Izbrani izvajalci

Na novinarski konferenci in žrebu, 28.maja, so izvajalci izžrebali svojo zaporedno številko nastopa (na fotografiji Brede Krajnc):


Predstavljamo vam izvajalce, ki se bodo na 38. festivalu Melodije morja in sonca, ki bo v soboto, 14. julija 2018, v Amfiteatru Avditorija Portorož, potegovali za Veliko nagrado MMS 2018 in nagrade strokovne žirije za glasbo, besedilo, interpretacijo vokalnega solista ter nagrado za obetavnega izvajalca oz. avtorja - nagrada Danila Kocjančiča.

Izvajalci so navedeni po abecednem vrstnem redu imena izvajalca:

Ana Štokelj  - Lahko bi mi povedal (da me nimaš rad)
Jadran Ferjančič / Drago Mislej / Jadran Ferjančič
24 – letna Ana Štokelj prihaja s Planine, vasi v Vipavski dolini, ki jo obdajajo vinogradi ter nasadi marelic in češenj. Trenutno zaključuje študij na Pedagoški fakulteti v Kopru. Že kot otrok je začutila močno vez z glasbo, tako da je kot 5-letna deklica začela peti v otroškem pevskem zboru. Med obiskovanjem osnovne šole se je pridružila šolskemu pevskemu zboru, svoje glasbeno ustvarjanje pa je razširila še na igranje klavirske harmonike in kitare. Po končani osnovni šoli se je želja po pevskem ustvarjanju še povečala, zato je svoje petje začela izpopolnjevati pri Damjani Golavšek, ki je pri učenju petja nanjo prenaša svojo pozitivno karizmo. Stik s publiko je sprva razvijala na lokalnih prireditvah. Širši javnosti se je prvič predstavila leta 2012 na mednarodnem festivalu mladih glasbenikov FeNS s svojo prvo avtorsko skladbo Glasba me prevzame. Omenjeni pesmi je nato dodala še štiri avtorske pesmi K tebi vleče me srce, Midva sva zaljubljena, Jaz potrebujem te ter Nevesta, za katero je posnela tudi videospot. Zadnji dve leti se v petju izpopolnjujem pri Leji Sirk.

Bogdan – Kanela
Bogdan / Bogdan / Bogdan
Bogdan je po končani srednji zdravstveni šoli študiral bobne na konservatoriju za glasbo (smer jazz in pop) v Celovcu. Po dveh letnikih je zapustil študij in skupaj z Juretom Lesarjem ustanovil obalno skupino Eskobars. Po izidu dveh plošč pri založbi Dallas Records so ustvarjanje in sodelovanje prekinili. Poleg aktivnega ukvarjanja z glasbo (nastopi, sodelovanja, snemanja...) je delal v očetovem lokalu Kanela bar. Na Obali in drugod po Sloveniji je kot bobnar sodeloval s priznanimi slovenskimi in nekaterimi tujimi glasbeniki in avtorji ter drugimi znanimi izvajalci, avtorji ter producenti kot so: Anika Horvat, Ali-en, Neisha, Klemen Klemen, Vlado Kreslin, Jani Hace, Sašo Fajon, Dejan Radičevič, Rambo Amadeus, Aki Rahimovski, Chris Jagger in še nekaterimi. V zadnjih dveh letih, torej od oktobra 2016, se je odmaknil iz domačega okolja. V temu času so tudi njegovi starši neslavno izgubili lokal kjer je delal, odraščal, se učil, nastopal, je zapisal.... Ob njegovi odsotnosti se je posvetil samemu sebi, osebnostni rasti ter začel skladati glasbo. Pesem, ki jo je prijavil na razpis »MMS«, kot pravi, je napisal v času žalovanja. Žaloval je za Kanelo ter z močnimi, mešanimi občutki napisal besedilo in glasbo. »Na tej točki sem začel pisati glasbo in tekste in ugotovil, da se najbolj razbremenim v življenju s tem, da ustvarjam svojo glasbo in pišem iz sebe in iz svojih občutkov. S to pesmijo se poslavljam od Kanele in od starega načina življenja. Ker sem nepoboljšljiv romantik si želim to pesem zapeti in deliti pred domačim ter širšim občinstvom«, je zapisal.

