupnost Lucija. Dogajanje se bo nato odvijalo vsako soboto do konca leta, ustvarjajoč nepozabne trenutke in dodajajoč pridih praznične radosti.

Direktor Avditorija Borut Bažec je na današnji novinarski konferenci napovedal: »Naslednje leto beležimo 200. obletnico skladišča soli Grando v Portorožu, zgrajenega v začetku 19. stoletja. Avgusta letos je Avditorij Portorož postal upravitelj Granda, ki bo gostil predpraznične in praznične decembrske prireditve. Na 3762 m2 bomo gostili največje pokrito drsališče ob morju (60x10m) ter pestro zabavno kulturno in sejemsko kulinarično ponudbo za vse generacije. V Avditoriju, Gledališču Tartini Piran in Mediadomu Pyrhani pa vas čaka več kot 20 različnih vsebin, vključno s plesnimi nastopi, božičnimi predstavami, komedijami in koncerti z izjemnimi izvajalci, kot so Severa Gjurin, Etienne, gospel Mount unity choir iz ZDA ter številni drugi.«

Novinarsko konferenco je zaključil podžupan Občine Piran Christian Poletti s številnimi podrobnostmi bogatega decembrskega programa.
Vabimo vas, da se pridružite temu čarobnemu decembru in januarju, kjer lahko doživite nepozabno Morje zimskih doživetij v občini Piran!

Galerija

Vabilo k oddaji ponudb za najem začasnih prodajnih mest na božično-novoletnem sejmu v Grandu Portorož

Datum objave: 18.10.2023

Oddaja začasnih prodajnih mest – hišk na »Božično – novoletnem sejmu« v nekdanjem skladišču soli Grando, Portorož, od 1.12.2023 do 7.1.2024. 

1. IME IN SEDEŽ IZVAJALCA: 
Avditorij Portorož – Portorož, Senčna pot 8a, 6320 Portorož. 
Za izbor ponudnikov je bila s sklepom direktorja Avditorija Portorož – Portorose z dne 17.10.2023 imenovana komisija.

2. PREDMET ODDAJE: 
- hiške za gostinsko ponudbo
- hiške za raznovrstno prodajno blago

3. ZNESEK UPORABNINE:
– za ponudnike specializirane gostinske ponudbe  1.200 EUR brez DDV
– za ostale ponudnike  520 EUR brez DDV

Prijavnica in pogoji sodelovanja so del povabila.
⇒ ⇒ ⇒ Obrazec:  Prijavnica s pogoji za najem začasnih prodajnih mest v GRANDU decembra 2023.doc

4. PRIJAVE sprejemamo najkasneje do petka, 10.11.2023: 
pošljite sken izpolnjene in podpisane prijavnice na e-mail info@avditorij.si ali osebno dostavite v tajništvo Avditorija Portorož – Portorose, Senčna pot 8 A, 6320 Portorož - Portorose (delovni čas 8.00 – 15.00).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Torkovi koncerti v Rožnem vrtu

Rožni vrt v Portorožu bo tudi letos osrednje prizorišče za torkove glasbene večere. Koncerti se bodo začeli 11. julija in nadaljevali do konca avgusta. Kot vsako leto je tudi letošnji glasbeni izbor stilsko raznolik, saj bomo ponudili izvajalce od manjših jazzovskih zasedb do big banda, od popularne glasbe do country-ja in od rokabilija pa vse do funka.

Na osmih, za obiskovalce brezplačnih koncertih, bodo nastopili:

11.7.: Ajda Stina Turek Band
18.7.: En Big Band
25.7.: DM's PowerRhodes Trio
1.8.:  The Riverbend
8.8.:  Lea Sirk Acoustic
15.8.: ŠKVER Festival
22.8.: Pussy Wagon
29.8.: DM's ReUnion & TP's #balkanjazz Group

Novost letošnjih glasbenih večerov na Rožnem vrtu je degustacija vin s predstavitvijo lokalnih vinarjev.
Vabljeni na Rožni vrt v Portorož vsak torek julija in avgusta, vstopnine ne bo.

Zmagovalec 42. festivala MMS je Gregor Ravnik s skladbo Torek

Portorož, 9. julija 2023
SPOROČILO ZA JAVNOST

ZMAGOVALEC 42. FESTIVALA MELODIJE MORJA IN SONCA JE GREGOR RAVNIK s SKLADBO TOREK

Avditorij Portorož – Portorose in Občina Piran v soorganizaciji z RTV Slovenijo so v soboto, 8. julija 2023, priredili 42. festival Melodije morja in sonca.  Veliko zmago je slavil Gregor Ravnik s skladbo Torek avtorjev Marko Hrvatin in Mitja Bobič (glasba), Gregor Ravnik (besedilo) ter Marko Hrvatin in  Mitja Bobič (aranžma).

Kot veleva festivalska tradicija se je vse skupaj začelo z lansko zmagovalno skladbo Do roba in še čez. Pesem sta odpeli zmagovalki MMS 2022, Anika Horvat in Tinkara Kovač. Sledilo je 14 tekmovalnih skladb, ki so jih predstavili tako znani obrazi iz sveta popularne glasbe kot tudi nekateri glasbeni novinci: kot prvi je nastopil glasbenik in televizijec Simon Vadnjal s skladbo Prizma, sledili so  Saša Lešnjek – Tipi z jeepi, BosaZnova – Običajen par, Marijan Novina – Zgodba ribiča, RiNA – Ko dan zaspi, Žigan Kranjčan in Teo Collori – Jadra, Stela Sofia – Sebe daj, Bomb Shell – Potujem, Alya Elouissi – Valovim, Booom! – Portoroško sonce, Annia – Na pol poti, Boštjan Velkavrh – Za druge in zase, Ani Frece & Hotel za srečo – Razvajenka in za konec še Gregor Ravnik s skladbo Torek.

Skozi vroč poletni večer sta nas popeljali priljubljeni televizijski voditeljici Lorella Flego in Bernarda Žarn. S šaljivimi vložki sta se jima pridružila še Iztok Gustinčič in Tomaž Klepač. Čustveno nabit je bil revijski program, posvečen velikanoma slovenske zabavne glasbe in našega festivala, Danilu Kocjančiču in Enzu Hrovatinu. Z venčkom melodij so ga skupaj izvedli Lea Sirk, Eva Boto, Slavko Ivančić in Tulio Furlanič.

FESTIVALSKE NAGRADE

NAGRADE STROKOVNE ŽIRIJE
»Člani strokovne žirije nismo imeli lahkega dela, smo pa bili enotni, da je bila konkurenca različnih žanrov zanimiva in strnjena. Pozorni smo bili na nastop kot celoto, na umetniško, estetsko, vokalno izvedbo, pa kakovost besedila in glasbeno izražanje. Spodbudno je bilo videti toliko mladih talentov tako na odru kot v avtorskih ekipah. Predvsem pa nas veseli, da so se festivala udeležili tudi uveljavljeni avtorji, glasbeniki ter besedilopisci in besedilopiske.«

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali Helena Blagne, glasbenica, predstavnica Avditorija Portorož-Portorose, Mojca Menart, Založba RTV Slovenija - Založba kakovostnih programov, predstavnica RTV Slovenija, in Christian Poletti, podžupan Občine Piran, predstavnik lastnika blagovne znamke MMS, je podelila tri nagrade:

- nagrado Danila Kocjančiča za najobetavnejšega izvajalca je prejela skupina Booom! za izvedbo skladbe Portoroško sonce;
- nagrado strokovne žirije za najboljše besedilo je prejel Matjaž Romih za skladbo Običajen par v izvedbi BosaZnova;  
- nagrado strokovne žirije za najboljšo glasbo so prejeli Petra Zore in Bomb Shell za skladbo Potujem v izvedbi Bomb Shell.

GLASOVANJE RADIJSKIH POSTAJ
Radijske postaje, ki so sodelovale kot radijska žirija pri ocenjevanju za Veliko nagrado MMS 2023, so: Radio Maribor, Radio Koper, Val 202, Rai – Radio Trst A, Radio Rogla, Radio Ognjišče, Radio Capris, Radio Univox, Murski val, Radio Sraka, Radio 94 in Primorski val. Največ glasov so dodelili skladbi Portoroško sonce skupine Booom! avtorjev glasbe in besedila: Luka Cvetičanin, Matevž Derenda in Patrik Mrak, aranžma je napisal Patrik Mrak.

TELEFONSKO GLASOVANJE
Največ glasov preko »televotinga« je prejela skladba Torek Gregorja Ravnika.

GLASOVANJE OBČINSTVA V AMFITEATRU
Glasovanje občinstva je potekalo preko edinstvene QR kode. Največ glasov občinstva je prejela skladba Portoroško sonce skupine Booom!.

Festivalske nagrade
Nagrada Danila Kocjančiča: denarna nagrada v višini 1.500,00 € bruto in praktična nagrada, snemalni dan v Studiu Hendrix RTV centra Koper Capodistria (podelila jo je predstavnica strokovne žirije Helena Blagne).
Nagrada za najboljše besedilo - avtor besedila prejme denarno nagrado v višini 1.000 € bruto in vikend paket v hotelu Kempinski Palace v Portorožu (podelila jo je predstavnica strokovne žirije Helena Blagne).
Nagrada za najboljšo glasbo - avtor glasbe prejme denarno nagrado v višini 1.000 € bruto in vikend paket v Cliff spa Belvedere hotelu v Izoli (podelila jo je predstavnica strokovne žirije Helena Blagne).
Velika nagrada MMS – izvajalec skladbe prejme denarno nagrado v višini 1.000 € bruto, kritje stroškov snemanja videospota v višini 2.000 € bruto, ki ga krije Turistično združenje Portorož, in praktično nagrado v višini 1.000 € za koriščenje storitev  v Vili Fabiani v Štanjelu (podelil jo je župan občine Piran Andrej Korenika).

Vsi nagrajenci so prejeli skulpturo festivala MMS, ki je unikatno delo mojstrov iz Steklarne Rogaška in cvetlični šopek aranžerskih mojstric iz Agrarie Koper.

Štetje glasov in spremljanje glasovanja je nadzirala notarka Mojca Tavčar Pasar. 

Pomembno vlogo pri ustvarjanju glasbene kulise festivala ima tudi MMS bend, ki se je znova izkazal. Izkušeni profesionalni glasbeniki: Tomi Purič (vodja, bobni), Sara Lamprečnik, Lucija Marčič, Žiga Rustja (spremljevalni vokali), Marko Hrvatin, Janez Skaza (kitare), Aleš Ogrin (klaviature), Giovanni Toffoloni (bas kitara) in Goran Moskovski (tolkala) beležijo letos natanko 10 let sodelovanja na MMS-u. Sprva je bend v živo nastopal le v šov programu, od leta 2013 pa spremlja prav vse nastopajoče na festivalu.

Prenos festivala je bil na TV SLO 1, Prvem programu Radia Slovenija, Radiu Koper, Radiu Maribor in na spletni strani www.rtvslo.si.

Po razglasitvi so zmagovalci festivala razrezali torto, ki je kreacija Mete Kocjančič (»Supermetke«, hčerke Danila Kocjančiča) in ekipe slaščičark Cafe Centrala iz hotelov Lifeclass. Torta je sestavljena iz prvovrstnih naravnih sestavin - bogatega čokoladnega biskvita brez moke, za svežino je dodana domača marmelada iz gozdnih sadežev. Torto bo možno okušati  v portoroški kavarni Cafe Central.

Posebna zahvala gre pokroviteljem 42. festivala Melodije morja in sonca: Generali zavarovalnica, Turistično združenje Portorož, Vinakoper, KZ Agraria Koper, Radenska, Lifeclass Hotels and spa, Surf - Eco shop, Steklarna Rogaška, Okolje Piran, Studio Hendrix - Radio Koper, Kempinski palace Portorož, Villa Fabiani, Belvedere hoteli in turizem d.o.o.,Mlinotest, Curaprox, Nutrino lab, Swisspearl Slovenija, Tehnomarket d.o.o., Zigante tartufi, La Popsi.

Uradna festivalska fotografa: Aleš Rosa, Jadran Rusjan. 

Vabljeni k ogledu posnetkov festivala tudi na Youtube kanalu @Melodijemorjainsonca

 

 

 

Galerija

Novinarska konferenca 42. festivala MMS: Vrstni red nastopajočih, štirje voditelji ter poklon Danilu Kocjančiču in Enzu Hrovatinu

Na dopoldanski novinarski konferenci je organizator, Avditorij Portorož-Portorose, predstavil 14 nastopajočih na letošnjem festivalu in skupaj z njimi razkril zaporedne številke nastopa 8. julija ob 21.00 v Amfiteatru. Glasbenikom je dobrodošlico v piranski občini izrekel podžupan Občine Piran Christian Poletti, jim zaželel uspešen nastop in poudaril, da je lastnica blagovne znamke festival MMS ponosna na 42. edicijo najpomembnejšega festivala zabavne glasbe v Sloveniji.

V. d. direktor Avditorija Portorož Borut Bažec je naštel novosti – izboljšave festivala: povečano število skladb na festivalu, iz 12 na 14, daljši čas glasovanja občinstva v Amfiteatru preko QR kode – začelo se bo ob prvem nastopu tekmovalcev in zaključilo sočasno z zaključkom televotinga; žirija radijskih postaj bo številčnejša, do 15 sodelujočih je predvidenih.