Irena Vrčkovnik in MJAV -  Številka srca
Aleš Klinar / Irena Vrčkovnik / Aleš Klinar, Irena Vrčkovnik
Irena Vrčkovnik  je rojena 8. 8. 1968 v Slovenj Gradcu.  V osnovni šoli je končala nižjo glasbeno šolo za harmoniko in klavir, slednjega je nadaljevala na srednji Pedagoški šoli Celje ter kasneje na Pedagoški fakulteti v Mariboru, smer Glasbena pedagogika.Vseskozi je pela pri različnih ansamblih, leta 1991, pa se je podala na samostojno glasbeno pot in izdala svoj glasbeni prvenec.V svoji zbirki ima danes sedem plošč, na katerih je mnogo duetov in sodelovanj s priznanimi glasbeniki (O. Pestner, S. Ivančić, I. Hudnik, D. Golavšek, Hiša, …idr.)  V vseh teh letih se je udeležila tako rekoč vseh glasbenih festivalov in bila večkrat nagrajena. Zadnja leta piše besedila in glasbo sama, saj se le tako lahko zares izrazi, kot si želi, piše pa tudi za druge izvajalce. Najbolj pa jo osrečuje delo z mladimi talenti, ki jim predaja svoje znanje ter izkušnje, je zapisala.
MJAV so ženska pop skupina, osnovana na podlagi večglasnega petja, ob spremljavi klavirja ali celotnega benda. Delujejo že peto leto. Maša Uranjek, Jasmina Šmarčan in Ani Frece ustvarjajo lastno glasbo. Melodije in besedila v večini napišejo same. Želijo namreč, da imajo pesmi poseben pomen in da v ljudeh vzbudijo čustva. Njihovi začetki segajo od a capella skupine, preko izvajanja akustične vokalno-instrumentalne glasbe, do vokalistk z bendom. Uspehi: uvrstitev v polfinale showa Slovenija ima talent 2014, sodelovanje članice Ani Frece v showu Znan obraz ima svoj glas 2017, posnetih in javnosti predstavljenih 7 avtorskih skladb, nagrada strokovne žirije na festivalu Sredi zvezd, sprejete na Slovensko popevko 2018 s svojo avtorsko skladbo Tak moment.

Kalamari  -  Z mano se ne da                       
Darjan Gržina / Angelo Misterioso / Matjaž  Švagelj
Primorska zasedba Kalamari je v svojem več kot 20-letnem delovanju izdala osem avtorskih albumov in nanizala kup uspešnic. Med najbolj prepoznavne nedvomno sodijo Dobra vila, S tabo držim, Angelca, Sveže vrtnice in V vetru rdečih zastav,  za katero so na Slovenski popevki prejeli nagrado občinstva in nagrado za besedilo. Sodelovali so na številnih festivalih in bili nagrajeni za skladbe »Zadnja šansa«, »Preden zaspi«, »Kup besed«, itd. Z zmago na EMI 2010 pa so tako rekoč pometli s konkurenco in prepričljivo zmagali s skladbo »Narodnozabavni rock«. Trenutno zaključujejo svoj že 9. studijski album, na katerem bodo nove, že znane skladbe različnih glasbenih zvrsti in ga lahko pričakujemo že letošnjo jesen.Kalamari so še posebej ponosni na svoje nastope v živo še največ zaradi prepoznavnega in ubranega troglasnega petja, kateri jim daje svojevrsten pečat. Zadnjih nekaj let se Kalamari napajajo z energijo karizmatičnega frontmana in pevca. Darjan Gržina je svežino v skupino prinesel z letom 2015, tudi kot vsestranski glasbenik in avtor z nekaj manj kot 20 letnimi mednarodnimi glasbenimi izkušnjami.  Skupaj s kitaristom in ustanovnim članom Matjažem Švagljem uspešno vodita Kalamare na glasbenih tirih.

Klapa Semikantá -  Tvoja lepota
Erik Prašnikar / Erik Prašnikar / Davorin Lovrečič
Klapa Semikantá je nastala leta 2011 v Slovenski Istri, ime pa v tamkajšnjem narečju pomeni »se mi poje«. V skupini so različne generacije, vse pa povezuje veselje do petja in druženja. Njihov repertoar obsega zlasti skladbe z dalmatinskim melosom, od tradicionalnih do zahtevnejših priredb, za katere poskrbi član skupine Davorin Lovrečič. Radi zapojejo tudi istrske in slovenske ljudske pesmi. V zadnjem času ustvarjajo tudi avtorsko glasbo. Klapa veliko nastopa v koprski in v sosednjih istrskih občinah ter v tujini, kjer s ponosom predstavlja Koper in Slovenijo. Nastope pripravlja skupaj s številnimi društvi in skupinami iz lokalnega okolja ter tako krepi sodelovanje ljubiteljskih kulturnih društev v Istri. Klapa Semikantá je nastopila v več radijskih in televizijskih oddajah (Radio Koper, TV Koper, TV Slovenija, ORF, HRT). »Najraje pa še vedno zapojemo tam, kjer se klapska pesem najbolje sliši: v kantini, med prijatelji in s kozarcem dobrega vina v roki,« pravijo člani zasedbe.

Laurylin & Jan Bogatič  - Sanjal bom
Amanda Vidic  / Amanda Vidic / Samo Turk
Laurylin je primorska rock zasedba, ki jo sestavljajo Amanda in Linda Vidic na violini ter Apolonia Vidic na violončelu in Lana Mršnik na bobnih. Poleg avtorskih skladb izvajajo tudi rock uspešnice. Redno sodelujejo s pevcem Janom Bogatičem, s katerim so izdali single in videospot za pesem Drop of Deliverance. Neprestano eksperimentirajo v iskanju zvoka, ki bi povezal klasiko in rock. Tokrat so se odločile, da glasbi dodajo še druge instrumente ter k sodelovanju povabile kitarista Sama Turka, klaviaturista Andreja Marinčiča in bobnarja Miho Friedricha.
Zametki zasedbe Laurylin segajo v leto 2008, ko so se Linda in Amanda Vidic na violinah ter Apolonia in Rebeka Vidic na violončelih odločile, da sežejo onkraj meja klasične glasbe, poiščejo bobnarja in pod imenom Villinius pričnejo z igranjem rock uspešnic. Skupina je delovala do leta 2011. Jedro zasedbe Villinius se je nato leta 2016 z Ino Lorbek na violi pretvorilo v zasedbo Laurylin. Januarja 2016 so v sodelovanju z bobnarjem Borutom Praperjem, pevcem Janom Bogatičem in producentom Janom Baruco posneli avtorsko zgoščenko Eau de Toluen, ki so jo aprila premierno predstavili v Figa Rock Baru. Novembra 2016 jih je zapustila violistka in nadaljevale so kot trio. Sodelovale so z bobnarji Rokom Sozcka Mandacem, Mitjo Stropnikom, Gajem Bostičem, Galom Furlanom in Tadejem Boštjančičem, trenutno delujejo z Lano Mršnik. Nastopajo tako doma kot v tujini tako z avtorskim repertoarjem, kot z rock priredbami. Septembra 2017 je izšel njihov videospot za skladbo Drop of Deliverance, ki jo je odpel pevec Jan Bogatič.
Jan Bogatič prepeva že od malih nog, ko je bil veliki oboževalec Michaela Jacksona. V glasbeni šoli se je učil violino, petja pa se je resneje lotil s srednješolskimi najstniškimi bendi. Poje v glasbeni zasedbi The Muffin Men, sodeloval pa je tudi z Istranbul, Toxine, 3 Big Band Orchestra in Laurylin.