Predsednik strokovne komisije za izbor, Alesh Maatko je poudaril, da je imela komisija zahtevno delo, zaželel glasbenikom čim več izvirnosti in profesionalnosti, kar je podčrtal tudi vodja MMS benda, Tomi Purič.
In ker bo ravno v tednu festivala začetek vrhunca poletne sezone, pripravljamo v torek in sredo, 4. in 5. julija, predstavitvena večera MMS: prvi bo v restavraciji Al Mulin na Serminu pri Kopru, drugi na Trgu Prekomorskih brigad v Portorožu ob 21. uri, nastopili bodo vsi izvajalci festivala v spremstvu 9-članskega benda MMS, ki ga vodi Tomi Purič. Oba večera sta za obiskovalce-poslušalce brezplačna, tu bodo lahko tudi kupili vstopnice za glavni večer.

Voditeljici festivala bosta Lorella Flego in Bernarda Žarn, so-voditelja pa Iztok Gustinčič in Tomaž Klepač. Po tem, ko bomo slišali in videli nastop vseh 14 nastopajočih, bo sledil revijski program, ki bo letos posvečen Danilu Kocjančiču in Enzu Hrovatinu, izvedli pa ga bodo Lea Sirk, Eva Boto, Slavko Ivančić in Tulio Furlanič.
Nagrade festivala MMS so: velika nagrada MMS in nagrade strokovne žirije - za najboljšo glasbo, najboljše besedilo in nagrada Danila Kocjančiča za obetavnega izvajalca oziroma avtorja. V glasovanju za veliko nagrado MMS enakovredno sodelujejo: javnost s telefonskim glasovanjem, občinstvo v Amfiteatru, žirija radijskih postaj in strokovna žirija.  Naj spomnimo, lani sta jo prejeli Tinkara Kovač in Anika Horvat, ki bosta otvorili festival. 

Vabljeni na ogled festivala MMS v živo ali v neposrednem prenosu na TV Slovenija ob 21. uri.

Zap. št. nastopa

Izvajalec, skladba

Avtor glasbe

Avtor besedila

Avtor aranžmaja

 1.

SIMON VADNJAL - PRIZMA

Kevin Koradin

Drago Mislej Mef

Kevin Koradin

 2.

SAšA LEšNJEK -
TIPI Z JEEPI

Barbara Pešut

Barbara Pešut

Robert Pešut, Aleksander Pešut

 3.

BOSAZNOVA -
OBIčAJEN PAR

Matjaž Romih

Matjaž Romih

Matjaž Romih

 4.

MARIJAN NOVINA  - ZGODBA RIBIčA

Marijan Novina

Marijan Novina

Marijan Novina

 5.

RINA - KO DAN ZASPI

Kevin Koradin, Clifford Goilo

Urška Kosec

Kevin Koradin, Clifford Goilo

 6.

ŽIGAN KRAJNčAN, TEO COLLORI - JADRA

Lojze Krajnčan

Rudi Zaman

Lojze Krajnčan,
Teo Collori,
Žigan Krajnčan

 7.

STELA SOFIA -
SEBE DAJ

Žan Serčič

Žan Serčič

Žan Serčič

 8.

BOMB SHELL - POTUJEM

Petra Zore,
Bomb Shell

Petra Zore

Brane Štubljar Ml.

 9.

ALYA ELOUISSI - VALOVIM

Alya Elouissi

Alya Elouissi

Neisha

 10.

BOOOM! -
PORTOROŠKO SONCE

Luka Cvetičanin, Matevž Derenda, Patrik Mrak

Luka Cvetičanin, Matevž Derenda, Patrik Mrak

Patrik Mrak

 11.

ANNIA - NA POL POTI

Alex Volasko

Klemen Ruperčič

Roman Sarjaš,                    Alex Volasko

 12.

BOšTJAN VELKAVRH -
ZA DRUGE IN ZASE

Drago Mislej - Mef

Drago Mislej - Mef

Črtomir Potočnik

 13.

ANI FRECE & HOTEL ZA SREčO - RAZVAJENKA

MARKO Mozetič - Mozo

Enzo Pandora

Marko Mozetič - Mozo

 14.

GREGOR RAVNIK - TOREK

Marko Hrvatin, Mitja Bobič

Gregor Ravnik

Marko Hrvatin,  Mitja Bobič

Avtor fotografij z novinarske konference: Jadran Rusjan za Avditorij Portorož.

Galerija

Znani so nastopajoči na 42. festivalu Melodije morja in sonca 2023

Organizator festivala Melodije morja in sonca Avditorij Portorož-Portorose objavlja 14 izbranih skladb in izvajalcev, ki bodo 8. julija nastopili na 42. festivalu MMS 2023 (navedeni so po abecednem vrstnem redu): Alya Elouissi – Valovim, Ani Frece & Hotel za srečo – Razvajenka, Annia – Na pol poti, Bomb Shell – Potujem, BOOOM! – Portoroško sonce, BosaZnova – Običajen par, Boštjan Velkavrh – Za druge in zase, Gregor Ravnik – Torek, Marijan Novina – Zgodba ribiča, RiNa – Ko dan zaspi, Saša Lešnjek – Tipi z jeepi, Simon Vadnjal – Prizma, Stela Sofia – Sebe daj, Žigan Krajnčan & Teo Collori – Jadra; prva in druga rezerva so Radar – Narava in Kiki – Ubožec.

Izborna strokovna komisija - Alenka Godec (pevka, udeleženka festivala), Tadej Tadič (glasbenik, glasbeni producent), Aleksander Radič (predstavnik RTV SLO), Emanuela Montanič Sekulović (glasbenica), Alesh Maatko (zainteresirana javnost), Aleksandra Čermelj (glasbenica, udeleženka festivala) in Andrea Flego (glasbeni urednik in producent, Radio Capodistria) je poslušala in ocenjevala 73 skladb, ki so bile prijavljene na javni razpis za udeležbo, kot tudi skladbe povabljenih avtorjev ali izvajalcev.

Nabor prijavljenih skladb je znova postregel z več kot 70-imi skladbami, kar je vedno in znova spodbuden znak zdravega utripa glasbene scene in odnosa do našega festivala z dolgo tradicijo. Posebno so bili člani komisije pozorni na novosti pri razpisnih pogojih: »Nekoliko spremenjeni razpisni pogoji večini izvajalcem in avtorjem niso predstavljali nikakršnih ovir, kar seveda tudi ni bil namen sprememb, še zlasti tistih o prijavi s končnimi masterji ali miksi, ali pa vsaj začasnimi miksi vendar z že dokončno definiranimi vokalnimi ter inštrumentalnimi linijami in parti - to je bilo nujno potrebno, da bi se pri izbiranju tekmovalnih skladb lahko pravilno odločali in ne ugibali med grobimi demo posnetki ali nedorečenimi glasbenimi izdelki. Nekateri, k sreči res ne številni,  so to letošnjo novost gladko spregledali, a prepričani smo, da jo bodo sčasoma osvojili.«

Na kaj so bili še posebej pozorni pri izbiranju skladb? »Ker gre za festival pesmi in melodij, so všečnost, izvirnost, prepričljivost in kakovost le-teh prvi in najbolj pomembni kriteriji. Potem pa so tukaj drugi, čisto tehnični aspekti, kot denimo kakovost vokala in sposobnost petja, izvajanja v živo. Vsak festival, še zlasti, če je tudi televizijski dogodek, pa »živi« tudi od gledanosti in od spektakla, zatorej je na koncu potrebno tudi pomisliti na prepoznavnost izvajalcev ter na potencial njihovih skladb pri izvedbi na dan festivala, da bodo obiskovalci in gledalci res imeli kaj videti in poslušati.«

Med prijavljenimi je bilo nekaj skladb tudi v italijanskem jeziku, ena si je tudi prislužila mesto prve rezerve med izbranimi. »Kot vsako leto bi si želeli, da je le teh več in, morda še bolj pomembno, da bi te vnesle v naše primorsko glasbeno dogajanje ne samo zven avtohtonega jezika tega teritorija temveč tudi malo tiste sodobne energije in pestrosti, ki jo italijanska glasbena scena še kako očitno premore.«

Glasbeniki se prijavljajo tudi z različnimi psevdonimi, da bi zaobšli pravilnik. Kako so se s tem soočili? »Pravilnik in prijavnica vsekakor omogočata uporabo psevdonimov, kar je v glasbi pravica vsakega avtorja. A psevdonimi naj bi bili osebna ali umetniška odločitev, ne pa paravan za preseganje dovoljenega števila prijavljenih skladb za posamičnega avtorja, ali pa poligon za druge še bolj bizarne mahinacije, kot smo jim bili letos z začudenjem priča.«

Glede plagiatorstva pa so dodali: »Vse kaže, da se je količinsko vročica plagiatorske noči vendar nekoliko polegla, kar je prav dobrodošla prognoza. Žal pri nekaterih še ni popolnoma izginila, a upanje zadnje umre in morda je čas najboljše zdravilo.«

Slovenski glasbeniki se zelo radi spogledujejo z dalmatinskim melosom. Kako se to odraža pri prijavljenih skladbah za MMS? »Pri festivalu MMS lahko včasih ime zavaja, saj element morja in sonca še ne pomeni, da je nujno potrebno navdih in predvsem melos poiskati na karibskih plažah ali pri klapah s pogledom na Kornate ali pa nizati navidezno primorsko-istrske izraze - ravno tako velja za Sanremski festival, kjer niso vse pesmi o cvetličnih aranžmajih. Poletje in morje je možno tudi veliko bolj subtilno priklicati ali upodobiti, kar so najboljši avtorji uspešnic v zgodovini festivala tudi mnogo krat uspešno storili. Obenem pa ime MMS vendar tudi jasno pove, da ne gre za Splitski ali folklorni festival.«

Ob koncu izbora so člani izborne komisije zapisali še popotnico za naslednji festival MMS 2024. »Skupina Prizma je pela"Pogum", Marko Brecelj je pel "Same prave stvari", Big Foot Mama so peli "Mal' zabave" in Zmelkoow so peli "Megahit": znotraj teh štirih pojmov oz. naslovov, z malo morja in sonca, bo zagotovo kaj dobrega zacvetelo za MMS 2024!«

Več o predstavitvenih večerih, o vrstnem redu nastopa, voditeljih…predstavimo na novinarski konferenci 6. junija.


Alya Elouissi je mlada slovenska igralka in pevka, ki ustvarja v Moskvi, Londonu in Sloveniji. Junija 2021 je z odliko diplomirala na Ruski akademiji dramskih umetnosti–GITIS (dramska igra) v Moskvi, pred tem pa je tri leta živela v Londonu, kjer je bila izjemno dejavna na igralskem in glasbenem področju. Med njene nedavne uspehe spadajo nastop z Rito Oro, vloge v filmih Čudežna ženska, David Brent: Life on the Road (Ricky Gervais), bollywoodski romantični komediji Ae Dil Hai Mushkil, TV serijah Silent Witness, Black Mirror, Guilt, Goodbye Blue Michael, Autopsy: The Last Hours of Andy Warhol in 2. nagrada za Najboljšo pevko na RBE Awards 2018 v Londonu. Med drugim je nastopila tudi v glasbenem spotu Jamesa Blunta - Love me better. Alya Elouissi je že pri 11. letih začela s pisanjem pesmi in urami solo petja ter tako kasneje v Londonu nastopala na kar nekaj znanih prizoriščih, kot so O2, Caffe Concerto, Hoodoos, bila uspešno izbrana za nastop na priznanih koncertih v sklopu RB Entertainment, nastopila na velikem dobrodelnem koncertu NoDAPL Charity in londonskem glasbenem festivalu Music Case Weekender. Bila je tudi članica londonske soul/gospel vokalne skupine One Music. Snemala je v uglednih londonskih studijih kot so Abbey Road Studios, Roundhouse, EMI studios, Joules Productions in sodelovala z vrsto uspešnih glasbenikov zabavne industrije (Nate James, Ivy Chanel, Patrick Alan - ki je sodeloval tudi z Michael Jacksonom), pisci pesmi (Martin Sutton) in multi platinum producenti (Julian Chown). Vokalno se je izobraževala tudi na Goldsmiths University of London. Avgusta 2017 je bil s svetovno glasbeno distribucijo izdan prvi avtorski singl Alye Elouissi - The One, ki je bil kmalu zatem predvajan na ameriški radio postaji Beyond The Dawn v oddaji New Music Monday. Priljubljena glasbena spletna stran TheStage.com je pesem in glasbeni spot dvakrat promovirala na svoji spletni strani. Pesem je med drugim požela tudi odlične kritike v nekaterih najbolj priznanih svetovnih glasbenih blogih in revijah, kot so A&R Factory (spada med najboljših 10 britanskih glasbenih blogov), Sounds Good, Keep Walking Music in priljubljeni ameriški radio in podcast postaji Women of Substance, ki je pesem uvrstila v svojo oddajo. S pesmijo je bila Alya Elouissi del glasbene oddaje ''Cox Music Show'' na ameriški radio postaji BTD, imela pa je tudi intervju na britanski radio postaji Phoenix FM, ki je poleg tedanjih glasbenih hitov pesem The One uvrstila na svojo A listo pesmi. Na festivalu FeNS 2019 v Kopru je s pesmijo Iz Rusije z ljubeznijo (glasba: Alya Elouissi, besedilo: Leon Oblak, aranžma: Julian Chown) dosegla 3. mesto. Angleška verzija te pesmi »Fool for You« je glavni singel njenega prvega EP-ja »My Love« (izdan avgusta 2019) in je bila uvrščena na A listo pesmi britanske radio postaje Phoenix FM. EP je prejel odlične kritike in se še vrti na nekaterih velikih radio postajah v UK, ZDA, Mehiki in Braziliji, februarja 2020 pa je doživel tudi prvo predvajanje v Sloveniji na Radio Prvi. Pevsko je nastopila na svečani podelitvi nagrad »Gledališki roman 2019« v Moskvi in na otvoritvi Evropskega tedna mobilnosti 2020 v okviru Mestne občine Ljubljana. Bila je obraz Festivala jezikov 2019 in 2021 v Sloveniji. Jeseni 2020 je začela intenzivno sodelovati in ustvarjati z Neisho. Septembra 2022 je z Dallas Records  Slovenija izdala svoj nov slovenski single „Dvignem krila“ v sodelovanju z Neisho in Dejanom Radičevićem.