Lea Sirk  - Moj profil            
Lea Sirk / Lea Sirk / Lea Sirk
Lea Sirk je svojo glasbeno pot začela pri petih letih v Glasbeni šoli Koper, nadaljevala pa na Umetniški gimnaziji v Kopru. V času šolanja, med leti 2001 in 2007, se je na državnih in mednarodnih tekmovanjih redno uvrščala na najvišja mesta in prejela kar 14 prestižnih nagrad ter priznanj. Srednjo šolo je zaključila predčasno, z odliko na maturi iz predmeta flavta. Od leta 2007, ko je opravila sprejemne izpite na Konzervatoriju za glasbo v Ženevi v razredu profesorja Jacquesa Zoona, je sodelovala z raznimi orkestri, se udeleževala seminarjev po celi Evropi ter poučevala flavto na privatni šoli pri Ženevi, v francoskem mestu Annecy. Maja 2009 je po predčasno zaključenem dodiplomskem študiju diplomirala z odliko. Prav tako je, čez dve leti, z odliko zaključila magistrski študij in prejela naziv magistra solista.V času šolanja se je uveljavila tudi na področju petja, ki je bila od vedno njena velika strast. Lein prvi odmevni nastop se je zgodil leta 1998, ko je nastopila na Prince of Venice kot zmagovalka Veselega tobogana v Primorski regiji. Leta 2005 je prejela nagrado za najobetavnejšo mlado pevko na mednarodnem tekmovanju orkestrov s solisti v Kolnu. Postala je tudi redna gostja festivalov - začela je na FENS festivalu (2004, 2005), MMS (2007), izboru EMA (2009, 2010) ... Sledila so leta sodelovanj v hišnih tv-bandih – v oddaji Parada (RTV SLO, 2010), Moja Slovenija (RTV SLO, 2011-2014), Zvezde plešejo (Pop TV – 2017) in nepozabno sodelovanje v oddaji Znan obraz ima svoj glas (Pop TV – 2017), kjer je s svojimi preobrazbami znanih svetovnih izvajalcev med vsemi tekmovalci pustila največji vtis. V vseh letih je kot spremljevalni vokal, studijska glasbenica in aranžerka nastopala na velikih odrih in snemala za mnoge slovenske izvajalce: Nino Pušlar, Jana Plestenjaka, Rudija Bučarja, Heleno Blagne, Alyo, Maraayo, ManuEllo, Tinkaro Kovač, Slavka Ivančića, Nušo Derenda, Darjo Švajger, Marka Vozlja, Da Phenomena in mnoge druge. Lea pa se ne ustavi niti tukaj, saj ima ob vsem še lastno glasbeno šolo. Svojo solistično pevsko kariero je gradila vzporedno, počasi in vztrajno. Leta 2012 pa je prejela nagrado za najboljšo interpretacijo na 50. Slovenski popevki z avtorsko pesmijo Čudovit je svet, ki jo je za orkester tudi sama aranžirala. Leta 2014 je izdala svoj prvi samostojni album Roža in kot avtorica ustvarila več kot 30 skladb za mlade glasbenike in izvajalce. Svoja festivalska sodelovanja je oplemenitila z letošnjo zmago na festivalu Ema 2018 in tako postala slovenska zastopnica na Evroviziji z avtorsko skladbo Hvala, ne.
Lea po prihodu s tekmovanja za pesem Evrovizije, ki je bil letos v Lizboni, na Portugalskem, načrtuje pomladno-poletno koncertno turnejo na kateri bo s spremljevalno skupino in izdelanim koncertnim programom obiskala vsa pomembnejša klubska in festivalska prizorišča po Sloveniji.