Hotel za srečo je bil najprej naslov avtorske pesmi. Nato uglasbena poezija, oziroma šanson, ki ga je Ani Frece premierno predstavila na Festivalu slovenskega šansona 2011. Hotel za srečo je od takrat zrasel v fiktivni glasbeni butični hotel, ki ponuja sprehod po sobah z različnimi razpoloženji, ki jih pričarajo glasbene interpretacije Ani Frece in njenega akustičnega sestava, ki ga tvorijo kitarist in avtor glasbe Marko Mozetič Mozo, kitarist Marko Čepak Maki, harmonikar Zmago Štih ter kontrabasist Nikola Matošić. Zasedba Ani Frece & Hotel za srečo je pred dvemi leti izdala glasbeni prvenec, ki diši po šansonu, in vsem skladbam z aktualnimi besedili, doda retro pridih zlate dobe jazza in swinga. »Hotelske sobe« ponujajo poleg avtorskega šansona vse od klasičnih jazz balad, tanga, francoskega šansona, bluesa, bossa nove in swing, manouche ritmov, do pop skladb in kabaretnih vložkov, ki jih lahko zasedba vključuje glede na razpoloženje in dogodek, kjer glasbeniki nastopajo. Upoštevajoč vse našteto Hotel za srečo ponuja celovito izkušnjo, ki poslušalca zaziba na pot, po kateri nazadnje prispe do najpomembnejšega kotička na svetu: sebe samega.

Anja Ruperčič z umetniškim vzdevkom Annia je mlada dolenjka, ki se je z glasbo sprva srečala pri učenju klavirja, a kmalu spoznala, da je njena prava ljubezen petje. Nastopila je že na mnogih mladinskih pevskih festivalih, pred časom pa je delovala tudi v dekliški skupini Ain't Harmony, z njimi pa je nastopila tudi v polfinalu šova Slovenija ima Talent. Pri ustvarjanju tesno sodeluje s svojim bratom, ki piše besedila, sama pa se loti tudi melodije. Petja se je učila na Akademiji za glas pri Nataši Nahtigal. Sodeluje s slovensko glasbeno založbo Art Music Records, s katero v prihodnje načrtuje še mnogo novih pesmi in sodelovanj.

Bomb Shell zagotovo niso neznanka na slovenski glasbeni sceni. V dobrih sedmih letih delovanja imajo kot band za seboj ogromno število koncertov po celotni Sloveniji, nastopili pa so tudi na različnih glasbenih festivalih, tudi na MMS, kjer so s svojimi nastopi prepričali občinstvo in vse pomembnejše radijske postaje. Kot svoj debi štejejo prav nastop na odru Melodij morja in sonca pred 7 leti. Od takrat naprej je njihova glasbena pot postala zelo razgibana, saj jih je takoj v naslednjem letu peljala na takratni festival Dnevi slovenske zabavne glasbe, kjer so se predstavili na Pop rock večeru. V letu 2018 so bili opaženi s strani znane slovenske glasbene založbe, ki jim je podelila nagrado za izjemne glasbene dosežke. Kot rezultat velike želje, vztrajnosti in truda so aprila 2019 izdali svoj prvi avtorski album z naslovom ... Ob petih...! Njihova najbolj prepoznavna članica - pevka Petra Zore je v letu 2019 sprejela izziv in navdušila v 5. sezoni popularne oddaje Znan obraz ima svoj glas. Njene imitacije in nastopi so poleg občinstva navdušile tudi originalne pevske ikone, ki jih je imitirala. Januar 2023 je za Bomb Shell postal nova prelomnica. Band namreč z razprodanim koncertom predstavi svoj nov album. Naslov albuma pa je zavit v tančico skrivnosti. Neuradno nosi naslov Reši naš album, kar je band pospremil z čisto pravo križanko, ki se nahaja v albumu. Definitivno sveža ideja v glasbenem prostoru, ki je navdušila prav vse njihove oboževalce in medije. Bomb Shell so zagotovo band, kjer je doma kakovost, dobra energija in dobra glasba. S svojimi glasbenimi čevlji so prehodili že skoraj celo Slovenijo, a pravijo, da se je njihov pohod šele dobro začel.

BOOOM! je mlada glasbena pop/rock skupina,ki jo v popolni live zasedbi sestavljajo trije glavni vokalisti ter frontmani: Luka Cvetičanin, Patrik Mrak in Matevž Derenda ter ostali člani spremljevalnega banda. Luka, Patrik in Matevž pišejo avtorsko glasbo in besedila. V zadnjih dveh letih delovanja so se domači publiki predstavili s kar nekaj avtorskimi deli, "Julija", "Dvignem te", "Briga me", “Bonita” ter najnovejšo uspešnico "Spomin" ( v sodelovanju z Modrijani), ki na YouTube-u beleži že več kot 285.000 ogledov v slabih nekaj mesecih od izdaje. Fantje nastopajo po vsej Sloveniji, zasledili smo jih lahko tudi v nekaj TV oddajah "v živo" (Slovenija ima talent, Znan obraz ima svoj glas, V petek zvečer). Pred kratkim so s svojim prvim samostojnim koncertom razprodali Gledališče Tartini v Piranu.V letošnjem letu planirajo izdati tudi svoj prvi avtorski album.

Zasedbo BosaZnova sestavljata par Vanja in Matjaž Romih, dva glasova in kitara. BosaZnova sta v letu 2022 predstavila že tri skladbe, ki slavijo življenje in odnose med partnerjema in se zibajo in sanjajo v ritmu bossa nove. Začela sta s skladbo 'Marjetica'. Svojo drugo, 'Želje', ste lahko premierno slišali na festivalu MMS 2022, skladbo , 'Ljubi me, ljubi nocoj' pa na Popevki 2022. Če sta pred leti svetu sramežljivo pokazala prvo skladbo 'Povabim te v Rio de Janeiro', sta danes, opremljena s kopico novih, ponosna na svoje stvaritve in zgodbe. Vanja in Matjaž Romih sta v BosaZnova združila svojo strast po raziskovanju in ustvarjanju glasbe, igranju v živo in nastopanju. Vanja izhaja iz jazz voda, Matjaž Romih pa se je do danes pojavljal v vlogi kantavtorja in šansonjerja (leta 2005 je tudi zmagal na festivalu Slovenski šanson). To svojo ljubezen do ustvarjanja glasbe in pripovedovanja zgodb je z Vanjinim sodelovanjem  prelil v skladbe, ki slavijo življenje, njegove radosti in odnose med moškim in žensko. Gre za "pozitivno" naravnane ljubezenske pesmi, ki so polne mehkobe, veselja, humorja, zibajoče ritmičnosti in ljubeznivosti, a se hkrati, kolikor se le da, izogibajo kičavosti. BosaZnova  sta letos maja izdala svoj prvenec.

Boštjan Velkavrh je zanimanje za glasbo je začel kazati zelo zgodaj, saj je že v osnovni šoli ustanovil svoj prvi band. Glasbene izkušnje si je nabiral kot tekstopisec, vokalist in frontman. Mala šola rock and rolla se je zanj začela v skupini Lačni Franz, kjer je za kratek čas zamenjal Zorana Predina, in z njimi posnel album V peni sprememb. V eni od znanih reklam je več kot uspešno posnemal glas Joeja Cockerja. Boštjan je kasneje posnel še nekaj avtorskih pesmi in priredb s skupino Starlight express. Po nekaj letnem glasbenem premoru je Boštjan pred novim izzivom: v naslednjih mesecih bo izdal svoj prvi album. Na njem bo deset avtorskih besedil, pisec glasbe in aranžmajev pa je njegov prijatelj in eden največjih mojstrov in najbolj produktivnih glasbenikov v Sloveniji, Jadran Ogrin. Album Potovanje izžareva vse, kar Boštjan predstavlja, saj sam verjame, da je življenje potovanje, glasba in ljubezen Kako predstaviti Boštjana v par besedah: romantik, pevec, pisec besedil, pesnik asfalta, šaljivec, ambasador dobre volje, večni ljubimec, ter nepoboljšljivi zaljubljenec, ki vam bo s svojo pojavo, prigodami in predvsem z njegovo glasbo segel do srca in risal nasmehe na obraz. Pesem, s katero se predstavlja na MMS je zanj napisal Drago Mislej - Mef, v resnici govori prav o Boštjanu... Za druge in zase.

Gregor Ravnik je zaključil študij dentalne medicine in študij solopetja na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Svoje glasbeno šolanje je začel z igranjem klavirja in petjem v Glasbeni šoli v Kopru. Prejel je številne nagrade in najvišja mesta na državnih in mednarodnih pevskih tekmovanjih. Redno sodeluje na protokolarnih in dobrodelnih prireditvah po Sloveniji. Sodeloval je kot solist v številnih operah in koncertih na različnih odrih, tako v Sloveniji kot v tujini. Leta 2019 je debitiral tudi na odru SNG Opera in balet Ljubljana. Že od nekdaj se poleg klasične, ukvarja tudi z zabavno glasbo. Lahko se pohvali s številnimi nastopi v televizijskih in radijskih oddajah, njegov prvi festivalski nastop pa se je zgodil leta 2016 na odru Melodij morja in sonca, kjer je navdušil s pesmijo Glasba. Na Melodijah morja in sonca 2017 je ponovno požel odlične odzive s pesmijo Med nama, za katero je prejel tudi nagrado za najboljšo izvedbo. Na festivalu EMA 2018 je nastopil s skladbo Zdaj je čas. Leta 2018 je na festival Popevka prejel nagrado za najboljšo interpretacijo za skladbo “Ti si”. Zmago je ponovno slavil na Popevki 2021 s skladbo Še ko te ni, te imam, ki je bila izbrana kot najboljša skladba v celoti.

Marijan Novina se z glasbo ukvarja skoraj 4 desetletja: igra klavir, harmoniko, kitaro in poje.  Je kantavtor in avtor vseh svojih besedil in glasbe. Pri 10. letih je začel obiskovati glasbeno šolo v Novem mestu, prvo pesem napisal pri 12 in 3 leta kasneje ustvaril svoj prvi posnetek. V tem času so začeli z očetom Marijanom in bratom Borutom kot Družinski trio Novina nastopati na najrazličnejših prireditvah in prirejati dobrodelne koncerte, z igranjem po otroških oddelkih bolnišnic. S 24 leti je stopil tudi na samostojno glasbeno pot. Prvi nastop je imel v TV oddaji Pop party-s skladbo Punca tebe rab'm. Njegov prvi festival je bila oddaja Orion (TV-Slovenija) marca 99, kjer je s skladbo Saša zmagal. Na festivalu Črtica 99 je osvojil prvo mesto s skladbo Ta noč, ki je bila proglašena za hit poletja. Na festivalu Melodij morja in sonca v Portorožu je nastopil s skladbo Zate. V veliko čast mu je bilo zastopati Slovenijo na mednarodnem tekmovanju - Evroviziji Slovanskih narodov v Belorusiji, kjer je dosegel 2. mesto s skladbo Saša, kar je bil do sedaj najboljši dosežek Slovenije na tako zahtevnih tekmovanjih. Novembra 2000 je izšel njegov prvi samostojni glasbeni projekt z naslovom Ljubil sem in ljubil bom z 11 avtorskimi skladbami. S svojo glasbo predstavlja Slovenijo na različnih mednarodnih festivalih: v Bih - Maglaj, Zenica, Mostar, Bihač, Sarajevo, Banja Luka, pa na Evrofestu v Makedoniji, na Hrvaškem v Kninu, na festivalu amaterskih pevcev v Jastrebarsko, festivalu vina in pesmi Marco Polo na Korčuli ter v Bolgariji na Varna festivalu…kjer je prejel različne nagrade.  Prejel se ga je  vzdevek »glasbeni ambasador Slovenije«. Še vedno deluje na dobrodelnem področju, kjer pomaga bolnim otrokom, ostarelim in nasploh pomoči potrebnim ljudem. Trenutno predstavlja dvojno zgoščenko Popotovanje, na kateri je 31 pesmi v slovenskem in hrvaškem jeziku in so plod 9-letnega dela.

Pevka in tekstopiska RiNA je od leta 2013 aktivna raziskovalka bližnjih in daljnih krajev, njeno življenje pa se vrti okoli slovenščine, s katero se tudi poklicno ukvarja. Na festivalu Melodije morja in sonca se je že predstavila, in sicer leta 2019 s skladbo Svet. V zadnjih letih je izdala kar nekaj singlov, ki so bili v slovenskem glasbenem in medijskem prostoru dobro sprejeti. Tokrat so z avtorjema in producentoma Kevinom Koradinom in Cliffordom Goilom zagnali časovni stroj in se podali na izlet v sedemdeseta z živahno skladbo v moderni preobleki. Ko dan zaspi, se noč prebudi. In s tem tudi nostalgija po nočeh, posutih z bleščicami.

Saša Lešnjek
je 23-letna pevka, besedilopiska in glasovna igralka iz Ljubljane. Leta 2018 je maturirala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kjer je obiskovala program jazz petja. Zatem se je v džez petju nekaj časa izpopolnjevala tudi na glasbeni akademiji v Gradcu. Leta 2017 je na glasbenem tekmovanju Temsig osvojila zlato plaketo v kategoriji jazz solo. Širši slovenski javnosti je postala znana, ko je bila izbrana za vlogo Sandy v takrat največjem muzikalu pri nas "Briljantina". To sicer ni bila njena prva izkušnja z muzikali, saj je bila pred tem vskok za glavno vlogo v muzikalu Vesna. Kmalu po premieri Briljantine je izdala svojo prvo skladbo »Najino poletje« in od takrat izdala še devet singlov. Leta 2021 je s skladbo »Kaj bi svet brez upanja« prvič sodelovala na festivalu Melodije morja in sonca, ter prejela nagrado Danila Kocjančiča za najobetavnejšo avtorico oz. izvajalko. Veliko nastopa z Big bandom in Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, med drugim je kot solistka štirikrat nastopila na koncertu Poletna noč. Leta 2022 se je prvič predstavila tudi na festivalu Slovenska popevka s skladbo "Sama". Zelo aktivna je tudi na področju sinhronizacije risank (bila je npr. glas Disneyjeve Sneguljčice). Je ena izmed najaktivnejših ustvarjalk mlade generacije pri nas, leta 2022 pa je izdala tudi svoj prvi album z naslovom "Zaljubljena v ta svet".

Simon Vadnjal je glasbeni samouk. Ljubezen do glasbe naj bi podedoval po nonotu, ki je igral 13 inštrumentov. V prvem letniku gimnazije je bil prepričan, da ga bo kos votlega lesa z žicami zagotovo bolje razumel kot starši in okolica in od takrat naprej so kitare izvedele vse skrivnosti, radosti, križe in težave. Prvi javni koncert je imel s svojo skupino Superlizo na gimnaziji Ledina v Ljubljani. Kadar ni glasbenik je scenarist in novinar, 8 let je delal na RTV v timu podjetniške oddaje Prava ideja. Kot vokalist je leta 2015 sodeloval v izjemno uspešni oddaji Znan obraz ima svoj glas na POP TV, svojo medijsko kariero pa od istega leta nadaljuje v timu oddaje POP IN (24UR) na POP TV. Do zdaj je deloval v skupinah Superlizo, Dropped D in Porko Trio, od 2011 pa v bendu CoverLover, s katerim so poleg koncertiranja po Sloveniji in Evropi do zdaj izdali tudi več avtorskih skladb, ter sodelovali z zvenečimi imeni slovenske glasbe, kot je Zoran Predin. Leta 2018 se je pričelo novo poglavje, ko se je podal na glasbeno pot tudi kot samostojni izvajalec. Sodeloval in tekmoval je na EMI 2020 s skladbo Nisi sam in za tem izdal veliko skladb, kot so Pozabila navodila, Kam, Odpri srce, Plus minus idr., ki so bile v slovenskem glasbenem in medijskem prostoru dobro sprejete. Njegov solo prvenec je pravkar izšel.

Stela Tavželj, z umetniškim imenom Stela Sofia, je stara 18 let in obiskuje 3. gimnazijo v Mariboru. Z glasbo se ukvarja že od malih nog, peti je pričela pri  osmih letih, igra pa tudi klavir in ukolele. Glasba je tisto, kar jo res sprošča in veseli. Leta 2020 je v sodelovanju z Žanom Serčičem ustvarila in posnela svoj prvi album z naslovom Sita sem. Do sedaj je izdala 4 skladbe iz albuma, objavljeni so na njenem YouTube kanalu. Lani se je prijavila na EMO FREŠ 2022 s komadom Tu in zdaj in prišla tudi v finale EME 2022. Pred leti se je udeleževala tudi festivala FENS v Kopru in kasneje tekmovala tudi v Makedoniji in Srbiji, kjer je zasedla drugo in tretje mesto.
Pesem Sebe daj govori o našem vsakdanjem življenju in o tem, kako ne bo nič enako kot včeraj in ne isto, kot je zdaj.

Žigan Krajnčan je aprila letos izdal svoj prvi glasbeni album Fusion Reactor, kjer z avtorsko glasbo in plesom potuje med številnimi žanri, kot so funk, hip-hop, raggae, jazz in klasika. Je glasbenik, plesalec, koreograf, režiser in performer. Ustvarjalno je razpet na različnih koncih sveta in razvija idejo integralnega ustvarjanja, pri čemer vselej stremi k širjenju, zlitju in potiskanju žanrskih ter stilnih meja. Umetniška pot ga je na uspešni in z več nagradami oplemeniteni karieri vodila v ZDA, na Kitajsko, po Evropi in Afriki, kjer je spoznaval različne kulturne vzorce, jih v zanj značilni odprtosti vpijal, premišljal in vnašal v lastne umetniške projekte. Širši publiki se je konec leta 2021 predstavil v šovu Slovenija ima talent in si prislužil Zlati gumb žirije. Inovativno je razvil tudi nastop, kjer sam poje, beatboxa in pleše naenkrat, kar je posebnost tudi v svetovnem merilu. Sodeluje z vrhunskimi glasbeniki, plesalci in orkestri. Tokrat je moči združil s kitaristom Teom Collorijem. Teo Collori je izjemen glasbenik, ki se kitari predano posveča že 25 let. V svoji karieri se neustrašno sprehaja po širokem polju glasbenih zvrsti in žanrov, najbolj ga poznamo po avtorskih skladbah gypsy swinga in jazza, ki jih vrhunsko preigrava solo ali z bendom Momento Cigano. Na odru MMS smo ga lahko slišali pred dvema letoma.  

 

 

 

 

 

Galerija

Javni razpis za udeležbo na 42. festivalu Melodije morja in sonca 2023

Z današnjim dnem, 1.3.2023, objavljamo javni razpis za udeležbo na 42. festivalu Melodije morja in sonca, ki bo 8. julija 2023. Glasbeniki lahko svojo prijavo oddajo od 2. marca do 4. aprila do polnoči na spletnem obrazcu ⇒ ⇒ https://avditorij.si/si/mms/prijava.

Razpisna dokumentacija / obrazci:
⇒ Javni razpis za udeležbo na 42 festivalu Melodije morja in sonca 2023.pdf 
⇒ Pravilnik izbiranja skladb za sodelovanje na 42 festivalu Melodije morja in sonca 2023.pdf
 Priloga 1 (izjava za 42. festival MMS 2023).doc
 Priloga 2 (specifikacija za izvedbo v zivo na 42. festivalu MMS 2023).doc

Italijanska različica dokumentov:
 Il bando di concorso per la partecipazione al 42 festival Melodie del mare e del sole 2023.pdf
 Regolamento di selezione dei brani per la partecipazione al 42 festival Melodie del mare e del sole 2023.pdf
 Allegato 1 (Dichiarazione per il 42 festival MMS)2023.doc
 Allegato 2 (linee guida per l'esecuzione dei brani dal vivo al 42 festival MMS 2023).doc

Za Veliko nagrado MMS in nagrade strokovne žirije - nagrado Danila Kocjančiča za obetavnega izvajalca oziroma avtorja ter nagradi strokovne žirije za najboljšo glasbo in besedilo se bo letos potegovalo 14 skladb, to je dve več kot lani; od tega jih bo 10 ali več iz razpisa izbrala strokovna komisija za izbor, 4 ali manj pa bo vabljenih avtorjev ali izvajalcev, ki jih bo izbral oziroma povabil Organizacijski odbor festivala. Izbrane skladbe in nastopajoči na 42. festivalu MMS bodo tako znani sredi maja.
Spomnimo, lani sta veliko zmago slavili Anika Horvat in Tinkara Kovač s skladbo Do roba in še čez avtorjev Aleša Klinarja in Leona Oblaka. Prejeli sta tudi nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti. Slednja se je vpisala v seznam zimzelenih Nasmeh poletnih noči, Portorož 1905, Moj mornarček, Hotel Modro nebo, Nekaj med nama, Lahko noč Piran, Mi ljudje smo kot morje, Bodi z mano do konca, Za stare čase…
V glasovanju za Veliko nagrado enakovredno sodelujejo: strokovna žirija, žirija izbranih radijskih postaj, javnost s telefonskim glasovanjem in občinstvo v Avditoriju; lani smo na novo vzpostavili način glasovanja občinstva v Amfiteatru prek stacionarnih telefonov s pomočjo QR kode, kar ostaja v veljavi.

Ob izidu razpisa so člani Organizacijskega odbora MMS poudarili: Melodije morja in sonca so edini festival slovenske popularne glasbe, ki izvajalcem ponuja izkušnjo petja v živo s spremljevalno skupino – bendom pred publiko in televizijskimi ekrani. Kot gonilna sila slovenske popularne glasbe že več kot 40 let neguje spoštljiv odnos do slovenske glasbe, jezika in kulture. Med letošnjimi novostmi velja posebej izpostaviti razširitev števila tekmovalnih skladb na festivalu iz 12 na 14, kar preprosto pomeni več glasbe na odru, več glasbe na TV zaslonih, večja pestrost in več vznemirjenja za gledalce festivala MMS. Organizacijski odbor pa posebej opozarja izvajalce ter avtorje, prijavitelje skladb, na dopolnjen ter spremenjen pravilnik festivala MMS, v katerem so sedaj nekatere točke bolje definirane ali na novo dodane. Kot vedno v življenju, pozorno prebiranje pred podpisom in vpisom je najboljša praksa. 
In še popotnica lanskega predsednika strokovne komisije za izbor, Andrea F: Pri svojih častivrednih 42. letih se je letos festival MMS ponosno še dodatno okrepil in odprl glasbi, glasbenikom ter ljubiteljem glasbe, kar v današnjih temnih časih tako po svetu kakor tudi v svetu glasbene industrije vsekakor ne more biti slab znak - upamo, da bodo prijavljene skladbe ravno tako ponosno izvirne in kakovostne. 

 

 

Galerija

Akademija v počastitev 50. obletnice delovanja Avditorija Portorož

»Najvztrajnejši popotnik je sama pot« je bila rdeča nit akademije ob 50.obletnici delovanja Avditorija Portorož-Portorose.

Ni naključje, da je častitljivi jubilej obeležen na dan slovenskega kulturnega praznika, saj je bil Avditorij Portorož skozi vsa ta leta, tisti, ki je naša srca in dušo negoval in hranil z najbolj prefinjenimi in raznolikimi oblikami umetnosti. 
»Nepreštevne so zgodbe Avditorija Portorož. Zlagajo se v mozaik spomina, ki prežema vsak kotiček impozantne Mihevčeve stavbe, v srca vseh ljudi, ki že pol stoletja soustvarjajo njegovo poslanstvo, in v zavest številnih generacij, katerih življenja zaznamuje. Pisane zamisli, sodelovanja in pobude predanih sodelavcev, vodij in ustvarjalcev, prelivanje žanrov, številnih zvrsti kulture, umetnosti, znanosti in zabave so pod okriljem Avditorija Portorož spletle jasno prehojeno pot, ki se ponosno vije in razcveta še danes« sta kot uvod v kulturno-umetniški program zapisali režiserka Yulia Roschina in scenaristka akademije Ana Pandur. 
Slovesnost se je pričela z video kolažem spominov, anekdot in osebnih doživljanj zaposlenih in sodelavcev, ki se jih je delovanje Avditorija ne samo dotaknilo, ampak dodobra zaznamovalo in spremenilo njihova življenja. Podžupanja Občine Piran, Manuela Rojec je v govoru poudarila: »Pol stoletja se že zbiramo v tem čarobnem prostoru, ki nas razveseljuje in tolaži, včasih izziva in razburja, vedno znova pa bogati naša življenja. Zidovi okoli nas pripovedujejo prelepo zgodbo o naši zgodovini. Zapisano z nešteto gromkimi aplavzi, globokimi vzdihi presenečenja, solzami in nasmehi. V tej zgodbi pa nimajo glavne vloge le ustvarjalne posameznice in posamezniki, ki so kraljevali na glavnem odru. Pričajo tudi o tem, kdo smo Pirančanke in Pirančani, kakšni ljudje smo in kakšni želimo postati. Ponosni, razgledani, drzni.« In nadaljuje »Avditorij je zrasel v prostoru, ki smo ga različni narodi ustvarili skupaj z medsebojnim razumevanjem in spoštovanjem. S skupnimi vrednotami miru in sožitja, ki so sčasoma povezale celo Evropo. Svoje kulture v Piranu nikoli nismo varovali z mejami, ampak z odprtostjo v svet. In še danes jo negujemo z medkulturnim dialogom in bogatimo z odnosi med nami.«
Vršilec dolžnosti direktorja Avditorija Portorož – Portorose Borut Bažec, je z občinstvom delil osebno izkušnjo dela v maloštevilnem kolektivu: »Ponosno se na prehojeno pot oziramo tudi zaposleni v Avditoriju. Marsikomu je, kot smo slišali tudi na posnetku, Avditorij predstavljal drugo družino. Mnogi med nami, ki smo tu 20, 30 let, smo Avditorij spoznali v vseh podrobnostih. Ni kotička, ki ga ne bi poznali, ni dela, ki se ga ne bi lotili, saj je zaradi majhnega kolektiva nujno sodelovanje na vseh področjih. Samo s pripadnostjo in zavzetostjo vseh bivših in sedanjih zaposlenih smo lahko v vsem tem obdobju dosegali dobre rezultate in zgledno vzdrževali hišo vseh 50 let. Tudi v bodoče želimo delati dobro in še boljše. Na široko odpreti vrata vsem kulture željnim obiskovalcem in organizatorjem prireditev in kongresov. «