Manca Špik - Kjer pomol poljubi morje
Raay / Rok Lunaček / Raay
V preteklih 13 letih, odkar je Manca Špik prvič samostojno nastopila na slovenski glasbeni sceni, je gorenjska pevka sodelovala na mnogih festivalih – Slovenska popevka, Melodije morja in sonca ter trikrat tudi na EMI. Na njeni glasbeni poti se je nabralo mnogo uspešnic, v prvem obdobju njenega ustvarjanja, predvsem festivalskih. Na festivalih je vedno poskrbela z odličnim petjem in dobrimi prezentacijami nastopov. Leta 2016 je komaj 3-mesece po porodu hčerke, ponovno nastopila na Melodijah morja in sonca, tokrat v duetu s Kvatropirci (Pesem), kjer je dosegla 3. mesto. Decembra 2016 je s pevcem argentinskega porekla, Isaacom Palmo posnela nov duet Oba, ki je postal internetna uspešnica, saj je v manj kot pol leta dosegel kar 4 milijone ogledov samo na Youtube kanalu in postal najbolj uspešna skladba slovenskega izvajalca v slovenskem jeziku vseh časov na Youtube-u.

Mila - Jaz bi šla naprej
Denis Horvat / Hamo / Denis Horvat
MILA je izkušena glasbenica poljskih korenin, ki že deset let živi in ustvarja v Sloveniji. Na Poljskem je študirala klasični klavir in jazz vokal, sama tudi piše glasbo in besedila za pesmi. Sodelovala je z najbolj prepoznavnim glasbenim gledališčem v Varšavi, s Teatrom Studio Buffo, s katerim je nastopala po največjih odrih po celotni Poljski in tudi na poljski nacionalni televiziji TVP. Po selitvi v Slovenijo je MILA nastopala v oddajah „Hri Bar", bila pa je tudi pevka hišnega banda v oddaji „Spet doma”. Obenem je nastopala na številnih dogodkih s svojimi kompozicijami in priredbami, preizkusila se je tudi kot manekenka. Leta 2015 je nastopala v oddaji „The Voice of Poland”, njena glasbena mentorica je bila na Poljskem zelo priznana glasbenica, Edyta Górniak. S februarjem je svoje glasbeno udejstvovanje v Sloveniji nadgradila s prvim singlom v slovenskem jeziku,  in sicer z domiselno in udarno skladbo Svoboda, s katero se je udeležila tudi predizbora EME 2018. Pesem je postala ena od najbolj predvajanih pesmi na radijskih valovih, aprila je bila izbrana za „Popevko tedna” na Valu 202.  Mila je sicer tudi sama izkušena glasbena avtorica, a je tokrat skladbo prepustila rokam priznanih slovenskih avtorjev; za glasbeni del je namreč poskrbel vsestranski Denis Horvat, besedilo pa je spisal Matevž Šalehar – Hamo. Kot kontinuacija uspešnega glasbenega sodelovanja je nastala še pesem „Jaz bi šla naprej”. Istočasno v elitnem varšavskem studiu Black Kiss Records pripravlja tudi svoj prvi avtorski album, ki ga je napovedala s skladbo Unloved. Za skladbo je tudi posnela istoimenski videospot.

Prifarski muzikanti  - Vrni se, srce              
Žiga Bižal  / Žiga Bižal / Miha Gorše
Prifarski muzikanti so se v slovenskem prostoru uveljavili kot reprezentančna skupina na področju etno glasbe. Svojo 30 letno glasbeno pot so začeli pri Fari v Kostelu. Do danes pa izdali 27 zgoščenk. So 4-kratni zmagovalci festivala Narečnih popevk v Mariboru (2005, 2008, 2010, 2011) in zmagovalci festivala Slovenske popevke po volji občinstva leta 2009. Prvo desetletje njihovega delovanja je bilo zaznamovano s širjenjem slovenske ljudske glasbe zunaj državnih meja, v zadnjem desetletju pa velik del svoje energije usmerjajo v redne, letne, tematske gala koncerte v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Lani so se s pesmijo Tako kot je, je prav na MMS uvrstili na tretjo mesto.