Ob tej priložnosti je podžupanja, Manuela Rojec, v imenu župana Občine Piran podelila Tartinijevo priznanje Društvu ljubiteljev kulturne in naravne dediščine Anbot Piran. Društvo Anbot, ki letos praznuje 20. let delovanja, je postalo nepogrešljiv del Pirana. S svojim delovanjem skrbi za ohranjanje kulturne dediščine in organizira delavnice, kjer se udeleženci in udeleženke učijo starodavnih umetnosti, ki so že skorajda izumrle. Društvo ima močan družbeni vpliv, saj združuje veliko število posameznikov in posameznic in privablja večje skupine občanov in občank. Obenem je treba poudariti nesebično pomoč članov in članic društva pri organizaciji dejavnosti, ki so pomembne za občino in druge deležnike. Mesečni sejem starin je z leti postal tradicionalna  prireditev, ki jo tudi domačini in domačinke z veseljem pričakujejo in obiskujejo; poleg tega društvo sodeluje pri Dnevih evropske kulturne dediščine in drugih, za občanke in občane, pomembnih dogodkih. Ob častitljivi obletnici prejmejo Tartinijevo priznanje »za dolgoletno aktivno medgeneracijsko povezovanje ter za skrbno promocijo in ohranjanje kulturne in naravne dediščine, ki pomembno bogati življenje prebivalcev in prebivalk Občine Piran

V kulturno-umetniškem programu akademije so nastopili: igralca Brane Grubar in Lara Jankovič, plesalca Tjaša Bucik in Luka Ostrež, otrok Arlan Predin Pandur in glasbeni izvajalci: vokalisti Rudi Bučar, Severa Gjurin, Ajda Stina Turek in Dejan Lapanja, ki je tudi kitarist ter Vasko Atanasovski – flavta, saksofon, Jan Sever – klavir, Jošt Drašler – kontrabas, Žiga Kožar – bobni; Godalni kvartet Tartini: Miran Kolbl – violina, Romeo Drucker – violina, Aleksandar Milošev – viola, Miloš Mlejnik – violončelo. V avtorski ekipi so poleg režiserke in scenaristke sodelovali še Vasko Atanasovski, ki je vodil glasbeni del prireditve, za scenografijo in kostumografijo je poskrbela Vasilija Fišer, za oblikovanje svetlobe David Andrej Francky, tonska mojstrica Sara Ritonja ter kolektiv Avditorija. Prireditev je vodila Lorella Flego.

Kratka zgodovina nastanka Avditorija
V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so bili po besedah tedanje piranske županje Jolande Kos polni  navdušenja, utopisti, ki so si zadali pospešiti razvoj do tedaj sicer lepega a obubožanega kraja. Za turizem so sprva imeli Tartinijevo gledališče v Piranu, v Luciji dva hotela, restavracijo, kegljišče in bungalove. Začeli so pospešeno graditi stanovanja, individualne hiše in turistične nastanitve. A sami hoteli niso bili dovolj, odločili so se, da prestolnica slovenskega turizma Portorož potrebuje tudi sodobno novo dvorano za kongrese, prireditve in festivale. Načrte za zanjo je zasnoval arhitekt, profesor Edo Mihevc. Stavbo Avditorija so tako zgradili aprila leta 1972 kot nadomestilo za porušeno kinodvorano. Poleg dvorane za 500 oseb je bil zgrajen še amfiteater, ki pa sprva ni bil nadkrit s streho. V Avditoriju je igralnica Casinò Portorož ustanovila Zavod za pospeševanje turizma z osnovno dejavnostjo prirejanja kongresov, prireditev in predvajanja filmov. Avditorij je bil prvi kongresni center v Jugoslaviji, kot enota igralnice s prvim direktorjem Ninom Spinellijem.
Leta 1978 je prešel Avditorij Portorož v okvir organizacije Turistično hotelsko podjetje Portorož (THP) in je opravljal agencijsko dejavnost. Leta 1984 je Avditorij postavil srednjeveško tržnico Kaštel, v kateri so se ob gostinski, trgovski in spominkarski dejavnosti odvijale tudi zabavne in kulturne prireditve. Avditorij je še posebej močno zaznamoval turistični utrip v Istri prav v prvi polovici osemdesetih let, ko je bil za direktorja imenovan novinar Zvone Petek. To so bili zlati Avditorijevi časi, ki so se v zgodovino vpisali s kongresnimi prireditvami svetovnega pomena (kongres morskih biologov, medicine dela), evropskega pomena z vključitvijo v Federacijo evropskih kongresnih mest (kongresi zdravnikov vseh specializacij, stomatologov), prvim jugoslovanskim festivalom propagandnega filma in festivalom tržnih komunikacij, tednom jugoslovanskega filma, mednarodnimi plesnimi turnirji, šahovskimi srečania svetovnega ranga, mednarodnimi srečanji pisateljev, pa koncertov pihalnih orkestrov, izborov za Miss Slovenije, operami, portoroškimi nočmi z ognjemetom, Zlato rožo Portoroža, klavirskimi koncerti, Piranskimi glasbenimi večeri in festivalom zabavne glasbe Melodije morja in sonca. Tu so nastopile velike zvezde kot so Ivo Pogorelič, Peter Green, Dubravka Tomšič, Anatolij Karpov, Toto Cotugno, Mikis Theodorakis, Bojan Adamič, Radojka Šverko...Sredi devetdesetih so se zlati časi izpeli, saj je je portoroška igralnica prenehala s financiranjem Avditorija in okoliški hoteli so pospešeno odpirali svoje kongresne centre.
Konec leta 1992 je Občina Piran ustanovila javni zavod Kulturni, kongresni in promocijski center Avditorij Portorož in še danes ostaja njegova ustanoviteljica.

Kulturni, kongresni in promocijski center Avditorij Portorož – Portorose je osrednja kulturna ustanova v Slovenski Istri, s sedežem v Občini Piran, ki presega občinske okvire
Z organizacijo prireditev v matični stavbi v Portorožu, Gledališču Tartini Piran ter od sredine lanskega leta tudi v Mediadomu Pirhany, Avditorij kontinuirano vpliva na kulturno ponudbo širšega regijskega območja Istre kot Slovenije. Kot javni zavod s sedežem v Občini Piran je nosilec večjih projektov, s katerimi nagovarja mnogotera občinstva: cikli koncertov komorne glasbe Piranski glasbeni večeri, festivala zabavne glasbe Melodije morja in sonca, v poletnih mesecih v največjem letnem prizorišču Amfiteatru s skoraj 2000 sedišči gosti operne predstave (SNG Opera in balet Ljubljana ter Maribor), Poletno noč v Portorožu, gledališke predstave v sklopu Primorskega poletnega festivala, baletne večere v sodelovanjem z Društvom baletnih umetnikov Slovenije in/ali ekskluzivne tuje goste, rock koncerte največjih slovenskih kantavtorjev pa tudi glasbenih zvezdnikov iz nekdanje skupne države Jugoslavije (Bajaga, Tony Cetinski, Goran Bregovič, Severina, Novi Fosili, Giboni, …). Jesen prinaša koprodukcijo pri Festivalu slovenskega filma Portorož, koledarsko leto pa vsakoletno zaključi Gala novoletni koncert (Orkester in zbor Slovenske filharmonije s solisti, Simfonični orkester SNG Maribor in solisti Opere SNG Maribor,…).
Poleg raznovrstnih glasbenih vsebin Avditorij Portorož - Portorose nudi obiskovalcem gledališke predstave nacionalnih gledaliških ustanov kot ostalih profesionalnih repertoarnih gledališč, cikel Srečevanja s filmom, kjer se predvajajo (nemi) filmi ob klavirski spremljavi z avtorsko glasbo dr. Mitje Reichenberga, ki jih umeščamo v mesečne prireditve poleg novih filmskih produkcij (»blockbusterjev«). Najmlajši publiki (3-8 let) so mesečno na voljo gledališke, lutkovne, plesne in filmske predstave, ki imajo poleg zabave praviloma tudi vzgojni namen. Seminarji in enodnevni poslovni dogodki so večinoma organizirani kasno na pomlad oz. zgodaj poleti. Tu želimo izpostaviti in se zahvaliti najzvestejšemu poslovnemu partnerju, ki že od leta 1975 organizira strokovno srečanje v Avditoriju; to je Stomatološka sekcija Slovenskega zdravniškega društva, ki bo junija priredila 48. strokovno srečanje stomatologov Slovenije.
Leto 2022 je vlada RS razglasila za Tartinijevo leto ob 330 letnici rojstva piranskega violinista in skladatelja, maestra narodov Giuseppa Tartinija. Njemu smo posvetili cikel koncertov pod krovnim imenom Tartini 330, na katerih so od februarja dalje nastopili: Novi komorni orkester Feruccio Busoni (Ita), Venice baroque orcestra in solistka Chouchane Siranossian (Fra), Stefan Milenković in Camerata Novi sad (Srbija), Obalni komorni orkester (Slo), Orkester Slovenske Filharmonije in Anna Tiffu (Ita), Rimski filharmoniki in Alessandro Quarta (Ita), nastopajoči na 44. Piranskih glasbenih večerih (29.6.-4.8.2022) ter na gala novoletnem koncertu Orkester Slovenske filharmonje v organizaciji Avditorija Portorož.
Od septembra 2021 ima v obnovljenih prostorih v Avditoriju sedež portoroški oddelek piranske podružnice Glasbene šole Koper. Da se učenci tu dobro počutijo, kaže tudi povečan vpis v lanskem šolskem letu. 

Foto: Jadran Rusjan, Peter Litavsky, Janez Kočar

Galerija

Javno zbiranje ponudb za oddajo v najem nepremičnin - Kavarne Avditorij

Predmet najema je poslovni prostor – Kavarna Avditorij v pritličju stavbe Avditorija Portorož na naslovu Senčna pot 8a, Portorož.
Prostori, ki so predmet najema, obsegajo:

 • gostinski lokal (kavarna), namenjen gostom, v izmeri 130 m2,
 • notranje skladišče v izmeri 14 m2,
 • zunanje skladišče v izmeri 8 m2.

Predvidena je souporaba hodnika in sanitarnih prostorov za goste. H kavarni spada tudi del terase, namenjen izvajanju gostinske dejavnosti na odprtem, ki se nahaja pred stavbo in obsega: terasa pred vhodom v kavarno v izmeri 110,00 m2.

Kavarna je v funkciji popestritve dejavnosti Avditorija in je namenjena obiskovalcem Avditorija. Kot kavarna odprtega tipa je še zlasti namenjena gostom, ki so jim blizu kultura in umetnost ter druženje.
Izbrani ponudnik bo pri izvajanju gostinske dejavnosti gostom nudil kakovostno in čim bolj raznovrstno ponudbo, ki bo usklajena z vrsto gostinskega lokala (kavarna). Poudarek bo na izvirnosti ponudbe, ki temelji na slovenski in tuji  kavarniški tradiciji oziroma dediščini.

Rok za zbiranje ponudb je do vključno četrtka, 1.12.2022 do 14. ure.
Vsa pojasnila v zvezi s tem razpisom se dobijo v tajništvu, tel. št. (05) 6766710, e-mail tajnistvo@avditorij.si (za telefonske informacije vsak delovnik med 9. in 14. uro).
Ogled nepremičnine je možen ob predhodni najavi.

Razpisna dokumentacija:
Javno zbiranje ponudb za oddajo Kavarne Avditorij.pdf
Priloge k razpisu Kavarna Avditorija.pdf
 

Koncert Queenmania & Katia Ricciarelli je odpovedan

Spoštovani obiskovalci, v imenu organizatorja MISTI.CA d.o.o. sporočamo, da je sobotni koncert Queenmania & Katia Ricciarelli (12.11.) odpovedan. Imetnike vstopnic prosimo, da se zglasijo osebno ali pokličejo na blagajno, da jim vrnemo kupnino. 
Zahvaljujemo se za razumevanje.

Vrača se sklop akustičnih koncertov lokalnih glasbenikov v piranskem MediadomuMediadom Pyrhani pod okriljem in v sodelovanju z Avditorijem Portorož-Portorose po nekajletnem premoru organizirata sklop akustičnih koncertov z naslovom »Unplugged at Mediadom 4.0«. Na prvem, v ponedeljek 14.11.2022, bo nastopil Lean Kozlar Luigi, v torek, 15.11.2022, skupina Paranoise, v sredo, 16.11.2022, pa Boštjan Pertinač. Vsi koncerti se bodo pričeli ob 20.uri. Unplugged at Mediadom je prvi tovrstni obalni festival, kjer se izbrane obalne zasedbe predstavijo v akustični izvedbi.
Predprodaja vstopnic poteka na blagajni Avditorija in Mediadoma ter na spletni strani Avditorija Portorož.
V ceno vstopnice je vključeno tudi brezplačno parkiranje v PH Amfora Fornače.

Program Unplugged at Mediadom 2022:
Prvi večer – ponedeljek 14.11.2022, ob 20.00 koncert LEAN KOZLAR LUIGI s skupino
Drugi večer – torek 15.11.2022, ob 20.00 loncert skupine PARANOISE
Tretji večer – sreda 16.11.2022, ob 20.00 koncert BOŠTJAN PERTINAČ s skupino

Koncerti bodo v dvorani Mediadoma, na Kumarjevi ulici 3 v Piranu.

O projektu: Unplugged at Mediadom je glasbena prireditev izključno obalnih glasbenikov, kjer se v akustični izvedbi predstavijo z avtorsko glasbo. Koncerti bodo tudi posneti, tako bodo skupine imele možnost dodatne promocije z ustvarjanjem arhivskega gradiva. Letos bo izvedena 4.0 verzija festivala, ki je postal tradicionalen glasbeni dogodek v mestu Piran, četudi ga zadnji dve leti nismo izvedli zaradi izrednih razmer povezanih z epidemijo Covid-19.

O nastopajočih: 
Lean Kozlar Luigi je obalni pevec, avtor in multi inštrumentalist. Njegova glasbena pot se je začela nekje v osnovni šoli, kjer je Luigi začel obiskovati glasbeno šolo v kopru kot trobentač. Leto za tem se je poleg trobente pričel učit še kitaro, pri profesorju Robertu Vatovcu. Sodeloval je pri zasedbi Why Not?! (Marko Hrvatin, Dušan Sagadin, Marko Jakomin, akustičnem duu Q2, ki je kasneje delovala kot štiričlanska članska zasedba  Q2o (Andrej Rot, Teo Parovel, Simon Markežič), in je bil od 2011-2018 član skupine Gedore kot pevec in ritem kitarist, ki so poleg samostojnih nastopov bili tudi spremljevalni band legendam kot so Slavko Ivančič, Tulio Furlanič, ipd.  Leta 2013 in 2014 skupaj z Igorjem in Lucien nastopil na Melodijah morja in sonca. Leta 2015 je kot član spremljevalne skupine Figoni nastopil z Rudijem Bučarjem na Emi, kjer so s skladbo “Šaltinka” prišli v finalni izbor in dosegli končno 2.mesto. Od leta 2019 sta se skupaj združila z Aniko Horvat, nato pa je še Luigi sestavil spremljevalno skupino z katero nastopajo po Sloveniji.

Paranoise je štiričlanska glasbena skupina  iz okolice Kopra, ki je nastala leta 2019. Njihov začetek ustvarjanja avtorske glasbe je bil zasnovan kot trio (Dean Radešič - el.kitara, Aleš Marsič - bas kitara, Jure Vučko - Bobni) , kateri so začeli ustvarjati prve idejne osnove svojih komadov, od katerih se je ob pridružitvi četrtega člana (Mark Godina-el. kitara in vokal) začelo razvijati obilo norosti in kreativnosti. Poletje 2021 je bilo za skupino ParanoisE pomembno, saj so se s prijavo na MKC Kanela Festival pokazali in dokazali širši javnosti, ter s tem pridobili še dodaten zagon za nadaljnje ustvarjanje. Vsak član benda ima različen pogled do ustvarjanja avtorske glasbe, zato je njihov žanr težko popredalčkati in prav to jih dela posebne. Do sedaj je skupina ustvarila več kot 10 avtorskih komadov (snema se 1. album), katere so v zadnjem letu tudi predstavili javnosti. Zasedba: Jure Vučko na bobnih, Aleš Marsič na bass kitari,  Dean Radešič na električni Kitari in Mark Godina na vokalu in električni kitari.

Šarmanten kraški trubadur in prva brada slovenske glasbene scene. Boštjan Pertinač je vsekakor en izmed najobetavnejših mladih kantavtorjev, ki z značilnim glasbenim slogom in tipičnim kraškim dialektom vztrajno osvaja radijske postaje in slovenska srca. Boštjan Pertinač je vsekakor en izmed najbolj perspektivnih mladih kantavtorjev, ki trenutno osvajajo slovensko glasbeno sceno. Sežančan, ki nas je v preteklosti že osvojil s skladbami, kot so 'DAJ POVEJ MI', 'PIHI BURJA' in 'SUHI ZID', se je nazadnje predstavil tudi na priznanem 40. festivalu Melodije morja in sonca, kjer je s skladbo PLIMA v kraškem dialektu opeval skrivnostne plave oči.  Zasedba: Boštjan Pertinač - vokal in kitara, Marko Loredan – bas, Manuel Kocjančič - bobni in spremljevalni vokal, Mojca Štoka Moya - spremljevalno vokal in perkusije. Lorenzo Visintin - klavir in orgle, Stefan – harmonika.

Organizatorja festivala Unplugged at Mediadom sta Avditorij Portorož – Portorose ter Mediadom Pyrhani. Projekt je podprt s strani Občine. Medijski pokrovitelj festivala je portal Muzikobala.com. Vse informacije o programu in urnikih Mediadoma lahko spremljate na naši uradni spletni strani www.mediadom-piran.si ter na strani http://www.avditorij.si.

Vljudno vabljeni.

Z brezplačnim parkiranjem na prireditve v mesto Piran

Dobrih razlogov za obisk Pirana zlepa ne zmanjka, nemalokrat pa nas od tega odvrne skrb za parkiranje.

Spoštovano občinstvo, cenjeni obiskovalke in obiskovalci, sporočamo prijetno novico za vse, ki boste jesensko-zimske večere želeli oplemenititi z obiskom glasbenih, gledaliških in filmskih večerov v piranskih kulturnih hramih: žlahtnem Gledališču Tartini in gostoljubnem kulturnem središču in multimedijskem muzeju Mediadom Pyrhani. Želimo vam poenostaviti dostop do izbranih kulturnih vsebin in vas spodbuditi k obisku kulturnih prireditev v mestu Piran: od jeseni do pomladi  imate z nakupom vstopnic za dogodke v organizaciji Avditorija Portorož zagotovljeno brezplačno parkiranje v parkirni hiši Amfora na Fornačah. 
Vstopnice za prireditve lahko kupite na blagajni Avditorija v Portorožu, v multimedijskem muzeju Mediadom Pyrhani in na spletni povezavi https://avditorij.kupikarto.si/

Veselimo se skupnih snidenj in kulturnih doživetij v Piranu.
Dobrodošli.

Galerija

Abonmajček 2022_23: opis predstav in nagovor selektorice gledališkega programa Yulije Roshine

LUTKOVNO GLEDALIŠČE LJUBLJANA 
ANGELI 
Ugledališčena poezija
Režija: Mala Kline
Starost: 3+
Trajanje: 35 minut
Premiera 8. maja 2021, Oder pod zvezdami

Nastopa performerka, plesalka in koreografinja: Mala Kline

Angeli (2012) je zadnja pesniška zbirka enega naših najbolj priznanih sodobnih pesnikov Toneta Pavčka (1928-2011). Pesnikova literarna oporoka zaokrožuje in končuje njegov izjemen opus, v katerem se v spevih vrtinčijo življenje, ljubezen in zvestoba.

Njegov zdaj že ponarodel, zimzelen pesniški diskurz se skozi Angele prepleta s slutnjo smrti, hkrati pa sega po nečem večjem, mogoče celo večnem: Svoje bele sanje sanjam, / Angeli z dobrimi očmi, / mi jih nosijo in poklanjajo / iz vse bližje večnosti. Ti angeli, ki nas tako ali drugače spremljajo skozi življenje, raje kot nadnaravna in nedosegljiva bitja zaživijo kot znanitelji dobrote in himnični pevci našemu največjemu daru, življenju. Zbirka, ki je na avtorjevo željo izšla na kulturni praznik, je že dober teden po izidu doživela ponatis in tako postala eno najbolj priljubljenih domačih literarnih del.

Istoimenska uprizoritev, s katero se na odru Lutkovnega gledališča Ljubljana prvič predstavlja performerka, plesalka in koreografinja Mala Kline, temelji na izbranih pesmih, tistih, ki se navezujejo na otroško dušo in govore o temeljnih otroških kvalitetah kot so čutenje, domišljija, igrivost, radovednost, sanjanje, odkrivanje in ustvarjanje svetov.
Te kvalitete so angeli, ki jih predstava priklicuje in uprizarja. Angeli so prav tako kvalitete, ki jih uporabljata in utelešata igralka in glasbenik v dialogu drug z drugim, med tem, ko iz nič ustvarjata raznolike like, pokrajine in pesmi.
Srčnost in šegavost Pavčkove poezije se prek intenzivnih odrskih podob, zvočnih pokrajin in glasbe izrisuje v reafirmacijo magije in dvojnosti domišljije, ki z roko v roki hodita z na zunaj najbolj prepoznavnemu znaku pesništva - rimo. Poezija, ki na papirju kliče odrasle, v uprizoritvi snuje svet za najmlajše, poln igre, smeha, domiselnosti, sanjaštva in ustvarjalne norosti, s čimer pa ponuja ogledalo notranjemu otroku v vsakem izmed nas. Angeli nas tako kličejo, da jih v vsakdanu ne bi pozabili, da bi se k njim vztrajno vračali in bivali v njihovi bližini in pod njihovim okriljem.

Mala Kline je performerka, koreografinja in piska. Diplomirala je iz filozofije in primerjalne književnosti (Univerza v Ljubljani), magistrirala na področju gledališča (DasArts Amsterdam) ter na Univerzi v Ljubljani v sodelovanju z bruseljskim raziskovalnim centrom a.pass zaključila doktorat iz filozofije o problemu etike v sodobnih uprizoritvenih umetnostih. Je certificirana izvajalka in učiteljica tehnike za imaginacije in sanjanje Saphire™ Work. V svojih avtorskih koreografskih delih, med katerimi izstopajo projekti Eden, Scores for Dreaming in Genesis, črpa iz sanjanja – ustvarjalne prakse, ki temelji na čustvenem in transformativnem delovanju podob, izpeljanem iz tehnik Saphire™. S svojimi deli je gostovala na različnih naših in mednarodnih festivalih, zanje pa je prejela več nagrad, med drugimi nagrado za izjemne dosežke na področju kulture zlata ptica, več plesnih nagrad povodni mož in nagrado Ksenije Hribar za koreografijo (2013). Sodeluje tudi v različnih raziskovalnih, izobraževalnih, izdajateljskih in drugih dejavnostih. Je ustanoviteljica Zavoda Emanat (2005), School of Images Slovenija (2010), DREAMLAB (2011) in ELIAS – School of Prophecy (2018).


SLOVENSKO MLADINSKO GLEDALIŠČE v koprodukciji z zavodom Divja misel – Vodnikova domačija
RAZCUFANE ZGODBE 
Po zgodbah Petra Svetine
Režija: Maruša Kink
Starost: 6+
Premiera: 26. 3. 2022
Trajanje: 70 minut

Igrajo: Lina Akif, Daša Doberšek, Blaž Šef, Stane Tomazin, Pantaloons (Luka Belič, Aljaž Markežič, David Nik Lipovac)

V mesto, naravnost med nas, prihaja karavana. Ne vemo, od kod prihaja in kam gre. Vemo pa, da prav tako skrbno, kot druge karavane tovorijo najdragocenejše blago – žafran, sol, čaj ali čokolado –, naša išče in tovori zgodbe. In na svoji poti najde take za vse priložnosti in potrebe: zgodbo za dober začetek, zgodbo, ki te pogreje, zgodbo, ki te potolaži, razburljivo zgodbo, zgodbo, ki izpolnjuje želje, strašljivo zgodbo, zgodbo, ki išče in na koncu najde srečen in pravičen konec. Štirje pripovedovalci in trije živahni glasbeniki vsepovsod stikajo za zgodbami in v pripovedi vpletajo zvoke, slike, predmete, občinstvo; da se znajde v zgodbi, je njim in nam vendar na voljo ves svet.


LUTKOVNO GLEDALIŠČE LJUBLJANA 
TAJNO DRUŠTVO PGC
Dramska predstava
Starost: 8+
Premiera: oktober 2016
Trajanje: 80 minut

Režija: Mare Bulc
Igrajo: 
Rok Kunaver, Mia Skrbinac k.g./Ajda Toman, Jan Bučar, Matevž Müller, Voranc Boh k.g., Jernej Kuntner, Miha Arh, Nina Skrbinšek in Nina Ivanič

Tajno društvo PGC je legendarno zimzeleno besedilo, otroška klasika. Leta 1958 jo je napisal Anton Ingolič, eden prvih avtorjev, ki je po vojni črpal iz resničnega življenja mladih in v njihovih nevsakdanjih dogodivščinah obravnaval njihove probleme. Ingolič je svojo zgodbo pisal v začetku socialistične epohe, naša zgodba v priredbi Nebojše Popa Tasića pa se dogaja ob njenem koncu, v osemdestih letih. Otroško nedolžnost je Tasić zamenjal z otroško angažiranostjo. Ingoličevi otroci so z oglasnih desk kradli in zbirali risalne žebljičke, tu pa stopijo korak dlje in s temi žebljički obešajo svoje pesmi in parole, kar izzove tudi »politično« reakcijo in sankcije. 

Uprizoritev raziskuje prazen oder, ki spodbuja gledalčevo domišljijo in nastopajočim omogoča številne transformacije v prostoru in času. Igralci domiselno, igrivo in dinamično prehajajo med prizori in različnimi vragolijami tajnega društva. Poleg napete zgodbe, zanimivih karakterjev in svojstvenega humorja ne manjkajo niti resnejše teme. Mihova zgodba nikakor ni zgolj kratkočasna in dinamična zgodba o detektivskem zbiranju risalnih žebljičkov, ampak predvsem zgodba o srčnosti, pogumu in prijateljstvu.

Mare Bulc je gledališki režiser, ki ustvarja tudi kot igralec, pisec dram in dramatizacij ter intermedijski umetnik. Še posebej zadnja leta se intenzivno ukvarja tudi s predstavami za otroke in mlade, h katerim želi pristopiti v eksperimentalnem duhu in prek preizpraševanja ter spreminjanja konvencionalnih izraznih sredstev.