Skupina Proteus – Odklop
Pikaja  / Pikaja /Skupina Proteus
Je glasbena zasedba profesionalnih glasbenikov, ki so se s tem sestavom odločili, da se poklonijo slovenskemu jeziku. Igrajo pretežno avtorske skladbe, prevajajo jazz standarde in preoblačijo slovensko že slišano glasbo. Njihov žanr izhaja iz jazz osnove, vendar so z besedili, izbiro inštrumentov in stilom glasbo približali publiki, je zelo poslušljiva, besedila pa so iskrena, piše jih pevka in se trudi, da z njimi deli svoje zgodbe, ki so hkrati zgodbe vseh nas. Ob izidu singla Drugačen svet (2016) so se povzpeli na 1. mesto lestvice Top Slovenija Radia MB, njihov Prvi vtis pa se je v 2017 spet povzpel na vrh lestvice. Poslušalci in radio postaje podpirajo njihovo glasbo in so njihov pozitivizem vzljubili takoj, ko so se pojavili na slovenski glasbeni sceni. Trenutno pripravljajo prvi album, ki naj bi izšel še pred poletjem. Člani: vokal, klavir, ukulele: Polona Bizjak – Pikaja; trobenta: Andrej Štrekelj; kitara: Matjaž Dajčar; kontrabas: Ilj Pušnik; bobni: Primož Podobnik.

Steffy  - Pa sem šla              
Marko Hrvatin, Mitja Bobič / Steffy / Mitja Bobič, Jan Baruca, Marko Hrvatin
Glasbena pot Štefice Stipančević - Steffy se je začela v Kopru, kjer se je glasbeno izobraževala kot pianistka in učenka solopetja. Študij petja je nadaljevala na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je z odliko diplomirala in magistrirala. Od leta 2012 deluje kot pevska pedagoginja, članica Slovenskega komornega glasbenega gledališča in redna gostujoča solistka v SNG Opera in balet Ljubljana. Za svoje koncertne in operne dosežke je v letu 2013 prejela študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Poleg resne glasbe, je Steffy dejavna tudi na področju zabavne glasbe. Od svojega zgodnjega otroštva deluje kot studijska pevka, backvokalistka in solistična pevka na različnih prireditvah in televizijskih oddajah (Spet doma, Parada, Piramida, Zlatolaska, Odpeto). Nastopila pa je tudi že na večjih slovenskih festivalih (Ema, Slovenska popevka, Melodije morja in sonca).

Swing Deal - Passi nel blu               
Giovanna Rados, Lucy Passante Spaccapietra / Giovanna Rados, Lucy Passante Spaccapietra / Denis Beganovič
Entrambe violiniste riconosciute a Trieste, hanno incominciato a sperimentare una formazione essenziale, che valorizzi la voce di Giovanna Rados (voce e chitarra) e il violino di Lucy Passante Spaccapietra. Il duo propone brani inediti pop-folk, dal carattere forte e deciso.
Giovanna in Lucy sta v Trstu priznani violinistki. Duo ponuja pop-folk pesmi z močnim in odločnim karakterjem, Giovanne Rados - vokal in kitara ter Lucy Passante Spaccapietra – violina.

The Plut Family - Hej DJ
Alex Volasko / Saša Lešnjek / Alex Volasko
The Plut Family so mlada in energična glasbena skupina iz Bele krajine, ki jo sestavljajo brat in sestri družine Plut (Gašper, Simona in Leja Plut). Ustanovljeni so bili leta 2014, ko so se predstavili tudi na oddaji Slovenija ima talent in prišli vse do finala. Veliko nastopajo s priredbami, imajo pa tudi dve avtorski skladbi, v kratkem izide tudi tretja in že tretji videospot. Slišati jih je predvsem na šolskih prireditvah in živih nastopih širom Bele krajine in Dolenjske. Pred kratkim so imeli svoj prvi lastni koncert s katerim so obeležili tretjo obletnico delovanja. Ker je Gašper še premlad, se na Melodije morja in sonca pod njihovim imenom prijavljava zgolj Simona in Leja.

 

Galerija