LUTKOVNO GLEDALIŠČE LJUBLJANA
SAPRAMIŠKA 
Lutkovna predstava
Starost: 3+
Premiera: leta 1986, obnova 6. oktober 2016
Trajanje: 40 minut

Avtorica: Svetlana Makarovič
Režiser: Nace Simončič / Brane Vižintin
Avtor likovne podobe: Jaka Judnič
Animatorji lutk: Lena Hribar k. g./Aja Kobe, Lovro Finžgar, Boštjan Sever k. g./Polonca Kores, Marko Ujc k. g./Lea Menard k. g.
Glasovi na posnetku: Svetlana Makarovič (Sapramiška), Ivanka Mežan (Veverica), Ljerka Belak (Regica), Alojz Svete (Doktor Detel), Brane Vižintin (Mišji strahec)

Slovenski otroci si ne morejo predstavljati odraščanja brez pravljic Svetlane Makarovič. Po njenih literarnih predlogah so nastale mnoge lutkovne predstave, ki so osvojile mlade gledalce. Prebrisana in hrabra Sapramiška velja za največjo slovensko lutkovno uspešnico. Najbolj znana gledališka uprizoritev je tista, ki je doživela premiero leta 1986 v Lutkovnem gledališču Ljubljana (režija Nace Simončič) in je neprekinjeno na sporedu do danes.

Sapramiška je dokaz, da današnje otroke pritegnejo tudi bistveno manj spektakularne reči kot sodobna tehnologija, ki pa so tekstovno in izvedbeno prepričljive.

Leta 2016, ob obnovi, so praznovali 40 let slikanice in 30 let od premierne postavitve te legendarne pravljice. Avtor likovne podobe Jaka Judnič je ljubkim lutkovnim junakom, ki jih je zasnoval v slogu svojih risanih filmov iz sredine osemdesetih let prejšnjega stoletja, omogočil več animacijskih možnosti. Milko Lazar je pripravil nove glasbene aranžmaje, nov pa je tudi zvočni posnetek predstave, na katerem bomo lahko poleg Svetlane Makarovič v naslovni vlogi slišali tudi Ivanko Mežan kot Veverico, Ljerko Belak kot Regico, Alojza Sveteta kot Doktorja Detla in Braneta Vižintina kot Mišjega strahca.


MINI TEATER 
OBISK ZA MEDVEDA 
Lutkovna predstava
Starost: 3+
Premiera: 20. september 2019
Trajanje: 45 minut

Avtor: Bonny Becker
Režiserka: Ivana Djilas
Svetovalec za animacijo: Brane Vižintin
Lutke in scena: Barbara Stupica
Igrajo: Vesna Kuzmič, Murat & Jose

Samotarski medved je prepričan, da ne mara obiskovalcev. Ima celo napis na vratih: NE MOTI! OBISKI PREPOVEDANI. A nekega dne na vrata potrka majhna siva miš, ki se ne da kar tako odgnati. Medved se jezi in upira vztrajnemu obisku, vse dokler se ne zgodi nekaj presenetljivega … Živahna zgodba z obilo situacijske komike je ena najbolj odmevnih ameriških slikanic zadnjih let. Slikanica o prijateljstvu, ki je že postala klasika.


MINI TEATER 
KAKEC - KAKČEVE DOGODIVŠČINE
Interaktivna predstava
Starost: 2+

Avtorica: Pernilla Stalfelt
Režija: Ivica Buljan
Avtorji vizualne podobe: sonda3 + toni soprano
Avtor glasbe: Jose
Kostumografka: Ana Savić Gecan

Igrajo: Jose in Petja Golec Horvat

Režiser Ivica Buljan se je v sodelovanju s sondo3 + tonijem sopranom ter z igralcem Joseom lotil režije intermedijskega projekta Kakčeve dogodivščine po zgodbi Kakec švedske avtorice Pernille Stalfelt. Zgodba duhovito in zabavno ter brez zadržkov in tabujev pojasnjuje temo, ki otroke neverjetno zanima in zabava. Po Kakčevih dogodivščinah (Zgodbi o kakcu) nas popeljeta dr. Ek in dž. Ekica, ki temo kakca in kakanja skupaj z otroki obravnavata zelo natančno in z brezmejnim humorjem. Opazujeta njegovo obliko, ki včasih spominja na klobaso, spet drugič pa je lahko podoben storžu, vijaku ali kokosu, primerjata barvo in gostoto glede na to, kaj (po)jemo, spomnita nas, kako je, ko nas muči driska, kaj se zgodi, ko smo zaprti in kako pomembno je, da otroci nosijo pleničke. Skupaj z otroki ugotavljata, kaj so kravjeki, kaj bobki, kurjeki, konjske fige in kaj golobčki, otroci pa se ob tem ves čas neizmerno zabavajo. Toda kakec ni koristen le za naše zdravje. Otroci izvejo, da se kakec lahko spremeni v koristno gnojilo, zaradi katerega cvetijo rožice in rastejo jagode, v Afriki pa iz kakca gradijo celo hiše! 
Če ne prej, tako po predstavi »vsak dobro ve, da brez kakanja ne gre!«


Nagovor obiskovalcev gledališkega programa Avditorija Portorož v sezoni 2022/2023

 “Gledališče je umetnost gledanja vase.”
Augusto Boal (1931-2009)

Dobri dve leti po prvem popolnemu zaprtju gledališč in drugih kulturnih ustanov, ki je dodobra prizadelo naše nadaljnje delovanje in več kot za polovico izpraznilo nekatere dvorane, smo se ob letošnjem izboru gledališkega programa za prihajajočo sezono preizpraševali o bistvu, pomembnosti in nujnosti gledališkega ustvarjanja, tako za gledalce, kot tudi za ustvarjalce.
Augusto Boal, brazilski gledališki ustvarjalec, dramski teoretik in politični aktivist, ki je s svojim gledališkim delovanjem veliko prispeval k zmanjševanju nepravičnosti in branil človekove pravice, je verjel, da je človek pravzaprav samostojno gledališče, igralec in gledalec v enem. Menil je, da se v svojem delovanju lahko ne samo opazujemo, ampak lahko svoja dejanja spreminjamo, prilagajamo in izboljšujemo, da bi nato imela drugačen učinek in spremenila (naš) svet.
Gledališče proces gledanja vase intenzivira in pospešuje. Za nas razpira drug(ačen) pogled ne samo nase, ampak tudi na naše bližnje in na samo življenje. Spodbuja nas, da zasledujemo in dajemo moč resnici, da tvegamo in razpiramo nove, raznolike poglede na vse, kar nas obkroža. Gledališče nas tudi opominja, da nismo sami, saj svojo izkušnjo gledališkega dogodka ne delimo le z umetniki, ki nastopajo, temveč tudi s sogledalci. Kot je zapisal irski pisatelj, dramatik, umetnostni in literarni kritik, esejist in aforist Oscar Wilde: "Gledališče smatram kot največjo od vseh oblik umetnosti, saj je najbolj neposreden način, kako lahko človek z drugim deli občutek človečnosti." Oscar Wilde (1854- 1900)

V časih, ki so za in pred nami, se vse bolj kaže, kako zelo pomemben je občutek za lastno resnico. Do nje pa se najhitreje dokopljemo in jo začutimo, če in ko se obrnemo navznoter, vase. V upanju, da se nam boste (ponovno) pridružili in se obdarili s kakovostnim, raznolikim gledališkim programom tako za odrasle, kot tudi za otroke, vas prisrčno pozdravljam.

Selektorica gledališkega programa Avditorija Portorož,
Yulia Roschina


Yulia Roschina, diplomirana gledališka in radijska režiserka, je svojo ustvarjalno pot začela na Primorskem. Po zaključenem študiju v Ljubljani in 15 letih uspešnega ustvarjanja v Sloveniji in tujini, se zdaj ponovno vrača v svoje okolje in ga bogati s pestro paleto svojih izkušenj na področju gledališke umetnosti.

Cena Abonmajčka: 36 €
Vpis Abonmajčka: 1.- 23.9.2022

Galerija

Predgovor k abonmaju in abonmajčku Avditorija Portorož 2022/2023

“Gledališče je umetnost gledanja vase.”
Augusto Boal (1931-2009)

Dobri dve leti po prvem popolnemu zaprtju gledališč in drugih kulturnih ustanov, ki je dodobra prizadelo naše nadaljnje delovanje in več kot za polovico izpraznilo nekatere dvorane, smo se ob letošnjem izboru gledališkega programa za prihajajočo sezono preizpraševali o bistvu, pomembnosti in nujnosti gledališkega ustvarjanja, tako za gledalce, kot tudi za ustvarjalce. Augusto Boal, brazilski gledališki ustvarjalec, dramski teoretik in politični aktivist, ki je s svojim gledališkim delovanjem veliko prispeval k zmanjševanju nepravičnosti in branil človekove pravice, je verjel, da je človek pravzaprav samostojno gledališče, igralec in gledalec v enem. Menil je, da se v svojem delovanju lahko ne samo opazujemo, ampak lahko svoja dejanja spreminjamo, prilagajamo in izboljšujemo, da bi nato imela drugačen učinek in spremenila (naš) svet.

Gledališče proces gledanja vase intenzivira in pospešuje. Za nas razpira drug(ačen) pogled ne samo nase, ampak tudi na naše bližnje in na samo življenje. Spodbuja nas, da zasledujemo in dajemo moč resnici, da tvegamo in razpiramo nove, raznolike poglede na vse, kar nas obkroža. Gledališče nas tudi opominja, da nismo sami, saj svojo izkušnjo gledališkega dogodka ne delimo le z umetniki, ki nastopajo, temveč tudi s sogledalci. Kot je zapisal irski pisatelj, dramatik, umetnostni in literarni kritik, esejist in aforist Oscar Wilde:"Gledališče smatram kot največjo od vseh oblik umetnosti, saj je najbolj neposreden način, kako lahko človek z drugim deli občutek človečnosti." Oscar Wilde (1854- 1900)

V časih, ki so za in pred nami, se vse bolj kaže, kako zelo pomemben je občutek za lastno resnico. Do nje pa se najhitreje dokopljemo in jo začutimo, če in ko se obrnemo navznoter, vase. V upanju, da se nam boste (ponovno) pridružili in se obdarili s kakovostnim, raznolikim gledališkim programom tako za odrasle, kot tudi za otroke, vas prisrčno pozdravljam.

Selektorica gledališkega programa Avditorija Portorož-Portorose,
Yulia Roschina


Yulia Roschina, diplomirana gledališka in radijska režiserka, je svojo ustvarjalno pot začela na Primorskem. Po zaključenem študiju v Ljubljani in 15 letih uspešnega ustvarjanja v Sloveniji in tujini, se zdaj ponovno vrača v svoje okolje in ga bogati s pestro paleto svojih izkušenj na področju gledališke umetnosti.


⇒ ⇒KNJIŽICA z opisom abonmajskih predstav


GLEDALIŠKI ABONMA ZA ODRASLE 

SNG NOVA GORICA 
Edvard Albee: KDO SE BOJI VIRGINIJE WOOLF? 
(presunljiva zakonska drama)
Režija: Radoš Bolčina. Premiera: 14. 5. 2021.

MESTNO GLEDALIŠČE LJUBLJANSKO 
Nejc Gazvoda: TIH VDIH 
(komična drama)
Režija: Nejc Gazvoda. Premiera: 29.11. 2018.

SNG DRAMA MARIBOR
Christopher Durang: VANJA, SONJA, MAŠA IN ŠPIK 
(komedija)
Režija: Dino Mustafić. Premiera: 10.3. 2022.

MINI TEATER 
Petra Govc: ZGODBE S PANJSKIH KONČNIC
Po motivih istoimenske knjige L. Kovačiča
(gledališka pripoved)
Režija: Petra Govc. Premiera: 18.9. 2021.

AVTORSKI PROJEKT LARE JANKOVIČ
KOT JAZ - Posvečeno Édith Piaf
(glasbena monodrama)
Režija: Zijah A. Sokolović. Premiera: 2011.

SLOVENSKO MLADINSKO GLEDALIŠČE 
v koprodukciji z AGRFT in KUD KRIK
Brina Klampfer: PALOMA
(komedija)
Režija: Brina Klampfer. Premiera: 21.6.2020


MESTNO GLEDALIŠČE PTUJ 
Matjaž Latin: LUNAPARK KUGA
(kabaret)
Režija: Matjaž Latin. Premiera: 12.8. 2020.

Gledališki abonma je sestavila Yulia Roschina.
Cena gledališkega abonmaja: 84 €, študentje 42 €
Vpis gledališkega abonmaja: 1.- 23.9.2022 


ABONMAJČEK 2022/2023
GLEDALIŠKI ABONMA ZA OTROKE 

SLOVENSKO MLADINSKO GLEDALIŠČE 

v koprodukciji z zavodom Divja misel – Vodnikova domačija
RAZCUFANE ZGODBE 
Po zgodbah Petra Svetine
Režija: Maruša Kink.
Starost: 6+

LUTKOVNO GLEDALIŠČE LJUBLJANA 
TAJNO DRUŠTVO PGC
Režija: Marko Bulc.
Starost: 8+

LUTKOVNO GLEDALIŠČE LJUBLJANA 
ANGELI 
Ugledališčena poezija
Režija: Mala Kline.
Starost: 3+

LUTKOVNO GLEDALIŠČE LJUBLJANA
SAPRAMIŠKA 
Režija: Nace Simončič/Brane Vižintin. Starost: 3+

MINI TEATER 
OBISK ZA MEDVEDA 
Režija: Ivana Djilas.
Starost: 3+

MINI TEATER 
KAKEC - KAKČEVE DOGODIVŠČINE
Režija: Ivica Buljan.
Starost: 2+

Abonmajček je sestavila: Yulia Roschina.
Cena Abonmajčka: 36 €
Vpis Abonmajčka: 1.- 23.9.2022

 

Zmagovalki 41. festivala Melodije morja in sonca sta Anika Horvat in  Tinkara Kovač s skladbo Do roba in še čez

Avditorij Portorož – Portorose in Občina Piran v soorganizaciji z RTV Slovenijo so v soboto, 9. julija 2022, priredili 41. festival Melodije morja in sonca. V skoraj razprodanem Amfiteatru Avditorija Portorož sta veliko zmago slavili Anika Horvat in Tinkara Kovač. Prejeli sta tudi nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti, drugo nagrado strokovne žirije – nagrado Danila Kocjančiča za najbolj obetavno izvajalko, pa je prejela Ninnay za skladbo Nočem tja.

Voditelji festivala MMS 2022 so bili trije: Lorelli Flego, ki je naša zvezda stalnica, sta se na odru pridružila Iztok Gustinčič in Tomaž Klepač. Glasbenika in prekaljena radijska voditelja sta zasnovala in izvedla tudi šov program, ki je požel bučne aplavze. Prav tako izvrstno so igrali in peli člani festivalskega benda MMS pod vodstvom Tomija Purića. 
41. festival MMS je neposredno prenašala TV Slovenija na 1. Programu ter na Radiu Koper.

Festivalske nagrade in glasovanja
NAGRADI STROKOVNE ŽIRIJE Strokovno žirijo so sestavljali: Steffy - Štefica Graselli, predsednica, Zdenko Cotič in Patrik Greblo. »Imeli smo težko delo. Izvajalcev, ki so hkrati tudi avtorji je bilo veliko – ampak glede na to, da posebne nagrade za najboljšo izvedbo nimamo več, smo se odločili med debitanti izpostaviti najbolj obetavno izvajalko.«
Nagrado Danila Kocjančiča prejme Ninnay, za skladbo Nočem tja avtorjev Boruta Zadravca, Andraža Klepačarja in Ninnay.
Nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti prejme skladba Do roba in še čez v izvedbi Anike Horvat in Tinkare Kovač. Avtorji skladbe so Aleš Klinar in Leon Oblak.
GLASOVANJE RADIJSKIH POSTAJ Radio Slovenija - 1. program, Radio Koper, Radio Maribor in Radio Ognjišče so največ glasov dodelili skladbi Do roba in še čez avtorjev Aleša Klinarja in Leona Oblaka v izvedbi Anike Horvat in Tinkare Kovač.
TELEFONSKO GLASOVANJE Največ glasov preko »televotinga« je prejela skladba Zdaj je čas avtorjev Anje Rupel in Roka Lunačka v izvedbi Isaaca Palme.
GLASOVANJE OBČINSTVA V AMFITEATRU Novost letošnje edicije je bilo glasovanje občinstva z edinstveno QR kodo. Največ glasov občinstva je prejela skladba Do roba in še čez avtorjev Aleša Klinarja in Leona Oblaka v izvedbi Anike Horvat in Tinkare Kovač.
VELIKA NAGRADA MMS 2022 – zmagovalec festivala.
Velika nagrada MMS je seštevek glasov radijskih žirij, telefonskega glasovanja, glasovanja občinstva v Amfiteatru in strokovne žirije. Za skladbo Do roba in še čez avtorjev Aleša Klinarja in Leona Oblaka sta jo prejeli Anika Horvat in Tinkara Kovač.
Štetje glasov in spremljanje glasovanja je nadzirala notarka Mojca Tavčar Pasar.

Vsi nagrajenci so prejeli skulpturo festivala MMS, ki je unikatno delo mojstrov iz Steklarne Rogaška, cvetlični šopek aranžerskih mojstric iz Agrarie Koper ter brezplačne tečaje za voditelja čolna, ki jih je podarila  pomorska agencija Mare Optimum. Snemalne termine v Studiu Hendrix zagotavlja RTV center Koper-Capodistria.

Posebna zahvala gre pokroviteljem 41. festivala Melodije morja in sonca: Generali zavarovalnica, Turistično združenje Portorož, Vinakoper, KZ Agraria Koper, Lifeclass Hotels and spa, Surf - Eco shop, Steklarna Rogaška, Thalasso spa Lepa Vida, Okolje Piran, Mare Optimum, Maroccanoil, Studio Hendrix - Radio Koper, Europacific Logistic group, Obala nepremičnine ter za sofinanciranje Ministrstvu za kulturo RS.

Če za konec strnemo novosti letošnjega festivala:
- s strani strokovne komisije za izbor pohvaljena rast sodelovanja priznanih in priljubljenih imen slovenske glasbene scene (tako v neposredni vlogi izvajalcev in/ali avtorjev, kakor tudi v vlogi besedilo piscev ali aranžerjev ali avtorjev glasbe za druge, mlajše in manj uveljavljene izvajalce) ter vse boljša tehnična dovršenost prijavljenih posnetkov skladb, kar očitno kaže na profesionalen in spoštljiv odnos do lastnega dela in ne nazadnje tudi do festivala MMS samega;
- na festivalu smo slišali dve tekmovalni skladbi v italijanskem jeziku; 
- priredili smo dva predstavitvena večera – prvič v Občini Ankaran;
- povečali denarne nagrade, ki jih izplača organizator, Avditorij Portorož-Portorose (velika nagrada je znašala 2000 €+ 2000 € za snemanje videospota, kar je prispevek Turističnega združenja Portorož, po 1500 € pa strokovni nagradi);
- po lanski uvedbi digitalne prijave in glasovanj žirije smo letos glasovalni sistem nadgradili tudi za občinstvo na prizorišču, ki je nocoj lahko glasovalo s svojimi mobilnimi telefoni s pomočjo QR kode (sitem je razvilo podjetje NGN Media iz Kopra).

Uradni festivalski fotografi: Jadran Rusjan, Matjaž Kosmač, Aleš Rosa, tabela točkovanja RTV Slovenija.

Galerija

Novinarska konferenca za 44. Piranske glasbene večere in Jazz festival Piran/Portorož

Piran, 21.6.2021: Na svetovni dan glasbe, ki se po vsem svetu obeležuje danes, je Avditorij Portorož na novinarski konferenci predstavil dva glasbena festivala, ki ju v 50. letu delovanja prirejajo in vsebinsko snujejo v sodelovanju z umetniškima vodjema Metodom Tomcem in Branetom Rončelom. Eden najstarejših tovrstnih v našem prostoru, pa tudi širše v regiji, je mednarodni festival komorne glasbe Piranski glasbeni večeri. Ob četrtkih s pričetkom ob 21. uri bomo med 23. junijem in 4. avgustom 2022 na sedmih koncertih v Križnem hodniku Minoritskega samostana sv. Frančiška Asiškega v Piranu prisluhnili koncertantom iz Slovenije, Italije, Norveške, Francije in Češke. Drugi je Jazz festival Piran/Portorož, ki je nastal na pobudo piranskega župana Đenia Zadkovića, tudi sicer velikega ljubitelja glasbe, da bi Piran in Portorož znova postala prizorišče velikih, evropskih in svetovnih glasbenih dogodkov.

Podrobneje o vsebini:  SZJ Avditorij Portorož predstavil Piranske glasbene večere in Jazz festival Piran Portorož.docx 

Programska knjižica slo-ita-angl

- Avtor fotografij: Jadran Rusjan.

 

 

Galerija

SZJ: Novosti festivala MMS 2022 in seznanitev z vrstnim redom nastopa tekmovalcev 9. julija

Portorož, 8. junija 2022: včeraj, torek 7. junija, smo organizatorji festivala Melodije morja in sonca v Restavraciji Marina Portorož predstavili novosti in nadgradnjo letošnje edicije, izbrane nastopajoče in jih seznanili z zaporedno številko nastopa 9. julija v Amfiteatru.

Matej Knep, predstojnik urada za družbene dejavnosti na Občini Piran je izpostavil, da so »živa glasba in živa glasbena spremljava, sodelovanje strokovne javnosti, radijskih postaj in seveda gledalk in gledalcev za televizijskimi sprejemniki ter občinstva v Amfiteatru pri končnem izboru zmagovalcev, samo nekatere lastnosti festivala, ki prispevajo k njegovi kakovosti in posledično priljubljenosti.  Seveda nič od tega ne bi bilo mogoče brez velikega angažmaja Avditorija Portorož ter odličnega sodelovanja z RTV Slovenija /…/ ter dodal, da »Usoda festivalskih skladb ni odvisna samo od nastopa na festivalu, temveč predvsem od angažmaja izvajalcev in njihove ustvarjalnosti, pri čemer pa jim celotna festivalska ekipa stoji ob strani.«

Borut Bažec, v. d. direktorja Avditorija Portorož – Portorose, je izpostavil ključne novosti: za glasovanje  občinstva v Amfiteatru smo nadgradili sodelovanje s podjetjem NGN Media iz Kopra in zasnovali poseben sistem, v katerega vstopimo s pomočjo telefona in enkratne QR kode, ki jo bodo obiskovalci prejeli ob vstopu na prizorišče.

Strokovna žirija bo letos podelila dve nagradi: za najboljšo skladbo v celoti in nagrado Danila Kocjančiča za obetavnega izvajalca oziroma avtorja; v kolikor bodo člani strokovne žirije presodili, da so na festivalu posebej izstopajoča besedila ali glasba, lahko podelijo še nagrado za najboljše besedilo in najboljšo glasbo. Sicer pa v glasovanju za Veliko nagrado festivala MMS enakovredno sodelujejo: javnost s telefonskim glasovanjem (prek stacionarnih in prek mobilnih telefonov), občinstvo v Avditoriju (preko individualne QR kode), žirija radijskih postaj ter strokovna žirija.

Predstavitvena večera festivala MMS bosta dva: poleg portoroškega 5. julija na Trgu Prekomorskih brigad (ploščadi), po novem tudi v Občini Ankaran, na ploščadi na plaži v Valdoltri 6. julija. Za obiskovalce brezplačna koncerta sta namenjena druženju in spoznavanju s tekmovalci – glasbeniki in festivalskim bendom, katerega vodja je Tomi Purič, ter ne nazadnje predstavitev enkratnega festivalskega dogajanja izven Portoroža. Na obeh prizoriščih bo možno kupiti vstopnice za ogled festivala v Amfiteatru, cena je 23 EUR.

Voditelji festivala MMS 2022 bodo trije. Lorelli Flego, ki je naša zvezda stalnica, se bosta na odru pridružila Iztok Gustinčič in Tomaž Klepač, tudi sama glasbenika in prekaljena radijska voditelja,  ki obljubljata tudi nadvse zanimiv šov program.

Vanja Vardjan, odg. urednik razvedrilnega programa TV Slovenija, je prav vse prisotne razveselil z novico o dolgoročnem sodelovanju in podpori festivalu MMS s strani RTV Slovenija. 

Predsednik strokovne komisije za izbor skladb, Andrea F, je že ob objavi izbranih tekmovalcev povedal, da sta letos izredno pozitivna dva trenda: rast sodelovanja priznanih in priljubljenih imen slovenske glasbene scene (tako v neposredni vlogi izvajalcev in/ali avtorjev, kakor tudi v vlogi besedilo piscev ali aranžerjev ali avtorjev glasbe za druge, mlajše in manj uveljavljene izvajalce) ter vse boljša tehnična dovršenost prijavljenih posnetkov skladb, kar očitno kaže na profesionalen in spoštljiv odnos do lastnega dela in ne nazadnje tudi do festivala MMS samega. Včeraj jim je še enkrat zaželel srečno, sproščeno in zabavno delo.

9. julija 2022 bodo v Amfiteatru Avditorija Portorož za Veliko nagrado MMS ter nagrade strokovne žirije tekmovali glasbeniki po naslednjem vrstnem redu:

 1. Anika Horvat in Tinkara Kovač: Do roba in še čez
 2. Isaac Palma: Zdaj je čas
 3. Tosca Beat: Colori della natura
 4. San Di Ego: Človek mora imeti sanje
 5. Nina Lampret: Modrina
 6. Moya: Luna
 7. Nuša Derenda: Valček
 8. Radar: Moje meje
 9. Ninnay: Nočem tja
 10. BosaZnova: Želje
 11. Žiga Jan: V laseh polno imaš soli
 12. Mia Guček: Adrenalin

Vabljeni vsi, da jih jih podprete v živo iz Amfiteatra ali prek neposrednega prenosa na prvem programu Televizije Slovenija. (konec)

- Uradne festivalske fotografije: Matjaž Kosmač in Aleš Rosa za Avditorij Portorož-Portorose.

 

Galerija

Razpis za prosto delovno mesto

Medse vabimo nove sodelavce, zaposlimo glavnega računovodjo.

Opis del in nalog:
samostojno vodenje finančnega knjigovodstva in vseh ostalih knjigovodskih evidenc, vodenje predpisanih in pomožnih knjig za evidentiranje finančnih dogodkov, obračunavanje prihodkov in odhodkov po stroškovnih mestih in nosilcih, izdelava periodičnega in zaključnega računa in računovodskih poročil, finančno načrtovanje, skrb za statistiko in arhiviranje dokumentov, priprava notranjih aktov povezanih s financami, analiza finančnega poslovanja, dela po nalogu nadrejenega.

Izobrazba: visokošolska 1. stopnje, visokošolska strokovna (prejšnja) ipd.
Delovne izkušnje: 3 leta
Trajanje zaposlitve: nedoločen čas
Poskusno delo: ni zahtevano

Način prijave kandidata:
kandidati naj pošljejo vlogo po e-pošti na tajnistvo@avditorij.si ali po pošti na naslov AVDITORIJ PORTOROŽ – PORTOROSE, Senčna pot 8 A, 6330 Portorož.

Rok za prijavo je 19.3.2022.